TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gölbaşı Gölü

İLKHABER-Gazetesi - Gölbaşı Gölü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gölbaşı Gölü haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Hatay'daki Amik Gölü'nün son parçası Gölbaşı Gölü, ekoturizme kazandırılacak Haber

Hatay'daki Amik Gölü'nün son parçası Gölbaşı Gölü, ekoturizme kazandırılacak

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, doğal ekosistemlerin en değerli unsurlarından biri olan göl ve akarsuların, yeryüzündeki canlı yaşamına hayat veren en önemli kaynaklar arasında yer aldığını söyledi. Hem kara hem de su ekosistemleri için kritik öneme sahip olan su kaynaklarının biyoçeşitliliğin devamlılığı ve sağlıklı bir çevre açısınan önemine değinen Öğünç, "Göl ve akarsular, bitki örtüsünden yaban hayatına kadar çok geniş bir yelpazede canlı türlerinin beslenme, üreme ve barınma ihtiyaçlarını karşılar. Bu alanlar, sucul bitkilerden balıklara, kuşlardan memelilere kadar birçok türün yaşam alanını oluşturur. Ayrıca, çevresindeki bitki örtüsü ve hayvan türleri için de besin zincirinin başlangıcını sağlar" dedi. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Öğünç, göl ve akarsuların, çevrelerindeki ekosistemleri besleyerek biyoçeşitliliğin korunmasına da katkıda bulunduğuna değinerek, "Özellikle göller, çevresinde oluşan sulak alanlarla birlikte birçok farklı tür için yuva görevi görür. Bu alanlar, göçmen kuşlardan, nadir bulunan bitki türlerine kadar pek çok canlıya ev sahipliği yapar. Akarsular ise, suyun sürekli hareket ettiği dinamik ekosistemler oluşturarak birçok farklı canlı için üreme ve beslenme alanları yaratır. Akarsularda yaşayan balık türleri, diğer sucul canlılarla birlikte besin zincirinin önemli bir parçasını oluşturur. Aynı zamanda bu su kaynakları, çevresindeki ormanlık alanları ve tarım arazilerini de besleyerek, bölgesel ekosistemlerin dengeli bir şekilde işlemesini sağlar" diye konuştu. Hatay'daki Amik Gölü'nün son parçası olan Kırıkhan Gölbaşı Gölü'nün de ülkemizin önemli bir doğal alanı olduğuna işaret eden Öğünç, "Geçtiğimiz günlerde 21 Eylül Dünya Temizlik Günü kapsamında kıyı ve dip temizliği gerçekleştirdiğimiz Gölbaşı Gölü'nün sürdürülebilirliği konusunda önemli olduğuna inandığımız eğitim çalışması da gerçekleştirdik. Derneğimizin hazırladığı, TCEF - Turquoise Coast Environment Fund - Turkey Fonu tarafından desteklenen 'Gölbaşı Gölü Sürdürülebilirliği İçin Reaktif Yaklaşım (GOSREY)' başlıklı proje kapsamındaki eğitime, çevre ve STK gönüllüleri katılım sağladı. Katılımcılar, konularında uzman isimler tarafından sosyal sorumluluk, proje hazırlama, yönetim organizasyon ve mevzuat gibi konularda aydınlatıldı. Gölbaşı Gölü'nün ekoturizme kazandırılması amaçlanan eğitime katılanlara teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Hatay’daki taş ocaklarının çevresel etkilerini en aza indirmek için Abdullah Öğünç’ten öneriler Haber

Hatay’daki taş ocaklarının çevresel etkilerini en aza indirmek için Abdullah Öğünç’ten öneriler

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, ilkhaber-gazetesi.com'a yaptığı açıklamada, son yıllarda hızla artan taş ocaklarının, il ekonomisi açısından önemli bir sektör haline geldiğini ifade etti. Ancak, bu taş ocakların gerekli çevresel hassasiyet ve ciddi bir planlama yapılmadan işletmeye açılmasının, birçok çevre sorununu da beraberinde getirdiğini bildiren Öğünç, sürdürülebilir taşocağı işletmeciliği için bazı önemli önerilerde bulundu. Öğünç, öncelikle dağların ve tepeliklerin sağlıklı bir çevre için kritik işlevler yerine getirdiği bilinci oluşturulması gerektiğine dikkati çekerek, ayrıca yeni açılacak her taşocağı ve maden için gerçekçi ÇED raporlarının hazırlanması ve buna göre işletme izini verilmesi gerektiğini vurguladı. Örneğin, Hatay Dağ Ceylanı yaşama alanları veya Gölbaşı Gölü'nün yakın çevresi gibi kritik türlerin ve habitatların bulunduğu alanlarda taş ocakları açılmasının sakıncaları olduğunu dile getiren Abdullah Öğünç, şunları kaydetti: "Taş ocakları ve madenlerin bitki örtüsü tahribatının ve kritik tür kaybının en az olacağı alanlara yönlendirilmesi gerekir. Ayrıca, her işletmenin toz ve gürültü yayılmasını en aza indirecek tedbirler almasının zorunlu hale getirilmesi ve bu durumun denetlenmesi yapılmalı. Yerleşim yerlerinin çok yakınına taş ocakları ve madenler açılmamalı, bölgedeki insanların rahatı, huzuru ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına saygı gösterilmeli. İşletme süresince yöredeki çiftçiler ve hayvancılık yapanların uğrayacağı zararların da işletme maliyetine dâhil edilmesi ve tazmin edilmesi gerekir. Bununla birlikte işletmeye kapatılan taş ocakları doğal peyzaja uygun düzenlemelerle rehabilite edilmeli. İşletmesini rehabilite etmeyen bir taş ocağı veya madenin başka bir yerde işletme ruhsatı alması engellenmeli. Korunan alanlarda yeni taş ocakları ve madenlere izin verilmemeli ve mevcut olanlar da kapatılmalı."

Hatay Gölbaşı Gölü projesine TCEF desteği Haber

Hatay Gölbaşı Gölü projesine TCEF desteği

Hatay Tabiatı Koruma Derneği tarafından hazırlanan "Gölbaşı Gölü Sürdürülebilirliği İçin Reaktif Yaklaşım (GOSREY)" projesi, Turquoise Coast Environment Fund Turkey (TCEF) tarafından desteklenmeye layık görüldü. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, Conservation Collective, Sivil Toplum için Destek Vakfı, Turkey Mozaik Foundation ve Turkish Philanthropy Funds iş birliğiyle hayata geçirilen TCEF hibe programı kapsamındaki projenin, 30 Nisan 2025 tarihine kadar süreceğini söyledi. Proje için 220 bin TL değerinde sözleşme imzalandığını, toplam bütçenin ise 305 bin TL tutarında olduğunu ifade eden Öğünç, "2017 yılında sulak alan olarak tescili yapılan Gölbaşı Gölü, 1975 yılında kurutulan Amik Gölünün son kalıntısı olup, coğrafik konumu, Afrika-Rift Vadisi’nin en kuzey ucundaki noktası olması, Afrika kökenli canlıları barındırması, kuş göç yollarının üzerinde bulunuşu, flora-fauna bakımından zengin bir çeşitlilik göstermesi, katadrom balıklar sınıfında olan göçmen yılan balıklarını bünyesinde barındırması ve kanallar aracılığı ile Asi Nehri'ne ve oradan da Akdeniz’e bağlanması sebebiyle oldukça yüksek öneme sahip bir sucul alandır." dedi. Abdullah Öğünç, Gölbaşı Gölü'nün, son dönemde sulak alan içinde yaşamını sürdüren yoğun insan faaliyetleri nedeniyle ağır tahribat ve baskı altında olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Hatay Tabiatı Koruma Derneği olarak, bu baskıya neden olan hedef gruplara proje dahilinde sürdürülebilir ekosistem anlayışına yönelik eğitimler verilecek. Hedef grubu, Gölbaşı Gölü çevresindeki Gölbaşı, Kamberlikaya ve Adalar köylerindeyerleşik olan yerel halk içinden seçilen 500 kişi oluşturacak. Eğitimler göl ekosisteminin korunması ve sürdürülebilirliği için, bilinç, bilgi ve hassasiyetin artırılmasına yönelik eko-turizm ve biyoçeşitlilik ağırlıklı içeriğe sahip olacak. Ayrıca bölgedeki doğa dostu 50 STK gönüllüsüne yönelik de yönetim, organizasyon ve proje hazırlama konularında eğitimler verilecek. Eğitim sonunda ise tüm katılımcılara sertifika sunulacak. Eğitimler dışında da ilgili kamu birimleri ve hedef grup arasında, Gölbaşı Gölü’nün sürdürülebilirliğine yönelik çalışma toplantıları düzenlenecek. Projenin son faaliyeti ise Gölbaşı Gölünün yerel ve ulusal platformlarda farkındalığının artırılmasına yönelik tanıtım festivali düzenlenmesi olacak."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.