Emekli maaşlarına zam getiren kanun teklifi TBMM’de kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü ve kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemeyle birlikte Devlet Denetleme Kurulu, kamuya yararlı dernekler, vakıflar, kooperatifler, birlikler ve bunlara bağlı ortaklıklarda her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabilecek. Ayrıca denetçilerin görev ve yetkileri ile görevden uzaklaştırma koşulları belirlendi.
EMEKLİ MAAŞI 14 BİN 469 TL’YE ÇIKARILDI
Yasalaşan teklifle birlikte en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL’den 14 bin 469 TL’ye yükseltildi. Ayrıca asgari ücret desteği de 700 TL’den 1.000 TL’ye çıkarıldı. Emekli maaşlarına yapılan zam oranı ocak ayı itibarıyla geçerli olacak ve ocak ayı farkı emeklilerin hesaplarına yatırılacak.
ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.'YE YENİ YETKİLER
Yeni düzenleme kapsamında Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) tarafından imzalanmış enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütecek. Mevzuat çerçevesinde elektrik enerjisi ve kapasitesi alım-satımına ilişkin ikili anlaşmalar yapabilecek. Ayrıca görevli tedarik şirketlerine, tarife düzenlemesine tabi olan tüketiciler için toptan satış tarifesi üzerinden elektrik satışı gerçekleştirecek.
ŞİRKETLERE KAYYIM ATAMA SÜRESİ 5 YIL OLACAK
Kanun kapsamında, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi kapsamında şirketlere veya mal varlıklarına Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 5 yıl süreyle kayyım atanabilecek. Bu durumda şirketlerin genel kurul yetkileri, Türk Ticaret Kanunu’na tabi olmaksızın TMSF tarafından kullanılacak.
Şirketler ve mal varlıkları, TMSF gözetiminde ve atanan kayyım tarafından ticari kurallara uygun şekilde yönetilecek.