TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hasan Alpargün

İLKHABER-Gazetesi - Hasan Alpargün haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hasan Alpargün haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Alpargün Apartmanı davasına, Ceyhan Depremi'nin yıl dönümünde devam edildi Haber

Alpargün Apartmanı davasına, Ceyhan Depremi'nin yıl dönümünde devam edildi

Geçen yıl 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adana'nın merkez Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi'nde yıkılan 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanı’nın müteahhidi sanık Hasan Alpargün, Ceyhan Depremi'nin yıl dönümünde yeniden hakim karşısına çıktı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adana'nın merkez Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi'nde yıkılması sonucu 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanı müteahhidi Hasan Alpargün'ün yargılanmasına, bugün Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşma öncesi açıklama yapan Adana Barosu avukatlarından Beşir Ekinci, bugün görülen davanın duruşmasının, 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen Ceyhan Depremi'nin yıl dönümüne rastladığını söyledi. Yıkılan Alpargün Apartmanı'nda yaşamını kaybedenlerin yakınları olan müştekilerle her duruşma öncesi açıklama yaptıklarını belirten Avukat Beşir Ekinci, şöyle konuştu: "1,5 senedir biz her duruşma öncesi buradayız. Ve her duruşma öncesi burada olmaya devam edeceğiz. Bizim tek isteğimiz adalet. 96 canımız için bir nebze olsun içimizi rahatlatacak tek şey, sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması. Gelen bilir kişi raporunda da görüldüğü üzere, müteahhit Hasan Alpargün’den kontrolü yapmayan belediye personellerine kadar hepsi asli kusurludur. Süreç ne kadar uzun olursa olsun, ne kadar yıl geçerse geçsin, biz her duruşma öncesi burada olacağız ve bundan sonra hiçbir canımız gitmesin diye en ağır cezayı almalarını sağlayacağız." Rapor dosyaya eklendi Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde daha önce yapılan duruşmada, mahkeme heyeti, dosyadaki delillerin teknik yönü ile incelenmesi amacıyla Konya Teknik Üniversitesi'ni bilirkişi olarak belirlemişti. Konya Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 6 kişilik heyetin hazırladığı 46 sayfalık ikinci bilirkişi raporu dava dosyasına eklendi. Raporda özetle şu ifadelere yer verildi: "Bazı kolonlarda yeteri kadar demir kullanılmadığı, kolonların minimum donatı şartını sağlamadığı, statik projede yer alan verilere göre kimi kolonların da katlarda farklılık gösterdiği, üst katlara doğru küçüldüğü, perde uçlarında ise demir bulunmadığı tespit edilmiştir. Binadan alınan karot numunelerinde gerçekleştirilen deneylerde, apartmanda kullanılan betonun en düşük basınç dayanım şartını sağlayamadığı belirlenmiştir. Bina, yapıldığı yılda yürürlükte olan 1975 deprem yönetmeliği yükümlülüklerini karşılamamaktadır. Yapı imalatında projede yer almayan detayların olduğu, deprem yönetmeliğinde belirtilen hususlara uyulmadığı, projedeki uyumsuzlukların denetim aşamasında tespit edilmediği belirlenmiştir."

96 kişiye mezar olan apartmanın müteahhidinden ’beton kanseri’ savunması Video Galeri

96 kişiye mezar olan apartmanın müteahhidinden ’beton kanseri’ savunması

ADANA (İLKHABER) - Adana’da 96 kişiye mezar olan Alpargün Apartmanı’nın tutuklu müteahhidi Hasan Alpargün adliyeye sevk olurken "Mukadderat" demişti. İlk duruşmada ise, apartmanın betonlarının kanser olduğunu öne sürdü. 6 Şubat’ta Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde hasar alan ve Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki sarsıntıda yıkılan Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi’ndeki Alpargün Apartmanı, 96 kişiye mezar olmuştu. Apartmanın müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün hakkında "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Adana 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hasan Alpargün’ün ilk duruşması sabah saatlerinde başladı. Alpargün yaptığı savunmada, "Denetimin ardından gereken tüm ruhsatlar ve son olarak iskan alındı. Hiç eksik malzeme kullanmadım. Adana’da o dönem 3 büyük deprem oldu. Bu depremlerde binamız hasar almadı. Aradan 26 yıl geçti. 6 Şubat’ta büyük, şiddetli bir deprem yaşandı. Binanın yıkılma sebebi ilk olarak bu şiddettir. Diğer neden ise yağmur, güneş enerji depolarının akıntıları ve su deposunda yaşanan sızmalar sonucu betonun içerisine işleyen suların beton kanserine neden olmasıdır. Ayrıca su demirlere de zarar vermiştir" sözlerine yer verdi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne, yaşanan depremlerden sonra her depremzede gibi uzaklaşmak için gittiğini ifade eden Alpargün, "72 yaşındayım. Olayın şokuyla travma yaşadım. Her depremzede gibi uzaklaşmak istedim. Kaçmak için gitmedim zaten amacım o olsa başka yere giderdim. Arandığımı öğrenince gidip, bizzat polise teslim oldum. 40 yıldır bu işi yapıyorum. İnsanları hep mutlu etmeye çalıştım. Hastalıklarımdan dolayı cezaevi şartlarında zorlanıyorum. Suçsuzum, tahliyemi istiyorum. Bilirkişi raporundaki karot örnekleri hatalıdır. Gereken itirazları yaptık. Benim de orada arkadaşlarım öldü. Bugüne kadar Adana’da yüzlerce konut inşa ettim. Hiç şikayet almadım" diye konuştu. Sanığın ardından duruşmaya katılan müştekilerin ifadeleri dinlendi. Müştekiler, apartmandaki daireler veya iş yerlerindeki kolon kesme iddialarının asılsız olduğunu, yapımda kullanılan malzemeler nedeniyle enkazın kum yığını halini aldığını ve Hasan Alpargün’den şikayetçi olduklarını belirtti. Öte yandan, sanık Alpargün yaptığı savunmada yakınlarının kaybedenlerin maddi zararını karşılayacağını söyledi.

96 kişiye mezar olan apartmanın müteahhidinden ’beton kanseri’ savunması Haber

96 kişiye mezar olan apartmanın müteahhidinden ’beton kanseri’ savunması

Bayram Bulut- Ahmet Akdeniz ADANA (İLKHABER)- 6 Şubat’ta Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde hasar alan ve Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki sarsıntıda yıkılan Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi’ndeki Alpargün Apartmanı, 96 kişiye mezar olmuştu. Apartmanın müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün hakkında "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Adana 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hasan Alpargün’ün ilk duruşması sabah saatlerinde başladı. Alpargün yaptığı savunmada, "Denetimin ardından gereken tüm ruhsatlar ve son olarak iskan alındı. Hiç eksik malzeme kullanmadım. Adana’da o dönem 3 büyük deprem oldu. Bu depremlerde binamız hasar almadı. Aradan 26 yıl geçti. 6 Şubat’ta büyük, şiddetli bir deprem yaşandı. Binanın yıkılma sebebi ilk olarak bu şiddettir. Diğer neden ise yağmur, güneş enerji depolarının akıntıları ve su deposunda yaşanan sızmalar sonucu betonun içerisine işleyen suların beton kanserine neden olmasıdır. Ayrıca su demirlere de zarar vermiştir" sözlerine yer verdi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne, yaşanan depremlerden sonra her depremzede gibi uzaklaşmak için gittiğini ifade eden Alpargün, "72 yaşındayım. Olayın şokuyla travma yaşadım. Her depremzede gibi uzaklaşmak istedim. Kaçmak için gitmedim zaten amacım o olsa başka yere giderdim. Arandığımı öğrenince gidip, bizzat polise teslim oldum. 40 yıldır bu işi yapıyorum. İnsanları hep mutlu etmeye çalıştım. Hastalıklarımdan dolayı cezaevi şartlarında zorlanıyorum. Suçsuzum, tahliyemi istiyorum. Bilirkişi raporundaki karot örnekleri hatalıdır. Gereken itirazları yaptık. Benim de orada arkadaşlarım öldü. Bugüne kadar Adana’da yüzlerce konut inşa ettim. Hiç şikayet almadım" diye konuştu. Sanığın ardından duruşmaya katılan müştekilerin ifadeleri dinlendi. Müştekiler, apartmandaki daireler veya iş yerlerindeki kolon kesme iddialarının asılsız olduğunu, yapımda kullanılan malzemeler nedeniyle enkazın kum yığını halini aldığını ve Hasan Alpargün’den şikayetçi olduklarını belirtti. Öte yandan, sanık Alpargün yaptığı savunmada yakınlarının kaybedenlerin maddi zararını karşılayacağını söyledi.

Depremde 96 kişinin öldüğü apartmanın müteahhidinin yargılanmasına başlanacak Haber

Depremde 96 kişinin öldüğü apartmanın müteahhidinin yargılanmasına başlanacak

Aydın GÖKÇEOĞLU ADANA (İLKHABER) - Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılması sonucu 96 kişinin yaşamını yitirdiği Adana'daki Alpargün Apartmanı'nın tutuklu müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün'ün yargılanmasına, 09 Ekim 2023 tarihinde Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak. Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi'ndeki Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün hakkında, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında iddianame hazırlanmıştı. Alpargün'ün "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianame, Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Hasan Alpargün'ün yargılanmasına, 09 Ekim 2023 tarihinde başlanacağı belirtildi. Alpargün Apartmanı'nın yıkılması sonucu Kayınvalidesi Hülya Yürk ve Kayınbabası Zafer Yürk'ün diğer 94 kişi ile birlikte yaşamını yitirdiğini ifade eden Hasan Ölçer, müşteki olarak katılacakları duruşmada, sanık Hasan Alpargün'ün en ağır ceza ile cezalandırılmasını talep edeceklerini söyledi. Apartmanın yıkılmasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, 'binanın 1975 deprem yönetmeliği yükümlülüklerini karşılamadığı, kusurlu imalattan yapı müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün'ün sorumlu olduğu kanaatine varıldığı' ifadelerine yer verildiğini belirten Hasan Ölçer, "Bir yaşlı kadının yaralı olarak kurtarıldığı bu bina eğer yönetmeliklere uygun yapılmış olsaydı, yakınlarımız da dahil toplam 96 kişi yaşamını kaybetmemiş olacaktı." dedi. İDDİANAMEDEN Tüm dosya kapsamına göre sanığın dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı belirtilen iddianamede, özetle şu ifadeler yer aldı: "Alpargün Apartmanı'nın yıkılmasında zemin kaynaklı bir neden bulunmadığı, binanın 1975 deprem yönetmeliği hükümlerini karşılamadığı, yapılan kusurlu imalattan yapı müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu inşaat mühendisinin sorumlu olduğu, apartmanda görsel ve deneysel olarak tespit edilen teknik yetersizlikler olduğu, hem uygulama sorumluluğunu üstlenen hem de binanın yapı müteahhidi olan teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün'ün işin bitimine kadar gerek malzeme, gerekse işçilik yönünden TSE'ye uygun hareket etmekle yükümlü olduğu fakat denetim görevini yerine getirmediği anlaşılmıştır. Binada kullanılan betonun, yapım tarihindeki standartları içermediği, yetersizlikler olduğu, öngörülebilen bu netice bakımından dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranan sanığın 1 kişinin yaralanmasına, 96 kişinin de ölmesine neden olduğu gerekçesiyle 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan cezalandırılması kamu adına iddia ve talep olunur." DEPREM GÜNÜ KKTC'YE GİTTİĞİ TESPİT EDİLMİŞTİ Soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan ve 6 Şubat'ta KKTC'ye gittiği tespit edilen Hasan Alpargün, Lefkoşa Emniyet Müdürlüğüne teslim olmuş, Adana'ya getirilmiş ve 13 Şubat'ta tutuklanmıştı. Alpargün'ün 990 bin dolar, 890 bin avro ve 500 bin TL'sini Türkiye'den KKTC'ye transfer etmeye çalıştığı ve Lefkoşa'da daire satın almak için girişimde bulunduğu iddia edilmişti. Tutuklu müteahhit Hasan Alpargün, savcılıkta "Deprem nedeniyle yıkılan inşaatta herhangi bir eksikliğimiz ve hatamız bulunmamaktadır. Önceden planlanan bir program dahilinde 6 Şubat'ta aile dostlarımızı ziyaret amaçlı oğlumla KKTC'ye gittik. 3 gün sonra söz konusu apartmanın yıkıldığını öğrendim. Oğlumu olayları öğrenmesi için hemen Türkiye'ye gönderdim. Kesinlikle kaçmak gibi bir niyetim yoktu." şeklinde ifade vermişti.

Deprem günü KKTC'ye giden müteahhitten "aile dostu ziyareti" savunması Haber

Deprem günü KKTC'ye giden müteahhitten "aile dostu ziyareti" savunması

ADANA (AA) - SATUK TOPALOĞLU - Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adana'da yıkılan apartmanla ilgili tutuklanan müteahhit Hasan Alpargün, binanın yıkılmasında hatası veya eksiğinin olmadığını savunduğu ifadesinde, depremin yaşandığı 6 Şubat'ta oğluyla KKTC'ye gitmesini ise "aile dostu ziyareti" olarak belirtti.Depremde yıkılan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi'ndeki Alpargün Apartmanı'nı inşa eden ve "Taksirle öldürme ve yaralamaya neden olmak" suçundan 13 Şubat'ta tutuklanan inşaat şirketinin sahibi müteahhit Hasan Alpargün'ün savcılık ifadesinde, 1994-1996 yılları arasında bitirdiği apartmanın 14 katlı, 29 daire ve 9 dükkandan oluştuğunu anlattı.Kendisine ait iş yeri ve dairenin de bulunduğu binanın teknik sorumluları hakkında bilgi veren Alpargün, hakkındaki suçlamaları reddetti.Alpargün, ifadesinde şunları kaydetti:"Söz konusu binada herhangi bir eksikliğimiz yoktur. Hatta betonların kontrolü için işçileri sürekli uyarıyordum. Ancak inşaatın başka işlerine koşturduğumuzdan zaman zaman ilgilenemediğimiz oluyordu. Deprem nedeniyle yıkılan inşaatta herhangi bir eksikliğimiz ve hatamız bulunmamaktadır. Önceden planlanan bir program dahilinde 6 Şubat'ta aile dostlarımızı ziyaret amaçlı oğlum ile birlikte Kıbrıs'a gittik. Depremde halihazırda devam eden inşaatlarımızın zarar görüp görmediğini kontrol ettik. Herhangi bir sıkıntı olmadığını görünce aynı gün yani 6 Şubat'ta Kıbrıs'a uçtuk. Yaklaşık 3 gün sonra söz konusu apartmanın yıkıldığını öğrendim. Oğlumu olayları öğrenmesi için hemen Türkiye'ye gönderdim. Kesinlikle kaçmak gibi bir niyetim yoktu."Sanık avukatı ise müvekkilinin Türkiye ile aynı hukuki prosedüre sahip KKTC'de gözaltına alındığını, kaçma amaçlı hareket etmediğini öne sürdü.- Para transfer etmeye çalıştığı iddia edilmiştiAdana'da yıkılan binalardan Alpargün Apartmanı'yla ilgili soruşturma kapsamında yakalama kararı çıkarılan müteahhit Hasan Alpargün, KKTC'de yapılan çalışmalar sonucu Lefkoşa Emniyet Müdürlüğüne teslim olmuş, 13 Şubat'ta Adana'da sevk edildiği hakimlikçe tutuklanmıştı.Alpargün'ün 990 bin dolar, 890 bin avro ve 500 bin Türk lirasını Türkiye'den KKTC'ye transfer etmeye çalıştığı, Lefkoşa'da daire satın almak için girişimde bulunduğu iddia edilmişti.

GÜNCELLEME - Adana'da depremde yıkılan bazı binaları inşa eden Hasan Alpargün tutuklandı Haber

GÜNCELLEME - Adana'da depremde yıkılan bazı binaları inşa eden Hasan Alpargün tutuklandı

ADANA (AA) - Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adana'da yıkılan bazı binaları inşa eden Alpargün İnşaat firmasının sahibi Hasan Alpargün tutuklandı.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'da gözaltına alınarak Adana'ya getirilen Hasan Alpargün'ün İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamlandı.Alpargün, emniyetten çıkarılması sırasında gazetecilerin, inşa ettiği binalardan bazılarının yıkılmasıyla ilgili önceki sorularına "Mukadderat." cevabını verdiğinin hatırlatması üzerine, bu sözünü yineleyerek, "Benim ihmalim yok. Çok vicdan azabı çekiyorum. Adana'da hasarsız bina yok." ifadelerini kullandı.Daha sonra Alpargün, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince adliyeye götürüldü.Hasan Alpargün, savcılıktaki sorgusunun ardından çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.Adana'da inşa ettiği bazı binaların depremde yıkılması nedeniyle "Taksirle öldürme ve yaralamaya neden olmak" suçundan hakkında arama kararı çıkarılan Hasan Alpargün'ün, kaçtığı KKTC’de yapılan çalışmalar sonucu Lefkoşa Emniyet Müdürlüğüne teslim olması sağlanmıştı.990 bin dolar, 890 bin avro ve 500 bin Türk lirasını Türkiye'den transfer etmeye çalıştığı ve Lefkoşa Demirhan bölgesinden daire satın alma girişiminin olduğu öğrenilen Alpargün, gemiyle Mersin'e getirilerek Adana Emniyet Müdürlüğü ekiplerine teslim edilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.