TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Etiyopya

İLKHABER-Gazetesi - Etiyopya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Etiyopya haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın inisiyatifiyle Etiyopya ve Somali barış görüşmeleri bugün başlıyor Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın inisiyatifiyle Etiyopya ve Somali barış görüşmeleri bugün başlıyor

Türkiye, Afrika Boynuzu'ndaki gerilimi azaltmak için önemli bir adım atıyor. Somali ve Etiyopya arasındaki uzun süredir devam eden husumet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleriyle çözüme kavuşturulmaya çalışılıyor. ANKARA'DA TARİHİ BULUŞMA Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yaptığı çağrı üzerine başlatılan diplomasi trafiği sonucu, iki ülkenin dışişleri bakanları Temmuz ayında Ankara'da bir araya gelmişti. Yapılan görüşmeler sonucunda, bugün tekrar bir araya gelerek sorunları masaya yatıracaklar. ERDOĞAN'DAN BARIŞ ÇABASI Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali hem de Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile yaptığı telefon görüşmelerinde, iki ülke arasındaki gerilimin sona ermesi için Türkiye'nin her türlü desteği vereceğini belirtti. Erdoğan, Somali'nin Etiyopya ile yaşadığı gerginliğin çözümü için Türkiye'de gerçekleşecek ikinci tur görüşmelerinde somut sonuçlar beklendiğini ifade etti. DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN'IN ROLÜ Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu süreçte önemli bir rol oynadı. Fidan, iki ülkenin dışişleri bakanlarını Ankara'da ağırlayarak görüşmelere aracılık etti ve tarafların ortak bir zeminde buluşmasına katkı sağladı. HEDEF: KALICI BARIŞ Türkiye'nin bu girişiminin amacı, Somali ve Etiyopya arasında kalıcı bir barış ortamı oluşturmak. Bu sayede bölgedeki istikrarın sağlanması ve ekonomik kalkınmanın hızlandırılması hedefleniyor. ULUSLARARASI TEPKİLER Türkiye'nin bu barışçıl çabaları uluslararası arenada takdirle karşılandı. Bölge ülkeleri de Türkiye'nin bu girişimine destek vererek, barışçıl çözümün önemini vurguladı.

Araştırmalar Dünyanın En Ünlü İnsan Atası Lucy'nin Tıpkı Bizim Gibi Yürüyebildiği Ortaya Çıkardı! Haber

Araştırmalar Dünyanın En Ünlü İnsan Atası Lucy'nin Tıpkı Bizim Gibi Yürüyebildiği Ortaya Çıkardı!

SERHAT AKARSU ADANA (İLKHABER)-  Lucy 1974 yılında Etiyopya'da çıkarıldı ve Australopithecus afarensis türüne ait olduğu belirlendi. Neredeyse 50 yıl sonra, yeni araştırmalar Lucy'nin nasıl yaşamış olabileceğine dair on yıllardır süren tartışmaları sona erdirebilir. Araştırmalar, dünyanın en ünlü erken insan atasının, tamamen bükülebilir diz eklemleri sayesinde günümüz insanı gibi dik yürüyebildiğini gösteriyor. 'Lucy', üç milyon yıldan daha uzun bir süre önce Afrika'da yaşamış, soyu tükenmiş maymun benzeri bir türe aitti. Lucy 1974 yılında Etiyopya'da çıkarıldı ve o dönemde bilinen en eksiksiz erken insan atasıydı. Ancak şimdi, bilim insanları arasında nasıl yürüdüğüne dair onlarca yıllık tartışmaya son vermeyi uman araştırmacılar tarafından alt ekstremite kasları tamamen dijital olarak yeniden yapılandırıldı. Cambridge Üniversitesi'nden bir ekibin Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan sonuçları, Lucy'nin diz eklemlerini düzeltebildiğini, dik durabildiğini ve bugün bizim yaptığımız gibi iki ayak üzerinde yürüyebildiğini gösteriyor. Ancak bacaklarının bizimkilerden çok daha büyük ve güçlü olduğu, maymunlar gibi ağaçlarda yaşayabildiği, yani hem açık otlaklarda hem de sık ormanlarda yaşama uyum sağlamak için eşit derecede donanımlı olduğu da tespit edildi. Cambridge'li bilim insanları bulguların, "kaybettiğimiz yetenekler de dahil olmak üzere" insanlarda fiziksel hareketin nasıl evrimleştiğine ışık tutmaya yardımcı olabileceğini söyledi. Lucy'nin bacakları nasıl yeniden inşa edildi? Dr. Ashleigh Wiseman liderliğindeki bir ekip, Lucy'nin bacaklarının ve leğen kemiği kaslarının, her bacakta 36 tane olmak üzere 3 boyutlu bir modelini yaptı. Lucy'nin baldır ve uyluklarındaki ana kaslar, düz dizlerle dik durabilen tek hayvan olan modern insanınkilerin iki katından daha büyüktü. Cambridge McDonald Arkeolojik Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Wiseman şunları söyledi: "Lucy'nin dik yürüme yeteneği ancak bir kasın vücut içinde izlediği yol ve kapladığı alanın yeniden yapılandırılmasıyla bilinebilir. Lucy'nin kasları, iki ayaklılık konusunda bizim kadar yetkin olduğunu ve muhtemelen ağaçlarda da evinde olduğunu gösteriyor." Lucy'nin tarihi Lucy'nin 1970'lerdeki keşfi muazzamdı çünkü iskeletinin %40'ı tamamlanmıştı ve 207 kemikten 47'si sağlamdı. Kolları, bacakları, omurgası, kaburgaları, leğen kemiği, alt çenesi ve kafatasından parçalar içeriyordu. Australopithecus afarensis türüne ait olduğu tespit edildi ve onu bulan arkeologlar o sırada The Beatles'ın Lucy In The Sky With Diamonds şarkısını dinledikleri için ona bu isim verildi. Araştırmacılar öldüğünde genç bir yetişkin olduğunu, boyunun bir metrenin biraz üzerinde ve 30 kg'ın altında olduğunu söyledi. O zamandan beri, bazı uzmanlar onun şempanzeler gibi çömelip paytak paytak yürüdüğünü öne sürerken, diğerleri daha çok bir insan gibi hareket ettiğine inanıyor.

Güney Etiyopya'da kıtlık sürünüyor, on yıllardır en kötü kuraklık devam edecek Haber

Güney Etiyopya'da kıtlık sürünüyor, on yıllardır en kötü kuraklık devam edecek

İBRAHİM BAYSAL – Özel Haber ADANA (İLKHABER) – Üç yıl süren başarısız yağmurların meyvesi, Etiyopya'nın güneyindeki Kura Kalicha köyünde görünür hale geliyor. Yerel bir hükümet yetkilisi olan Jilo Wile, sıranın köylülerden gelmesinden korkuyor. "Açlıktan kritik durumda 100'den fazla insanımız var. 75 büyükbaş hayvanından 73'ünü kuraklıktan kaybeden Wile, Reuters'e verdiği demeçte, bu sayıya çocuklar, yaşlılar ve hamile kadınlar da dahil" dedi. Komşuları Somali ve Kenya gibi güney Etiyopya da Afrika Boynuzu'nun on yıllardır yaşadığı en kötü kuraklıkla mücadele ediyor. Art arda beş yağmur mevsimi başarısız oldu ve gelecek olan yağmur mevsiminin de başarısız olması bekleniyor. Araştırmacılar geçen ay, en çok etkilenen Somali'de geçen yıl kuraklık nedeniyle tahmini 43.000 kişinin öldüğünü söyledi. Kura Kalicha'nın bulunduğu Oromiya bölgesindeki veya kuraklıktan etkilenen komşu bölgelerdeki kuraklığa henüz doğrudan bir ölüm atfedilmedi, ancak insani yardım çalışanları bunun uzun sürmeyeceğini söylüyor. Yerel halk, yardımın gelmesinin yavaş olduğunu söylüyor. Etiyopya'nın federal hükümeti ve devlet medyası, kriz hakkında ancak geçen ay bir açıklama yayınladığında kamuoyuna konuşmaya başladı. Mevcut kaynakların yetersiz olduğu konusunda genel bir fikir birliği var. Geçen yıl Etiyopya, kuraklık ve kuzeydeki Tigray bölgesindeki savaşın etkileri de dahil olmak üzere insani ihtiyaçlar için gereken 3,34 milyar ABD dolarının yalnızca yarısını aldı. Birleşmiş Milletler'e göre, Etiyopya'nın kuraklıktan etkilenen bölgelerinde yaklaşık 12 milyon insanın gıda güvensizliği yaşadığı tahmin ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.