En çok tercih edilen Aşure Tarifi ve püf noktaları
2024 yılında aşure gününün ne zaman idrak edileceği, hicri yılbaşı ve Muharrem ayının yaklaşmasıyla birlikte merak edilmeye başlandı. Her yıl Muharrem ayının içinde yer alan aşure gününde birçok kişi aşure yaparak sevdiklerine dağıtıyor. Peki, 2024 aşure günü ne zaman, hangi tarihte idrak edilecek?
2024 Aşure Günü Tarihi
2024 yılına ait hicri yılbaşı ve aşure günü tarihlerinin belli olmasıyla birlikte, Müslümanlar aşure gününü heyecanla beklemeye başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın vakit hesaplarına göre, 2024 hicri yılbaşı 7 Temmuz 2024 Pazar gününe denk geliyor. Muharrem ayı, 7 Temmuz 2024 Pazar günü başlayacak ve bu tarih aynı zamanda hicri yılın ilk günü olacak. Aşure günü ise 17 Temmuz 2024 Çarşamba günü idrak edilecek.
Aşure Nedir?
“Aşure” kelimesi Arapça kökenli “aşara” (عَشَرَ) fiilinden türetilmiştir ve “on” anlamına gelir. Muharrem ayının 10. gününe denk gelen aşure günü, Nuh'un Gemisi’nin Ağrı Dağı'nda durması sonrası kutlanan özel bir günü simgeler. Erzakları tükenmek üzere olan Nuh'un ailesi, ellerinde kalan malzemelerle bir yemek yaparak bu günü kutlamıştır. Bu yemek günümüzde aşure olarak bilinir.
AŞURE YAPIMI, MALZEMELERİ VE PÜF NOKTALARI
Aşure, genellikle buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kuru kayısı, ceviz, fındık, badem, kuru incir gibi baklagiller ve kuru meyvelerden oluşur. Ayrıca, tarçın, şeker, su, süt veya pekmez gibi tatlandırıcılar da kullanılır.
İşte tam ölçüleriyle 14-16 kişilik aşure malzemeleri listesi:
1,5 su bardağı aşurelik buğday
1,5 su bardağı haşlanmış nohut
1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1,5 tatlı kaşığı karanfil
1,5 çay bardağı su (karanfil için)
2 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı çam fıstığı (25 gram)
2 yemek kaşığı kuş üzümü (25 gram)
150 gram kuru incir
150 gram kuru üzüm
150 gram kuru kayısı
2 adet küçük boy kırmızı elma
2 adet portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı portakal suyu
2,5 su bardağı toz şeker
3,5 litre sıcak su
Aşure Yapmanın Püf Noktaları
Buğdayı İyi Pişirin: Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletmek gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştırır.
Nohut ve Fasulye: Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. Böylece bakliyatların gazı alınır ve yerken rahatsızlık vermez.
Malzemeleri Süzün: Aşurenin renginin berrak olması için bakliyatı ve tahılı haşladıktan sonra süzmeniz önemlidir.
Kuru Meyveleri Islatın: Kuru kayısı, incir ve üzümün suda bekletilmesi, aşurenin içinde yumuşak bir kıvam elde edilmesini sağlar.
Büyük Tencere Kullanın: Aşure bol malzemeli ve çok su isteyen bir yiyecek olduğu için, pişirme tencerenizi mümkün olduğunca büyük seçmelisiniz.
İnciri Son Aşamada Ekleyin: İncir aşurenin rengini koyulaştırabilir, bu yüzden son aşamada eklenmelidir.
Süt Ekleyin: İncirin rengini açmak ve aşureye kıvam vermek için süt ekleyebilirsiniz.
Karanfili Önceden Kaynatın: Karanfili birkaç adet suyla kaynatıp aşureye eklemek daha iyi bir lezzet verir.
Kısık Ateşte Pişirin: Aşure kısık ateşte pişirilmelidir. Kısık ateşte ağırdan pişen aşure daha lezzetli olur.
Aşure, toplumsal dayanışma ve paylaşma simgesi olarak, her yıl Muharrem ayında yapılan ve dağıtılan geleneksel bir tatlıdır.