Goldman Sachs, son AI dalgasından 300 milyon işin etkilenebileceğini söylüyor
SERHAT AKARSU – Özel Haber
ADANA (İLKHABER) – Goldman Sachs ekonomistlerine göre, dünya genelinde 300 milyon kadar tam zamanlı iş, ChatGPT gibi platformları ortaya çıkaran en yeni yapay zeka dalgası tarafından bir şekilde otomatikleştirilebilir.
Pazar günü yayınladıkları raporda, küresel olarak işlerin %18'inin online hale gelebileceğini ve etkilerin gelişmiş ekonomilerde gelişmekte olan pazarlardan daha derinden hissedileceğini tahmin ediyorlar.
Bunun nedeni ise kısmen, beyaz yakalı işçilerin kol emekçilerinden daha fazla risk altında görülmesidir. Ekonomistler, inşaat ve onarım işleri gibi fiziksel olarak zorlu veya açık hava mesleklerinde görülen "küçük etki" ile karşılaştırıldığında, en çok idari işçiler ve avukatların etkilenmesinin beklendiğini söyledi.
Bankanın tahminlerine göre Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da mevcut işlerin yaklaşık üçte ikisi "bir dereceye kadar yapay zeka otomasyonuna maruz kalıyor" ve tüm işlerin dörtte birine kadarı tamamen yapay zeka tarafından yapılabiliyor.
Ekonomistler, üretken yapay zekanın "vaat ettiği yetenekleri yerine getirmesi durumunda, işgücü piyasası önemli bir aksamayla karşı karşıya kalabilir" diye yazdı.
İstemlere cevap verebilen ve denemeler yazabilen ChatGPT, şimdiden birçok işletmeyi insanların her gün nasıl çalışması gerektiğini yeniden düşünmeye sevk ediyor.
Bu ay geliştiricisi, bot GPT-4'ün arkasındaki yazılımın en son sürümünü açıkladı. Platform, kodlamayı basitleştirme, basit bir eskizden hızla bir web sitesi oluşturma ve sınavları yüksek notlarla geçme becerisiyle ilk kullanıcılarını hızla etkiledi.
Goldman Sachs ekonomistleri, bu tür yapay zekanın daha fazla kullanılmasının muhtemelen iş kayıplarına yol açacağını yazdı. Ancak, başlangıçta işçileri yerinden eden teknolojik yeniliğin, tarihsel olarak uzun vadede istihdam artışı da yarattığını belirttiler.
Goldman Sachs'a göre işyerleri değişebilirken, yapay zekanın yaygın olarak benimsenmesi nihayetinde emek üretkenliğini artırabilir ve küresel GSYİH'yı 10 yıllık bir süre içinde yılda %7 artırabilir.
Ekonomistler, "Yapay zekanın işgücü piyasası üzerindeki etkisi büyük olasılıkla önemli olsa da, çoğu iş ve sektör otomasyona yalnızca kısmen maruz kalıyor ve bu nedenle yapay zeka ile ikame edilmek yerine tamamlanma olasılığı daha yüksek" diye ekledi.
"Çoğu işçi, kısmen yapay zeka otomasyonuna maruz kalan mesleklerde çalışıyor ve yapay zekanın benimsenmesinin ardından, serbest kalan kapasitelerinin en azından bir kısmını üretimi artıran üretken faaliyetlere uygulayacak."