TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Imane Khelif

İLKHABER-Gazetesi - Imane Khelif haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Imane Khelif haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Cinsiyet tartışmalarının hedefindeki Cezayirli boksör Imane Khelif, Paris 2024'te altın madalya kazandı Haber

Cinsiyet tartışmalarının hedefindeki Cezayirli boksör Imane Khelif, Paris 2024'te altın madalya kazandı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda boks branşında kadınlar 66 kiloda yarışan Cezayirli boksör Imane Khelif, tartışmaların odağında olmasına rağmen büyük bir başarıya imza atarak altın madalya kazandı. Khelif, finalde karşılaştığı Çinli Liu Yang'i 5-0'lık skorla mağlup etti ve olimpiyat şampiyonu oldu. Cinsiyet Tartışmalarının Gölgesinde Başarı Imane Khelif, Paris 2024'teki performansıyla dikkatleri üzerine çekerken, cinsiyet tartışmaları da gündemden düşmedi. Uluslararası Boks Birliği (IBA), 2023 Dünya Kupası'nda Khelif'in "kadınlar müsabakasına katılmak için uygunluk kriterlerini karşılamadığını" belirterek, Cezayirli sporcuyu diskalifiye etmişti. Ancak, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), IBA'nın Khelif’in oyunlardan diskalifiye edilmesi yönündeki talebini reddederek, sporcunun kadın kategorisinde yarışmasına izin verdi. IOC'den Açıklama IOC Sözcüsü Mark Adams, "Imane Khelif, kadın olarak doğdu, kadın olarak kaydedildi, hayatını kadın olarak yaşadı ve kadın pasaportuna sahip. Bu bir transseksüel vakası değil," diyerek tartışmalara noktayı koydu. Buna rağmen, Khelif'in cinsiyetiyle ilgili tartışmalar, olimpiyat sürecinde devam etti. Rakiplerinden Destek Cezayirli sporcunun rakiplerinden biri olan İtalyan boksör Angela Carini, tartışmaların kendisini üzdüğünü belirterek, Khelif'ten özür diledi. Carini, "Uluslararası Olimpiyat Komitesi dövüşebileceğini söylediyse bu karara saygı duyarım. Aslında ondan ve diğer herkesten özür dilemek istiyorum. Khelif'e karşı hiçbir şeyim yok," ifadelerini kullandı.

Ümit Özdağ'dan Paris 2024 Yaz Oyunları'na tepki: "Kadına şiddet spor adı altında meşrulaştırılamaz" Haber

Ümit Özdağ'dan Paris 2024 Yaz Oyunları'na tepki: "Kadına şiddet spor adı altında meşrulaştırılamaz"

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Paris 2024 Yaz Oyunları'ndaki kadın boks kategorisinde dikkat çekici bir durumu eleştirdi. Özdağ, Tayvanlı Lin Yu-Ting ve Cezayirli Imane Khelif'in biyolojik olarak erkek doğmuş olmalarına rağmen kadın boks kategorisinde yarışmalarının, sporun adil şartlarda yapılmasını engellediğini ifade etti. Özdağ, bu durumun "kadına yönelik erkek şiddeti" olarak nitelendirilebileceğini belirterek, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin bu konuda gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı. ''Kadına Şiddet Meşrulaştırılamaz'' Ümit Özdağ, IOC'nin bu kararı ile kadınlara yönelik şiddetin spor adı altında meşrulaştırıldığını iddia etti. Özdağ, sporun adil şartlarda yapılmasının önemine dikkat çekerek, "Bu artık spor değildir. Spor adı altında kadına şiddet asla meşrulaştırılamaz. Olimpiyat açılışında tüm dünyaya izletilen bu durum, bizleri büyük bir tehlikenin beklediğini gösteriyor" dedi. Cinsiyet değiştiren ve hormon ilacı kullanan sporcuların, vücut, kas ve kemik yapılarının ve testosteron oranlarının adil dövüşü engellediğini belirten Özdağ, bu sporcuların IOC tarafından organizasyonlardan diskalifiye edilmesi gerektiğini ifade etti. Özdağ, "Cezayirli erkek Imane Khelif yarın boksörümüz Buse Naz’ın karşına çıkarsa, bu başka bir adaletsizlik olacaktır" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.