TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#içme suyu

İLKHABER-Gazetesi - içme suyu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, içme suyu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mersin’de 14 bin 200 metre içme suyu altyapısı döşenecek Haber

Mersin’de 14 bin 200 metre içme suyu altyapısı döşenecek

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Mezitli ilçesine bağlı Demirışık Mahallesi'nde nüfusla birlikte artan su tüketimine çözüm sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Çalışma kapsamında toplam 14 bin 200 metre içme suyu altyapısı döşenecek. MESKİ Genel Müdürlüğü, yerleşik nüfusla birlikte su tüketiminin de artış göstermesi üzerine harekete geçerek, Demirışık Mahallesi içme suyu isale, terfi ve şebeke hattı yapım işini başlattı. Artan içme suyu talebinin karşılanması amacıyla çalışmalara devam eden MESKİ, bölgede geleceğe yönelik yeni şebeke hatları da oluşturarak, vatandaşların temiz ve kesintisiz içme suyuna kavuşmasını sağlıyor. 14 bin 200 metre içme suyu altyapısı döşenecek MESKİ, Demirışık Mahallesi içme suyu isale, terfi ve şebeke hattı yapım işiyle sondaj kuyusundan temin ettiği içme suyunu, Koçyatağı’ndaki 100 metreküplük içme suyu deposuna aktaracak. Yapımı planlanan terfi istasyonuyla da içme suyunu Mihrican bölgesine iletecek. Mihrican bölgesine yapılacak 3. terfi istasyonu ile suyu hem Mihrican bölgesini besleyen 50 metreküplük depoya, hem de Soğukpınar bölgesine yeni yapılacak olan 100 metreküplük içme suyu deposuna aktarmayı planlayan MESKİ, Soğukpınar bölgesine yeni şebeke hattı döşeyerek, vatandaşlara temiz ve kesintisiz içme suyuna kavuşturacak. MESKİ’nin, sözleşme bedeli 14 milyon 923 bin lira olan projesi kapsamında 4 bin 200 metre çelik boru, 10 bin metre polietilen boru olmak üzere, toplam 14 bin 200 metre içme suyu altyapısı döşenecek. İş kapsamında 3 adet terfi merkezi, bir adet 100 metreküplük içme suyu deposu ve çeşitli sanat yapıları da vatandaşların hizmetine sunulacak.

Çatalan Barajı’nın kapasitesi katlanacak Haber

Çatalan Barajı’nın kapasitesi katlanacak

DSİ 6. Bölge Müdürü Celal Tokalak, Adana’nın içme suyu ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Çatalan Barajı’nı yaklaşık on metre yüksekliğe taşıyarak kapasiteyi iki katına çıkaracaklarını söyledi. Tokalak, Adana Kamu Müteahhitleri Derneği  (AKAMDER) Başkanı Sayım Azmaz ve Yönetim Kurulu üyelerinin ziyareti sırasında, önemli açıklamalarda bulundu. Adana‘yı hep ileriye taşımak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirten Tokalak, “Bu anlamda önemli çalışmalara başladık.  Öncelikle Çatalan Barajı’nı yaklaşık on metre yüksekliğe taşıyarak kapasiteyi bir anda iki misline çıkaracağız. Bölge olarak Adana Osmaniye ve Hatay da sulama yatırımlarını ileri seviyelere çıkarmak önceliğiyle Çukurova’yı tarımsal sulamada doyurmuş olacağız.” dedi. DSİ Bölge Müdürlüğü olarak iş ortakları müteahhitlerin sorunlarının çözümü noktasında da iş birliği içinde olma gayretinde olacakları sözü veren Tokalak, “İstişarelerimizle sorunları çözüp asgari düzeye indirebiliriz. Ekonominin lokomotifi olarak yaklaşık 300’ ü aşkın iş koluna hitap eden inşaat sektörünün temsilcileri olarak bu toplantı kurum olarak bizleri memnun etti” dedi., AKAMDER Başkanı Sayım Azmaz da kamu projelerinde görev alan müteahhitler olarak bölgede yapılacak olan her türlü yatırma destek olacaklarını ifade etti. Özellikle inşaat malzemeleri, işçilik ve diğer girdilerdeki fiyat artışlarının projelerin sürdürülebilirliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini dile getiren Sayım Azmaz, bu durumdan kaynaklanan maliyet artışlarına karşı fiyat farkı talep etmelerinin zorunlu bir hal aldığını kaydetti.

Başkan Soydan'dan, Mersin'de içme suyu fiyatlarını indireceğiz Haber

Başkan Soydan'dan, Mersin'de içme suyu fiyatlarını indireceğiz

Soydan, seçim çalışmaları kapsamında Tarsus’a ilçesinde temaslarda bulundu. Tarsus Ülkü Ocakları yönetimi ve üyelerini ziyaret eden Soydan, Makam Meydanında esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldikten sonra Çiçekli ve Alifakı’da köy toplantısı düzenledi, sorun, talep ve önerileri dinledi. "Hiçbir şey enerjimizi düşürmüyor" Tarsus’ta büyük ilgiyle karşılanan Soydan, “Böyle bir atmosferi görünce sizlerle bir kez daha gurur duyduğumu söylemek isterim. Bizler Cumhur İttifakı olarak bir an önce Mersin için çalışmak, üretmek istiyoruz. Kim kiminle ittifak peşinde, kim kiminle yol yürüyor bizim gündemimizde değil. Biz yılmadan yorulmadan inandığımız ilkeler ışığında ilerliyoruz. Hatta bu şehrin iyi yönetilmemesi bizim daha hızlı olmamız gerektiğini hatırlatıyor. Dönüp diğer büyükşehirlere bir bakın. O illere gidince imreniyoruz. Yollarına, bulvarlarına uçak iner. Bir de bize reva görülenlere bakın” diye konuştu. "Mersin adına üzülüyorum" Esnaf ve vatandaşların genç başkan taleplerini her fırsatta dile getirdiklerini söyleyen Soydan, “Sokaktaki teveccüh beni çok mutlu ediyor. Özellikle gençler hem kafa olarak hem de yaş olarak kendilerine yakın hissettikleri birini başkan olarak görmek arzusundalar. Öte yandan kente dair vatandaşlarımızdan gelen talep, öneri ve şikayetleri de dinledikçe inanın Mersin adına üzülüyorum. Bu şehre yatırım lazım. Mersin’e artık ittifakımızın gücü lazım. Kentimizin en uç noktasında yer alan mahallelerimizde, köylerimizde yetişen çocuklarımızın kreşlerine, okullarına huzurla gitmeleri için ulaşım sonunun bir an önce çözüme kavuşması gerekmektedir. Gençlerin kendilerini keşfetmeleri adına çalışmalar yapması lazım. Dirençli bir kenti hep birlikte inşa etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. "Su zammının izahı olamaz" İzmir’den sonra en pahalı içme suyunu kullanan kentin Mersin olduğunu dile getiren Soydan, “İnsan odaklı yatırım noktasında ihmal ediliyoruz. Yetmediği gibi bir de en temel ihtiyacımız olan suyu en çok para ödeyen kent olarak birinciliği zorluyoruz. Mersin’in birinci olmak için yarıştığı konu su zammı mı olmalıdır? Yazıktır, günahtır. Bunun izahı olamaz. Mersin’e bunu reva görenleri vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum. Göreve gelir gelmez meclis gündemine getireceğimiz ilk konu içme suyu fiyatları olacaktır. Mersin’de su fiyatlarını indireceğiz” şeklinde konuştu. "Hayallerimiz, hedeflerimiz, ideallerimiz var" Mersin'in iyi yönetilmediğine kanaat getiren herkesin sandıkta gereken cevabı vereceğini ifade eden Serdar Soydan, “Mersin’de belediyeciliği işin ehline yani Cumhur İttifakına teslim etmek gerekiyor. Daha fazla direnmenin anlamı yok. Vaat edilenleri bırakın yapmayı, vaatlerin bir adım ötesine dahi gidemeyen kentim için çok üzülüyorum. Bizim hayallerimiz, hedeflerimiz, ideallerimiz var. 31 Mart tarihi bunun için tam zamanı. Bunu hep birlikte başaracağız” diye konuştu.

ASKİ’nin içme suyu ve kanalizasyon yatırımı iki katına çıktı Haber

ASKİ’nin içme suyu ve kanalizasyon yatırımı iki katına çıktı

ANKARA (İHA) - Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü’nün bütçe kullanım performansına göre, dolar bazında gelirlerin yüzde 60 azalmış olmasına rağmen yapılan yatırımlar iki katına çıktı. ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, başkent genelinde ASKİ’nin yapmış olduğu eş zamanlı yatırım çalışmaları hakkında bilgi vermek için Gölbaşı, Yenimahalle, Mamak, Kızılcahamam, Bala ve Polatlı ilçelerinin muhtarları ile bir araya geldi. ASKİ’nin, 2014 Nisan-2019 Mart seçim dönemindeki düzenli gelir ve yatırımları ile Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yönetimindeki (2019 Nisan ve sonrası) gelir ve yatırımlarını karşılaştırdı. Yatırımın doğru yerde doğru zamanda yapılması gerektiğinin altını çizen Akçay, şöyle konuştu: “Yatırım dediğimiz şey bütçe ve planlama işi. Kaynakları kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlar arasında dengeli ve etkin bir şekilde dağıtarak hem bugünün taleplerine hem de gelecekteki planlara cevap vermeye çalışıyoruz. ASKİ’nin su, atık su, İller Bankası ve katılım payları yani düzenli gelirleri üzerinden bir hesap yaptığımızda gelirlerimizde 2 dönem arasında 1,9 milyar dolarlık (yüzde 60 oranında) bir azalma görüyoruz. 2014 Nisan - 2019 Mart döneminde ASKİ’nin kasasına su ve kanalizasyon işleri ile İller Bankası paylarından 3.2 milyar dolar, 2019 Nisan - 2023 Ağustos döneminde ise 1.3 milyar dolar girmiş. Gelirlerimizi neden dolar olarak hesaplıyoruz çünkü kurumun giderlerinin büyük kısmı dolara endeksli.” Yavaş döneminde yatırımların 2 katına çıktığını kaydeden Akçay, “Kurumun gelir tablosuna bir de TL bazında bakalım. Tabii bunu yaparken 2014-2019 arasındaki bütçeleri enflasyona göre düzelterek bugüne getirmemiz gerekiyor. Buna göre önceki dönemde ASKİ’nin kasasına 121 milyar, bu dönemde ise 60 milyar lira girmiş. Yani TL bazında da ASKİ’nin gelirleri reel olarak yarı yarıya azalmış” dedi. Toplantıya katılan muhtarlara Şereflikoçhisar, Polatlı, Kızılcahamam ve Mamak ilçeleri özelinde hazırlanan içme suyu, kanalizasyon ve imalat grafiklerini de gösteren Akçay, “Örneğin Şereflikoçhisar için rakamlar epey ilginç. Şereflikoçhisar’da önceki dönemde içme suyu hat imalatı 25 bin 874 metre iken bu dönemde 313 bin 480 metre. Neredeyse 12 kat fazla iş yapılmış. Önceki dönemde 6 bin 686 metre olan atık su hat imalatı, bu dönemde 99 bin 751 metre, 15 kat fazla iş yapılmış. Önceki dönem bakım onarımı yapılan depo sayısı 0, bu dönemde ise 18. Tablo çok net. Diğer ilçelerin çoğunda da benzer bir resim söz konusu” diye konuştu. Akçay, ayrıca ASKİ’nin bütçe kullanım performansının çok iyi olduğunu vurgulayarak, “Bize düşen sorumlulukla Ankara halkı için kaynakları en etkin şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.