TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#hasat

İLKHABER-Gazetesi - hasat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, hasat haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Hatay’da son çilek hasadı: Fiyatlar sezon sonunda 120 TL'ye yükseldi Haber

Hatay’da son çilek hasadı: Fiyatlar sezon sonunda 120 TL'ye yükseldi

Hatay’ın verimli topraklarında yetişen ve kendine has lezzetiyle yurt dışına ihraç edilen çilekte, bu yılın son hasadı yapıldı. Sezon başında kilogramı 40 TL’den alıcı bulan çilek, son hasatta 120 TL’ye kadar yükseldi. Depremin etkilerini üretimle aşmaya çalışan çiftçiler, çilekte bu yıl verimli bir sezon geçirdi. Depremde büyük zarar gören Hatay’da, afetzede çiftçiler çilek üretimi yaparak ekonomik yaralarını sarmaya çalışıyor. Çilek üretimiyle ünlü Yayladağı ilçesinde son hasat, Tutlubahçe Mahallesi’nde gerçekleştirildi. 25 dönümlük arazide çilek yetiştiren çiftçi Haldun Hastacı, sezon boyunca elde edilen ürünün hem kalitesi hem de bereketiyle memnuniyet verici olduğunu ifade etti. “SEZONUN SONUNA DOĞRU FİYATLAR YÜKSELDİ” 6 yıldır çilek üreticiliği yapan Haldun Hastacı, sezon boyunca devam eden hasadın detaylarını paylaştı: “Yayladağı’nda 25 dönüm çilek arazimiz var. Ortağımla birlikte bu işi uzun süredir yapıyoruz. Sezon başında çileğin fiyatı 30-40 TL civarındayken, son hasatta fiyatlar 100-120 TL’ye kadar çıktı. Ağustos ortasında ilk hasadı tamamladık, temmuzda yeni fideler ektik ve ikinci yıl olan çileklere budama yaptık. Bu yıl sezonumuz oldukça iyiydi.” ÇİLEK HASADI DON VURANA KADAR DEVAM EDECEK Yayladağı’nda çilek üreticiliği yapan bir diğer çiftçi Ömer İleri, sezonun son hasadının don vurana kadar devam edeceğini belirtti. İleri, “Bu yıl hasat oldukça verimli geçti. Geçiş döneminin ardından tekrar hasada başladık. Sezonun son hasadını don vurana kadar sürdüreceğiz,” dedi.

Osmaniye’de hibe destekli muz seraları sayısı artıyor Haber

Osmaniye’de hibe destekli muz seraları sayısı artıyor

Türk Tarım Sektörü, ülke ekonomisi için kritik bir önem taşıyor. Özellikle tarımsal hibe destekleri, çiftçilerin üretim kapasitesini artırmalarına, modern tarım tekniklerini benimsemelerine ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının hayata geçirilmesine katkıda bulunuyor. Son yıllarda tropikal bölgelerde tarımsal desteklerle kurulan muz seraları da artış gösteriyor. Hibe destekleri sayesinde birçok çiftçi, modern seralar kurarak verimliliği artırıyor, kaliteli ürünler elde ediyor. Muz seraları, kontrollü iklim koşulları altında üretim yapabilme imkânı sunarak, yıl boyunca sürekli hasat yapılmasına olanak tanıyor. Devletin sağladığı hibe destekleri, hem yeni girişimcilere hem de mevcut işletmelere yönelik fırsatlar sunarak, sektördeki rekabeti artırıyor ve üreticilerin gelir düzeylerini yükseltiyor. Bu bağlamda, hibe destekli muz seralarının sayısında önemli bir artış gözlemleniyor. Osmaniye'de de son zamanlarda muz seraları sayısı artıyor. Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, gerek muz seraları ve gerekse avokado gibi diğer ürünlerin üretiminin yapıldığı sera ve bahçeleri inceleyerek, hasat programlarına katılıyor. Vali Yılmaz, son olarak Sumbas Mehmetli'de Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Destekleri Ekonomik Yatırımlar kapsamında yüzde 50 hibe ile kurulan muz serasındaki hasat programına katıldı. Mustafa Güvel'e ait serada yer alan 1800 adet ağaçta, muz hasadı yapılırken, yıllık üretim kapasitesinin yaklaşık 90 ton olduğu belirtildi. Üretici Mustafa Güvel, tarımsal hibe desteğinin önemine değinerek, "Tarımsal destekler çiftçilerin sürdürülebilir ve verimli bir şekilde üretim yapmalarına olanak tanırken, muz seralarının sayısındaki artış da sektördeki gelişimin somut bir göstergesi. Bu desteklerin devam etmesi, tarımsal üretimin daha da güçlenmesine ve ülke ekonomisinin kalkınmasına katkı sağlayacak" dedi.

Hatay'da üretim devam ediyor: Afetzede çiftçi 34 bin çilek fidesini toprakla buluşturdu Haber

Hatay'da üretim devam ediyor: Afetzede çiftçi 34 bin çilek fidesini toprakla buluşturdu

Hatay’ın verimli topraklarında depremin ardından tarımsal üretim hız kesmeden devam ediyor. Afetzede üreticiler, hem bölgeyi kalkındırmak hem de geçimlerini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. 50 yaşındaki Muharrem Peköz, 10 dönümlük arazisinde çilek üretimi yaparak bu sürece katkı sağlıyor. Peköz, topraklı ve topraksız tarım yöntemleriyle 34 bin çilek fidesini dikerek üretimini büyütmeye devam ediyor. "Sevgiyle Yetiştirilen Çilekler Bölgeye Can Veriyor" 10 yıldır çilek üretimiyle uğraşan Muharrem Peköz, Dörtyol’daki çiftliğinde hem topraklı hem de topraksız tarım yaparak çilek yetiştiriyor. Geçtiğimiz yıl 4 dönümlük alanda başladığı üretimini bu yıl 10 dönüme çıkardı. Üretimin yoğun emek ve sevgi gerektirdiğini ifade eden Peköz, işçileriyle birlikte ailesiyle bu süreci yürütüyor. Çilek üretimi için çok fazla iş gücüne ihtiyaç olduğunu belirten çiftçi, işçilerin günlük 600-700 TL civarında yevmiye aldığını ve yemeklerini de kendilerinin karşıladığını söyledi. "Çilek Hasadımız Başarılı Oldu" Geçen yıl çilek hasadından yaklaşık 20 ton ürün elde ettiğini belirten Peköz, bu yıl da üretim kapasitesini arttırarak 34 bin fideyi toprakla ve topraksız tarım sistemleriyle buluşturduğunu ifade etti. Geçen sene ürün fiyatlarının 80-100 TL arasında olduğunu belirten Peköz, bu yıl da fiyatların 100 TL’nin altına düşmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi. Özellikle Dörtyol’a yetişemeyen ihracat kalitesinde çilek üreten Peköz, ilk etapta 17 bin fideni toprakla, geri kalan 17 bin fidenin de topraksız tarımla bu hafta içinde buluşacağını belirtti. Topraksız Tarımla 10 Dönümlük Üretim Topraksız tarım yöntemine de yatırım yapan çiftçi, bu yıl üretimini 10 dönümlük bir alana yaymayı planlıyor. Geçen yıl 3 dönümlük bir alanda başlayan üretim, bu yıl 7 dönüme çıkarılarak topraksız tarımla daha da genişletilecek. Hatay’da üretimin devam ettiğini ve bu sürecin bölgenin yeniden kalkınmasına önemli katkı sağladığını belirten Peköz, "Çileklerimiz hava koşullarına göre değişiklik gösteriyor ama bakımını iyi yaptığımız sürece kaliteli ürün elde ediyoruz" dedi.

Küresel ısınma sonucu yapılan erken hasat, ekonomik kayıplara neden oluyor Haber

Küresel ısınma sonucu yapılan erken hasat, ekonomik kayıplara neden oluyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, küresel ısınmanın hasat zamanını erkene almasının verimlilik, ürün kalitesi, hastalık ve zararlılar, su kaynaklarının etkin kullanımı ve ekonomik olarak olumsuz etkiler yarattığını söyledi. Doğan, ilkhaber-gazetesi.com'a yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliğinin tarımsal üretimde olumsuz etkilerine değindi. Türkiye'nin en sıcak kentlerinden olan Adana'da etkili olan kavurucu sıcakların mısır, kavun, karpuz, domates gibi ürünlerde ve ovadaki bahçelerde yetişen meyveleri adeta kavurduğunu ifade eden Doğan, "Aşırı sıcaklar bazı meyve ve sebzelerin tadını ve besin değerini düşüruyor, her üründe hasadı öne çekiyor. Sıcak hava koşulları, bitki hastalıkları ve zararlıları için uygun ortamlar oluşturuyor. Bu da ürünlerin kalitesini ve verimini olumsuz etkiliyor. Erken hasat, su ihtiyacı ve su kaynaklarının yönetimini de etkileyor. Daha sıcak ve kuru koşullar, suyun kıtlaşmasına ve sulama gereksinimlerinin artmasına neden oluyor. Hasat zamanlarındaki değişiklikler, tarım ürünlerinin piyasa fiyatlarını etkiliyor, erken hasat bazı ürünlerin piyasada arzını artırıyor ve bu da fiyatlarda dalgalanmalara yol açabiliyor" dedi. Doğan, küresel ısınmanın, tarımsal üretim takvimlerini önemli ölçüde etkilediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:  “Hava sıcaklıklarındaki artış nedeniyle ürünlerin olgunlaşma sürelerinin kısalması ve erken hasat, üreticiler için çeşitli zorluklar ve uyum gerektiren durumlar doğuruyor. Yüreğir'deki çiftçiler, bu yıl hasat sürecindeki bu değişikliğe adapte olmaya çalışırken, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum stratejilerine yönelik daha fazla destek beklediklerini ifade ediyor. Üreticilerimiz aynı zamanda bu tür iklim değişikliği etkilerine karşı hazırlıklı olma adına tarım politikalarının ve destekleme mekanizmalarının gözden geçirilmesini, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da bu konuda zaman kaybetmeden desteğini istiyor."

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan: Limon'da erken hasat ekonomik kayba neden olur Haber

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan: Limon'da erken hasat ekonomik kayba neden olur

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat zamanı gelmeden erken kesilen Mayer limonların piyasaya sürülmesinin hem iç piyasa hem de ihracat açısından büyük riskler taşıdığını söyledi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Mayer limonlar hasat olgunluğuna erişmeden kesilip piyasaya sürüldüğünü belirterek, ‘'Ürün kalitesinin korunması önemli. Limonun karakteristik ekşi tadını ve aromatik lezzetini tam olarak alamayan tüketicide, memnuniyetsizlik oluşur. Ağustos ayında hasat edilmesi gereken Mayer limonlar Temmuz ayında kesilmeye başlandı. Yurt içi ve yurt dışı piyasalara yetecek kadar limonumuz olduğu halde piyasadaki yüksek fiyattan faydalanmak isteyen bazı üreticiler sezonun ilk narenciye ürünü olan Mayer türü limonu tam sulanmadan kesip piyasaya sürüyor'' dedi. Tarımsal ürünlerde ekim planı ne kadar önemli ise hasat planı da o kadar önemli Doğan, Turunçgil kesim ve ihraç tarihlerini belirleme komisyonunun açıklamalarına uygun olarak hareket etmenin önemli olduğunu kaydederek, “Bu sayede ürünlerin kalitesi korunur tüketicilerin memnuniyeti sağlanarak iç piyasada limon talebi artar. Özellikle Mayer limon gibi ürünler için doğru hasat zamanını beklemek, ürünün lezzeti ve raf ömrü açısından da faydalı olacaktır. Ağustos ayından önce hasat yapmamak gerektiğini unutmadan, komisyonun belirleyeceği tarihlere göre hasat işlemleri planlamalıdır. Erken hasat edilen ve kalite standartlarını karşılamayan limonların piyasaya sürülmesini engellemek için Tarım Bakanlığımız tarafından düzenli denetimler yapılmalıdır‘' şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.