TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#fotokapan

İLKHABER-Gazetesi - fotokapan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, fotokapan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çizgili sırtlanlar Hatay’da fotokapanla görüntülendi Haber

Çizgili sırtlanlar Hatay’da fotokapanla görüntülendi

Çizgili sırtlan, Dünya Doğa ve Doğal Yaşamı Koruma Birliği (IUCN Redlist) tarafından ‘’Tehdite Yakın’’ statüsünde yer alıyor. Popülasyonları hızla azalan ve doğada sayıları 10 bin bireyin altında kaldığı belirtilen çizgili sırtlan, Türkiye’de özellikle Akdeniz, Ege, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yayılış gösteriyor. Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin belirli yerlerinde de görülen çizgili sırtlan, dünyada ise Kuzey ve Doğu Afrika, Asya, Kafkaslar ve Güney Sibirya’da görülüyor. Genellikle savan ve açık ormanlık alanlarda yaşayan çizgili sırtlanların, bu bölgelerde tarım yapılması, avlanma, şehirleşme ve orman tahribatı nedeniyle risk altında olduğunu belirten uzmanlar, bu canlı türünün yaşam alanlarının korunması, av baskısının azaltılması ve ekosistem sağlığının desteklenmesi konusunda daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle gece aktif olan, sosyal yapılarıyla dikkat çeken ve avlanma stratejileriyle tanınan bir tür olarak ekosistemlerde önemli bir yer tutan bu canlı türü, Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Hatay'da da zaman zaman görüntüleniyor. Anadolu’da nadir görülen türler arasında yer alan çizgili sırtlan, Hatay'da son olarak geçtiğimiz günlerde Hatay Tabiatı Koruma Derneği fotokapanıyla kaydedildi. Hatay'ın bulunduğu coğrafi konumu itibarıyla biyoçeşitlilik açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, "2016 yılından bu yana çizgili sırtlanın yayılış durumu ve ekolojisini belirlemek için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Çalışma alanımızı Hassa, Kırıkhan ve Reyhanlı arasındaki Bozkır ve Leçelik bölgelerini kapsıyor. Son olarak bir çift çizgili sırtlan Hatay’da yine fotokapanla görüntülenmiş oldu. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan çizgili sırtlanların varlıklarını sürdürmesi ve sayılarının artması, bu türle ilgili yapılan ve yapılacak koruma çalışmalarına bağlı" dedi.

Anadolu'daki yaban hayatı fotokapanlara yansıdı Haber

Anadolu'daki yaban hayatı fotokapanlara yansıdı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İZZET MAZI - Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü ekipleri, kırsal alanlara yerleştirilen 160 fotokapanla vaşak, çizgili sırtlan, ayı, kurt, tilki, kartal, çakal, kızıl geyik ve su samuru gibi hayvanları doğal ortamlarında görüntüleyerek kayıt altına aldı.Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Batman, Sivas ve Tunceli'de yaban hayatının yoğun olduğu bölgelere yerleştirilen fotokapanlar, bioçeşitliliği de gözler önüne seriyor.Görüntülerde, yaban hayvanlarının beslenmeleri, koşturmaları görülürken bir ayının da su içerisinde keyif yapması yer alıyor.Bölge müdürü Ahmet Çörtük, AA muhabirine, sorumluluk sahalarındaki Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Batman, Sivas ve Tunceli'nin biyoçeşitlilik anlamında çok zengin olduğunu belirtti.Gelişen teknolojilerle yaban hayatının daha kolay izlendiğini ve net veriler elde edildiğini dile getiren Çörtük, hayvanları gözlemlemede harekete duyarlı fotokapan kullanımının insan faktörünü neredeyse yarıya indirdiğini söyledi.- 160 fotokapanla yaban hayatı izleniyorDoğa Koruma ve Milli Parklar olarak en önemli görevlerinden birinin de yaban hayatının korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması olduğuna işaret eden Çörtük, şöyle konuştu:"Bölge müdürlüğümüz sınırları içerisinde yaban hayatını doğal ortamlarında gözlemlemek için toplamda 160 fotokapanla izleme yapmaktayız. Fotokapanlara genelde yaban keçisi, kızıl geyik, kurt, vaşak, tilki, kartal, ayı ve su samuru gibi türler giriyor. Fotokapanlarla aldığımız görüntüler toplanıyor, uzmanlar tarafından raporlanıyor daha sonra biz bunu Bakanlığımıza gönderiyoruz. Fotokapanlar yaban hayatının popülasyonu, dağılımları, göç durumları, yavrulamaları, yuvalamaları, hayatta veya sağlıklı mı gibi konularda bize çok önemli bilgiler veriyor."- Fotokapan görüntülerinden kaçak avcılara cezaFotokapanların yalnızca tür tespiti için değil aynı zamanda av koruma ve kontrol çalışmalarında da kullanıldığına dikkati çeken Çörtük, yasa dışı av yapan 27 kişiye bu görüntüler üzerinden işlem yapıldığını kaydetti.Çörtük, "Biz aynı zamanda yaban hayatının yönetiminde de görevliyiz. 'Ölçemediğiniz şeyleri kontrol edemezsiniz, kontrol edemediğiniz şeyleri de yönetemezsiniz' anlayışından hareketle eğer biz yaban hayatını yönetiyorsak bu görüntülerle türlerimizin tanımlamalarını, coğrafi dağılışlarını, popülasyonlarını ve doğadaki hareketlerini çok iyi bileceğiz ki yönetim planlarımıza yasal altlık oluştursun." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.