SON DAKİKA

#Hakan Fidan

İLKHABER-Gazetesi - Hakan Fidan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hakan Fidan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

ABD'den İmamoğlu açıklaması: Endişelerimizi dile getirdik ancak işbirliğimiz devam etmeli Haber

ABD'den İmamoğlu açıklaması: Endişelerimizi dile getirdik ancak işbirliğimiz devam etmeli

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayarak Türkiye gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Rubio, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile gerçekleştirdiği görüşmeye dair değerlendirmelerde bulundu. ABD DIŞİŞLERİ BAKANI RUBİO: "İMAMOĞLU’NUN TUTUKLANMASINI İZLİYORUZ" Rubio, İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla ilgili olarak, "Yani, bunu konuşmuştuk. İddiaları, belediye başkanının yolsuzluğa karıştığı, bunun uzun süredir devam eden bir mesele olduğu ve nihayet harekete geçildiği ve siyasetinin arkasına sığındığı yönünde. Bu konudaki tüm gerçekleri bilmiyorum. Açıkçası, belediye başkanının söylediği ya da siyasi muhalefetin söylediği şey bu değil; bu, aday olmasına izin verilseydi seçimi kazanabilecek bir lider. Bu yüzden bunu izliyoruz. Endişelerimizi dile getirdik. Özellikle de yakın müttefikimiz olan bir ülkenin yönetiminde böyle bir istikrarsızlık görmekten hoşlanmayız" ifadelerini kullandı. "FİDAN İLE GÖRÜŞTÜK, DURUMU RAHATSIZ EDİCİ BULUYORUZ" Fidan ile bu konuyu görüştüğünü belirten Rubio, "Muhtemelen tam olarak şu anda kullandığım kelimelerle, yani bu haberleri izliyoruz ve açıkçası görmek rahatsız edici ve bu terimlerle konuştuk" şeklinde konuştu. "TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİMİZ DEVAM ETMELİ" Rubio, Türkiye'nin NATO müttefiki olduğuna ve Suriye gibi çeşitli bölgelerde işbirliği yapma arzusunda olduklarına dikkat çekerek, "Ancak dediğim gibi, bu tür istikrarsızlıkları ya da bir dizi konuda ortak olmayı umduğumuz ülkelerde bu tür şeylerin yaşanmasını görmek istemiyoruz. Başkan Trump'ın ilk yönetim döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi bir çalışma ilişkisi vardı. Sanırım bunu yeniden başlatmak istiyorlar. Ancak onlar bir NATO müttefiki ve biz de Suriye'de ve diğer yerlerde onlarla işbirliği yapmak istiyoruz" dedi. Rubio, sözlerini "Dolayısıyla hem endişelerimizi dile getirip hem de ortak çalışmamız gereken pek çok başka konu olduğunu anlamanın mümkün olduğunu düşünüyorum. Olgun bir dış politika yürütmenin dengesi budur" şeklinde tamamladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’li Mevkidaşı Marco Rubio ile görüştü Haber

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’li Mevkidaşı Marco Rubio ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’nin başkenti Washington DC’de ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan telefon görüşmesinde ele alınan konuların takibi yapıldı. Taraflar, savunma sanayii alanında işbirliğinin önündeki engellerin kaldırılması konusunda siyasi iradelerini net bir şekilde ortaya koydu. Mevcut sorunların çözümü için teknik görüşmelerin gerçekleştirileceği ifade edilirken, iki ülke arasındaki savunma işbirliğinin geliştirilmesi adına atılacak adımlar ele alındı. SURİYE VE TERÖRLE MÜCADELEDE ORTAK VURGULAR Görüşmede, Türkiye ve ABD heyeti, Suriye’de istikrarın sağlanması ve terörle mücadelede ortak kararlılık gösterdi. Suriye yönetimiyle angajmanın önemine dikkat çekilirken, bölgedeki güvenlik ve insani yardım meseleleri masaya yatırıldı. GAZZE’DE KALICI ATEŞKES VURGUSU Taraflar, Gazze’de kalıcı ateşkesin tesis edilmesi gerektiğini ve bunun bölgesel barış açısından zorunlu olduğunu vurguladı. ABD’nin bu konuda ortaya koyduğu çabaların desteklendiği belirtildi. RUSYA-UKRAYNA VE AZERBAYCAN-ERMENİSTAN SÜRECİ ELE ALINDI Görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşına yönelik ateşkes çabaları ele alınırken, ABD ve Türkiye’nin bu konuda diplomatik girişimlerini sürdürme niyetinde olduğu ifade edildi. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış sürecinin de değerlendirildiği toplantıda, Bosna-Hersek’in istikrarının Balkanlar için büyük önem taşıdığı dile getirildi. HEYETLER ARASINDA ÜST DÜZEY KATILIM Görüşmeye Türk tarafından Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal, İkili İlişkiler Genel Müdürü, Dış Politika Eşgüdüm Genel Müdürü ve Bakanlık Sözcüsü katıldı. ABD tarafında ise Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Kıdemli Büro Yetkilisi Lou Bono, Avrupa ve Güney Kafkasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Muavini Josh Huck, Bakanlık Sözcüsü ve Güney Doğu Avrupa Direktörü toplantıda yer aldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyaret için Washington’a gidiyor Haber

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyaret için Washington’a gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 25-26 Mart 2025 tarihlerinde ABD’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret, Trump yönetimi döneminde gerçekleştirilen ilk üst düzey ikili temas olarak öne çıkıyor. Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya gelecek olan Fidan, Türkiye-ABD ilişkilerini ve küresel güvenlik konularını görüşecek. GÖRÜŞMELERİN GÜNDEMİNDE HANGİ KONULAR VAR? Fidan’ın temaslarında ele alınması beklenen başlıca konular şu şekilde: Türkiye-ABD Stratejik İş Birliği: İki ülke arasındaki diplomatik ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi. Bölgesel Gelişmeler: Ukrayna’daki savaş, Gazze’de kalıcı ateşkes süreci, Filistin’e insani yardımların ulaştırılması ve Suriye’deki son durum. Savunma Sanayii İş Birliği: Türkiye’nin F-35 programına dönüşü, CAATSA yaptırımlarının kaldırılması ve savunma tedarik süreçlerindeki engellerin aşılması. Terörle Mücadele: DEAŞ, PKK/YPG ve FETÖ ile mücadelede ortak adımların atılması ve güvenlik iş birliğinin artırılması. Ticaret Hacmi Hedefi: İki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolar seviyesine ulaştırılması için atılacak somut adımlar. TÜRKİYE’NİN DİPLOMATİK ÇABALARI VURGULANACAK Hakan Fidan’ın, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi yönündeki diplomatik çabalara Türkiye’nin başından beri destek verdiğini hatırlatması bekleniyor. Ayrıca, Gazze’de kalıcı ateşkesin sağlanması için ABD’nin İsrail üzerindeki etkisini kullanmasının önemine dikkat çekeceği ifade ediliyor. FİDAN, ABD YÖNETİMİNE MESAJ VERECEK Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, görüşmelerde Suriye’nin istikrarına ve toprak bütünlüğüne verilen desteği vurgulayacağı, ABD’nin YPG/PKK ile olan ilişkisini gözden geçirmesi gerektiğini ifade edeceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra, ABD ile savunma sanayi iş birliğinin yeniden yapılandırılması ve Türkiye’ye yönelik kısıtlamaların kaldırılması konularının da gündemde olması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Fidan: Gazze, Filistin toprağıdır ve öyle kalacaktır Haber

Dışişleri Bakanı Fidan: Gazze, Filistin toprağıdır ve öyle kalacaktır

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan’ın ev sahipliğinde düzenlenen Beşli Güvenlik Zirvesi’ne katıldı. Türkiye, Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan’ın yer aldığı zirvede, terörle mücadele, bölgesel güvenlik ve Filistin meselesi ele alındı. Fidan, toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bölgemizin kronik sorunlarına ortak çözümler üretmek ve bölgesel inisiyatif almak amacıyla bir araya geldik. Toplantıda, başta terörle mücadele olmak üzere Suriye'nin istikrarını yakından ilgilendiren konuları detaylı bir şekilde ele aldık" ifadelerini kullandı. "GAZZE, FİLİSTİN TOPRAĞIDIR VE ÖYLE KALACAKTIR" İsrail’in bölgedeki yayılmacı politikalarına karşı durulması gerektiğini vurgulayan Fidan, Filistin meselesinin kalıcı çözüme kavuşturulması için bölgesel sorumluluk alınması gerektiğini belirtti. "Suriye'de yeni kurulan hükümete her yönüyle yardımcı olma, istikrarı sağlama ve destekleme konusunda hemfikiriz. İsrail'in bölgedeki yayılmacı politikalarına karşı durmak ve Filistin meselesini kalıcı çözüme kavuşturmak için sorumluluk almak zorundayız. Gazze, Filistin toprağıdır ve öyle kalacaktır. Filistinlilerin ana yurtlarından zorla göç ettirilmesine yönelik söylem ve adımlar başarısızlığa mahkumdur." DEAŞ’A KARŞI ORTAK OPERASYON MEKANİZMASI KURULACAK Zirvede alınan en somut kararlardan biri, DEAŞ’a karşı ortak bir operasyon ve istihbarat mekanizmasının oluşturulması oldu. Fidan, "Uzman ekiplerimiz bu süreci detaylandırarak hızla hayata geçirecek. Birlikte hareket ettiğimiz sürece, bölgesel barışa ve güvenliğe daha güçlü katkılar sağlayacağız. Bugünkü Beşli Güvenlik Zirvesi, bu yönde atılmış çok önemli bir adımdır" dedi. "PROVOKASYONLARA KARŞI İTİDALLİ OLUNMALI" Bakan Fidan, son dönemde Suriye’de yaşanan toplumsal gerginliklere dikkat çekerek, bu durumun mezhep çatışmasına dönüştürülmek istendiğini belirtti. "Bazı çevrelerin Suriye’de istikrarsızlık oluşturmak amacıyla toplumsal fay hatlarını harekete geçirme çabaları gözlemlenmektedir. Hadiseleri herhangi bir mezhebe ya da dini gruba mal etmeye çalışmak doğru değildir. Bu tür provokasyonlara karşı, itidal ve sağduyu içinde hareket edilmesi büyük önem taşımaktadır." BİR SONRAKİ TOPLANTI TÜRKİYE’DE DÜZENLENECEK Fidan, Beşli Güvenlik Zirvesi’nin devam edeceğini ve bir sonraki toplantının Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşeceğini açıkladı.

Türkiye, Suriye, Irak, Ürdün ve Lübnan DEAŞ'a yönelik müşterek operasyon ve istihbarat mekanizması kuracak Haber

Türkiye, Suriye, Irak, Ürdün ve Lübnan DEAŞ'a yönelik müşterek operasyon ve istihbarat mekanizması kuracak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün’de düzenlenen Beşli Güvenlik Zirvesi kapsamında, Suriye, Irak, Ürdün ve Lübnan dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi. Zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, terörle mücadele, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, bölgesel istikrar ve iş birliği konuları ele alındı. Fidan, bölge ülkelerinin ortak sorunlara birlikte çözüm bulması gerektiğini vurgulayarak, "Bölgedeki istikrarsızlık, küresel sorunlara dönüşüyor ve dış müdahalelere zemin hazırlıyor. Bu yüzden bölge ülkeleri kendi sorumluluklarını üstlenmeli ve sorunlara birlikte çözüm üretmelidir" dedi. BÖLGESEL GÜVENLİK İÇİN TARİHİ ZİRVE Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün'de terörizm, uyuşturucu ve silah kaçakçılığıyla mücadeleyi görüşmek üzere düzenlenen Beşli Güvenlik Zirvesi'nin ardından Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ve Lübnan Dışişleri Bakanı Yusuf Recci ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bölge liderleriyle tarihi bir toplantı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Fidan, "Suriye'ye komşu dört bölge ülkesi olarak, Suriye dahil beş ülke olarak bugün bölgemizdeki bazı kronik sorunları nasıl çözeriz, onun arayışı içinde olduk. Bu formatı açıkçası hayata geçirmek için bir süredir görüşmelerimiz devam ediyordu. 3+3 formatında değerli Ürdünlü kardeşimizle yaptığımız toplantıda, sonra Irak'la yaptığımız toplantılarda, sonra Suriyeli kardeşlerimizle yaptığımız toplantılarda hep böyle bir platformun ihtiyacını gündeme getirdik. Bölge ülkeleri olarak bölgenin sorununa hep beraber sahip çıkma, çözme yolunda bir irademizin, inisiyatifimizin olması gerekiyor. Yoksa bölgedeki sorunlar, küresel sorunlara dönüşüyor ve küresel diğer aktörlerin bölgemize müdahale etmesine yol açıyor ve bu müdahale neticesinde çözümden daha çok problemle karşılaşıyoruz. Onun için bölge ülkeleri kendi sorumluluklarını üstlenmeli ve gereğini yapmalı. Bu ruhla bir araya geldik" dedi. "BÜTÜN KARDEŞLERİMİZİN PROVOKASYONLARDAN UZAK DURMASI ÖNEMLİ" Başta terörle mücadele olmak üzere Suriye'nin istikrarı ile ilgili konuları masaya yatırdıklarını vurgulayan Fidan, "Bölgesel birtakım terör faaliyetlerini gündeme getirdik. Bu amaçla Suriye'de yeni kurulan hükümete her yönüyle yardımcı olmak, istikrar için bütün faaliyetleri destekleme konusunda tabii ki kararlılığımız var. Diğer taraftan Suriye hükümetinin hiçbir provokasyona gelmeden haftalardır sürdürdüğü politikanın son günlerde bir provokasyonla rayından çıkarılmaya çalışıldığını görüyoruz. Burada tabii ki Suriye'de bulunan gerek Alevi, gerek Hristiyan, gerek Dürzi, gerek Nusayri bütün kardeşlerimizin bu provokasyonlardan uzak durması önemli. Burada bölge ülkeleri olarak istikrarı bozucu hiçbir inisiyatifi desteklemiyoruz. Sivil halkın canının, malının, kültürel haklarının da kutsal olduğunu her platformda savunuyoruz" dedi DEAŞ'A KARŞI ORTAK OPERASYON VE İSTİHBARAT MEKANİZMASI KURULACAK Fidan, "Bugün yaptığımız görüşmeler neticesinde özellikle somut olarak neler yapabiliriz, onun üzerinde durduk. Bunların başında bölge ülkeleri olarak özellikle DEAŞ'a yönelik müşterek bir operasyon ve istihbarat mekanizmasının kurulması yönünde karar aldık. Arkadaşlarımız bu konuda çalışacaklar detayları somutlaştırmak için" dedi. İsrail ve terör örgütü YPG/PKK meselelerine de değinen Fidan, "Diğer taraftan İsrail'in bölgedeki yayılmacı politikalarına karşı hep beraber ortak duruşumuzu nihai bildirgeye de yansıtıyoruz. Bu da bizim için fevkalade önemli. Irak, Suriye ve Türkiye için ortak düşman olan PKK'nın da bölgeden silinmesi, silahlı terör faaliyetlerine son vermesi bizim önceliklerimiz arasında yer almakta. Daha önce arkadaşlarımız da ifade ettiler, bundan sonraki toplantıya inşallah Türkiye'de ev sahipliği yapacağız. Özellikle terörle mücadele, DEAŞ'ın bölgede tekrar baş vermemesi ve tamamıyla ortadan kaldırılması için beş ülke olarak kabiliyetlerimizi birleştirip, var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi. "BAŞLANGIÇ OLARAK MÜŞTEREK BİR HAREKAT MERKEZİ KURULACAK" Basın toplantısında bölge ülkelerinin DEAŞ'a karşı atacakları adımlara ilişkin soru üzerine Fidan, "Özellikle DEAŞ'la mücadele konusunda bölge ülkeleri olarak tam bir kararlılığımız var. Biliyorsunuz, bu terör tehdidinin ortadan kaldırılması için her türlü imkan ve kabiliyetin kullanılması konusunda güçlü bir irade ortaya koymuştu. Türkiye olarak uzun zamandır DEAŞ'a karşı mücadelemizi büyük bir kararlılıkla sürdürmekteyiz. Fakat DEAŞ, bir ülkeye değil birçok ülkeye aynı anda zarar verdiği için, orada faaliyet gösterdiği için, tek bir ülkenin tek başına mücadele ortaya koyması, tehdidi kendisinden uzaklaştırsa da bertaraf etmiyor. Dolayısıyla bölge ülkelerinin bir araya gelerek güçlü bir platform kurması önemliydi. Şimdi bu platformu kurmada ilk adımı atmış olduk. İnşallah bundan sonra bugün iradelerimizi pekiştirdik, somut adımların atıldığını göreceksiniz. Bunun başlangıcı olarak da müşterek bir harekat merkezinin kurulması var" dedi. FİDAN, SURİYE'DE YAŞANAN OLAYLAR KONUSUNDA BÖLGE DIŞI AKTÖRLERE İŞARET ETTİ Suriye'de son günlerde yaşanan olaylara ilişkin Fidan, "Suriye'de yeni kurulan hükümetin aslında hem azınlıklara hem diğer mezheplere yönelik ortaya koyduğu mutedil tavır, uzlaşmacı tavır, bölgede provokasyon bekleyen, karışıklık bekleyen birçok bölge ve bölge dışı aktörün aslında hevesini kursağında bıraktı. Hal böyle olunca provokasyonu kendileri ortaya çıkarma yolunda birtakım adımlar attılar. Bunun neticesinde ortaya çıkan olaylarda şu anda bir yatışma olduğunu görüyoruz. Suriyeli meslektaşlarımızla da konuşuyoruz. Yani bu türden provokasyonlara karşı tabii ki uyanık olmak gerekiyor. Ama uluslararası platformlarda ortaya konulan bazı propagandaların tabii negatif tesiri olduğunu da görmemezlikten gelemeyiz. Burada bu provokasyonların da önünü kesmek gerekiyor" dedi. "NASIL DEAŞ ARAPLARI TEMSİL ETMİYORSA, PKK DA KÜRTLERİ TEMSİL ETMİYOR" Türkiye ve Arap ülkelerinin terör örgütü PKK'ya yaklaşımına ilişkin soru üzerine Bakan Fidan, "Nasıl ki DEAŞ Arapları temsil etmiyorsa, PKK da Kürtleri temsil etmiyor. Bu ayrımı çok net bir şekilde yapmamız lazım. Bu birincisi. İkincisi, PKK şu anda Türkiye'de bir metrekare bile toprak kontrol etmiyor, işgal edemiyor. Ama buna mukabil, Suriye'nin üçte birini işgal etmiş durumda. Enerji kaynaklarının başına oturmuş durumda. Irak'ta, Irak Kürdistan'ında 700 köyü işgal etmiş durumda, Sincar'ı işgal etmiş durumda, bazı başka yerleri işgal etmiş durumda. Günün sonunda bu sorun, altını çizmek istediğim husus; sadece benim sorunum, sadece Türkiye'nin sorunu değil. Irak'ın da, Suriye'nin de, hatta İran'da silahlı gruplar var, onların da sorunu. Yani bu bölgesel bir sorun. DEAŞ'ı hangi metodoloji ile hangi anlayışla, nasıl üstüne giderek söylüyorsak, PKK'nın da aynı şekilde yapılması lazım. Biz kendimize bakan kısmını çözdük. Ama Suriye'deki PKK ile mücadeleyi kim yapacak, Irak'taki PKK ile mücadeleyi kim yapacak? Yani Irak'ta silahlı gruplar ortalıkta dolaşırken kim finans getirecek, kim yatırım getirecek? Yani meşru hükümet kuvvetlerini biz ayağa kaldırmaya çalışıyoruz, diğer taraftan bakıyorsunuz Sincar'da başka bir PKK grubu, Irak sınırında, Türkiye sınırında başka bir PKK grubu. Ve bunlar Iraklı ve Suriyeli kardeşlerim burada, onların kendi konuları, bu konuları da tabii ki onlarla biz yakın bir iş birliği içerisinde götürüyoruz, nasıl DEAŞ'ı yapıyorsak" dedi. "DEAŞ'A KARŞI İŞ BİRLİĞİ BİR GEREKLİLİK" Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ise, DEAŞ'a karşı mücadele için bilgi alışverişinde bulunduklarını ve bu nedenle görüşmelere istihbarat şefleri ve savunma bakanlarının da iştirak ettiğini ifade etti. Hüseyin, "DEAŞ'ın alanı var, gücü var, silahları var. Dolayısıyla DEAŞ'a karşı iş birliği bir gereklilik. Sadece Suriye'nin tek başına yapacağı bir şey değil. Bölgesel olarak ele alınması, uluslararası yardımların da gerektiği bir konu" dedi. "SURİYE HÜKÜMETİ, TOPLUMSAL BARIŞIN GARANTİSİDİR" Suriye'deki Alevilerin endişelenmemeleri için onlara yönelik nasıl bir açıklama yapılabileceğine ilişkin soru üzerine Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, "Bir şeyin unutulmaması gerekiyor, Suriye halkını öldüren Esad rejimiydi. Suriye halkını öldürdü ve 15 milyon mültecinin yerinden edilmesine sebep oldu ve 150 bin kişinin kaybolmasına sebep oldu. Biz, Suriye'deki tabloyu doğru şekilde okuyacaksak, Suriye'deki yeni yönetimin ilk günden itibaren hoşgörü politikası vardı ve hoşgörülü oldu. Toplumsal barışın sağlanması için adımlar atıldı. Suriye hükümeti, toplumsal barışın garantisidir ve hala bu duruşunu sürdürmektedir. Az önce çıkan karar gayet nettir ki Esad rejimi kalıntılarına asla müsamahakar olunmayacağını, iç istikrarı tehdit eden herhangi bir tehdide karşı müsamahakar olunmayacağını açık bir şekilde göstermektedir. Devletin organları vardır, güvenlik güçleri vardır, istikrarı onlar sağlayacaktır ve hiç kimse bu rolü kendi üstüne alıp, kendince asayişi sağlamaya çalışamaz. Biz tüm Suriye halkının garantisiyiz" dedi. "DEAŞ KENDİNİ YENİDEN ORGANİZE ETMEYE ÇALIŞIYOR" Türkiye ve Arap ülkelerinin terör örgütü PKK'ya yaklaşımına ilişkin soru üzerine Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, "Terör meselesi ve bölgesel iş birliği hepimizin vurguladığı bir husus. Çıkacak sonuç bildirgesinde de ifade edileceği üzere terörün her şekli kınanacaktır. Türkiye'nin güvenine ya da bu ülkelerden herhangi birine karşı oluşturulan tehdit, hepimize karşı bir tehdittir. Çünkü bölge istikrarını tamamen hedef alan bir tehdit olacaktır. Dolayısıyla Türkiye'nin bakışı ve bizim bakışımız arasında bizler terör olarak nitelendiğimiz her şeye karşı olmakta kararlıyız. Terör deyince hepimiz birbirimizi anlıyoruz. Gerek DEAŞ ile ilgili olsun, gerek başkasıyla" dedi. Safadi, "DEAŞ şu anda kendini yeniden organize etmeye çalışıyor. Suriye'nin şu anki geçici durumundan nemalanmaya çalışıyor. Yeni silahlar elde etti ve yeniden genişlemeye çalışıyor ve bu hepimiz için bir tehlike. Dolayısıyla bugünkü toplantımız DEAŞ terörüne karşı güvenlik anlamında ve askeri anlamda da, fikri anlamda da mücadelemizi sürdüreceğimiz anlamına geliyor" dedi. Bölge ülkeleri olarak İsrail'in Suriye'deki genişlemeci ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerine de karşı olduklarını vurgulayan Safadi, böyle eylemlerin radikalleşmeye katkı sağladığına dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: 15 Filistinli esir Türkiye'ye gelecek Haber

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: 15 Filistinli esir Türkiye'ye gelecek

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirerek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Ankara’da bir araya geldi. Görüşmelerde Gazze’deki insani durum, ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve bölgesel işbirliği konuları ele alındı. Basın toplantısında konuşan Hakan Fidan, Mısır’ın Katar ve diğer ülkelerle birlikte ateşkes için gösterdiği çabaları takdir ettiklerini belirtti. 15 FİLİSTİNLİ MAHKUM TÜRKİYE’YE GETİRİLECEK Toplantıda, İsrail ile Hamas arasındaki esir takası anlaşması kapsamında serbest bırakılan 15 Filistinli mahkumun Türkiye’ye getirleceğini açıklandı. İsrail hapishanelerinden tahliye edilen ve sınır dışı edilen Filistinli mahkumlar, İstanbul’a ulaştı ve havalimanında aileleri tarafından karşılandı. Serbest bırakılanlar arasında, İsrail tarafından müebbet hapis cezasına çarptırılan isimlerin de olduğu öğrenildi. ATEŞKES VE ESİR TAKASI ANLAŞMASININ KAPSAMI İsrail ve Hamas arasında 19 Aralık’ta yürürlüğe giren üç aşamalı ateşkes ve esir değişimi anlaşması, tarafların karşılıklı olarak esir ve mahkumları serbest bırakmasını öngörüyordu. Anlaşma kapsamında bazı Filistinli mahkumlar serbest bırakıldı, ancak İsrail, bazı mahkumların Filistin’e dönmesine izin vermeyerek sınır dışı edilmelerini şart koştu. TÜRKİYE, FİLİSTİNLİ MAHKUMLARA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye, İsrail’in sınır dışı ettiği Filistinli mahkumları kabul eden ülkeler arasında yer aldı. Türkiye’nin yanı sıra bazı diğer ülkeler de İsrail hapishanelerinden tahliye edilen Filistinlilere ev sahipliği yapacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Katar’da: Gazze’de kesintisiz ateşkes önceliğimiz Haber

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Katar’da: Gazze’de kesintisiz ateşkes önceliğimiz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyaret kapsamında Katar’a giderek Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Doha’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Gazze’de ateşkes süreci, Suriye’de geçiş dönemi ve iki ülke arasındaki stratejik iş birliği ele alındı. “TÜRKİYE VE KATAR’IN BÖLGE BARIŞINA KATKISI BÜYÜK” Bakan Fidan, Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerin stratejik düzeyde olduğunu belirterek, “Bu ilişkinin bölgenin barışına, refahına ve ekonomisine kattığı olumlu etkileri herkes görüyor. Bunu daha da ileriye taşımamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Suriye konusuna da değinen Fidan, “Suriye halkının yönetimi eline alması ve geçiş sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için komşu ülkeler olarak iletişim halindeyiz” dedi. Suriye'nin yeniden inşasında uluslararası yaptırımların kaldırılmasının, silahlı grupların ulusal ordu çatısı altında birleşmesinin ve terörle mücadelenin önemine vurgu yaptı. “GAZZE’DE KESİNTİSİZ ATEŞKES ÖNCELİĞİMİZ” Bakan Fidan, Gazze’deki durum hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin ateşkesin sürdürülmesi için yoğun diplomatik çaba harcadığını belirterek, “Ateşkesin kesintisiz bir şekilde devam etmesi bizim için öncelik. Ancak ateşkesten sonra bile bölgeye yardımların ulaştırılmasında ciddi engeller yaşanıyor. İsrail’in bu engelleyici tavırdan vazgeçmesi gerekiyor” dedi. Fidan ayrıca, Türkiye’nin Gazze’ye yardımlarını artırarak sürdürmeye devam edeceğini ve bu sürecin insani bir sorumluluk olduğunu vurguladı. KATAR’DAN TÜRKİYE’YE DESTEK Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Türkiye’nin Gazze’de oynadığı role dikkat çekerek, “Türkiye’nin insani yardımlar ve diplomatik çabaları büyük bir takdirle karşılıyoruz” dedi. SURİYE’DE YENİ DÖNEM: “HÜKÜMETİN KURULMASI BELİRSİZLİKLERİ AZALTACAK” Bakan Fidan, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye’deki geçiş sürecine dair gelen soruya şu yanıtı verdi: “Suriye’de yeni bir hükümetin kurulması, devlet başkanının ilan edilmesi büyük bir gelişme. Bu süreç, ülkedeki belirsizlikleri azaltacaktır. Türkiye ve Katar olarak, Suriye halkının enerji, ulaşım ve haberleşme gibi temel sorunlarına çözüm bulmak için iş birliği içerisindeyiz” dedi. “KAHİRE BİLDİRİSİ’NİN ARKASINDAYIZ” Türkiye’nin Filistin halkının haklarını korumaya yönelik tüm girişimleri desteklediğini belirten Fidan, “Kahire Bildirisi’nin arkasındayız. Filistin halkının zorla yerinden edilmesine tamamen karşıyız. İsrail’in Gazzelileri başka bölgelere taşıma teklifi insanlık dışı bir yaklaşımdır” ifadelerini kullandı. TÜRKİYE, FİLİSTİNLİ MAHKUMLARA EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA HAZIR Ateşkes anlaşmasının şartlarından biri olan bazı Filistinli mahkumların serbest bırakıldıktan sonra Filistin topraklarında kalmaması konusuna da değinen Fidan, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin bu mahkumlara ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Diğer ülkeler de destek verdiği takdirde, ateşkes anlaşmasının devamı sağlanacaktır” dedi. Türkiye’nin bölgedeki barış sürecine verdiği desteğin süreceğini belirten Bakan Fidan, “Önemli olan, savaşın ve insanlık dramının sona ermesi. Bu hedef doğrultusunda diplomatik girişimlerimiz devam edecek” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Fidan: Askeri operasyon olmasını istemiyorsanız, PKK'lı yönetim kadrosunun ülkeyi terk etmesi gerekiyor Haber

Dışişleri Bakanı Fidan: Askeri operasyon olmasını istemiyorsanız, PKK'lı yönetim kadrosunun ülkeyi terk etmesi gerekiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, CNN Türk'te Suriye ve bölgesel gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunarak Türkiye'nin Suriye'de olası bir askeri operasyonuna dair önemli mesajlar verdi. Fidan, Türkiye'nin uluslararası teröristlerin bölgeyi terk etmesi ve PKK'lı yönetim kadrosunun sınır dışına çıkması gibi net şartlar koyduğunu belirtti. "ÜLTİMATOMLARIMIZ ORTADA" Bakan Hakan Fidan, Türkiye’nin Suriye’deki yeni yönetimden beklentilerinin açık olduğunu vurguladı: Uluslararası başka ülkelerden gelen terörist savaşçıların Suriye'yi terk etmesi. PKK'lı yönetim kadrosunun ülkeden çıkması. PKK'lı olmayan Suriyeli Kürtlerin can ve mal güvenliğinin korunarak normal hayata dönmelerinin sağlanması. Fidan, "Eğer askeri operasyon istemiyorsanız, bu şartları yerine getirin. Bizim tarafımızdan da Suriye'nin yeni yönetimi tarafından da bu şartlar nettir. Bu maskaralığa artık bir son verilmesi gerekiyor," dedi. "YENİ YÖNETİM ADIM ATMALI" Bakan Fidan, Suriye'deki yeni yönetimin sorumluluk alarak çözüm üretmesi gerektiğini belirtti. "Bu insanlar buraya savaşarak geldi, Şam’daki yönetim savaşmaktan korkan bir hükümet değil. İsrail rejimin önceki kapasitesine dokundu, ama bugün Şam’dan adımlar atılması gerekiyor,” ifadelerini kullandı. YENİ ANAYASA VE SEÇİMLER GÜNDEMDE Suriye'deki yeni yönetimin anayasa ve seçim süreciyle ilgili planlarını da değerlendiren Fidan, yeni anayasanın referandum veya temsilciler meclisi üzerinden kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. Fidan, "10 milyondan fazla insanın geri dönmesi gerekiyor. Yurt dışında doğan veya kimliğini kaybedenlerin kayıt altına alınması şart. Bu süreç tamamlanmadan seçim yapılması mümkün değil," dedi. Ahmet Eş-Şara’nın Mülteciler Konusundaki Tavrı Suriye’nin yeni lideri Ahmet Eş-Şara’nın mültecilerin dönüşüne sıcak baktığını belirten Fidan, "Bu dönüşlerin sağlanması için net bir yol haritasına ihtiyaç var. Yönetimin nasıl şekilleneceği ve rejimin geleceği konularında netlik gerekiyor," diye konuştu. TÜRKİYE’NİN TAVRI NET Bakan Fidan, Türkiye’nin Suriye'deki terör varlığına karşı kararlılığını yineledi. "Biz askeri operasyonu bir tercih değil, bir zorunluluk olarak görüyoruz. Şartlarımız yerine getirilirse bölgede istikrar sağlanabilir, aksi halde Türkiye gereken adımları atmaktan çekinmez," diyerek sözlerini tamamladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: YPG ya kendini fesheder ya da feshedilir Haber

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: YPG ya kendini fesheder ya da feshedilir

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NTV’ye verdiği röportajda Suriye’deki gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği’nin bugünden (14 Aralık) itibaren yeniden faaliyete geçtiğini ve Burhan Köroğlu’nun Geçici Maslahatgüzar olarak görevlendirildiğini açıkladı. Fidan, Suriye krizine dair Türkiye’nin geçmişten beri çözüm arayışında olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Türkiye riskleri görüyordu. Başlatmak istediğimiz süreçlere rejim arkasını döndü. Biz onlara samimi çağrı yapmıştık, şartımız yoktu. Minimum can kaybı için Rusya ve İran ile odaklı görüşmeler sürdürerek bunun kansız bir şekilde olmasının yolunu açtık.” YPG KONUSUNDA SERT MESAJ: “YA FESHOLURLAR YA FESHEDİLİRLER” Fidan, PYD ve YPG konusuna ilişkin Türkiye’nin başından beri net bir pozisyonda olduğunu belirtti. YPG’nin baskısı altındaki Kürtlere zarar gelmemesi gerektiğini vurgulayan Fidan, Türkiye’nin YPG’nin ortadan kaldırılması konusundaki kararlılığını şu sözlerle ifade etti: “Bu, milli güvenliğimizle ilgili varoluşsal bir meseledir. YPG’nin ortadan kaldırılması bizim stratejik hedefimizdir. Ya kendilerini feshederler ya da feshedilirler. YPG elimine edilirken bölgedeki kadim Kürtlere ve orada yaşayanlara zarar gelmemesi için hassasız.” “YENİ SURİYE YPG’Yİ İSTEMEYECEK” Suriye’deki yeni yönetimin toprak bütünlüğünü sağlamak için kararlı olacağını söyleyen Fidan, Suriyeli muhaliflerin uzun yıllardır rejime karşı savaştığını ve ağır bedeller ödediğini belirtti: “Yeni bir Suriye var ve bu Suriye kendi toprak bütünlüğünü sağlama konusunda kararlı olacak. Suriyeli muhalifler inanılmaz zulümlere maruz kaldı ve şimdi vatanlarını tekrar alıyorlar.” YPG’NİN SURİYE’DEN ÇEKİLME SÜRECİ Fidan, YPG’nin Suriye’den çekilme sürecini aşamalı olarak anlattı: Birinci Aşama: Suriyeli olmayan, uluslararası "terörist savaşçı" statüsünde bulunan unsurların Suriye’yi terk etmesi gerekiyor. Türkiye, İran, Irak ve Avrupa’dan gelen PKK kadrolarının ülkeyi terk etmeleri şart. İkinci Aşama: YPG’nin Suriyeli komuta kademesinin de ülkeyi terk etmesi gerekiyor. Üçüncü Aşama: PKK’lı olmayan kadroların yeni yönetimle uzlaşı içerisinde silahlarını bırakıp normal hayata dönmesi ve bütüncül bir Suriye içinde yaşamlarını sürdürmesi gerekiyor. Fidan, YPG’ye satılan rüyanın artık sona ermesi gerektiğini belirterek, bu sürecin kazasız belasız tamamlanmasını umduklarını dile getirdi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.