30 yıldır Türkiye'nin sulak alanlarında görülmüyor
Son yıllarda, sulak alanların yok edilmesi ve iklim değişikliği, su kuşları ve diğer su ekosistemleri üzerinde büyük tehditler oluşturuyor. Yalnızca biyolojik çeşitliliği korumakla kalmayıp aynı zamanda suyun arıtılmasında, taşkınların önlenmesinde ve yerel iklim dengesinin sağlanmasında da önemli rol oynayan sulak alanlardaki tahribat, diğer bazı türler gibi su kuşlarının hayatta kalma şanslarını ciddi şekilde etkiliyor.
Su kuşlarının üreme, beslenme ve göç yolları için kritik öneme sahip olan sulak alanların tarımsal faaliyetler, şehirleşme ve sanayileşme gibi nedenlerle giderek yok olduğuna dikkati çeken uzmanlar, "Sulak alanların korunması ve restorasyonu, su kuşlarının korunması için büyük önem taşıyor. Yerel yönetimler ve çevreci kuruluşlar tarafından sulak alanların iyileştirilmesi ve korunması için kamuoyu oluşturulması ve habitatların restorasyonuna yönelik projeler geliştirilmesi gerekiyor" uyarısında bulunuyor.
İnce gagalı kervançulluğu nesli tükendi
Bu ekosistemlerin tahribatı su kuşlarının hayatta kalma şanslarını ciddi şekilde etkilerken, bazı türlerin yok olmasına yol açıyor. Sibirya’da üreyip Akdeniz çevresinde kışlayan ince gagalı kervançulluğu da Türkiye'de son olarak 30 yıl önce görülen kuş türünden birini oluşturuyor.
Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Şafak Arslan, ince gagalı kervançulluğunun, küresel çapta yayılış gösterirken nesli tükenen ilk kuş türü olarak tarihe geçtiğini belirterek, "1995 yılında Fas’ta son kez gözlemlenen ince gagalı kervançulluğunun neslinin tükenmesinde habitat kaybı, sulak alanların yok edilmesi ve iklim değişikliği gibi faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Küresel olarak sulak alan kayıplarının yaşanması ve tahribatların sürmesi tehlike altındaki birçok türün de neslinin tükenmeye yaklaşacağını gösteriyor. İnce gagalı kervançulluğu pek çok su kuşu için kritik öneme sahip olan ülkemizde en son 1993 yılında Konya Kulu Gölü’nde görülmüştü. Kuşların yaşaması için sulak alanları korumamız ve restore etmemiz şart" dedi.