TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gazze Şeridi

İLKHABER-Gazetesi - Gazze Şeridi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gazze Şeridi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

ABD'nin, USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisini Doğu Akdeniz’e göndereceği iddiası Haber

ABD'nin, USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisini Doğu Akdeniz’e göndereceği iddiası

ABD'nin, USS Dwight D. Eisenhower isimli uçak gemisini Doğu Akdeniz’e göndereceği iddiası dünya basınında yer alırken, ABD ordusunun taarruz grubunun başında yer alan bu uçak gemisinin, İsrail ile birlikte Lübnan’a saldırı için bölgeye geleceği öne sürüldü. ABD, Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlarında kuzeyden yeni bir cephe açılmaması için bazı uçak gemilerini, Doğu Akdeniz'de konuşlandırmıştı. ABD'nin, USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubunun ise yeniden Doğu Akdeniz'e gönderileceği yönündeki iddialar ise dünya basınında yer almıştı. Dünya basınında konuyla ilgili yer alan haberlerdeki bilgilere göre, ABD ordusunun, İsrail'in Lübnan'a savaş açtığı ilk günlerde Hizbullah'ın fırlatması beklenen uzun menzilli füzeler, roketler ve drone savunması amacıyla bu konuşlandırmayı yapacağı öne sürülmüştü. Özellikle de son yıllarda Orta Doğu'da meydana gelen gelişmelerle ilgili yazdığı yazılarla adından sıkça söz edilen İbrahim Karagül ise ABD uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin, Kızıldeniz'den ayrılıp Akdeniz'e doğru yola çıktığı bilgisini paylaştı. Karagül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisi, Gazze’deki soykırımdan sonra İsrail ile birlikte Lübnan’a saldırı için geliyor. Lübnan, Güney Kıbrıs’taki İngiliz üslerinden çok etkin biçimde saldırıya uğrayacak. ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya, Gazze’ye yönelik saldırılarında Rum Kesimi’ndeki üsleri etkin biçimde kullandı. Soykırımın bir ortağı da Rum Kesimi'dir." ifadeleri kullandı. USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinden, çarpıcı kareler Bu arada, Doğu Akdeniz’de konuşlandırılacak olan USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin sosyal medya hesabından da çarpıcı fotoğraf kareleri paylaşıldı. Paylaşılan fotoğraf karelerinde, savaş uçaklarınını gemiye iniş ve kalkışları, uçaklara yüklenecek olan bombaların kayıt altına alınması, uçaktan inen pilotun koyavla su dökülerek karşılanması ve USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin havadan çekilen genel görüntüleri yer aldı.

Gazze'de 10 binden fazla kadın, 6 binden fazla anne hayatını kaybetti Haber

Gazze'de 10 binden fazla kadın, 6 binden fazla anne hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Filistin Ofisi Özel Temsilcisi Maryse Guimond ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Gazze'deki bir haftalık görevini kısa bir süre önce bitirdiğini kaydeden Guimond, orada kendisini "yıkılmış bir dünyada hapsolmuş" gibi hissettiğini söyledi. Guimond, "Gazze Şeridi'nde evler, hastaneler, okullar ve üniversiteler yıkıldı. Şeridin ortasında doğru ilerlediğinizde kıtlık içerisinde sıkışıp kalmış ve derme çatma çadırlarda yaşayan insanlar görüyorsunuz." dedi. Gazze'de 1 milyondan fazla kişinin birden fazla kez yerinden edildiğini hatırlatan Guimond, temel hizmetlere erişemeyen bu insanlar için güvenli hiçbir yer olmadığını belirtti. Guimond, "Yaklaşık dokuz ay süren savaşın ardından halk, gıda güvenliği, barınma, sağlık ve geçimini sağlayacak araç ile kapasiteden neredeyse tamamen mahrum bırakıldı. Gazze halkı savaşın durmasını istiyor. Gazze'de tanıştığım her kadının bir kayıp hikayesi var. 10 binden fazla kadın, 6 binden fazla anne hayatını kaybetti." ifadelerini kullandı. "İnsani yardımları engelleyen sorunları ele almak üzere İsrailli yetkililerle temastayız" Laerke de Gazze'ye yardım ulaştırılması ve bunların dağıtımı için kamu düzeni ve güvenliğin olmamasının büyük bir engel olduğunu söyledi. Buna çözüm bulmak için ortak çaba ve somut önlemlerin gerektiğine işaret eden Laerke, "Yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamak ve BM ile ortaklarının bunu yapması için uygun ortamı oluşturmak işgalci güç olarak İsrail yetkililerinin sorumluluğundadır." diye konuştu. Laerke, BM ve ortaklarının, Gazze'ye yönelik anlamlı bir insani müdahalenin gerçekleştirilmesini engelleyen ve uzun süredir devam eden sorunları ele almak üzere özellikle İsrailli yetkililerle temaslarda bulunduğunu aktardı.

ABD'nin eski BM temsilcisi Nikki Haley’den İsrail'de kan donduran davranış Haber

ABD'nin eski BM temsilcisi Nikki Haley’den İsrail'de kan donduran davranış

ABD'nin eski BM temsilcisi Nikki Haley'in İsrail'e yaptığı ziyarette bir top mermisinin üzerine "Bitirin Onları" yazması, tepkilere neden oldu. Haley'in bu davranışı, İsrail'in 36 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği Gazze'ye yönelik saldırılarının sürdüğü şu günlerde "şiddeti teşvik ve nefret söylemi" olarak yorumlandı. Kendi sosyal medya hesabından geçtiğimiz günlerde "İsrail tarihteki tüm ordulardan daha insanca bir savunma savaşı yürütüyor" ifadesi içeren paylaşım yapan ABD'nin eski BM temsilcisi Nikki Haley'in Gazze'ye yönelik saldırılarını geçen yıl 7 Ekim'den sürdüren İsrail’e yaptığı ziyaretindeki davranışı, adeta kan dondurdu. ABD'deki başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti'den aday adayı olan ve yeterli desteği alamadığı için yarıştan çekilen Nikki Haley'in, İsrail'in kuzeyine yaptığı ziyarette bir top mermisinin üzerine "Bitirin onları" yazmasına yönelik eleştiriler, çığ gibi büyümeye başladı.  Nikki Haley'in bu davranışı, İsrail parlamentosu üyesi ve İsrail'in eski BM Temsilcisi Danny Danon'un sosyal medya hesabından fotoğrafların da yer aldığı paylaşımla ortaya çıktı. İsrailli vekil Danon'un paylaşımında, Haley diz çökmüş halde kalemle bir top mermisinin üzerine 'Finish Them' (Onları Bitirin) yazarken görüldü. Haley'in bu adımı, İsrail'in Gazze Şeridi'nin Mısır sınırına yakın Refah kentinde bir çadır kampa düzenlediği hava saldırısında aralarında bebeklerin de bulunduğu 50 civarında Filistinlinin öldürülmesinden bir gün sonra gerçekleşmesi ise dikkati çeken ayrıntı oldu. Bu olay, Filistinliler ve bazı uluslararası aktörler tarafından şiddeti teşvik ettiği ve nefret söylemi olarak yorumlandı. Haley ise, mesajın Hamas militanlarına karşı İsrail ordusuna desteğini göstermek için yazıldığını savundu. Eleştirilerde, Nikki Haley'in sivil kayıplara yol açabilecek şiddet içeren bir çatışmada "bitirmek" ifadesi kullanmasının tehlikeli olduğu ifade edildi. Bu olay, İsrail-Filistin ihtilafının çözümü için şiddet ve nefret söyleminin rolü konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.