TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#grev

İLKHABER-Gazetesi - grev haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, grev haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Lezita'da işçi hakkı mücadelesi: Patron Hindistan'dan işçi getirdi Haber

Lezita'da işçi hakkı mücadelesi: Patron Hindistan'dan işçi getirdi

İşçilerin 7 Mart'ta grev hazırlığı yaptığı Abalıoğlu Lezita'da patronun Hindistan'dan işçi getirmesi, sendikanın mücadelesinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Sendika, toplu iş sözleşmesi için masaya oturmalarını istemesine rağmen işveren yanıt vermedi. 'Hintli garibanlara kimse dokunmasın, grev kırıcılığın hesabı şirketten sorulacak' Tepkilerinin Hintli işçilere değil, onları grev kırıcılığa zorlayan işverene olduğunun altını çizen sendika, Abalıoğlu Lezita yönetimine şu sözlerle seslendi: "Gelen işçilerin çalışma belgesi olduğu iddiası var ancak grev kararı öncesinde bu hamlenin yapılıyor olması çok açık ki grev kırıcılıktır. Sendikalı öncü işçileri işten çıkartırken ve Turgutlu'da, civar ilçelerde onlarca işsiz varken bölgeye neden Hintli işçi getirildiği şirket yetkililerince açıklanmak zorundadır. Bu işçileri getiren, varsa bu izinleri veren yetkililer derhal açıklama yapmak zorundadır. Grev kırıcılığına asla izin vermeyecek, hukuki olarak bu meselenin sonuna kadar gideceğiz. Derdimiz Hintli işçiler değil, onları grev kırıcılığına zorlayan Abalıoğlu Lezita yöneticileridir. Buraya getirilen Hintli garibanlara kimse yaklaşmasın ancak bunun hesabı bölge halkı tarafından şirket yetkililerine sorulmalıdır. Konu çok ciddidir tüm sorumluların biran önce açıklama yapması gerekmektedir. Burada işçinin örgütlü mücadelesinin ne kadar haklı olduğu, işverenin işçilere yaptığı biz bir aileyiz edebiyatının ne kadar boş olduğu ortadadır." Lezita'dan açıklama Duruma ilişkin soL'a açıklamada bulunan Lezita, yabancı işçi çalıştırmanın "işin sürdürülebilirliği ve üretimin devamlılığı açısından başvurulan bir yöntem" olduğunu ifade etti. Ramazan ayı öncesinde ürünlerine yönelik talebin yükselmesini beklediklerini belirten şirket, konuyla ilgili resmi makamlara yaptıkları başvurunun da Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirildiğini aktardı. Şirketin açıklamasında önce çıkanlar şöyle: "Yerel kaynakların yetmediği noktada üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla yabancı iş gücüne de kapı açmaktayız. Bu durum, her sektörde iş gücü temin edilmesinde zorluk çekildiği durumlarda işin sürdürülebilirliği ve üretimin devamlılığı açısından başvurulan bir yöntemdir. Şirketimiz de üretimin devamlılığını güvence altına almak amacıyla yaklaşık iki yıldır yabancı uyruklu iş gücü konusunda çalışma yürütmektedir. Tüm seçenekleri değerlendirmemizin ardından konuyla ilgili resmi makamlara başvurumuz ise Nisan 2023 tarihinde yapılmıştır. Ürünlerimize yönelik talebin yükselmesini beklediğimiz yaklaşan Ramazan ayı öncesinde fazla mesai yapılmamasını sağlamaya çalışmak, konunun bugünlerde gündeme gelmesine neden olmuştur."

Lufthansa kabin memurları greve gidiyor Haber

Lufthansa kabin memurları greve gidiyor

Almanya'nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa'da kabin memurları, ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle greve gidiyor. Alman havacılık sektörünün başı bir süredir grevlerle dertte. Bu hafta 12-13 Mart tarihlerinde de Lufthansa Havayolu kabin ekipleri greve gitme kararı aldı.  Kabin Görevlileri Sendikası, Lufthansa ve Lufthansa Cityline'ın yaklaşık 19.000 kabin memurunu Salı ve Çarşamba günleri greve çağırdı. Sendika, 12 Mart Salı günü Frankfurt'tan yapılan tüm kalkışlar ve 13 Mart Çarşamba günü Münih'ten yapılan tüm kalkışların 4 ila 23.00 saatleri arasında grev yapılacağını bildirdi. Ana şirketin ve bölgesel iştirakin ayrı ayrı referandumlarında kabin memurlarından yüzde 96'dan fazlası grev kararını kabul etti. İş bırakma eyleminin amacının, havayolu şirketinin yakın zamanda açıkladığı rekor kâr raporunun ardından maaşların arttırılması ve enflasyon ikramiyesi talep etmek olduğu bildirildi. Lufthansa Kabin Memurları Sendikası (UFO), grevin son çare olduğunu ve şirketin taleplerini karşılaması halinde grevi sona erdirmeye hazır olduğunu açıklarken,  grevden dolayı Lufthansa'nın ne kadar maddi zarar göreceği ise bilinmiyor. Bu arada uçuş iptalleri ve ertelemelerden etkilenen yolculara Lufthansa tarafından bilgi verilecek. Yolcular, uçuşlarının durumunu Lufthansa'nın web sitesinden veya mobil uygulamasından kontrol edebilecek. Grev, Lufthansa'nın yanı sıra diğer havayolu şirketlerini de etkileyecek. Havayolu şirketleri, grevden etkilenen yolcuları yeniden yönlendirmek için çalışıyor.

İzmir'de grev bitti, en düşük işçi maaşı 22 bin 105 TL olacak Haber

İzmir'de grev bitti, en düşük işçi maaşı 22 bin 105 TL olacak

İzmir’de metro ve tramvaydaki grevin sona ermesinin ardından hayat yeniden normale döndü. İki gün süren grevin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ile anlaşan metro ve tramvay çalışanlarının alacağı ücreti de Başkan Soyer paylaştı. İzmir ulaşımının can damarı olan metro ve tramvaydaki grev nedeniyle İzmirliler iki gün boyunca zor anlar yaşadı. Günde yaklaşık 400 bin kişinin kullandığı metro ve tramvayı kullanamayan vatandaşlar otobüs duraklarında büyük yoğunluk oluşturdu. Hem özel araç kullanımının artması hem de otobüs seferlerinin artması nedeniyle kent trafiğinde yoğunluk meydana geldi. Anlaşmanı sağlandığı, grevin sona erdiği müjdesini de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, akşam saatlerinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. En düşük maaş 22 bin 105 TL Başkan Soyer, bugün yine sosyal medya hesabından anlaşmayla ilgili paylaşımda bulunarak, İzmir Metro AŞ çalışanlarının alacağı en düşük ve en yüksek maaşı açıkladı. Başkan Soyer’in açıklamasına göre, en düşük maaş 22 bin 105 TL olurken en yüksek maaş 25 bin 9 TL oldu. Soyer açıklamasında şu sözlere yer verdi: "Demiryol-İş Sendikası ile sürdürdüğümüz TİS görüşmelerinde; en düşük 22 bin 105 lira, en yüksek 25 bin 9 lira olan teklifimizdeki yevmiye ücretlerini sendika aynen kabul etti. Belediyemiz de diğer sosyal haklarda ortalama yüzde 7 artışa rıza gösterdi. Böylece grevi sonlandıracak mutabakat sağlanmış oldu. Hem Belediyenin tüm çalışanları için sürdürdüğü ücret politikasındaki denge korundu hem de her iki tarafın yaptığı fedakarlıkla anlaşma noktası bulundu. Süreç boyunca sabreden, destek olan tüm vatandaşlarımıza ve çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum." Vatandaşlar grevin bitmesinden memnun İki gün boyunca hem toplu ulaşımda hem de trafikte zor anlar yaşayan vatandaşlar, grevin bitmesi nedeniyle memnun olduklarını söylediler. Ekrem Bozkır adlı vatandaş, "Çalışanlar grev yapmakta haklıydı, haklarını almak istediler. Gideceğimiz yere yetiştik bugün itibarı ile sonunda her şey normale döndü. Buraya metroyla geldim" dedi. Vatandaşlardan Mahmut Umul, "Çok zorluk yaşamıştık. 2 gün boyunca trafik çok sıkışıktı. İşe gidenler geç kaldılar. Grevin çok etkisi oldu. Grevin bitmesi nedeniyle bugün çok daha güzel oldu" derken Fatma Polat adlı vatandaş ise "Bugün rahatız, gideceğimiz yere yetişebildik" açıklamasında bulundu.

Metro ve tramvay çalışanları greve gitti Haber

Metro ve tramvay çalışanları greve gitti

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : - Halkapınar Aktarma İstasyonunda metronun çalışmaması nedeniyle otobüslerde yoğunluk İzmir'de metro ve tramvay çalışanları greve gitti İZMİR (AA) - İzmir'de Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikasına üye metro ve tramvay çalışanları, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine greve gitti. İzmir Metro AŞ adına yetkilendirilen Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası ile Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası arasındaki 625 çalışanı ilgilendiren TİS görüşmelerinden sonuç alınamadı. Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Haklı taleplerimize karşılık bulamadığımızdan daha önce aldığımız grev kararımızı bu saatten sonra uygulamaya koyuyoruz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun." dedi. Giral, grev kararı alınsa da işçilerin emeği için görüşmelere her zaman açık olduklarını belirterek, "Bizi bu grev kararını uygulamaya koymaya zorlayanlar, zorda bırakanlar artık düşünsün. Kapımız açık bekliyoruz. Bu saatten sonra iş yerlerine kimse girmeyecek. Gün boyunca buradayız. Hep beraber halaylarla, alkışlarla grev ilanlarımızı iş yerlerine asıyoruz." diye konuştu. Daha sonra işçiler, binaya "Bu iş yerinde grev vardır" pankartı astı. Tarafların, refah payları ve enflasyon farklarını da içeren 11 maddede anlaşamadığı öğrenildi. Öte yandan sabahın erken saatlerinde metro ve tramvayı kullanmak isteyen vatandaşlar, duraklarda bekleyip belediye otobüsleriyle iş yerlerine gitmeye çalıştı. Vatandaşlardan Mehmet Kaymaz duruma tepki göstererek, "Saat 05.00'te işe gidiyoruz ama metro yok. Taksi bulacağız da işe gideceğiz. Burada kaç kişi rezil oldu." dedi. Grev nedeniyle bugün işe gidemeyeceğini aktaran Mümin Öztürk de grevin bir an önce sona ermesi temennisinde bulundu.

İzmir'de Metro ve tramvay çalışanları greve gitti Haber

İzmir'de Metro ve tramvay çalışanları greve gitti

İZMİR (AA) - İzmir'de Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikasına üye metro ve tramvay çalışanları, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine greve gitti. İzmir Metro AŞ adına yetkilendirilen Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası ile Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası arasındaki 625 çalışanı ilgilendiren TİS görüşmelerinden sonuç alınamadı. Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Haklı taleplerimize karşılık bulamadığımızdan daha önce aldığımız grev kararımızı bu saatten sonra uygulamaya koyuyoruz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun." dedi. Giral, grev kararı alınsa da işçilerin emeği için görüşmelere her zaman açık olduklarını belirterek, "Bizi bu grev kararını uygulamaya koymaya zorlayanlar, zorda bırakanlar artık düşünsün. Kapımız açık bekliyoruz. Bu saatten sonra iş yerlerine kimse girmeyecek. Gün boyunca buradayız. Hep beraber halaylarla, alkışlarla grev ilanlarımızı iş yerlerine asıyoruz." diye konuştu. Daha sonra işçiler, binaya "Bu iş yerinde grev vardır" pankartı astı. Tarafların, refah payları ve enflasyon farklarını da içeren 11 maddede anlaşamadığı öğrenildi. Öte yandan sabahın erken saatlerinde metro ve tramvayı kullanmak isteyen vatandaşlar, duraklarda bekleyip belediye otobüsleriyle iş yerlerine gitmeye çalıştı. Vatandaşlardan Mehmet Kaymaz duruma tepki göstererek, "Saat 05.00'te işe gidiyoruz ama metro yok. Taksi bulacağız da işe gideceğiz. Burada kaç kişi rezil oldu." dedi. Grev nedeniyle bugün işe gidemeyeceğini aktaran Mümin Öztürk de grevin bir an önce sona ermesi temennisinde bulundu.

Sağlık çalışanlarının tek kalem maaş talebi istemi Haber

Sağlık çalışanlarının tek kalem maaş talebi istemi

Bayram BULUT – Ahmet AKDENİZ ADANA (İLKHABER)-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendika (SES) Adana Şubesi üyeleri maaşlarının enflasyon karşısında eriyip, geçinemediklerini ifade ederek, insanca yaşabilecek bir ücret talep etti. SES Adana Şubesi, "İnsanca yaşabileceğimiz bir ücret istiyoruz" talebiyle Adana Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan SES Adana Şubesi Mali Sekreteri Abdulbari Kahraman, sağlık emekçileri olarak parça parça değil emekliliğe yansıtılacak yoksulluk sınırının üstünde insanca yaşayacak tek kalem maaş istediklerini söyledi. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde taleplerinin göz ardı edilmeden insanca yaşayacak maaş düzenlemesi istediklerine dikkat çeken Kahraman, “Giyim ücretlerinin, nöbet ücretlerinin, sağlıkta uygulanabilir şiddet yasasının devreye alınmasını, yıpranma paylarının düzenlenmesini talep ediyoruz. Yanlış ekonomi politikalarının sorumlusu bizler değiliz. Hayatın gerçeklerini yansıtan rantın altında ezilmeyen bizleri refaha ulaştıracak politikalar istiyoruz. Nas ekonomi modeli, reel ekonomi modeli değil uygulanabilir ekonomi modelleri istiyoruz. 2016 yılından bu yana yapılan nakdi giyim ücretlerinin günümüz koşullarına göre revize edilmesini ekonomik kayıplarımızın giderilmesini istiyoruz” dedi. En düşük memur maaşının vaadinin 30 bin liraya güncellenmesini ve herkese aynı oranda ve insanca yaşayacak ücret verilmesini talep ettiklerini vurgulayan Kahraman, “Hak ettiğimiz maaş zamlarının mecliste ceylan derisi koltuklarda oturan vekillerle değil ay sonunu nasıl getireceğim diye kara kara düşünen emekçilerle yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Belçika'da çalışanlar hayat pahalılığını protesto için greve gitti Haber

Belçika'da çalışanlar hayat pahalılığını protesto için greve gitti

BRÜKSEL (AA) - Belçika'da çalışanlar, başta enerji fiyatlarındaki artış olmak üzere hayat pahalılığını protesto etmek için greve gitti.Belçika'daki işçi sendikalarının çağrısı üzerine binlerce çalışan, Brüksel'in Kuzey Tren İstasyonu önünde bir araya geldi.İşçi sendikalarının temsilcileri, Anvers Bulvarı'nda platform kurarak, enerji fiyatlarının makul seviyelere getirilmesi ve ücretlerin yaşam maliyetindeki artış seviyesinde yükseltilmesi gibi çeşitli talepler içeren konuşmalar yaptı.Sendikaların kırmızı, yeşil ve mavi renkte kıyafetlerini giyen binlerce gösterici, sloganlar eşliğinde ana yolları kullanarak Midi Tren İstasyonu'na kadar yürüdü.Göstericiler, "Enerji sektörü millileştirilsin", "Geçinemiyoruz", "Maaşları artırın", "Zamları durdurun” yazılı afiş ve pankartlar açtı.Protestocular, özellikle enerji kriziyle birlikte alım güçlerinin azaldığına dikkati çekerek, ücretlerin iyileştirilmesini istedi.- İnsanlar faturalarını ödeyemiyorAA muhabirine konuşan protestoculardan Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Belçikalı milletvekili Marc Botenga, ülkede birkaç hafta önce de genel grev yapıldığını anımsatarak, "İnsanlar artık faturalarını ödeyemiyor. Hükümet maaşların artışını engelliyor." dedi."Büyük şirketler yüksek kar elde ederken vergi ödemiyor. İnsanlar faturasını ödeyemezken birileri çok para kazanıyor ve bunu değiştirmeliyiz." ifadesini kullanan Botenga, enflasyonun çok yüksek olmasının sorumlusunun maaşlar olmadığını, sorumlunun büyük şirketlerin karları olduğunu vurguladı.- Maaş artışı sınırlandırılıyorGreve katılan Constantine isimli Belçika vatandaşı, ülkede 1998'de çıkarılan bir yasanın maaş artışını sınırlandırdığına dikkati çekerek, son dönemde hızla artan fiyatlar nedeniyle bu uygulamanın kalkması gerektiğini söyledi.Yasanın yüksek enflasyon ortamında maaş artışını engellediğini anlatan protestocu, "Ücret müzakerelerinde sendikaların gücünün artırılmasını istiyoruz." diye konuştu.Constantine, "Enerji fiyatlarını da protesto ediyoruz. Gaz ve elektrik fiyatlarının düşürülmesini, enerji sektörünün millileştirilmesini istiyoruz." ifadesini kullandı.​​​​​​​- Işıkları yakamıyoruzAlice adlı gösterici de, "Belçika'da maaş müzakereleri yapılamıyor ve bunu protesto ediyoruz." dedi.Belçika'da enerji fiyatlarının sınırlandırılması gerektiğini savunan Alice, "Enerji artık çok pahalı bir hale geldi. Enerji fiyatları yüzde 300 arttı. Işıkları yakamıyoruz." diye konuştu.Gösterici, Fransa'da enerji fiyatlarının sınırlandırıldığını anımsatarak, Belçika'da da böyle bir uygulamaya gidilmesi gerektiğini belirtti.- Grev ulaşımı etkilediGrev, Belçika'nın birçok yerinde toplu ulaşımı olumsuz etkiledi. Brüksel'de metro, otobüs, tramvay ve tren seferlerinin büyük kısmı yapılmadı. Ülkenin Flaman ve Valon bölgelerinde de toplu taşımada aksamalar yaşandı.- Uçuşların yüzde 60'ı iptalBrüksel Havalimanı da grevden olumsuz etkilendi. Brüksel Havalimanı'nda uçuşların yüzde 60'ı iptal edildi.Ülkedeki birçok kamu çalışanının da greve katılması nedeniyle eğitim, sağlık ve posta gibi çeşitli hizmetlerde de aksama oldu.Belçika'daki sendikalar, çalışanların özellikle enerji fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilendiği gerekçesiyle doğal gaz ve elektrikte indirim talep ediyor.Sendikalar ayrıca ücretlerin iyileştirilmesini istiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.