TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Göç İdaresi Başkanlığı

İLKHABER-Gazetesi - Göç İdaresi Başkanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Göç İdaresi Başkanlığı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Göç İdaresi, "vatandaşlık verme yetkilerinin bulunduğu" iddialarını yalanladı Haber

Göç İdaresi, "vatandaşlık verme yetkilerinin bulunduğu" iddialarını yalanladı

Göç İdaresi Başkanlığı, vatandaşlık verme yetkilerinin bulunduğu yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu ve Türk vatandaşlığının 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre kazanıldığını bildirdi. Başkanlıktan yapılan açıklamada, T24'te, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile yapılan röportajda "vatandaşlık" konusu üzerinden başkanlığı hedef alan iddiaların ortaya atıldığı belirtildi. İddiaların gerçek dışı olduğu aktarılan açıklamada, Türkiye'de yasal kalış hakkı bulunan yabancıların sayısının başkanlığın internet sitesinden şeffaf bir şekilde paylaşıldığı ifade edildi. İnternette paylaşılan sayıların her hafta düzenli güncellendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ülkemizde bugün itibarıyla 3 milyon 109 bin 867'si geçici koruma altında bulunan Suriyeliler, 228 bin 290'ı uluslararası koruma kapsamında bulunan yabancılar, 1 milyon 111 bin 176'sı ikamet izniyle kalan yabancılar olmak üzere toplam 4 milyon 449 bin 333 yasal kalış hakkı bulunan yabancı bulunmaktadır. Diğer taraftan düzensiz göçmenlerin tespiti ve yakalanmasına yönelik operasyon ve denetimler, 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz bir şekilde ve kararlılıkla yürütülmektedir. Tüm büyükşehirlerimiz dahil olmak üzere toplam 63 ilimizde Mobil Göç Noktası araçlarımız aracılığıyla kolluk birimlerimizle koordineli olarak denetim ve uygulamalar yapılmakta, tespit edilen düzensiz göçmenlerin sınır dışı işlemleri hemen başlatılmaktadır." Başkanlığın, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde sadece yabancıların ülkeye girişi, kalışı ve çıkışına ilişkin idari iş ve işlemleri yürütmekte olduğunun altı çizilen açıklamada, "Başkanlığın görev tanımının içinde 'Türk vatandaşlığı verilmesi' yer almamaktadır. Bahse konu haberde yer aldığı gibi Başkanlığımızca vatandaşlık verildiği yönündeki iddiaların gerçekle ilgisi yoktur. Türk vatandaşlığı, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre kazanılmaktadır." ifadeleri kullanıldı. Başkanlık personeliyle ilgili de dayanaksız iddiaların ortaya atıldığına değinilen açıklamada, başkanlığın kanunda tanımlanan iş ve işlemleri, milli menfaatler doğrultusunda, kamu düzeni ve güvenliğinden taviz vermeden, insan haklarına, hukuka ve medeniyet değerlerine uygun olarak yürüttüğü vurgulandı.

Göç İdaresinden sınır dışı edilen Özbek N.R. ile ilgili iddialara ilişkin açıklama Haber

Göç İdaresinden sınır dışı edilen Özbek N.R. ile ilgili iddialara ilişkin açıklama

Göç İdaresi Başkanlığı, Özbekistan uyruklu N.R'nin terörizm kapsamında yapılan değerlendirme sonunda geri gönderme merkezinde idari gözetim altına alındığını ve hukuki süreçlerinin tamamlanmasının ardından sınır dışı edildiğini bildirdi. Başkanlıktan, bazı haber siteleri ve sosyal medya hesaplarında "ailesiyle 10 senedir Türkiye'de yaşarken abisinin Özbekistan'da aranması olduğu için deport edildi" iddialarıyla yer alan Özbek N.R'ye ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, güvenlik ve istihbarat birimlerince terörizme yönelik değerlendirmeler sonunda, kamu düzeni ve güvenliği açısından ülkeye girmesi ve kalmasında sakınca görülen yabancılar hakkında "giriş yasağı" konduğu belirtildi. Bu kapsamda değerlendirilen yabancıların, gerekli idari işlemlerin tamamlanması için geri gönderme merkezlerine teslim edildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bahse konu Özbekistan uyruklu yabancı da terörizm kapsamında yapılan değerlendirme neticesinde, 17 Temmuz 2023'te alınan sınır dışı kararına istinaden geri gönderme merkezinde idari gözetim altına alınmıştır. Yabancı, sınır dışı etme kararına karşı idare mahkemesine başvurmuştur. İdare Mahkemesi de yabancının sınır dışı etme kararına karşı yaptığı başvuruyu reddetmiştir." "Yanıltıcı bilgileri yayanlar hakkında hukuki süreç başlatılmıştır" N.R'nin uluslararası koruma başvurusunda da bulunduğu ve değerlendirme sonucu yabancının uluslararası koruma statüsü kriterlerini karşılamaması gerekçesiyle başvurusunun reddedildiği bildirildi. Açıklamada, "Yabancı, söz konusu karara karşı idare mahkemesine açtığı davayı da kaybetmiştir. Kesinleşen mahkeme kararları sonrası tüm hukuki süreçleri tamamlanan yabancı, ülkesine sınır dışı edilmiştir. Kamuoyunu yanıltıcı bilgileri alenen yayanlar hakkında hukuki süreç başlatılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Suriyeli sığınmacıların ilaçları için her yıl 3 milyar TL ödeniyor. Haber

Suriyeli sığınmacıların ilaçları için her yıl 3 milyar TL ödeniyor.

ADANA (İLKHABER)-  CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türk vatandaşları eczaneden aldığı her bir ilaç için katılım payı öderken Suriyeli sığınmacıların katılım payı ödemeden reçete ile aldığı ilaçları ve bebek mamalarını at çiftliklerine ve maddi zorluk çeken Türk vatandaşlarına ve hatta Suriye’ye sattığını iddia etti.  Aylık 1 milyon,  yıllık olarak ise 12 milyon reçeteye tekabül eden ilaç bedeli için Suriyelilere harcanan paranın 3 milyar TL’ye ulaştığını iddia eden Milletvekili Bulut,  mutlaka bir denetim mekanizması kurulması gerektiğini bildirdi.  Milletvekili Bulut konuyla ilgili olarak iddialarını şöyle sıraladı: “Sadece kampta bulunanlar değil, Türkiye’nin dört bir yanındaki Suriyeliler de ilaca katılım pay ödemiyor. Türk vatandaşları gibi istediği sağlık birimine gidebiliyor. Suriyeliler ücretsiz aldıkları ilaçları Suriye’ye satıyor. Özellikle pahalı ilaçlar Türkiye'de ilaç bulunmuyor, ilaç eksikliği var. Beş kalem ilaçtan en az bir tanesi yok. Suriyeli sığınmacıların elbette ilaç ihtiyacını karşılamak zorundasınız ancak belirli kurallara göre de yapmak zorundasınız. İlacı her önünüze gelene değil, ihtiyacı olana vermelisiniz. Şu anda sistem içerisinde Suriyeli eczacılar, Suriyeli doktorlar görev yapıyor. Zaten kural kaide olmayan bölgeler var. İktidarın açık kapı politikasıyla ülkemize gelen Suriyeli sığınmacının sayısı bile belli değil. Adana Eczacı Odası’nda ilk kez biz hayata geçirmiştik. Hekim yazığı reçetenin kime gittiğini bilmiyor, hasta eczaneyi bilmiyor, böylelikle yolsuzluğu azaltıyorsunuz. Suriyeli sığınmacıların ilaç bedelini kim ödüyor, bilmiyoruz. Sağlık Bakanı sıkışınca bu paraları ‘Avrupa Birliği fonundan veriyoruz’ diyor. Cumhurbaşkanı yeri geliyor, ‘Suriyeli sığınmacılara 20 milyar dolar harcadık’ diyebiliyor. Konu iç siyasete malzeme olunca da ‘Avrupa’dan alıyoruz’ diyor. Harcanan paranın hesabı bugünkü sistemde görünebilir değil. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin denetleme hakkı da elinden almış durumda.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.