TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#İsrail savunma kuvvetleri

İLKHABER-Gazetesi - İsrail savunma kuvvetleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İsrail savunma kuvvetleri haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İsrail, Beyrut saldırısında Hizbullah komutanı Fuad Shukr'u hedef aldı Haber

İsrail, Beyrut saldırısında Hizbullah komutanı Fuad Shukr'u hedef aldı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın üst düzey danışmanlarından Fuad Shukr'u hedef aldı. İsrail basını, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın üst düzey danışmanlarından Fuad Shukr'u hedef aldığını bildirdi. IDF, daha önce saldırıda geçtiğimiz cumartesi günü Golan Tepeleri’nde yer alan Majdal Shams'a düzenlenen saldırının arkasındaki Hizbullah komutanının hedef alındığını açıklamıştı. Lübnan basını ise, saldırıda Beyrut’un güneyinde Şiilerin yoğun olarak bulunduğu Dahieh banliyösünün hedef alındığını ifade etmişti. Birkaç yıl önce Hizbullah'ın hassas füze projesinin komutanı olarak atanan Fuad Shukr, 1983'te Beyrut'ta ABD’ye ait askeri üsse düzenlenen bombalı saldırıdaki rolü nedeniyle ABD tarafından arananlar listesinde yer alıyor. Beyrut’ta halk sokağa indi Saldırının ardından sokağa inen çok sayıda kişi, sloganlar atarak İsrail’in düzenlediği saldırıyı protesto etti. Golan Tepeleri’ne düzenlenen saldırı Majdal Shams'a düzenlenen saldırıda, yaşları 10 ila 20 arasında değişen 12 İsrailli hayatını kaybetmişti. İsrail, saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tutmuş, Hizbullah ise saldırının sorumluluğunu reddetmişti.

Netanyahu, hayatını kaybeden görevlilerin saldırısını 'kasıtsız ve trajik' olarak tanımladı Haber

Netanyahu, hayatını kaybeden görevlilerin saldırısını 'kasıtsız ve trajik' olarak tanımladı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Deir el-Balah'ta “World Central Kitchen (WCK)” adlı insani yardım kuruluşu çalışanlarının bulunduğu araçları hedef aldı. Saldırıda yardım kuruluşunun 7 görevlisi hayatını kaybetti. Olaydan saatler sonra açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 görevlisi hayatını kaybettiği saldırıyı “kasıtsız” ve “trajik” olarak tanımlayarak, “Savaş zamanında böyle şeyler olur” ifadesini kullandı. Soruşturmanın devam ettiğini sözlerine ekleyen İsrail Başbakanı, yetkililerin saldırıyı derinlemesine incelediğini ve bir daha yaşanmaması için her şeyi yapacaklarını söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Ne yazık ki dün kuvvetlerimizin Gazze Şeridi'ndeki masum insanları yanlışlıkla vurduğu trajik bir olay yaşandı. İlgili taraflarla temas halindeyiz ve bu tür şeylerin bir daha yaşanmaması için her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı. Ordu sorumluluğu üstlendi IDF Sözcüsü Daniel Hagari, saldırının sorumluluğunu üstlendiklerini açıkladı. Saldırıyı kabul eden Hagari, açıklamasında saldırının tüm şartlarını henüz tam olarak bilmediklerini bildirdi. Hagari, bugün yayınladığı görüntü ile WCK kurucusu Jose Andres ile konuştuklarını ve başsağlığı dilediğini ifade etti. Yardım çalışanlarının hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin başlatılan soruşturmanın ilk sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Genelkurmay Başkanı bizzat ilgilendi İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ABD’nin bilgilendirilmesi dahil süreçle bireysel ilgilendiği aktarıldı. Halevi’nin, İsrail Güney Bölgesi Komutanı Tümgeneral Yaron Finkelman ile görüşecek saldırıya ilişkin bilgi alması bekleniyor.

İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıda uluslararası yardım kuruluşu WCK'dan 7 görevli hayatını kaybetti Haber

İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıda uluslararası yardım kuruluşu WCK'dan 7 görevli hayatını kaybetti

İsrail, Gazze Şeridi’ne saldırılarını ayrım gözetmeksizin sürdürüyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Deyr el-Balah'ta “World Central Kitchen (WCK)” adlı insani yardım kuruluşu çalışanlarının bulunduğu araçları hedef aldı. Saldırıda yardım kuruluşunun 7 görevlisi hayatını kaybetti. WCK tarafından yapılan açıklamada, ekibin çatışmasız bir bölgede WCK logosu taşıyan 2’si zırhlı olmak üzere 3 araçla seyir halinde olduğu belirtilerek, “Hareketleri İsrail ordusu ile koordine edilmesine rağmen konvoy, deniz yoluyla Gazze'ye getirilen 100 tondan fazla gıda yardımını boşalttığı Deyr el-Balah’taki deposundan ayrılırken vuruldu. Öldürülenler Avustralya, Polonya, İngiltere, ABD-Kanada çifte vatandaşı ile Filistinli. World Central Kitchen olarak bölgedeki faaliyetlerimize ara veriyoruz” ifadeleri kullanıldı. WCK üst düzey yöneticisi Erin Gore, “Bu sadece WCK'ye yönelik bir saldırı değil, gıdanın savaş silahı olarak kullanıldığı en vahim durumlarda görev yapan insani yardım kuruluşlarına yönelik bir saldırıdır. Bu affedilemez” ifadelerini kullandı. WCK kurucusu Jose Andres ise, “İsrail hükümetinin bu ayrım gözetmeyen saldırılarını durdurması gerekiyor. İnsani yardımları kısıtlamayı, siviller ile yardım çalışanlarını öldürmeyi ve gıdayı silah olarak kullanmayı bırakması gerekiyor. Artık masum hayatlar kaybedilmesin” dedi. WCK, 1 hafta önce yemek hazırlığından video paylaşmış Saldırıda hayatını kaybeden Avustralyalı yardım çalışanı Zomi Frankcom ve diğer görevlilerin Deyr el-Balah'ta 1 hafta önce yemek hazırlığından video paylaştığı ortaya çıktı. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybeden Avustralyalı yardım görevlisi Zomi Frankcom'un ölümünün "kabul edilemez" olduğunu ifade etti. Franckcom’un ailesine başsağlığı dileyen Başbakan Albanese, İsrail büyükelçisiyle temasa geçildiğini aktardı. ABD’den soruşturma çağrısı ABD Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Sözcüsü Adrienne Watson saldırıya ilişkin açıklamasında, “Gazze'de WCK yardım çalışanlarının hayatını kaybettiği saldırıdan dolayı derin üzüntü içerisindeyiz. Acil ihtiyaç duyulan yardımı ulaştıran insani yardım çalışanlarının korunması gerekiyor. İsrail'i olup biteni hızla soruşturmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. “Soruşturma başlatıldı” İsrail Savunma Kuvvetlerinden (IDF) yapılan açıklamada ise yardım çalışanlarının hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Açıklamada, İsrail ordusunun insani yardımların Gazze Şeridi’ne güvenli geçişini sağlamak için büyük çaba gösterdiği, bölgeye gıda ve insani yardım sağlama çabalarına destek olmak amacıyla WCK ile tam iş birliği ve koordinasyon içinde çalıştığı savunuldu.

Gazze’ye kara operasyonunda 9 İsrail askeri daha öldü Haber

Gazze’ye kara operasyonunda 9 İsrail askeri daha öldü

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 26. güne girildi. IDF tarafından yapılan açıklamada, dün Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki kara operasyonunda 9 askerin daha hayatını kaybettiği, operasyonda ölen asker sayısının 11’e yükseldiği bildirildi. Bir grup askerin içinde bulundukları zırhlı aracın Hamas tarafından atılan tanksavar füzeyle vurulması sonucu öldüğü, bir grubun ise tanklarının bir patlayıcının üzerinden geçmesi sonucu öldüğü, 2 askerin de ağır yaralandığı aktarıldı. İsrail ordusunda çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ölen asker sayısının ise 326’ya yükseldiği ifade edildi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’nin kuzeyindeki çatışmalarda 9 askerin ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, “IDF savaşçılarının ölümü sert ve acı verici bir darbedir. Gazze Şeridi’nin derinliklerinde yürütülen operasyonun kazanımları ağır bir bedele mal oluyor" dedi. Kızıldeniz’e hücum botları konuşlandırıldı IDF’den yapılan bir diğer açıklamada ise, Gazze Şeridi’ndeki kara operasyonlarının gece boyunca devam ettiği duyuruldu. 7 Ekim’den bu yana 11 binden fazla noktanın hedef alındığı ifade edildi. Ayrıca Husilerin Yemen’den insansız hava aracı (İHA) ve füzelerle gerçekleştirdiği saldırıların ardından Kızıldeniz bölgesine hücum botları gönderildiği aktarıldı. Hücum botlarının dün konuşlandırıldığı belirtildi. Gazze ile iletişim bir kez daha kesildi Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel’den yapılan açıklamada, İsrail’in saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’nde bir kez daha tüm iletişim ve internet hizmetlerinde “tam kesinti" yaşandığı duyuruldu. Bolivya, İsrail’le diplomatik ilişkilerini kesti Güney Amerika ülkesi Bolivya’da hükümet, Gazze’ye yönelik ’acımasız ve orantısız’ saldırıları nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı. Bir diğer Güney Amerika ülkesi Kolombiya ile Şili ise protesto amacıyla İsrail’deki büyükelçilerini geri çağırdı. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric Fonts, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki uluslararası insani hukuk ihlalleri göz önüne alındığında Şili hükümeti olarak Şili’nin İsrail Büyükelçisi Jorge Carvajal’ı istişare için Santiago’ya çağırmaya karar verdik” ifadelerini kullandı. Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro da paylaşımında, "Eğer İsrail, Filistin halkına yönelik katliamı durdurmazsa biz orada olamayız" ifadelerine yer verdi. Blinken, cuma günü İsrail’e gidecek Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, cuma günü İsrail’i ziyaret edecek. Blinken, bir kez daha İsrail hükümet yetkilileriyle bir araya gelecek ve bölgede ziyaretlerde de bulunacak. Blinken’in söz konusu ziyareti, son üç hafta içinde Orta Doğu’ya yapacağı ikinci seyahat olacak.

İsrail: “Kara operasyonu devam ediyor” Haber

İsrail: “Kara operasyonu devam ediyor”

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları, 21. günde devam ediyor. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari yaptığı açıklamada, “Piyade, zırhlı, istihkam kara ve topçu kuvvetleri, hala sahada ve operasyona devam ediyor" ifadelerini kullandı. Hagari ayrıca, İsrail’in bugün gıda, su ve ilaç taşıyan kamyonların Gazze’ye girmesine izin vereceğini belirtti. Kara saldırısı sürüyor İsrail ordusu dün akşam önce karadan, daha sonra da savaş uçaklarıyla Gazze’nin kuzeyine saldırılarını yoğunlaştırdı. Kara operasyonu sırasında İsrailli askerlerle Hamas mensupları karşı karşıya geldi. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları gece saatlerinde Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’da ve Gazze Şeridi’nin merkezindeki Bureij’de şiddetli çatışmaların yaşandığını duyurdu. İsrail ordusu ayrıca hava saldırılarıyla Gazze Şeridi’nin en büyük ve merkez hastanesi olan Şifa Hastanesi yakınları ile Beyt Lahya kentindeki Endonezya Hastanesi yakınlarını da vurdu. İsrail ordusunun devam eden saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’nden dumanlar yükseliyor. İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 7 bin 703’e yükseldi   İsrail’in 22 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde can kaybı artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in saldırıları sonucu toplam can kaybı sayısının 3 bin 595’i çocuk olmak üzere 7 bin 703’e yükseldiği açıklandı. Yaralananların sayısının ise 19 bin 734’e yükseldiği aktarıldı. Gazze’de 2,3 milyon Filistinli İsrail'in saldırılarını ve kente yönelik abluka nedeni gıda, su ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.