TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#İsmail Isınır

İLKHABER-Gazetesi - İsmail Isınır haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İsmail Isınır haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Adana’da yılın Ahisi seçilen İsmail Isınır, mesleğinin geleceğinden endişe duyuyor Haber

Adana’da yılın Ahisi seçilen İsmail Isınır, mesleğinin geleceğinden endişe duyuyor

Adana’da yılın Ahisi seçilen İsmail Isınır, mesleklerinin kazandıran bir meslek olmasına rağmen, çırak yetişmediğini ve bunun ciddi bir sorun teşkil ettiğini söyledi. Çırak bulamayan mesleklerden biride saatçilik mesleği. Saatçilik mesleği geçmişten günümüze yer bulan meslekler arasında yer alıyor. Günümüzde de kullanımı yaygın olan saatler nedeniyle ciddi ihtiyaç duyulan saatçi ustalarının sayısı ise her geçen gün azalıyor. Saatçilik mesleği unutulmaya yüz tuttu Çırak yetişmeyen mesleklerin arasında yer alan saatçilik mesleği konusunda ustalar endişeli. Kendilerinden sonra mesleği yapanların olması nedeniyle ileriki yıllarda bu mesleğin utulmaya yüz tutmuş meslekler arasına haline geldi. Saatçilik mesleğini 60 yıldır pes etmeden yapıyor Bu yıl Adana ‘da İlin Ahisi’de bir saatçi ustası oldu.  İlin ahisi Saatçi Ustası İsmail Isınır seçildi. Mesleğini çok seven Isınır, 12 yaşından beri bu mesleği yapıyor. Şu anda 72 yaşında olan Isınır, mesleğe tam 60 yılını verdi. 12 Yaşında ustasının yanında saat tamir etmeye başladı Kendisinin 12 yaşında ortaokulu bitirdikten sonra bu mesleğe başladığını işaret eden İsmail Isınır, “72 yaşındayım 60 yıldır bu mesleği yapıyorum. 12 yaşımdan beri çalışıyorum Orta okuldan ayrıldım bu mesleğe girdim. İşimi çok seviyorum” dedi. “Bu senenin Ahisi seçildiğim için çok mutluyum” Yılın ahisi olmanın sevincini yaşayan İsmail Isınır, “Bu senenin Ahisi seçildiğim için çok mutluyum. Emeğimin karşılığını aldım. 60 Yıldır saat tamir ediyorum.  Bu mesleğin devam etmesi için arkadan gelen çırak ve genç yok. Kaç kişi geldi ama bu mesleği devam ettirmediler. Geçmiş dönemde belki tercih edilmemesinin nedeni çok fazla para kazanmamak ama şu an durumlar daha iyi. Ben bir daha dünyaya gelsem bu mesleği tekrardan yaparım” diye ifade etti.

Zamanın içinde geçen 60 yıl Haber

Zamanın içinde geçen 60 yıl

CANSU ERSOY ADANA (İLKHABER)- Dükkanı Büyük Saat civarında bulunan ve 60 yıldır saat tamir eden Saatçi İsmail Isınır, emekli olmasına rağmen hala çalışıyor ve zamandan para kazanıyor. 60 yıldır saat tamiri yapan İsmail Isınır, severek yaptığı işini emekli olmasına rağmen bırakamıyor. 1952'de Nevşehir'de doğan ama daha yeni doğmuş bir bebekken Adana'ya gelen ve burada büyüyüp, evlenip, çalışan Isınır, bu mesleğe 11 yaşında başladığını kaydetti. Isınır, "Ortaokula gidiyordum ve ortaokuldan ayrılıp bu mesleğe başladım. Rahmetli ustam 'Ya bu mesleği öğreneceksin ya da okuyacaksın' dedi. Bende de saatlere yönelik büyük bir heves vardı. Okulu bırakıp kendimi bu işin inceliklerini öğrenmeye adadım. Hiç de pişman olmadım. Yeniden dünyaya gelsem yine aynı işi aynı şekilde yapardım." dedi. "ASKER OCAĞINDA BİLE MESLEĞİMİ İCRA ETTİM" 1972 yılında askerliğini Ankara'da yapan Isınır, askerde bile mesleğini yapmaya ve saat tamirleriyle uğraşmaya devam ettiğini bildirdi. Isınır, "Asker ocağında bile mesleğimi icra ettim. Orada mesleğimi sordular ve 'Ben saat tamircisiyim' dedim. Bana askerlerin, subayların saatlerini tamir ettirmeye başladılar. Sonrasında dağıtım oldu ve beni Ağrı'ya gönderdiler. Ağrı'da da depo çavuşu olarak göreve başladım. Orada da saatçi olduğumu söyledim ve depoda bana bir oda verdiler. O odada da saat tamir işine başladım ve yine askeriyedeki komutanların, askerlerin saatlerini tamir ettim" diye konuştu. ASKERKEN ALDIĞI 10 GÜNLÜK İZNİNDE BİLE USTASININ YANINDA ÇALIŞMAYA DEVAM ETMİŞ "Babam komisyoncuydu. Komşumuz saatçiydi. Babam yaz tatillerinde çalışmam, boş durmamam için beni komşumuzun yanına çalışmam için verdi. O yaşta başladım ve hep devam ettim. Askerden 10 gün izin almıştım" diyen Isınır, izne gediğinde bile ustasının yanına uğradığını ve izninde de çalıştığını söyledi. "ARKAMIZDAN GELEN YOK" "Bu meslek, bu dükkan sayesinde evlendim, çocuklarımı büyüttüm. Bu dükkan benim her şeyim. 1975 yılında aldım bu dükkanı. 48 yıldır buradayım" diyen Isınır, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Çırak-kalfa olayı çoğu meslekte olduğu gibi bu meslekte de bitti. Oğlum bile 'Ben okuyacağım' dedi ve yanımda çalışmak istemedi. Arkamızdan gelen yok. Bize bir şey olsa burası biter. Emekli olalı 25 sene oldu ama hala buradayız. Sanat altın bir bilezik. Bileziği taktığın zaman ölene kadar rahat edersin."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.