TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#hasar tespit

İLKHABER-Gazetesi - hasar tespit haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, hasar tespit haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Malatya’da deprem sonrası hasar tespit çalışmaları sürüyor Haber

Malatya’da deprem sonrası hasar tespit çalışmaları sürüyor

Dün akşam saatlerinde Malatya’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki hasar tespit ve yardım çalışmaları aralıksız devam ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, deprem sonrası AFAD ve kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarından toplam 1.216 personel ve 363 aracın bölgede görevlendirildiğini belirtti. Yerlikaya, köy köy, mahalle mahalle yapılan hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Bölgedeki Durum ve Artçı Sarsıntılar Depremin ardından en büyüğü 3.3 olan toplam 194 artçı sarsıntı yaşandı. Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, depremden en çok etkilenen iller arasında Malatya, Elazığ, Şanlıurfa ve Diyarbakır yer alıyor. Malatya’da 55, Elazığ’da 111, Şanlıurfa’da 37, Diyarbakır’da 19, Adıyaman’da 18, Erzincan’da 6 ve Kahramanmaraş’ta 3 vatandaş depremden etkilenmiş durumda. Elazığ’da 9 ve Malatya’da 2 olmak üzere toplam 11 kişinin tedavisi hastanelerde sürüyor. Yardım ve İhbarlar 112 Acil Çağrı Merkezi'ne depremle ilgili toplamda 1.475 ihbar geldiği bildirildi. Bu ihbarların 1.223'ü bilgi amaçlı yapılırken, 252'si yardım taleplerinden oluştu. Kızılay tarafından depremden etkilenen Malatya ve Elazığ’da toplam 12 bin kişiye yemek hizmeti sağlanıyor. Yerlikaya'dan Geçmiş Olsun Mesajı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, açıklamasında depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun” dedi. Deprem Bölgelerinde Çalışmalar Sürüyor Deprem bölgesinde başlatılan çalışmalar kapsamında AFAD’dan 210 personel ve 55 araç görev alırken, kamu kurumları ve STK'ların desteğiyle hasar tespit ve yardım faaliyetlerinin hızla devam ettiği belirtildi. Yetkililer, vatandaşlardan gelen yardım taleplerine de anında yanıt verildiğini vurguladı.

Depremzedeleri sevindiren karar: Doğrudan hasar tespitine itiraz davası açabilecek Haber

Depremzedeleri sevindiren karar: Doğrudan hasar tespitine itiraz davası açabilecek

Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonucunda 11 ilde binlerce bina yıkılırken on binlerce binada hasar aldı. Elazığ, bunun yanı sıra 2020 yılında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremle de büyük zarar gördü. Depremler sonrasında vatandaşlar, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin gerçekleştirdiği hasar tespitine itirazını yapmak için bir de hak sahipliği sürecini bekliyordu. Bu süreçler hem karmaşa, hem de çelişkiye yol açıyordu. Bunun üzerine Elazığ 1. İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesine başvurarak ‘Hasar tespit raporları ancak asıl işlemlerle, birlikte dava konusu edilebilir’ ibaresinin Anayasa'nın 13, 35 ve 125. maddelerine aykırılığını ileri sürerek iptalini talep etti. Yapılan itiraz Anayasa Mahkemesinde oy birliğiyle kabul edildi. Böylece vatandaşlar artık hak sahipliği sürecini beklemeden, doğrudan hasar tespitine itiraz davası açabilecek. Karar, vatandaşları, kurumları ve mahkemeyi ilave külfetlerden kurtarırken aynı zamanda ortalama 7 aylık bir bürokratik zaman kaybı da ortadan kalktı. ''Artık doğrudan hasar tespitine itiraz davası açılabiliyor'' Karar hakkında bilgi veren Avukat Sadin Koç, “Anayasa Mahkemesin'den yakın tarihte bir kararı çıktı. Eskiden hasar tespitlerinde, itirazlar doğruca yapılamıyordu. Öncelikli olarak hasar tespitine itiraz ediliyordu ve kesinleşmesi bekleniyordu. Sonra hasar tespitini kabul etmemesine rağmen, kendisiyle çelişecek şekilde, (işlemde zaten muhatap olan kişi) mecburen hak sahipliği müracatı yapıyordu. Hak sahipliği müracaatının da kesinleşmesini bekliyordu. Kesinleştikten sonra hem hasar tespitine hem de hak sahipliğine itirazı, bir bütün halinde mahkemeye sunup her iki işleminde iptalini istemek zorunda kalıyordu. Bu da vatandaşa, kurumlara ve mahkemeye ekstra külfet getiriyordu. Ama Anayasa Mahkemesi, son çıkardığı kararla birlikte hasar tespitlerinin yalnız başına bir işlem olduğunu ve dava konusu edilebileceğine hükmetti. Artık doğrudan hasar tespitine itiraz davası açılabiliyor. Bu hem kurumların yükünü hafifletecek, hem de vatandaşın daha kısa sürede netice almasını sağlayacak” dedi. “Süreç çok hızlandı” Hak sahipliği işlemlerinin 4-5 ayı bulan bir zaman aldığına dikkat çeken Avukat Koç, ''Uzun bir süreçti. Bu karar sayesinde vatandaş hemen hasar tespitine itiraz davasını açıp çok daha kısa sürede evinin durumunu mahkeme kararı ile netleştirebilecek. Elazığ’da 1. ve 2. İdare mahkemeleri 2020 depremlerinden sonra bu davalar ile çok fazla sayıda uğraştı. Şimdi güzel emsal bir karar ile diğer 11 ildeki işlemleri de hızlandırmış oldular. Onlara da teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Atatürk Parkı’nın ortasında koca bir boşluk kaldı Haber

Atatürk Parkı’nın ortasında koca bir boşluk kaldı

CANSU ERSOY ADANA (İLKHABER) - Adana’da depremden sonra ağır hasar aldığı için yıkılan 75. Yıl Sanat Galerisi’nin yerine yenisinin yapılmasıyla ilgili hala bir çalışma başlatılmadı.  6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem birçok ilde büyük hasar ve yıkıma yol açmış, Adana’da bu illerden biri olmuştu. Deprem sonrasında Hasar Tespit Çalışmaları yapıldı ve yıkılmasına karar verilen binalar açıklandı. Adana’nın tarihi yerlerinden sayılan ve neredeyse tün sanat etkinliklerinin düzenlendiği yer olan 75. Yıl Sanat Galerisi’nin de ağır hasarlı olduğu tespit edildi ve bina bir anda yıkıldı. YIKIMI YAPILDI, YENİSİNE BAŞLANMADI Atatürk Parkı içerisinde yer alan, yapımı 1948 yılında gerçekleştirilen 75. Yıl Sanat Galerisi’nin yerinde şu an büyük bir boşluk var. Uzun süre önce yıkım çalışmalarına başlanan ve yıkımı tamamlanan galerinin yerine yenisini yapmak için herhangi bir çalışmanın yapılmadığı gözlemlendi. Atatürk Parkı’nın büyük bir kısmını kaplayan boşluk için güvenlik önlemlerinin de yeterli düzeyde olmadığı görülüyor. “ASLININ AYNISININ YAPILMASINA KARAR VERİLMİŞTİR” Yıkılan binanın önünde Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından koyulan “75. Yıl Sanat Galerisi, restorasyonu yapılacakken depremde ağır hasar almış olması nedeniyle, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan alınan izin doğrultusunda yıkılarak aslının aynısının yapılmasına karar verilmiştir” panosu bulunuyor.

İskenderun'da hasar tespit çalışmaları tamamlandı Haber

İskenderun'da hasar tespit çalışmaları tamamlandı

HATAY (AA) - SEBAHATDİN ZEYREK/MAHMUT SERDAR ALAKUŞ - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen illerden Hatay'ın İskenderun ilçesinde hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde çok sayıda binanın yıkıldığı veya ağır hasar aldığı merkez ilçede hayatın normale dönmesi için başlatılan çalışmalar devam ediyor.AFAD yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilçe genelinde hafif, orta ve ağır hasarlı ile acil yıkılması gereken binaların tespitine yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalar tamamlandı.Dumlupınar, Numune, Yunus Emre, Mustafa Kemal ve Çay mahallelerinin de arasında bulunduğu 26 noktada enkaz kaldırma çalışması yapılan ilçede, "aciliyet kararı" olan binaların kontrollü yıkım işlemleri sürüyor.Bugüne kadar 85 yapının enkazının kaldırıldığı, 471 yıkık ve 334 acil yıkılacak binanın belirlendiği ilçede, 11 firma enkaz temizleme faaliyeti yürütüyor.İş makinesi yardımıyla kamyonlara yüklenen molozlar, belirlenen döküm alanlarına taşınıyor. Yıkım işlemlerinin devam ettiği cadde ve sokaklarda, polis ekipleri güvenlik önlemi alıp yolları trafiğe kapatıyor.Bina sakinlerinin refakat edebildiği çalışmalarda bulunan değerli eşyalar da koruma altına alınıyor.- Bir hafta önce kiraladığı iş yerinde 1 gün çalışabildiYıkılan 7 katlı iş merkezinin alt katında konfeksiyon işi yapan Cevahir Horozoğlu, AA muhabirine, enkazdan kurtarabildiği eşyaları almak için beklediğini söyledi.Deprem günü dışarıya son anda çıkabildiği için şanslı olduğunu anlatan Horozoğlu, "Enkazdan kıyafetlerimizi, eşyalarımızı kurtarmaya çalışıyoruz. Ne kurtarabilirsek bizim için kardır. Üzüntü verici ama yapacak bir şey yok." dedi.Bir hafta önce kiraladığı dükkanın depremde yıkıldığını aktaran terzi Zeynep Düzyol, hayallerinin enkaz altında kaldığını dile getirdi.Düzyol, iş yerinde sadece 1 gün çalışabildiğini belirterek, "Daha önce başka bir yerde çalışıyordum. Yeni iş kurmuştum. Tadilat bitti ve terziyi açmıştık. 1 gün çalıştığım iş yerimi depremde kaybettim. Şimdi sıfırdan başlayacağız. Depremde enkaz altında kalmadık. Devletimiz sayesinde büyüyerek kalkacağız inşallah." ifadesini kullandı.

Bakanlık uzmanları depremzedeleri konutlarının hasar durumu hakkında bilgilendiriyor Haber

Bakanlık uzmanları depremzedeleri konutlarının hasar durumu hakkında bilgilendiriyor

OSMANİYE (AA) - TAHİR TURAN EROĞLU/İBRAHİM AKTAŞ - "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca farklı noktalarda konuşlandırılan çadırlarda görevli uzmanlar depremzedelerin sorularına yanıt veriyor.Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, AA muhabirine, ekiplerin depremin ikinci gününden itibaren hasar tespit çalışmalarına başladığını söyledi.Osmaniye'de 150 ekibin merkez, ilçe ve köylerde hasar tespiti yaptığını belirten Demirtaş, bu kayıtların sisteme gün gün girildiğini dile getirdi.Demirtaş, Osmaniye'de şu ana kadar incelenen 14 bin binadan 8 bininin hasarsız olduğunun belirlendiğini, bu binalara vatandaşların dönüşleri için koordinasyon yapıldığını ifade etti.Valilik önünde kurulan çadıra gelenlere hasar tespiti ve konutlarının durumuna ilişkin bilgilendirmede bulunduklarını kaydeden Demirtaş, "Kurduğumuz çadırlarda arkadaşlarımız vatandaşlara gerekli duyuruları yaparak, binalarıyla ilgili hasar tespit raporu hakkında bilgilendirme ve vatandaşın yapacağı işle ilgili, dönüp dönmeyeceği, binasının yıkılıp yıkılmayacağıyla ilgili süreci işletiyor. Bu vesileyle 8 bin binanın hasarsız olduğu tespit edildiği için evlere geri dönüşle ilgili bir çalışma başlatmış oluyoruz." dedi.- Depremzede personel özveriyle hizmet ediyorDemirtaş, İl Sağlık Müdürlüğü yakınında da çadır kurarak hizmet verdiklerini söyledi.Vatandaşların, hangi bölgeye yakınsa oralara giderek bilgilendirme işleminden yararlanıp, binalarının durumunu öğrenebildiğini kaydeden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:"Ayrıca broşür bastırdık. Broşürlerimizde hem adres bilgilerimiz hem de yaptığımız hasar tespit raporlarının ne manaya geldiğini, neyi ifade ettiğini, vatandaşa ne gibi haklar sağladığını, durumunun ne olduğunu bilgilendirmek için böyle broşürler dağıtmaya başlayacağız. Osmaniye'de depremzedelerle ilgili onların geleceğini ve yaşamlarını kurmaları yönünde bir plan sunmuş olacağız. Böylelikle hayatlarını devam ettirebilmeleri için devlet adına, hükümetimiz ve Bakanlığımız adına onlara elimizden gelen her türlü yardımı yapmış olacağız."Bakan Yardımcısı Demirtaş, yaraların bir an evvel sarılabilmesi, çalışmaların tamamlanabilmesi için personelin özveriyle çalıştığını vurguladı.Çadırlarda görevli personelin aynı zamanda depremzede olduğuna değinen Demirtaş, şöyle konuştu:"Bazen işin fiziki ve matematik boyutuyla çalışmalar yaparken aslında her birimiz bir duygusal yoğunluğun içindeyiz. Gerek bu şehre başka birimlerimizden gelen mühendisler gerekse burada görevli personelimiz bu yoğunluğu bizden daha fazla yaşıyor ama onlar aynı zamanda depremi yaşadıkları için ihtiyacı daha çok hissediyor. Gözlemimiz şu ki onlar bu travmayı yaşamalarına rağmen çok daha gayretli ve özverili çalışıyor. Burada depremzede diye tarif ettiğimiz kişiler onların aileleri, akrabaları, komşuları, arkadaşları. Onlar için herkesten daha fazla gayretle çalışıyor, hepsinden Allah razı olsun."Bilgilendirme çadırları, valilik ve il sağlık müdürlüğü önünde bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.