TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#GES

İLKHABER-Gazetesi - GES haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, GES haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

BİM'den dev GES yatırımı! 3 Yeni santralle karbon salımı 60 bin ton azalacak Haber

BİM'den dev GES yatırımı! 3 Yeni santralle karbon salımı 60 bin ton azalacak

Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yatırımlarına devam eden BİM, Türkiye genelindeki güneş enerjisi santralleri (GES) yatırımlarını yaygınlaştırmaya devam ediyor. Şirket, Yozgat ve Mersin'de arazi üzeri, Ankara'da ise çatı üzeri olmak üzere toplam 3 yeni GES yatırımını daha devreye aldı. Bu yeni yatırımlarla birlikte BİM'in toplam GES proje sayısı 22'ye yükseldi. Toplam kurulu gücü 63 MW'a ulaşan GES yatırımları ile BİM, yıllık 60 bin tonun üzerinde karbon salımını azaltmayı hedefliyor. BİM CEO'su Haluk Dortluoğlu, GES yatırımları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, BİM'in sürdürülebilirlik yol haritası kapsamında etki odaklı sürdürülebilirlik hedeflerine kararlı adımlarla ilerlediğini belirtti. Dortluoğlu, "Güneş enerjisi santralleri projemizi 2020 yılından bu yana sürdürüyoruz. Devreye aldığımız son yatırımlarımızla birlikte toplam GES proje sayısını 22'ye yükselttik. GES projelerimizin toplam yıllık elektrik üretim kapasitesi BİM'in elektrik ihtiyacının 'una ulaştı. 2025 yılı itibarıyla elektrik ihtiyacımızın %25'ini kendi yenilenebilir enerji yatırımlarımızdan karşılamayı hedefliyoruz." dedi. BİM'in GES Yatırımları: 2020 yılından beri devam eden GES yatırımları Toplam 22 GES projesi Toplam kurulu güç: 63 MW Yıllık elektrik üretim kapasitesi: BİM'in elektrik ihtiyacının 'u Yıllık karbon salımı azalması: 60 bin ton 2025 yılı hedefi: Elektrik ihtiyacının %25'ini yenilenebilir enerjiden karşılamak BİM HAKKINDA: BİM, Türkiye'nin en büyük perakende zincirilerinden biridir. 1995 yılında kurulan BİM, Türkiye genelinde 8.000'den fazla mağazaya sahiptir. BİM, uygun fiyatlı ve kaliteli ürünler sunarak geniş bir müşteri kitlesine hitap etmektedir. Şirket, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda da yatırımlar yapmaktadır.

Çukurova Üniversitesi'nden çevreci vizyon Haber

Çukurova Üniversitesi'nden çevreci vizyon

Çukurova Üniversitesi, çevre, sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerjiye olan verdiği büyük önemi bir kez daha göstererek Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurma kararı aldı. GES'in kurulmasıyla birlikte, Çukurova Üniversitesinin enerji tüketiminin önemli bir kısmının güneş enerjisiyle karşılanması hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel'in talimatı ve önderliğinde kurulan Güneş Enerjisi Santrali İnceleme ve Araştırma Kurulu, 2023 yılı sonunda Çukurova Üniversitesi arazisi üzerine bir GES santrali kurulması yönündeki hazırlıklarını tamamladı. Üniversite, bu önemli adımı atarak hem çevresel sorumluluk bilincini artırmayı hem de enerji ihtiyacını sürdürülebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyor. GES'in kurulmasıyla birlikte, Çukurova Üniversitesinin enerji tüketiminin önemli bir kısmının güneş enerjisiyle karşılanmasının amaçlandığı bu adım, sadece Üniversitenin karbon ayak izini azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda öğrenci ve personeline sürdürülebilir enerji alanında farkındalık kazandırarak eğitim ve araştırma faaliyetlerine destek sağlayacak. Prof. Dr. Tuncel: Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz GES projesi ile ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel şunları söyledi; "Çukurova Üniversitesi olarak, çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyerek gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz. Güneş Enerjisi Santrali kurulumuyla, bu hedefimize bir adım daha yaklaşacak ve öğrencilerimize, akademisyenlerimize ve topluma öncülük edeceğiz. GES projemiz, Üniversitemizin teknolojiye ve yenilikçiliğe verdiği önemi de vurguluyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı sadece çevre için değil, aynı zamanda ekonomik ve teknolojik açıdan da önemli fırsatlar sunmaktadır. Çukurova Üniversitesi, Güneş Enerjisi Santrali'nin kurulumu sürecinde yerel yönetimler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapacak ve bu projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için gerekli adımları atmaya devam edecek.” Çukurova Üniversitesi arazisinde GES kurulumu projesinin ilk etabı için 5 MW'lık bir kapasite belirlendi. 2024 yılı içerisinde bağlantı antlaşmasının yapılması ve GES üretim tesisinin faaliyete geçirilmesi planlanıyor.

Antalya OSB'de tüketilen elektriğin yüzde 10'u GES'ten Haber

Antalya OSB'de tüketilen elektriğin yüzde 10'u GES'ten

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) 332 fabrikadan 65'inin çatısına güneş enerji sistemi (GES) kurularak tüketilen elektrikten yüzde 10 tasarruf sağlandı. Antalya OSB'de 5 yıl kadar önce başlatılan "Çatılara Özgürlük" projesiyle, fabrikaların çatıları GES ile donatılıyor. Çatısı panellerle kaplanan fabrikalar, enerjisini güneşten alıyor, ihtiyaç fazlası elektriği ise satıyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve OSB Başkanı Ali Bahar, AA muhabirine, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla sanayiciler olarak GES yatırımına yöneldiklerini söyledi. Özellikle bu yıl GES ile tanışan fabrika sayısında önemli bir artış yaşandığını belirten Bahar, "65 sanayi kuruluşumuz çatılarını GES'le donattı. Bu yaklaşık 53 milyon kilovatsaate tekabül ediyor. OSB'nin 500 milyon kilovatsaat elektrik kullanımının yüzde 10'u güneş enerjisinden sağlanıyor." dedi. Sanayiciden gelen talep doğrultusunda TEİAŞ ile görüşerek bölgenin güneş enerji sistemi kapasitesini 80 megavattan 160 megavata çıkardıklarını kaydeden Bahar, en kısa zamanda bölgedeki tüm fabrikaların çatısının panellerle kapanmasını temenni etti. Antalya'nın çevreci bir OSB'ye sahip olduğunu ifade eden Bahar, "Yeşil dönüşümü konuşuyoruz, karbon ayak izi diyoruz, bu açıdan yenilenebilir enerji kaynakları son derece önemli. Ayrıca maliyetlerimizi düşürerek rekabet gücümüzü de artırıyoruz." diye konuştu. - Yatırımcılar GES'ten memnun Antalya OSB'de çelik yapılar üzerine faaliyet gösteren firmanın sahibi Fatih İnci ise yaklaşık bir yıl araştırma yaptıktan sonra 3 ay önce GES yatırımını hayata geçirdiklerini söyledi. Önemli bir tasarruf sağladıklarını dile getiren İnci, "Tükettiğimiz enerjinin tamamını karşılıyoruz, fazlasını da satarak gelir elde ediyoruz. Çok avantajlı." dedi. İnci, alternatif enerji kaynaklarını kullanarak doğaya zarar vermedikleri için de memnun olduklarını kaydetti. OSB'de fiber optik aydınlatma sistemleri üzerine faaliyet gösteren bir firmanın yönetim kurulu başkanı Cengiz Şentürk de GES'i 2020'den itibaren kullandıklarını belirtti. Enerji verimliliği üzerine çalışma yaptıklarını anlatan Şentürk, "GES, enerji tasarrufunda önemli bir yatırım. Yaklaşık enerji kullanımımızın yüzde 80'ini güneşten sağlıyoruz. Maliyetlerimiz son 2 yıldır düştü." diye konuştu.

Fide üretilen tesise kurulan GES, enerji giderini yüzde 60 azalttı Haber

Fide üretilen tesise kurulan GES, enerji giderini yüzde 60 azalttı

Mersin'in Tarsus ilçesinde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) hibe desteğiyle fide üretim tesisine kurulan güneş enerjisi santrali (GES), işletmenin enerji maliyetinin yarısından fazlasını karşılar hale geldi. Anadolu Ajansının (AA), tarımda yenilenebilir enerji kullanımının ele alındığı "Tarımda Yenilenebilir Enerji Atağı" başlıklı dosya haberin ikinci bölümünde AA muhabirleri, Mersin'de TKDK'den alınan destekle fide üretim tesisine GES kurulan Açı Fide Tarım Ticaret Limited Şirketi'nin yöneticileriyle görüştü. Şirketin yöneticileri, 2020'de ticari faaliyetlerine başlayan işletmelerinde üretime geçmeden önce enerji maliyetlerini azaltabilecekleri seçenekleri araştırdı. Akdeniz ikliminin etkisi altındaki Mersin'de güneşin enerjiye dönüşümünü değerlendirmek isteyen şirketin idarecileri, hazırladıkları projeyle TKDK'ye başvurdu. Projenin kabul edilmesi üzerine yaklaşık 4,6 milyon liralık hibe desteği sağlanan şirket, Reşadiye Mahallesi'ndeki 77 bin metrekarelik tesiste yönetim binasının üzerine 1860 güneş paneli kurdu. Kurulumla yılın başında 11 serada üretim mesaisinin başladığı tesiste, 760 kilovatsaat kapasiteli GES sayesinde elektrik giderinde yaklaşık yüzde 60 tasarruf sağlandı. - "Elektrik giderleri maliyetlerimiz açısından son derece önemli" Şirketin genel müdür yardımcısı Yıldıray Hacıoğlu, AA muhabirine, üretime geçmeden önce enerji maliyetlerini azaltmak için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Türkiye'nin her yeri için üretim yapmayı hedeflediklerini dile getiren Hacıoğlu, şöyle devam etti: "Enerji giderlerimiz büyük bir yer tutuyor. Dolayısıyla maliyetleri düşürme adına bir yenilenebilir enerji kaynağının işletmemizde olmasını istedik. Bunun çalışmalarına 2022'de hız verdik. Daha sonra TKDK ile temasa geçerek aldığımız destekle 2023'de 1860 panelden oluşan 760 kilovatsaatlik güneş enerjisi santralini işletmemize konumlandırmış olduk." - "GES, bizim olmazsa olmazımızdı" Tesislerinde GES'in avantajlarını yaşamaya başladıklarını aktaran Hacıoğlu, "GES, bizim olmazsa olmazımızdı. Şu anda onun güzelliklerini yaşamaya başladık. İşletmemizi, enerji maliyetlerinin yüzde 60 daha az olmasıyla piyasaya daha uygun şartlarda fide arz edebilmek gibi bir özelliğe kavuşturmuş olduk." diye konuştu. Yeni bir şirket olduklarını ve şu anda tam kapasitelerini kullanamadıklarını vurgulayan Hacıoğlu, hedeflerinin Türkiye'nin her yerine kaliteli, kullanılabilir, verim özellikleri yüksek fideler göndermek olduğunu söyledi. - "120 milyon fide üretimi hedefliyoruz" İşletme müdürü Hakan Uçar da seralarda normal ve aşılı tüm sebze fidelerini yetiştirdiklerini aktardı. Bu yılın başında deneme tohumlarını topraklarla buluşturduklarını belirten Uçar, "Son teknolojiyle üretim yapmayı hedefliyoruz. Yurt dışından aldığımız bağlantılar sayesinde son sistem kullanılarak kurulumu tamamlanmış bir işletmeye sahip olduk. 2023 için şu ana kadar yaklaşık 50 milyon fide üretimi gerçekleştirdik. 2023 bizim başlangıç yılımız. Asıl hedefimiz 2024 ve sonrası. 2024'teki hedefimiz 20 milyonu aşılı olmak üzere 120 milyon fide üretimi hedefliyoruz." ifadesini kullandı. Uçar, şu anda tesislerinde 100'ü kadın 140 kişiye istihdam sağladıklarını vurgulayarak, 2024 ve sonrası için 220'si kadın 300 kişilik istihdam hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Antalyaspor'da tesislerin enerjisi güneşten sağlanacak Haber

Antalyaspor'da tesislerin enerjisi güneşten sağlanacak

ANTALYA (AA) - Trendyol Süper Lig ekiplerinden Bitexen Antalyaspor'da tesislerin elektrik ihtiyacı, kurulacak güneş enerjisi sisteminden elde edilecek. Kurulacak güneş enerjisi sistemleri ile ilgili Antalyaspor ile Lineer Solar Enerji AŞ arasındaki iş birliğinin imza töreni, Atilla Vehbi Konuk Tesisleri'nde düzenlendi.Antalyaspor Başkanı Sinan Boztepe, güneş enerji sistemiyle ilgili kulüpte 2015'ten bu yana planlamalar yapıldığını söyledi.Başkan olarak imzaladığı ilk sözleşmenin güneş enerji sistemleri projesi olduğunu ifade eden Boztepe, maliyet değerlerinin altında bir projeyle üretim yapılacağını kaydetti.Lineer Solar Enerji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Gürcü ise projenin Antalya'ya ve Antalyaspor'a hayırlı olmasını diledi.Çevreci enerjinin önemine dikkati çeken Gürcü, "Sürdürülebilir yarınlar için yenilenebilir alanda atılımların çoğaldığı bir dönemde böyle bir projeyi hayata geçirmek bizim için onur verici. Antalyaspor'un tesislerindeki 10 çatıya kuracağımız güneş enerji sistemi 30 yıl kulübe hizmet verecek. Güneş panelleri ocak ayında kurulacak ve şubatta elektrik üretmeye başlayacak." dedi.Antalyaspor'un yıllık enerji ihtiyacının tamamının güneş enerjisiyle karşılanacağını dile getiren Gürcü, "Yaptığımız anlaşma ticari kar amacı gütmeyen, tamamen Antalyaspor'un faydasına bir anlaşma oldu. Normalde enerji yatırımları kendini ortalama 4 yılda amortisman ederken Antalyaspor'un amortisman süreci 2 yıl olacak. Antalyaspor'un artık elektrik faturası gibi bir derdi olmayacak." diye konuştu.

Aydem Yenilenebilir Enerji, ilk yarıda kurulu gücünü artırdı Haber

Aydem Yenilenebilir Enerji, ilk yarıda kurulu gücünü artırdı

İBRAHİM BAYSAL (İLKHABER) - Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji şirketlerinden Aydem Yenilenebilir Enerji, 2023 yılı ilk yarısında kurulu gücünü yüzde 13,3 artırarak 1.156 MW'a çıkardı. Şirket, bu dönemde 1 milyar 718 milyon TL faiz, amortisman ve vergi öncesi kârlılık (FAVÖK) elde etti ve varlık büyüklüğü 37,1 milyar TL'ye yükseldi. Aydem Yenilenebilir Enerji, yılın ilk yarısında hibrit GES ve rüzgâr kapasite artışı projeleri kapsamında 9 türbini devreye aldı. Şirket, bu yatırımlar ile birlikte mevcut kurulu gücünü 136,15 MW artırarak Türkiye'nin en büyük hibrit GES'ini ve Türkiye'nin en büyük mor kanatlı 9 türbinini Uşak'ta faaliyete geçirdi. Şirket, yılın ikinci yarısında peyderpey devreye almayı planladığı 60 MW kurulu güce sahip rüzgâr kapasite artışı projeleriyle birlikte üretimini daha da artırmayı hedefliyor. Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha, "Katma değer odaklı yatırımlarımıza hızla devam ediyoruz. Toplam aktiflerimiz yılın ilk yarısında 37,1 milyar TL'ye ulaştı. Santrallerimizde koruduğumuz yüksek emreamadelik seviyemizin yanı sıra etkin portföy yönetimimiz ile birlikte yılın ilk yarısında FAVÖK'te, 1,7 milyar TL'ye ulaştık" dedi. Keha, "Yılın ikinci yarısında devreye alacağımız yatırımlarımızla üretimimizi daha da artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, borçluluğumuzu azaltmak için Eurobond geri alımlarına devam ediyoruz. Bugüne kadar 70 milyon ABD Doları nominal değerde Eurobond geri alımı gerçekleştirdik ve şirket borçluluğunu ve faiz yükünü azalttık. 2025-2027 yıllarında ödenecek anapara ödemelerimizin de bugünden azaltılması açısından yaptığımız Eurobond geri alımlarımız oldukça stratejik bir önem taşıyor. Borçluluğumuzun daha da azaltılması amacıyla yılın geri kalanında da Eurobond geri alımlarımızı sürdürmeyi planlıyoruz" diye konuştu. Şirketin elde ettiği gelirlerin büyük kısmının dolar bazlı olduğunun altını çizen Keha, "Eurobond anapara ödemelerinin Şubat 2025 - Şubat 2027 dönemleri arasında gerçekleşecek olması ve ilgili periyot içerisinde elde etmeyi planladığımız döviz gelirleri sayesinde, TL'deki değer kaybının operasyonel nakit akışımıza olumsuz etkisinin olmayacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Adana’nın güneşini enerjiye dönüştürdü, üretimine destek sağladı Haber

Adana’nın güneşini enerjiye dönüştürdü, üretimine destek sağladı

Adana’nın İmamoğlu ilçesinde 200 dönüm arazisinde üretim yapan çiftçi Adnan Bozkurt, şehrin kavurucu güneşini bahçesine GES paneli kurarak enerjiye dönüştürdü, bununla da bahçesini sulamaya başladı. İmamoğlu ilçesinde 200 dönüm arazide mısır, ayçiçeği ve yer fıstığı üretimi yapan çiftçi Adnan Bozkurt, 210 adet güneş enerjisi paneli ile enerji üreterek sulamada tasarruf sağlıyor. Adana’nın kavurucu sıcaklarını güneşten elektrik üreterek ekonomiye kazandırdığını belirten Adnan Bozkurt, "Mısır, ayçiçeği, yer fıstığı bahçemiz var. Güneş panellerimiz için Ağustos ayında sıcak olması bizim işimize yarıyor. Enerji ile sulama yapıyoruz. Tavsiye üzerine 2021 yılında 180 bin TL yatırım yaparak 210 tane güneş paneli kurduk. Güneş bizim için çok önemli. Sıcaklar fark etmez ama havanın berrak ve güneşli olması enerji üretimi için yeterli" dedi. Yaklaşık 150-200 dönüm bahçeyi GES ile suladığını söyleyen Bozkurt, "Hava bulutlu gittiği zaman elektrik kullanmak zorunda kalıyoruz. Nemsiz hava olsun sıcak olsun. 45 derece tam istediğimiz hava. Bugün panelimiz tam kapasite çalışıyor. Sabah 7’de başlıyoruz açmaya akşam 5-6 gibi suyun durumuna göre sulamayı yapıyoruz" diye konuştu. İlk ürün olarak 150 dönüm mısır, ikinci ürün olarak 200 dönüm de fıstık üretimi yaptıklarına değinen Bozkurt, mısırları damlama, fıstıkları ise yağmurlama ile suladıklarını, güneş olmadığı zaman sulamanın olmayacağını ifade etti.

Antalya OSB'deki fabrikaların çatıları güneş enerjisi sistemleriyle donatılıyor Haber

Antalya OSB'deki fabrikaların çatıları güneş enerjisi sistemleriyle donatılıyor

ANTALYA (AA) - Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren fabrikaların çatılarında güneş enerjisi sistemleri kurulumu yaygınlaşıyor.Antalya OSB'den yapılan açıklamaya göre, bölgede "Çatılara özgürlük" sloganıyla hayata geçirilen yeşil enerji projesi devam ediyor. Fabrikaların çatıları, GES ile donatılırken, üretimde kullanılan enerjinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi hedefleniyor. Proje sıfır karbon salımı ile cari açığın kapanmasına sağlayacağı katkılar nedeniyle sanayiciler kadar finans kuruluşlarından da yoğun ilgi görüyor.Bölgede kurulu GES tesisleri, son 5 yılda 87 milyon 467 bin 619 kWh elektrik üretti. Üretilen elektriğin 47 milyon 193 bin Kwh'lık kısmı kurulu oldukları fabrikalarda kullanılırken, ihtiyaç fazlası olan 40 milyon 274 bin kWh'lık enerji de Antalya OSB elektrik şebekesine verildi.Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, küresel ısınmanın olumsuz etkileri karşısında alınması gereken tedbirlerin çok daha önem kazandığını belirtti.GES sistemlerinin 4-6 yıl gibi kısa bir sürede kendisini amorti etmesi sayesinde, yakın gelecekte Antalya OSB fabrikalarının daha ucuz maliyetle üretim yapması, bu sayede de tüketiciye daha uygun fiyatlı ürün sunulması hedeflendiğini aktaran Bahar, "Antalya OSB bünyesindeki fabrikaların yaklaşık yüzde 25'i yeşil enerjiye kavuştu. Halihazırda yapımı süren 33 GES'in de faaliyet geçmesiyle bölgedeki toplam GES tesisi sayısı 88'e yükselecek. Oranın yüzde 70'lere ulaşmasıyla, saat 09:00 ile 17:00 arasında tüm Antalya OSB'ye yetecek olan elektrik güneşten üretilecek ve bu hedefe hızla yaklaşıyoruz." ifadesini kullandı.Bahar, projeye katılmak isteyen firmalara finansal destek sağlamak amacıyla bankalarla anlaşma yaptıklarını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.