TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#haber

İLKHABER-Gazetesi - haber haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, haber haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Cafer Esendemir: Gazetecilerin ve meslek örgütlerinin de büyük bir dayanışma içerisine girmesi gerekiyor Haber

Cafer Esendemir: Gazetecilerin ve meslek örgütlerinin de büyük bir dayanışma içerisine girmesi gerekiyor

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanvekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, kapanan gazetelerin ve işsiz kalan gazetecilerin bulunduğu bir ülkede 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’nün bir anlam ifade etmediğini söyledi. “24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü de o günün yaşatılması için mücadele edenler de tarihe karışacak” Son yıllarda iktidarıyla muhalefetiyle basına karşı şaşı bir bakış açısı geliştiğini, bunun da işsizliği ve gazete kapatmaları beraberinde getirdiğini söyleyen Esendemir, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Böyle giderse 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü de o günün yaşatılması için mücadele edenler de tarihe karışacak. Çünkü uygulanan sansürler, yapılan baskılar ve düşüncelerinden dolayı cezaevine konulan gazeteciler, bu mesleği yapmak isteyen gençleri de soğutmaktadır” dedi. “Gazeteleri ayakta tutmak için mücadele etmek durumundayız” Haber üretiminin engellendiği ortamda toplumun da yeterince bilgilendirilemeyeceğini ifade eden Esendemir, “Her zamankinden daha çok dayanışmaya ihtiyacımız var. Gazeteleri ayakta tutmak için mücadele etmek durumundayız. Türkiye’nin kılcal damarlarını oluşturan yerel gazeteler kapandıkça Anadolu’nun aydınlanmasının da önüne geçiliyor. Halk bilgilendirilmiyor. Gazetelerin yeniden ayağa kalkması için iktidara da muhalefete de önemli sorumluluklar düşüyor. Bu saatten sonra gazetecilerin ve meslek örgütlerinin de büyük bir dayanışma içerisine girmesi gerekiyor” diye ifade etti.

Haber ve programlarda kodlama zorunluluğu Haber

Haber ve programlarda kodlama zorunluluğu

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Yayın Hizmeti Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında haber ve programlarda kodlama zorunluluğu getirildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Yayın Hizmeti Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, medya kuruluşları haber bültenleri ve programlarında önceden kaydedilmiş görüntüleri, dizi ve filmleri kodlar gibi ayrı ayrı akıllı işaret sisteminde kodlayacak. Kuruluşlar, sistemin öngördüğü sembollerin tamamını diğer program türlerinde olduğu gibi haber bültenlerinin başlangıcında jenerikten sonra ve program süresi boyunca her kesintiyi takiben yayınlanmakla yükümlü olacak. Haber bülteninin veya programının girişinde ve kesintilerden sonra ekrana getirilecek semboller, haber bülteninin ve programının kodlanması sonucu sistem tarafından atanan içerik sembolleriyle en yüksek yaş sembolü olacak. Önceden kaydedilmiş görüntülerin kodlanması sonucunda sistem tarafından "şiddet/korku", "olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar", "cinsellik" gibi içerik grubuna ilişkin bir sembol veya semboller atanmışsa ilgili haberin ekrana getirildiği süre boyunca ekranın uygun bir köşesinde sistemin belirlediği sembol veya semboller sabit olarak yer alacak. Sistem tarafından yaş grubuna ilişkin sembollerden "Genel İzleyici" veya "7+" sembolünün atanması durumunda, bu sembollerin haberin yayını sırasında ekranda sabit olarak yer alması gerekli olmayacak. Yaş grubuna ilişkin sembollerden "13+" veya "18+"nın atanması durumunda, bu semboller görüntülerin ekrana getirildiği süre boyunca ekranın uygun bir köşesinde sabit bulundurulacak. Kodlama sonucunda "13+" sembolüyle yayınlanması gerektiği belirlenen önceden kaydedilmiş görüntü 21.30'dan sonra, "18+" sembolüyle yayınlanması gerektiği belirlenen önceden kaydedilmiş görüntü ise 00.00-05.00 saat aralığında yayımlanabilecek. Halihazırdaki mevzuat uyarınca spor müsabakaları, dini törenler, ticari iletişim yayınları ve canlı yayınlarda Akıllı İşaretler Sınıflandırma Sistemi kullanılmıyor.

Meta'nın Facebook ve Instagram hizmetleri Kanada'da haber içeriklerini ve bağlantılarını engellemeye başladı Haber

Meta'nın Facebook ve Instagram hizmetleri Kanada'da haber içeriklerini ve bağlantılarını engellemeye başladı

EMRE EKİCİ (İLKHABER) - Kanada'da Çevrimiçi Haber Yasası olarak bilinen Bill C-18 artık resmi olarak bu ülkede yasa haline geldi. Haziran ayında Kanada hükümeti tarafından kabul edilen yasa tasarısı, sosyal medya şirketlerinin haber kuruluşlarıyla parasal anlaşmalar yapmasını ve böylece bu haber kuruluşlarının linklerini çevrimiçi hizmetlerde dağıtabilmelerini gerektiriyor. Hem Facebook hem de Instagram'ı işleten Meta, daha önce Çevrimiçi Haber Yasası'na yanıt olarak Kanadalı izleyicilerine yönelik haber kuruluşu bağlantılarını bu hizmetlerden kaldıracağını açıklamıştı. Bugün güncellenen bir blog yazısında Meta, tam da bunu yapmaya başladığını doğruladı: Çevrimiçi Haber Yasası'na uymak amacıyla Kanada'da haberlerin erişilebilirliğini sona erdirme sürecini başlattık. Bu değişiklikler bugün başlıyor ve önümüzdeki birkaç hafta boyunca Kanada'da Facebook ve Instagram'a erişen herkes için uygulanacak. Meta, blog yazısında Çevrimiçi Haber Yasası'nın "Meta'nın platformlarımızda paylaşılan haber içeriklerinden haksız bir şekilde yararlandığı şeklindeki yanlış önermeye dayandığını" iddia etti. Meta, haber kuruluşlarının içeriklerine Facebook ve Instagram tarafından dağıtılan bağlantılar sayesinde aslında daha fazla fayda sağladığını belirtiyor. Meta, Çevrimiçi Haber Yasası'na tamamen uymak için sosyal medya hizmetlerinden haber bağlantılarını kaldırmanın kendi yararına olacağına inanıyor. Bu kararın bir sonucu olarak, Kanada'daki insanlar Facebook ve Instagram'da yerel haber kuruluşlarından ya da ülke dışından haber sitelerinin bağlantılarını göremeyecekler. Ayrıca kendi Facebook ya da Instagram hesaplarında da herhangi bir haber linki paylaşamayacaklar. Buna ek olarak, Kanadalı haber kuruluşları artık Facebook ve Instagram'da içeriklerinin bağlantılarını yayınlayamayacak. Google daha önce Haziran ayında, Çevrimiçi Haber Yasasına kendi tepkisi olarak Kanadalı kullanıcılara yönelik Arama hizmetlerinden haber bağlantılarını da kaldıracağını söylemişti. Şirket şu ana kadar bu kaldırma işlemine başladığını teyit etmedi. Bu sürecin doğrulanmasıyla birlikte internet üzerinden haberlere erişen sayısız kullanıcının şikayetlerine neden oldu. Bir çok kullanıcı haberlere internet ve sosyal medya araçlarından erişirken bir azıda basılı yayınlardan erişiyor. Bu durumun farklı ülkelere de yayılıp yayılmayacağı merak konusu haline geldi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.