TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#işaret dili

İLKHABER-Gazetesi - işaret dili haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, işaret dili haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Sivas'ta Cuma Hutbeleri işaret diline çevriliyor Haber

Sivas'ta Cuma Hutbeleri işaret diline çevriliyor

Sivas’ta bir camide işitme engelli vatandaşlara yönelik işaret diliyle cuma hutbe çevirisi uygulaması başladı. Bu uygulama sayesinde işitme engelli vatandaşların hutbeyi anlaması ve ibadet etmesi sağlandı. Halil Rıfatpaşa Mahallesi'nde bulunan Selim Ağa Camii imam hatibi Resul Işık, işaret dili kursu aldı. Bir süre kursa giden imam Resul Işık, kurs tamamlandıktan sonra cuma hutbelerini işaret diline çevirmeye başladı. İmam hatibin okuduğu hutbe, caminin üst katında işitme engelli vatandaşlar için ayrılan bölümde tercüme edildi. Camide başlatılan uygulama takdir toplarken, işitme engelli vatandaşlar da bu uygulamayı memnuniyetle karşıladı. “Selim Ağa Camii olarak her cuma bir görevlimiz tarafından engelli kardeşlerimize çevirilere başladık” Selim Ağa Cami imam hatibi Resul Işık, “Engelli kardeşlerimiz fabrikada çalışıyorlardı. Kendi aralarında Atölye Cami dedikleri camide işaret dili bilen biri tarafından kendi aralarında konuşuyorlardı. Biz de bu durumu Sivas Müftülüğü olarak öğrendik. Müftülüğümüz bizlere bu konu ile ilgili kurslar açtı. Bu kursu biz de Selim Ağa Camii'ne alarak kapsamını genişlettik ve duyurular yaptık. Selim Ağa Camii olarak her cuma bir görevlimiz tarafından engelli kardeşlerimize çevirilere başladık. Tepkiler çok olumlu şekilde oldu. Engelli kardeşlerimiz böyle bir hizmetten dolayı bizlere teşekkür ettiler” şeklinde konuştu. “İşaret diline çevrildiğinde daha iyi anlıyoruz” İşaret dili uygulamasının ardından hutbeleri anlayabildiğini söyleyen işitme engelli Paşa Mehmet Çakırer, “Bu uygulamayı güzel ve rahat buluyoruz. Eskiden hocamız hutbe okurken ne dediğini anlamıyorduk. İşaret diline çevrildiğinde daha iyi anlıyoruz. Çeviri yapılmadan önce masumca anlamadan oturuyorduk. İşaret diline çeviri olduktan sonra anlıyoruz” diye ifade etti.

Mersin'de Yenişehir MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi'nde işaret dili kursu başladı Haber

Mersin'de Yenişehir MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi'nde işaret dili kursu başladı

Mersin Belediye Başkanı Vahap Seçer öncülüğünde birçok projeyi hayata geçiren Mersin Büyükşehir Belediyesi, kendi bünyesinde personele yönelik gerçekleştirdiği işaret dili eğitimlerinin yanı sıra, MERCEK’te vatandaşlar için de işaret dili kursları açıyor. Şimdiye kadar birçok kez işaret dili kursu açılan MERCEK’te, eğitimi yeminli işaret dili tercümanı Esen Çay veriyor. Sağlık alanında çeşitli bölümlerde eğitim alan bir öğrenci grubunun katılım sağladığı kurs programında öğrenciler şu ana kadar, temel kelimelerin yanı sıra birçok ilk iletişim cümlelerini de öğrendiler. Ücretsiz olarak verilen eğitimde; işitme engelli vatandaşların iletişim kurma şekilleri, işaret dili ile beden dili arasındaki uyum ve Türk işaret dilinin temel kuralları öğretiliyor. “İşaret dili öğrenmelerini herkese öneriyorum” Yeminli işaret dili tercümanı Esen Çay, MERCEK’te Yenişehir Halk Eğitime bağlı olarak yaklaşık 3 yıldır işaret dili kursları verdiğini anlatarak, “İnsanların işitme engelli bireyler ile iletişime girebilmeleri adına temel eğitimler veriyorum. İşaret dili kursuna gelmek isteyen kişiler 'mercek.mersin.bel.tr' adresinden başvurarak gelebilirler. Başvuru yapan kişilerin uygun olduğu saatlere göre kurs ayarlanabiliyor. Biz de ona göre eğitim veriyoruz” dedi. Sağlık alanında çeşitli bölümlerde okuyan öğrenci grubu ile derslere devam ettiğini aktaran Çay, “Temel eğitimin yüzde 80’lik kısmını tamamladılar. Artık cümle oluşturma ve iletişime geçme kısmındayız. Çeşitli aktivitelerle birbirleriyle diyalog şeklinde kurslarımıza devam ettiriyoruz” diye konuştu. Çay, işaret dilini temel düzeyde tüm vatandaşların bilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bir merhabanın ya da yüzde oluşan bir mimiğin bile onlar adına çok şey ifade ettiğini söyleyebiliriz. İşaret dili öğrenmelerini herkese öneriyorum” diye konuştu. “Temel kelimeleri ve temel cümle kurmayı öğrendik” Optisyenlik bölümü öğrencisi Tunahan Gürbüz, temel kelimeleri ve temel cümle kurmayı öğrendiklerini belirterek, "İşitme engelli biriyle karşılaştığımız zaman temel düzeyde iletişim kurabileceğimizi, ona yardımcı olmak istediğimizi ve eğer çok hızlı konuşursa yavaşlaması gerektiğini anlatabilecek düzeydeyiz. Yaklaşık üç haftada bu düzeye geldik. İlerleyen süreçlerde bunu daha da ilerleteceğimizi düşünüyoruz. Meslek hayatımda böyle bir şeyle karşılaşmadım ama asla karşılaşmayacağım diye de bir şey yok. Neye ihtiyacı olduğunu, ne istediğini temel düzeyde neler yapılması gerektiğini anlatabilecek düzeydeyiz” şeklinde konuştu.

Niğde'de işaret dili eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifikalar verildi Haber

Niğde'de işaret dili eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifikalar verildi

Niğde Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen sertifika programına Niğde Valisi Cahit Çelik ve eşi Nermin Çelik ile Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Çifcibaşı, Niğde Gençlik Hizmetleri Müdürü Turan Sayın, Bor Ömer Halisdemir Gençlik Merkezi müdürü Yılmaz Kurt, Niğde Sağırlar Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Mücayyip Yıldırım ve engelli vatandaşlar katıldı. Programda konuşan Vali Cahit Çelik; "Ülkemizde üç milyonun üzerinde işitme ve konuşma engelli vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Bu vatandaşlarımızın birçok okul, sektör, kurum ve kuruluşlarında çalıştığı da bilinmektedir. Hayatın her alanında karşılaştığımız bu bireylerin ihtiyaçlarını anlayıp çözüm bulmada hem devletimizin hem de vatandaşlarımızın sorumlu olduğunun farkındayız. Devletimiz, işitme engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitelerini artırmak için destekleyici çevre, eğitim ve bilinçlendirme, istihdam- iş dünyası ve erişilebilirlik alanlarında önemli çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalarla toplum nezdinde farkındalığın artması ve işitme engellilerin yaşamına daha fazla katkı sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının bu alandaki çabaları, işitme engelli vatandaşların haklarına ve yaşamlarına daha fazla saygı gösterilmesine katkıda bulunmaktadır. Eğitim, kültür ve spor alanlarında faaliyet gösteren 1994 yılında kurulan Niğde Sağırlar Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği'ni çalışmalarından ötürü tebrik ediyorum. Derneğin, işitme engelli bireylerin topluma kazandırılması ve sosyal hayata katılımlarının desteklenmesi adına önemli çalışmalarının ve başarılarının olduğu kamuoyu nezdinde bilinmektedir. Eğitim faaliyetlerinde özveriyle çalışan Bor Ömer Halisdemir Gençlik Merkezi öğretmeni İnayet Sinem Dabak'ı ve bu anlamlı sertifikayı almaya hak kazanan 1 okul öncesi, 3 ilkokul, 22 ortaokul ve 2 lise olmak üzere toplamda 28 öğrencimizi yürekten kutluyor, ailelerine de teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından öğrencilere işaret dili eğitimi veren İnayet Sinem Dabak tarafından seminer verildi, öğrenciler işaret dili ile şiirler okudu, karşılıklı konuşmalar gerçekleştirdi. Program 28 öğrenciye sertifikalarının verilmesi ile sona erdi.

İstanbul Havalimanı’nda İşaret Dili ile Cuma hutbesi Haber

İstanbul Havalimanı’nda İşaret Dili ile Cuma hutbesi

İstanbul Havalimanı’nda İşitme engellilerin de cuma hutbesini anlayabilmesi "İşaret Dili" ile vatandaşlara anlatıldı. Hutbenin "İşaret Dili" ile anlatılması en çok işitme engelli vatandaşları mutlu etti. İmamın okuduğu cuma hutbesi İstanbul Eyüpsultan Müftülüğüne bağlı Hicret Kuran Kursu'nda görevli Kuran Kerim öğreticisi Bekir Baş tarafından engelliler için minberin yanından işaret diliyle aktarıldı. İstanbul Havalimanı’nda çalışan işitme engelliler, "İşaret Dili" ile hutbenin tercüme edilmesinin devam etmesini istiyor. “Daha önce Cuma namazından hiçbir şey anlamıyorduk” Cuma hutbesinin işaret diliyle aktarılmasının kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen İrfan Beyhan, ”Cuma namazına geldiğimiz zaman hiçbir şey anlamıyorduk, hocamızla iletişim kuramıyorduk. Ama bir tercümanın olması, Cumanın önemini, hutbedeki ayet ve hadisleri anlamamıza vesile oldu. Çok güzel duygular hissediyoruz. Tercüman olmadan önce hiçbir yeş anlamıyorduk, çok sıkılıyorduk. Namazı kılıp çıkıyorduk hiçbir şey hissetmeden. Bugün bu duygu anlatılmaz ancak yaşanır” dedi. "Daha önce namaz kılıp çıkıyorduk” Daha önce hutbeden bir şey anlamadıklarını sadece hocayı seyrettiklerini söyleyen Günay Bozkoç, ”Cuma gelip duygusuz bir şekilde ayrılıyorduk. Hutbeden hiçbir şey anlamıyorduk. Namazı kılıp çıkıyorduk. Bu gün ilk defa bu mekanda cumanın hutbesini anlamak beni gerçekten duygulandırdı. Bunun devamını arzu ediyoruz. Hocamız çok güzel anlatıyor olabilir ancak biz işitme engelli olduğumuz için hocamızı sadece seyrediyoruz. Bir zaman sonra sıkılıyorduk. Bu hutbenin anlamını tercümanla beraber bu hutbenin anlamını öğrenebildiğimiz için bize ayrı bir anlam katıyor. Bunun sadece burada değil her camiye yayılmasını istiyoruz. Burada hutbenin çevrildiğini gören işitme engelliler bu camiye gelecekti” şeklinde konuştu.

Depremi yaşayan işitme engelli, yaşadığı korkuyu işaret diliyle anlattı Haber

Depremi yaşayan işitme engelli, yaşadığı korkuyu işaret diliyle anlattı

ANTALYA (AA) - GÜLSEM ADAM - "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlere, oğlunun tayininden dolayı gittiği Şanlıurfa'da yakalanan Antalya İşitme Engelliler Derneği Başkanı Metin Çakar, yaşadıklarını işaret diliyle anlattı. Dernek Başkanı Çakar, Kahramanmaraş merkezli, 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere, Şanlıurfa'ya tayini çıkan oğluna ev kiralamak için gitmişti. Şanlıurfa'daki bir otelde kaldıkları sırada depremi yaşayan Çakar, yaşadığı korkuyu Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işitme dili tercümanı Heves Albay aracıyla anlattı.Çakar, deprem sonrası Antalya'ya dönerek yardım kampanyalarında yer aldı, depremzede işitme engelliler için seferber oldu. Çakar, AA muhabirine, oğlunun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kadrosunda Şanlıurfa'ya işitme engelli tercümanı olarak atandığını kaydetti.Deprem anında oğlu ve eşiyle otelde olduğunu ifade eden Çakar, "Deprem olunca ailemle beraber ayaklandık, çok korktuk. Yaşadığımıza şükrettik ama gördüğümüz manzara karşısında çok üzüldük, psikolojimiz bozuldu. Bankalar kapalıydı, yiyecek bir şey bulamadık, kafamız çok karıştı. Biraz sakinleşmek için bekledik." dedi.- "Dostuz, kardeşiz hepimiz bu yolda çalışacağız"Antalya'ya döndüklerini anlatan Çakar, kısa süre sonra Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün kendilerine ulaşarak yardım istediğini ifade etti.Yaşanan depremde Bakanlık personeliyle organize şekilde çalışmaya başladıklarını kaydeden Çakar, şunları aktardı:"Biz de depremi yaşadık, hayatlarını kaybedenlerin başı sağ olsun, yaralılara geçmiş olsun. Kahramanmaraş'tan buraya gelenleri gördükçe çok üzüldüm. Hamile bir işitme engelli annemiz vardı, hastanede doğum yaptı, bizde buradaki ihtiyaçlarını gidererek elimizden geleni yaptık. Şimdi sağlıklı bir CODA (işitme engelli ebeveynlerin çocukları) bebeğimiz oldu. Bütün arkadaşlarımızın emeğine sağlık. Dostuz, kardeşiz hepimiz bu yolda çalışacağız."Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü işaret dili tercümanı Heves Albay ise Bakanlıklarının koordinesindeki görevli işaret dili tercümanlarının farklı STK'lar ve gönüllü işaret dili tercümanlarıyla ortak çalıştıklarını belirtti.- "262 işitme engelliyi deprem bölgesinden çıkardık"Görev yapan personel ve gönüllü işaret dili tercümanlarıyla beraber 110 kişilik ekip olduklarını dile getiren Albay, "Depremin başladığı ilk andan itibaren işitme engelli depremzedelerimizle daha iyi iletişim kurabilmek için sahada görev yapıyoruz. Şimdiye kadar 262 işitme engelli afetzedeyi deprem bölgesinden alıp getirdik." dedi.Çok fazla işitme engelli depremzedenin kendilerine ulaştığını anlatan Albay, işitme engellilerin talepleri doğrultusunda kendilerini KYK yurtları, otel ve barınacakları yerlere yerleştirdiklerini vurguladı.- Doğum yapan işitme engelli depremzede anneye destek olunduEnkazda işitme cihazlarını kaybeden ve pili bitenlerin de bütün ihtiyaçlarını anında karşıladıklarının altını çizen Albay, şunları dile getirdi:"Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın talimatıyla görevli tercüman arkadaşlarımız cihazlarıyla ilgili sorun yaşayanlar araştırıldı.150 sağır depremzedemize 4 bin 800 pil desteği, ayrıca 35 işitme engelli bireyimize cihaz ve iki kişiye de kablo desteği verildi, bütün ihtiyaçları giderildi. Afetin yaşandığı ilk günden itibaren yaklaşık 1300 sağır depremzedemizin taleplerini karşılamak, farklı kurum ve kuruluşlarla iletişimlerini sağlamak üzere tercümanlık hizmeti verildi. Öyle ki Kahramanmaraş'tan gelen işitme engelli annemiz Antalya'da doğum yaptı ve çok şükür işitme problemi olmayan bebek dünyaya getirdi. Bu süreçte işitme engelli gönüllü arkadaşlarımız bize çok destek oldu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bütün imkanları kendisine sağladık."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.