TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Etem Çalışkan

İLKHABER-Gazetesi - Etem Çalışkan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Etem Çalışkan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Dünya starı usta sanatçı Etem Çalışkan'ın eserine milyon dolarlık teklif Haber

Dünya starı usta sanatçı Etem Çalışkan'ın eserine milyon dolarlık teklif

Cumhurbaşkanlığı Sanat Onur Ödülü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fahri Doktora unvanına sahip Etem Çalışkan'ın Adana'da sergilenen eserlerinden birine İngiltere'den 1,5 milyon dolarlık teklif geldi. Cumhurbaşkanlığı Sanat Onur Ödülü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fahri Doktora unvanına sahip Etem Çalışkan'ın Adana'daki "Bir Yörük Öyküsü" isimli etkinlik kapsamındaki eserleri, Başkent Üniversitesi Kışla Yerleşkesi Sergi Salonu'nda sergilenmeye devam ediyor. Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu ile Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi iş birliğinde sergilenen dünya starı usta sanatçı Etem Çalışkan'ın eserleri, sanatseverlerin büyük beğenisini toplarken, bu eserlerden birine İngiltere'den 1,5 milyon dolar teklif geldiği belirtildi. Etem Çalışkan Anıtkabir’in kitabelerinin yazımında görev aldı Adana'daki sanatsal etkinliği organize eden Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu'nun Başkanı Dr. Haluk Uygur, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki öğrenciliğinin daha ikinci yılındayken merhum Prof. Dr. Emin Barın ile Anıtkabir’in kitabelerinin yazımında görev yapan ressam-hattat Etem Çalışkan'ın dünya sanatçısı olduğunu söyledi. Etem Çalışkan'ın 96 yaşına olmasına rağmen içindeki çocuksu ruhu taşıyarak ürettiği eserlerinde en az 'Miro' kadar başarılı, renkleri kullanmakta 'Matise' kadar usta olduğunu vurgulayan Dr. Uygur, şunları kaydetti: "Ama onu deha yapan şey dünyada harflerle resim yapan ilk kişi olması. Ve belki tek. Artık kurallarla belirlenmiş klasik harfler yerine, yılların emeği ile donanmış bir Etem Çalışkan alfabesi bulunuyor. Şuan Başkent Üniversitesi Adana Kışla Yerleşkesi Sergi Salonunda son eserleri asılı olan Çalışkan'ın bir eserine İngiltere'de 1,5 milyon dolar teklif ettiklerini de biliyoruz. Sanat eserlerinin değerlerini parayla ölçmenin yanlış olduğunu biliyorum ama bu artık onun imzası olan her şeyin çok daha kıymetli olduğu anlamına da geliyor."

Dünya starı sanatçılar Adana’da bir arada Haber

Dünya starı sanatçılar Adana’da bir arada

Cumhurbaşkanlığı Sanat Onur Ödülü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fahri Doktora unvanına sahip Etem Çalışkan'ın bugüne kadar sergilenmeyen son eserlerinin sanatseverlerin beğenisine sunulduğu Adana'daki etkinlikte, yine dünya starı sanatçılar bir araya geldi. Dünya starı usta sanatçı Etem Çalışkan'ın bugüne kadar sergilenmeyen son eserlerinin sanatseverlerin beğenisine sunulduğu Adana'daki sergi, Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu'nun 2023-2024 sezonunda ses getiren etkinliklerden biri oldu. Etem Çalışkan'ın son eserleri, Başkent Üniversitesi Kışla Yerleşkesi Sergi ve Toplantı Salonu'nda Altınoran ve Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi iş birliğinde sergilendi, belgesel sunum gerçekleştirildi. Çalışkan'ın 4 Haziran Salı gününe kadar açık kalacak olan 56 eseri, Adanalı sanatseverlerin büyük beğenisini topladı. Anıtkabir’in kitabelerinin yazımında görev alan Etem Çalışkan'ı dünya starları yalnız bırakmadı İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki öğrenciliğinin daha ikinci yılındayken merhum Prof. Dr. Emin Barın ile Anıtkabir’in kitabelerinin yazımında görev yapan ressam-hattat Etem Çalışkan'ı, kendisi gibi dünya starları sanatçılar yalnız bırakmadı. Albert Royal Hall dahil, Japonya'dan Brezilya'ya, Yunanistan'dan Rusya'ya neredeyse dünyanın her yerinde konserler veren, Japon İmparatorunun huzurunda ney üfleyen Omar Faruk Tekbilek, en az 5 uluslararası müzede eserleri sergilenen, geleneksel sanatların çağdaş yorumcusu Mesut Dikel ve Azerbaycan'ın sanat ortamında yetişip, ülkemizde bunu doruğa taşıyan, Konya'daki Panorama dahil bir çok şehir için simge olmuş anıtlar yaratan Ressam Prof. Dr. İlham Enveroğlu, Etem Çalışkan'ın etrafından sevgi yumağı oluşturdu. Ünlü sanatçılar, bu önemli etkinliğin mimarı olan Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Başkanı Dr. Haluk Uygur'a, teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Dr. Haluk Uygur, yankıları devam eden etkinlikle ilgili, "Dünya literatürüne 'Miro'dan daha çocuk, Matisse'den daha renkli' olarak girmiş olan, dünyada harflerle renkleri çok sesli müziğin melodileri örneği bir araya getirip resme dönüştüren ender, belki de tek sanatçısı Etem Çalışkan'ın Adana'daki sergisinde birçok önemli sanatçı bir araya geldi." ifadesi kullandı.

Adana, dünya starı usta sanatçı Etem Çalışkan'ı ağırladı Haber

Adana, dünya starı usta sanatçı Etem Çalışkan'ı ağırladı

Cumhurbaşkanlığı Sanat Onur Ödülü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fahri Doktora unvanına sahip olan Etem Çalışkan'ın bugüne kadar sergilenmeyen son eserleri, Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu etkinliğinde sanatseverlerle buluştu. Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu'nun 2023-2024 sezonunda ses getireceği etkinliklerine bir yenisi daha eklendi. Etkinlikler kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Sanat Onur Ödülü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fahri Doktora unvanına sahip olan Etem Çalışkan'ın bugüne kadar sergilenmeyen son eserleri, Başkent Üniversitesi Kışla Yerleşkesi Sergi ve Toplantı Salonu'nda sergilendi. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Altınoran iş birliğiyle hazırlanan etkinlikte, Etem Çalışkan ile ilgili belgesel sunum gerçekleştirildi, yine Etem Çalışkan'ın birçok yönüyle irdelendiği ‘Bir Yörük Öyküsü" kitabı, sergiye gelenler tarafından edinildi. Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Başkanı Dr. Haluk Uygur, Etem Çalışkan’ın sanatıyla ilgili söyleşi de gerçekleştirdiğini belirterek, şunları kaydetti: “Renkleri, harfleri, deyişleri, dünyasıyla Adana'dan bir dünya starı geçti. Adana da sanat konu olunca, dünya şehirlerinden biri olduğunu gösterdi. Etem Çalışkan ve Adanalılar dün gece birlikte düşündüler, Karacaoğlan örneği hep beraber ‘güzele güzel’ dediler. Altınoran, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Başkent Üniversitesi el ele verdi, Ramada Otel'den de destek aldı, Altınkoza ve Portakal Çiçeği'nin ardından yürüdüler. Adana'dan seslenerek, ‘Bir Yörük Öyküsü'nü dünyaya dinlettiler. “Adana, opera binası istiyor” Adanalı hem üretiyor hem de sahip çıkıyor. Ancak artık salonlara sığmıyoruz. Öyleyse sıra Belediye başkanlarımıza geldi. Artık sıradan Kültür Merkezleri bize yetmiyor, Adana, çok katlı sahnesi, geniş galerileri ve atölyeleriyle bir opera binası istiyor.”

Etem Çalışkan'ın sergilenmeyen son eserleri sanatseverlerle buluşacak Haber

Etem Çalışkan'ın sergilenmeyen son eserleri sanatseverlerle buluşacak

Cumhurbaşkanlığı Sanat Onur Ödülü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fahri Doktora unvanına sahip olan Etem Çalışkan'ın bugüne kadar sergilenmeyen son eserleri, Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu etkinliğinde sanatseverlerle buluşacak. Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu'nun 2023-2024 sezonunda ses getireceği etkinliklerine bir yenisi daha eklenecek.  Etkinlikler kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Sanat Onur Ödülü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fahri Doktora unvanına sahip olan Etem Çalışkan'ın bugüne kadar sergilenmeyen son eserleri, sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Usta sanatçı, sanatıyla ilgili söyleşi de gerçekleştirecek. Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Başkanı Dr. Haluk Uygur, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Altınoran iş birliğiyle hazırlanan etkinliğin, 17 Mayıs Cuma günü Başkent Hastanesi Kışla Yerleşkesi Sergi ve Toplantı Salonu'nda yapılacağını söyledi. Etem Çalışkan'ın Yörüklerin sınır tanımaz özgürlüğüyle yarattığı eserlerinin, davetlileri sınır ötesine taşıyacağını ifade eden Dr. Uygur,  "Etem Çalışkan ile ilgili bir belgesel sunumunun olacağı bu etkinlikte, içinde son sergisinin kataloğu da olacak. Etem Çalışkan'ı birçok yönüyle irdeleyen ‘Bir Yörük Öyküsü" kitabını da sergiye gelenler edinebilecek.” dedi. Uygur, etkinliğin saat 18.30'da başlayacağını belirterek sanatseverleri davet etti.

Etem Çalışkan'ın 'Fahri Doktora' unvanı törenle verildi Haber

Etem Çalışkan'ın 'Fahri Doktora' unvanı törenle verildi

ALİ GÜRELİ ADANA (İLKHABER) - İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki öğrenciliğinin daha ikinci yılındayken merhum Prof. Dr. Emin Barın ile Anıtkabir’in kitabelerinin yazımında görev yapan ressam-hattat Etem Çalışkan'a, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Senatosu tarafından "Fahri Doktora" unvanı verildi. Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Onur Üyesi olan ressam-hattat Etem Çalışkan’a, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Senatosu tarafından kaligrafi sanatında yarattığı yenilikler sayesinde kendine özgü bir resim anlayışı geliştirmesi nedeniyle "Fahri Doktora" unvanı verilmesine karar verilmişti. Mersin'in Tarsus ilçesi Göçük Köyü'nde 1928 yılında dünyaya gelen Etem Çalışkan'ın ödülü, 10 Ekim Salı günü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde düzenlenen törenle takdim edildi. Törende konuşan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, "Cumhuriyetimizin 100. Yılına rastlaması, Etem Çalışkan'a bu unvanın verilmesinin anlamını daha da güçlendirdi." dedi. Etem Çalışkan ise "Fahri Doktora" unvanına layık görülmesinden dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Yapılan törenin ardından "Türk Kültür Tarihinde Yazı Sanatı" başlıklı panel gerçekleştirildi ve daha sonra "Kaligrafi ve Hüsn-i Hat" sergisi açıldı. "Mersin ve Adana için yeni bir onur" Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Haluk Uygur da, Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasını stilize eden Etem Çalışkan'a verilen "Fahri Doktora" ödülüne ilişkin, "Sanatında yenilikçi ve ilerici, yaşamında Atatürk ilkelerine ve Cumhuriyete kopmaz bağlarla bağlı derneğimizin onur üyesi Etem Çalışkan'a verilen bu ödül, çok anlamlı." dedi. Anıtkabir'in kitabelerinin yazımında görev almıştı Etem Çalışkan, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki öğrenciliğinin ikinci yılında akademinin afiş atölyesinde çalışırken yazı dersleri aldığı 1987 yılında vefat eden Prof. Dr. Emin Barın ile birlikte Anıtkabir'in kitabelerinin yazımında görev almıştı. İlk ve orta öğrenimini Mersin’de tamamlayan ve günümüzde yaptığı Mustafa Kemal Atatürk'ün resimleri ile bilinen Etem Çalışkan, Anıtkabir'deki çalışmalarını şu cümlelerle ifade etmişti: ''Emin Barın hocama ne yapacağımızı sorduğumda, bana Anıtkabir'in kitabelerini yazacağımızı söyledi. Önce anlamadım, hocamın söylediğindeki sorumluluğu ve yüksek onuru birden kavrayamadım. Ama bildim ki, hocam bana iyi bir görev verdi. Daha sonra yazılacak projeleri gördüm. Anıtkabir'deki kulelerin ayrı ayrı isimleri var. Bu kulelerin içine yazılacak yazılar, Ankara' da yetkililer tarafından oluşturulan heyet tarafından belirlenmiş. Bu yazılar hocama gönderildi. Oturup kartondan yazı kalıpları hazırladık günlerce. Ben ölçülerine göre bu yazıları kâğıt üzerine metrelerce yan yana yapıştırarak yazdım. Onları hocam kontrol eder, daha sonra Anıtkabir'e götürür, oradaki taş işçilerine teslim ederdim. Daha önce götürdüğüm ve taş işçilerinin yaptığı işleri de kontrol ederdim. Çok onurlu ve sorumluluk taşıyan bir işle karşı karşıya idim. Anıtkabir'in şeref holünde sağlı sollu duvardaki kabartmaları yapanlar, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki bölümlerin hocalarıydı. Onları görünce heyecanlanırdım. Anıtkabir'e gittiğimde sık sık zamanın Bayındırlık Bakanı Kemal Zeytinoğlu'nu görürdüm. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes'i, Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı da gördüm. Çünkü herkes çalışmaların bitirilmesini takip ediyordu.'' Etem Çalışkan kimdir? 1928'de Tarsus'un Göçük köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğreniminin Mersin’de tamamladı. Yükseköğrenimini İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Afiş Bölümünde yaptı. Sabri Berkel’den desen, Emin Barın’dan yazı, Namık Bayık’dan afiş ve grafik dersleri aldı. Akademideki öğrenciliği sırasında, Anıtkabir’deki yazıtların yazılmasında Emin Barın’a yardımcı oldu. 1954 yılında öğrenciliği sürerken Yapı Kredi Bankası'nın 10. yıl afişi, şükran belgeleri, diplomaları, madalyalarını yaptı. Aynı yıl Yeni Sabah gazetesinde ressam ve kaligraf olarak gazeteciliğe başladı. İlk işi, gazete için Jane Eyre filminin fotoğraflarının üstüne konuşmalar ve anlatım yazmak oldu. Bu çalışma, Türk basınındaki ilk fotoroman yayınıydı. Yeni Sabah’tan sonra Ankara'da Zafer ve Öncü gazetelerinde; İstanbul'da Hareket, Dünya, Akşam, Milliyet, Hürriyet gazetelerinde çalıştı. Manşetleri, olayların resimlerini, her yılın 10 Kasım'ında gazetelerde yayımlanan Atatürk portrelerini çizdi. 1969 yılında Milliyet gazetesinde çalışırken 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü nedeniyle çizdiği Atatürk portresi, o güne kadarkiler içinde en kalıcısı oldu. 1982’de Hürriyet gazetesinden emekli olduktan sonra Milliyet gazetesine Türk Büyükleri'ni, Güneş gazetesine Kuran'ın Türkçe anlamını, Sabah gazetesine Yunus Emre Divan'ını hazırladı. Çizgi röportajlar yaptı. Türk Büyükleri çalışması albüm kitap olarak yayınlandı. 1980 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı için basılan gümüş ve altın hatıra paraları tasarladı, 1984 yılında PTT için 16 Türk Devleti Pul Serisini hazırladı. Kültür Bakanlığı’nın siparişi üzerine üç yıllık bir çalışma sonucunda Atatürk’ün iki ciltlik Nutuk adlı eserini el yazısıyla yazdı. 844 sayfadan oluşan iki ciltlik eser, 2002'de yayımlandı. 2005 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Burhan Felek Ödülü ile ödüllendirildi. Uluslararası 8. Altın Koza Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü, 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen Etem Çalışkan'ın daha çok sayıda ödülleri bulunuyor.

Anıtkabir'in yapımında görev almıştı: Fahri Doktora unvanı verilecek Haber

Anıtkabir'in yapımında görev almıştı: Fahri Doktora unvanı verilecek

ALİ GÜRELİ ADANA (İLKHABER) - İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki öğrenciliğinin daha ikinci yılındayken merhum Prof. Dr. Emin Barın ile Anıtkabir’in kitabelerinin yazımında görev yapan ressam-hattat Etem Çalışkan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından "Fahri Doktora" unvanına layık görüldü. Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Onur Üyesi olan ressam-hattat Etem Çalışkan’a, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından kaligrafi sanatında yarattığı yenilikler sayesinde kendine özgü bir resim anlayışı geliştirmesi nedeniyle "Fahri Doktora" unvanı verilmesine karar verildi. Mersin'in Tarsus ilçesi Göçük Köyü'nde 1928 yılında dünyaya gelen Etem Çalışkan'ın "Fahri Doktora" ödülünün, 10 Ekim Salı günü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde düzenlenecek olan törenle verileceği bildirildi. Etem Çalışkan, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki öğrenciliğinin ikinci yılında akademinin afiş atölyesinde çalışırken yazı dersleri aldığı 1987 yılında vefat eden Prof. Dr. Emin Barın ile birlikte Anıtkabir'in kitabelerinin yazımında görev almıştı. İlk ve orta öğrenimini Mersin’de tamamlayan ve günümüzde yaptığı Mustafa Kemal Atatürk'ün resimleri ile bilinen Etem Çalışkan, Anıtkabir'deki çalışmalarını şu cümlelerle ifade etmişti: ''Emin Barın hocama ne yapacağımızı sorduğumda, bana Anıtkabir'in kitabelerini yazacağımızı söyledi. Önce anlamadım, hocamın söylediğindeki sorumluluğu ve yüksek onuru birden kavrayamadım. Ama bildim ki, hocam bana iyi bir görev verdi. Daha sonra yazılacak projeleri gördüm. Anıtkabir'deki kulelerin ayrı ayrı isimleri var. Bu kulelerin içine yazılacak yazılar, Ankara' da yetkililer tarafından oluşturulan heyet tarafından belirlenmiş. Bu yazılar hocama gönderildi. Oturup kartondan yazı kalıpları hazırladık günlerce. Ben ölçülerine göre bu yazıları kâğıt üzerine metrelerce yan yana yapıştırarak yazdım. Onları hocam kontrol eder, daha sonra Anıtkabir'e götürür, oradaki taş işçilerine teslim ederdim. Daha önce götürdüğüm ve taş işçilerinin yaptığı işleri de kontrol ederdim. Çok onurlu ve sorumluluk taşıyan bir işle karşı karşıya idim. Anıtkabir'in şeref holünde sağlı sollu duvardaki kabartmaları yapanlar, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki bölümlerin hocalarıydı. Onları görünce heyecanlanırdım. Anıtkabir'e gittiğimde sık sık zamanın Bayındırlık Bakanı Kemal Zeytinoğlu'nu görürdüm. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes'i, Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı da gördüm. Çünkü herkes çalışmaların bitirilmesini takip ediyordu.'' “Mersin ve Adana için yeni bir onur” Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Haluk Uygur da, Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasını stilize eden Etem Çalışkan'a verilecek olan "Fahri Doktora" ödülüne ilişkin, "Sanatında yenilikçi ve ilerici, yaşamında Atatürk ilkelerine ve Cumhuriyete kopmaz bağlarla bağlı derneğimizin onur üyesi Etem Çalışkan ile ilgili bu kararın çok yerinde olduğunu düşünüyorum. Onur Üyemizin başarısını Altınoran'ın onuru olarak kabul ediyor, kendisini kutluyorum. Bu ödül Mersin ve Adana için yeni bir onur." dedi. Etem Çalışkan kimdir? 1928'de Tarsus'un Göçük köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğreniminin Mersin’de tamamladı. Yüksek öğrenimini İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Afiş Bölümünde yaptı. Sabri Berkel’den desen, Emin Barın’dan yazı, Namık Bayık’dan afiş ve grafik dersleri aldı. Akademideki öğrenciliği sırasında, Anıtkabir’deki yazıtların yazılmasında Emin Barın’a yardımcı oldu. 1954 yılında öğrenciliği sürerken Yapı Kredi Bankası'nın 10. yıl afişi, şükran belgeleri, diplomaları, madalyalarını yaptı. Aynı yıl Yeni Sabah gazetesinde ressam ve kaligraf olarak gazeteciliğe başladı. İlk işi, gazete için Jane Eyre filminin fotoğraflarının üstüne konuşmalar ve anlatım yazmak oldu. Bu çalışma, Türk basınındaki ilk fotoroman yayınıydı. Yeni Sabah’tan sonra Ankara'da Zafer ve Öncü gazetelerinde; İstanbul'da Hareket, Dünya, Akşam, Milliyet, Hürriyet gazetelerinde çalıştı. Manşetleri, olayların resimlerini, her yılın 10 Kasım'ında gazetelerde yayımlanan Atatürk portrelerini çizdi. 1969 yılında Milliyet gazetesinde çalışırken 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü nedeniyle çizdiği Atatürk portresi, o güne kadarkiler içinde en kalıcısı oldu. 1982’de Hürriyet gazetesinden emekli olduktan sonra Milliyet gazetesine Türk Büyükleri'ni, Güneş gazetesine Kuran'ın Türkçe anlamını, Sabah gazetesine Yunus Emre Divan'ını hazırladı. Çizgi röportajlar yaptı. Türk Büyükleri çalışması albüm kitap olarak yayınlandı. 1980 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı için basılan gümüş ve altın hatıra paraları tasarladı, 1984 yılında PTT için 16 Türk Devleti Pul Serisini hazırladı. Kültür Bakanlığı’nın siparişi üzerine üç yıllık bir çalışma sonucunda Atatürk’ün iki ciltlik Nutuk adlı eserini el yazısıyla yazdı. 844 sayfadan oluşan iki ciltlik eser, 2002'de yayımlandı. 2005 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Burhan Felek Ödülü ile ödüllendirildi. Uluslararası 8. Altın Koza Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü, 2021 yılında  Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen Etem Çalışkan'ın çok sayıda ödülleri de bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.