SON DAKİKA

#istihdam

İLKHABER-Gazetesi - istihdam haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, istihdam haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mersin'de işsizlik oranı Türkiye genelinin altında kaldı Haber

Mersin'de işsizlik oranı Türkiye genelinin altında kaldı

TÜİK’in 2024 yılı Hanehalkı İşgücü Araştırması’na göre, Türkiye genelindeki işsizlik oranı %8,7 seviyesinde gerçekleşirken, Mersin’de bu oran %6,6 olarak kaydedildi. Mersin, bu oranla 2024 yılı itibarıyla Türkiye genelinde işsizlik sıralamasında 60. sırada yer alarak önemli bir başarıya imza attı. İş gücüne katılım oranında da artış gösteren il, Türkiye’nin ortalamalarının altında kalmayı sürdürdü. İşsizlik Oranı Düşüş Gösterdi 2024 yılı itibariyle Türkiye'de 15 yaş ve üzeri işsiz sayısı 151 bin kişi azalarak 3 milyon 113 bin kişi oldu. İşsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,7 puanlık bir düşüşle %8,7 seviyesinde gerçekleşti. Erkeklerde işsizlik oranı %7,1, kadınlarda ise %11,8 olarak tahmin edildi. İstihdam Oranı Yükseldi İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılında 988 bin kişi artarak 32 milyon 620 bin kişiye ulaşırken, istihdam oranı %49,5’e çıktı. Erkeklerde bu oran %66,9, kadınlarda ise %32,5 olarak belirlendi. İşgücüne Katılım Artış Gösterdi İşgücü, 2024'te bir önceki yıla göre 837 bin kişi artarak 35 milyon 733 bin kişiye yükseldi. İşgücüne katılma oranı ise 0,9 puan artarak %54,2 seviyesinde gerçekleşti. Erkeklerde işgücüne katılım oranı %72,0, kadınlarda ise %36,8 olarak belirlendi. Genç Nüfusta İşsizlik Oranı Düşüş Gösterdi 15-24 yaş grubundaki genç nüfusta işsizlik oranı 2024'te 1,1 puan düşerek %16,3 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde %13,1, kadınlarda ise %22,3 olarak hesaplandı. Sektörel Dağılımda Hizmet Sektörü Öne Çıkıyor İstihdamın %57,9'u hizmet sektöründe yer alırken, %14,8’i tarım, %20,7’si sanayi, %6,6’sı inşaat sektöründe çalışıyor. Geçen yıla göre hizmet ve inşaat sektörlerinin istihdamdaki payı artarken, sanayi sektörünün payı azaldı. Tarım sektöründe ise değişiklik gözlemlenmedi. Atıl İşgücü Oranı Yükseldi Atıl işgücü oranı 2024’te 3,9 puan artarak %26,7'ye çıktı. Bu oran, zamanla bağlı eksik istihdam ve işsizlerin oranını içeren bir göstergedir. Mersin’de İşsizlik Oranı 3 Yıldır Türkiye Ortalamasının Altında Mersin, 2022’de işsizlik oranı %10,4 olan Türkiye ortalamasının altında kalarak %8,6, 2023’te ise %9,4 olan Türkiye ortalamasının yine altında kalarak %7,1 işsizlik oranına sahipti. 2024 yılında ise Türkiye ortalaması %8,7 iken Mersin, %6,6 ile yine ortalamanın altına düşerek 60. sırada yer aldı. İş Gücüne Katılımda Artış Mersin’de iş gücüne katılım oranı 2022 yılında %52,1 iken, 2023'te %49,5’e gerilemişti. 2024 yılı itibariyle bu oran %51,3’e yükseldi. Mersin, 2024'te Türkiye'deki iller arasında iş gücüne katılım sıralamasında 50. sırada yer aldı. İstihdam Oranı Yükseldi Mersin’de istihdam oranı 2022’de %47,6, 2023’te %46,0, 2024’te ise %47,8 olarak belirlendi. Üç yıllık ortalamaya bakıldığında Mersin’deki istihdam oranı 2024 yılında bir artış göstermiştir.

3 çocuk annesi Zeynep Geyik, Adana'da kadınlara istihdam sağlıyor Haber

3 çocuk annesi Zeynep Geyik, Adana'da kadınlara istihdam sağlıyor

Adana'da 7 sene önce evini satarak tatlıcı olan 3 çocuk annesi, şimdi yanında 10'u kadın, 15 kişiye istihdam sağlayarak örnek oluyor.39 yaşındaki 3 çocuk annesi Zeynep Geyik, ikiz kızları Tuana ve Sena (18) ve 11 yaşındaki oğlu Mehmet Kaan'ı okula yazdırdıktan sonra okumak istedi. Genç kadın, çocuklarının yakınındaki okula yazılarak, bir yılda ortaokul eğitimini tamamladı. Meslek sahibi olmak isteyen Geyik, daha sonra bir pastacılık bölümüne kaydını yaptırdı. Liseyi de bitiren Geyik, eşinin tavsiyesi üzerine tatlıcı olmaya karar verdi. Mesleği öğrenmek için Gaziantep'e yerleşen 3 çocuk annesi birçok tatlının yapımında ustalaştı. Bu sürede 25 çeşit tatlı türü öğrenen Geyik, Adana'ya geldikten sonra 7 yıl önce evini satıp iş yeri açtı. 3 çalışanla işe başlayan Geyik, şu anda 10'u kadın olmak üzere 15 kişiye istihdam sağlıyor.  Evini satarak başladığı yolda kadınlara istihdam sağlıyor Geyik, kadınların istedikten sonra her işi başarabileceğini anlatarak, "Bu işi yapmayı çok istedim. Genelde tatlı tezgahlarında hep erkekler olurdu ama biz o algıyı değiştirdik. Ben Adana'nın tek kadın künefe ustasıyım. Yanımda çalışan kadınlara da hem katmer hem künefe yapmayı öğretiyorum. Eleman alırken de özellikle kadın olmasını tercih ediyorum" dedi. Kadın künefe ustası zeynep geyik, iş yerinde fırsat eşitliği sunuyor Kadın çalışanlar nedeniyle müşterilerinden de hep olumlu geri dönüşler aldığını söyleyen Geyik, "Bana başaramazsın, yapamazsın diyenlere örnektir benim başarım. Müşterilerimiz de buraya geldiğinde hep kadınları görünce mutlu oluyorlar. Onlardan da güzel dönüşler alıyorum. Bundan sonraki hedefim iş yerimi büyütmek ve daha fazla kadına istihdam sağlamak" diye konuştu. "Burada çalışmaktan çok mutluyum" Zeynep ustanın yanında garson olarak çalışmaya başlayan ve daha sonra künefe ustalığına geçen Çağla Leyla, "Bu sektöre girmeden önce organizasyon firmalarında çalışıyordum. Burada garson olarak işe başladım ve ardından Zeynep usta bana şans verdi. Tezgâha geçip iş öğrendim, şu anda künefe ustası olarak çalışıyorum. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

TÜİK İşsizlik oranlarını açıklandı: Gençlerde işsizlik oranı yükseldi! Haber

TÜİK İşsizlik oranlarını açıklandı: Gençlerde işsizlik oranı yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Ocak ayına ait iş gücü istatistiklerini açıkladı. Mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre, Ocak ayında işsiz sayısı 25 bin kişi azalarak 3 milyon 2 bin kişiye geriledi. Bu dönemde işsizlik oranı %8,4 olarak gerçekleşirken, istihdam oranı ise %49,2 seviyesinde kaldı. Erkeklerde işsizlik oranı %6,5, kadınlarda ise %12,1 olarak belirlendi. Genç nüfusta ise işsizlik oranı %14,9 seviyesinde kalarak dikkat çekti. İstihdam Oranı Düşüş Gösterdi 2025 yılı Ocak ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 195 bin kişi azalarak 32 milyon 531 bin kişi oldu. İstihdam oranı %49,2 olarak kaydedildi. Erkeklerde bu oran %66,4, kadınlarda ise %32,3 olarak açıklandı. Genç Nüfusta İşsizlik Oranı Yüksek 15-24 yaş grubundaki genç nüfusta işsizlik oranı, bir önceki aya göre %0,8 azalarak %14,9 olarak belirlendi. Erkeklerde %10,6, kadınlarda ise %22,7 olarak kaydedilen bu oran, genç nüfustaki işgücü sorununu gözler önüne serdi. Çalışma Süresi Arttı Ocak 2025'te mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 43,4 saate yükseldi. Bu, bir önceki aya göre 0,8 saatlik bir artışa işaret ediyor. Atıl İşgücü Oranı %28,1 Mevsim etkilerinden arındırılmış atıl işgücü oranı Ocak ayında %28,1 olarak belirlendi. 

Bakan Işıkhan: İstihdam artıyor, işsizlik azalıyor Haber

Bakan Işıkhan: İstihdam artıyor, işsizlik azalıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı son çeyrek işgücü verilerini değerlendirdi. Işıkhan, istihdam piyasasına yönelik uygulanan programların olumlu sonuçlar verdiğini ve işsizlik oranının azaldığını vurguladı. Bakan Işıkhan, X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: 2024 yılının son çeyreğinde istihdam 141 bin kişi arttı. Toplam istihdam sayısı 32 milyon 755 bine, istihdam oranı ise %49,6'ya yükseldi. İşsiz sayısı 23 bin kişi azalarak işsizlik oranı %8,6 seviyesine geriledi. İşgücüne katılım oranı 0,1 puan artarak %54,2’ye ulaştı. GENÇ İŞSİZLİK ORANI DÜŞTÜ Bakan Işıkhan, özellikle genç istihdamına yönelik çalışmaların olumlu yansıdığını belirterek, genç işsizlik oranının %16,1’e düştüğünü söyledi. Işıkhan, şu ifadeleri kullandı: "Gençlerimiz başta olmak üzere özel politika gerektiren tüm grupların işgücü piyasasına erişimlerini desteklemeye devam ediyoruz. Genç işsizlik oranındaki 0,5 puanlık düşüş, attığımız adımların doğruluğunu göstermektedir." "İSTİHDAM STRATEJİMİZLE HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ" Bakan Işıkhan, Ulusal İstihdam Stratejisi çerçevesinde işgücü piyasalarını destekleyici politikaların sürdürüleceğini belirtti. İstihdamı artırmak ve işsizliği azaltmak adına çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Işıkhan, "Hedefimiz, daha fazla vatandaşımızın iş gücü piyasasına katılımını sağlamaktır" dedi.

Ormanların sürekliliği için yapılan bakım çalışmaları, ekonomiye katkı sağlıyor Haber

Ormanların sürekliliği için yapılan bakım çalışmaları, ekonomiye katkı sağlıyor

Ormanların sağlıklı ve verimli kalabilmesi için düzenli olarak bakım çalışmaları yapılması büyük önem taşıyor. Ormanların sürekliliğini sağlamak, yangın riskini azaltmak ve biyoçeşitliliği korumak amacıyla gerçekleştirilen bakım faaliyetleri, aynı zamanda ekonomik ve istihdam açısından da katkı sağlıyor. Orman Bölge ve bağlı İşletme müdürlüklerine bağlı ekipler, bakım çalışmalarında kuruyan ve devrilen ağaçların temizlenmesi, zararlı böceklerin tespit edilerek önlem alınması, fidanların gelişimini destekleyecek seyreltme ve budama işlemlerinin yapılması gibi birçok faaliyeti yürütüyor. Bu çalışmalar, hem doğal yaşamın korunmasına hem de orman kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanılmasına olanak tanıyor. Adana Orman Bölge Müdürlüğü’nden büyük katkı Adana Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından da 2024 yılı programı kapsamında gerçekleştirilen gençleştirme ve bakım çalışmaları ile hem ormanların sürdürülebilirliği sağlandı hem de üretim ve istihdama katkıda bulunuldu. Adana Orman Bölge Müdürü Tahsin Etli, yapılan çalışmalar sonucunda 956.230 metreküp endüstriyel odun üretimi gerçekleştirildiğini ve üretilen emvalin pazarlamasıyla 2.605.541.643 TL satış geliri elde edildiğini ifade etti. Tahsin Etli, "Ormanların korunması ve ekonomik değerinin artırılması için bakım çalışmalarımız düzenli olarak sürdürülecek. Bizler ormanlarımızın korunması ve sürdürülebilirliği konusunda çalışmalar yaparken, vatandaşlarımızdan da özellikle orman yangınlara karşı duyarlı ve orman kaynaklarının bilinçli kullanımı konusunda daha hassas davranmalarını bekliyoruz" dedi.

İŞKUR’dan Kamuda İş Fırsatı! Başvuru Şartları Belli Oldu! Haber

İŞKUR’dan Kamuda İş Fırsatı! Başvuru Şartları Belli Oldu!

İŞKUR, iş gücü uyum programı kapsamında kamuda geçici görevlerde çalışacaklara günlük 833 lira ödeme yapılacağını açıkladı. 81 ilde 100 binin üzerinde katılımcının yer aldığı programda başvuru şartları da netleşti. İŞKUR İstihdam Hizmetleri Dairesi Başkanı Özkan Bolat, program hakkında şu bilgileri verdi: "İlk 4 haftada katılımcılar kamu kuruluşlarında 3 gün görev yapıyor, kalan 2 gün ise eğitim alıyorlar. Eğitimler iş sağlığı ve güvenliği, iş arama becerileri, iş ahlakı ve motivasyon gibi konuları içeriyor. Sonraki haftalarda ise yeşil dönüşüm, ağaçlandırma, park bakımı ve kamu alanlarının temizlik gibi faaliyetlerde görev alabiliyorlar." Programda katılımcılara günlük 833 lira ödeme yapılırken, toplamda 140 gün süresince kazanç 116 bin 620 liraya kadar çıkabiliyor. Önceki ödeme miktarı ise 666 liraydı, ancak 2 Kasım itibariyle artış sağlandı. Kimler Başvurabilir? Programdan yararlanabilmek için en az bir aydır işsiz olmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, İŞKUR’a kayıtlı olmak ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Ayrıca emekli aylığı almayanlar başvuru yapabilir. Başvuru Nasıl Yapılır? Kamuda 10 ay süreyle geçici çalışma fırsatına başvurular ALO 170 hattı ve internet üzerinden yapılabiliyor. İnternet başvurusu için,internet adresine girerek T.C. kimlik numarası ve şifreyle iş arayan giriş işlemi yapılması gerekiyor. Ardından, "İUP başvuruları" bölümünden ilgili program seçilip başvuru yapılabiliyor.Bu fırsat, istihdamın artırılmasına katkı sağlarken, özellikle kadın katılımcıların başvuru oranlarının yüksek olduğu bir program olarak dikkat çekiyor.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.