SON DAKİKA

#Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü

İLKHABER-Gazetesi - Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Personeline yangın güvenliği eğitimi verildi Haber

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Personeline yangın güvenliği eğitimi verildi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeline yönelik Temel Yangın Eğitimi ve Yangın Söndürme Tatbikatı düzenlendi. Eğitim, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Sivil Savunma ve Seferberlik Hizmetleri Birimi tarafından, 6/3150 sayılı Sivil Savunma ile ilgili Şahsi Mükellefiyet, Tahliye ve Seyrekleştirme, Planlama ve Diğer Hizmetler Tüzüğü kapsamında planlanan program çerçevesinde gerçekleştirildi. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kütahya Yolu Kampüsü'nde yapılan eğitim, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü’nden uzman eğitmenler tarafından verildi. İtfaiye Eri Akif Koçak ve İtfaiye Eri Onur Turan, eğitimde personeli yangın konusunda bilinçlendirdi. Yangın söndürme yöntemleri ve ekipman kullanımıyla ilgili eğitimde hayati bilgiler paylaşıldı Eğitimde, yangının oluşum süreci, yangına sebep olan faktörler, yangının sınıflandırılması ve yanma reaksiyonları gibi temel konular ele alındı. Ayrıca, yangın söndürme yöntemleri, kullanılacak ekipmanlar ve ilk müdahalenin nasıl yapılması gerektiği detaylı bir şekilde anlatıldı. Yangına karşı doğru ve hızlı müdahale etmenin hayati önem taşıdığı vurgulandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeline yangınla mücadelede hakkında eğitim verildi Teorik bilgilerin ardından, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelinin katılımıyla uygulamalı yangın söndürme tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta yangın tüpü ve diğer söndürme ekipmanlarının nasıl kullanılacağı gösterildi. Katılımcılar, eğitmenler eşliğinde kontrollü şekilde oluşturulan yangınlara müdahale ederek öğrendikleri bilgileri pratiğe dökme fırsatı buldu.

Eskişehir’de tarım arazilerinin etkin kullanımı için hibeli nohut desteği Haber

Eskişehir’de tarım arazilerinin etkin kullanımı için hibeli nohut desteği

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde “Eskişehir’de Nohut Üretimini Yaygınlaştırma Projesi”ni hayata geçirdi. Bu proje doğrultusunda Alpu, Beylikova, Mihalıççık ve Günyüzü ilçelerinde çiftçilere nohut tohumu desteği sağlandı. İlçelerde gerçekleştirilen tohum temin programlarına Alpu Kaymakamı İslam Timur, Günyüzü Belediye Başkanı Hidayet Özmen, Alpu Ak Parti İlçe Başkanı Sabri Var, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, İlçe Müdürleri Cemal Sönmez Baş, Mahmut Dinçer, Suat Eren ve Burak Polat, Ziraat Odası Başkanları Hasan Murat Var ve Nuri Altın ile teknik personel katılım gösterdi. Eskişehir ilçelerinde tarım arazilerinin etkin kullanımı için 7 ilçede nohut tohumu dağıtıldı Proje ile öncelikli olarak ekim programında olmayan ve nadasa ayrılan alanların değerlendirilerek tarıma kazandırılması ve tarım arazilerinin daha etkin kullanılması amacıyla; Alpu ilçesinde 55 üreticiye 10.000 kg, Beylikova ilçesinde 17 üreticiye 4.550 kg, Mihalıççık İlçesinde 17 üreticiye 2.900 kg, ve Günyüzü ilçesinde 12 üreticimize 1.750 kg %50 hibeli Nohut tohumu desteği sağlandı. Eskişehir’de 7.270 dekar alanda nohut üretimi yaygınlaştırılacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü proje ekibi koordinatörlüğünde İlçe Müdürlükleri ile beraber çiftçilerin talepleri doğrultusunda hazırlanan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi Kapsamında hayata geçirilen “Eskişehir'de Nohut Üretimini Yaygınlaştırma Projesi " ile üreticilere 7.270 dekar alana ekilmek üzere 72.700 kg Azkan nohut tohumu %50 hibeli olarak teslim edilecek. Kuraklığa dayanıklı Azkan nohut çeşidi Eskişehir’de çiftçilerle buluşuyor Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi ile 2021 yılında Alpu, 2022 yılında Mahmudiye ilçesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce denenerek başarılı sonuçlar alındıktan sonra çiftçiler tarafından benimsenen ve yoğun talep gören; Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen; kuraklığa dayanıklı, yerli ve milli nohut çeşidi olan Azkan çeşidi nohut tohumluklarının kullanımının Eskişehir İlinde yaygınlaştırılması çalışmalarına devam edilecektir. Bu kapsamda üreticilerimize 2023 yılında 58.800 kg, 2024 yılında ise 103.000 kg hibeli tohum desteği verildi.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, domates güvesi ile mücadelede üreticilere destek oluyor Haber

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, domates güvesi ile mücadelede üreticilere destek oluyor

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri, domates yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı seralarda zararlı takibi çalışmalarına başladı. Eskişehir’de özellikle Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde yürütülen örtü altı tarım faaliyetleri kapsamında 2025 yılı yazlık üretim sezonu için fide dikimlerinin başlamasıyla birlikte, domates üreticileri için büyük tehdit oluşturan zararlılarla mücadele çalışmaları hız kazandı. Domates güvesi ile mücadele için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri sahada İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri seralarda yoğun bir kontrol sürecine girdi. Domates verimini olumsuz etkileyen ve ciddi ürün kayıplarına yol açan zararlılar arasında ilk sırada yer alan Domates Güvesi (Tuta absoluta) için özel önlemler alınmaya başlandı. Üreticilere domates güvesi tehdidine karşı bilgilendirme yapılacak Yapılan sürvey çalışmaları kapsamında, seralara zararlı popülasyonunun izlenmesine yönelik monitör tuzakları yerleştirildi. Bu sayede, zararlının yayılım durumu gözlemlenecek ve üreticilere olası tehditler hakkında önceden bilgi verilerek mücadele yöntemleri konusunda bilgilendirme yapılacak. Tarım uzmanları, Domates Güvesinin erken tespiti ve mücadelesinin, üretimde kalite ve verimliliğin korunması açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor. Yetkili personel, zararlı takibi sürecinin düzenli olarak devam edeceğini ve üreticilere gerekli bilgilendirmelerin yapılacağını ifade ederken, çiftçilerin de seralarındaki durumu gözlemleyerek şüpheli bir durumda yetkililere haber vermelerinin önemli olduğunu vurguladı.

Eskişehir’de ahşap ambalaj malzemelerine yönelik denetimler yapıldı Haber

Eskişehir’de ahşap ambalaj malzemelerine yönelik denetimler yapıldı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 07.10.2024 ve 17.10.2024 tarihleri arasında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa dayanılarak çıkartılan “Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş 17 adet ısıl işlem fırını bulunan işletmelere rutin kontroller çerçevesinde denetimler gerçekleştirildi.  Yapılan denetimler Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Muhterem Kısa, Ziraat Mühendisi Osman Erbilgiç ve Orman Bölge Müdürlüğü’nde görevli Orman Endüstri Mühendisi Cavit Karabulut tarafından gerçekleştirildi. İşletmelere konu hakkında bilgilendirme yapıldı Yapılan denetimlerde ahşaptan imal edilmiş ambalaj malzemeleri ile taşınan zararlı organizmaların yayılmasını önlemeye yönelik olarak; ihracatta kullanılacak palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo makarası ve bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemelerine ısıl işlem uygulaması ve ISPM 15 işaretlemesi ile izlenebilirlik işareti yapılmasına ilişkin esasları, Isıl işlem operatörlerinin yapması gereken iş ve işlemler, fırınların taşıması gereken özellikler, kapasitelerine göre işlem yapıp yapmadıkları fırınları aktif olarak kullanıp kullanmadıkları ve izin belgeli işletmelerde ahşap ambalaj malzemelerinin denetimi yapıldı.  Aynı zamanda 26.07.2024 tarih ve 32613 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik ile ilgili olarak işletmelere ve ısıl işlem operatörlerine gerekli uyarı ve bilgilendirmeler yapıldı.

Eskişehir'de Sağlıklı Tarım Uygulamaları için bilgilendirme toplantısı yapıldı Haber

Eskişehir'de Sağlıklı Tarım Uygulamaları için bilgilendirme toplantısı yapıldı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce Eskişehir'de yürütülen “Yaprağı Yenen Sebzelerde Kalıntıyla Mücadele Eylem Planı" kapsamında eğitim çalışmaları devam ediyor.  Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisleri Esra Emir ve Osman Erbilgiç tarafından Sarıcakaya İlçesinde,  üreticilere yönelik “Yaprağı Yenen Sebzelerde Kalıntı ile Mücadele Eylem Planı" çalışmaları kapsamında Hasat Öncesi Pestisit Denetim Uygulamaları, Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele konuları ile ilgili üretimde kalıntı sorununun çözülmesi, üreticilerin bilgi ve tecrübesinin artırılması ile sağlıklı, güvenilir ve kontrollü ürün yetiştirilmesi için farkındalık oluşturulmasına yönelik olarak bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda üreticilere Yaprağı Yenen Sebze yetiştiriciliğinde yabancı ot mücadelesinde uygulanacak olan kültürel önlemler ve solarizasyon naylonu uygulaması ile birlikte, zararlılarla mücadelede uygulanacak olan Biyoteknik Mücadele uygulamaları ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nca izin verilen Geçici Tavsiyeli Bitki Koruma Ürünleri hakkında bilgi verildi. Bitki koruma ürünleri için çiftçilere mektup verildi Üreticilere “Yaprağı Yenen Sebzelerde Kalıntıyla Mücadele Eylem Planı" kapsamında yaprağı yenen sebzelerde biyoteknik çalışmaların yapılacağı demonstrasyon alanları için sarı- mavi renkli rulo yapışkan tuzak dağıtımı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan yaprağı yenen sebzelerde zararlı organizmalarla mücadele kitapçığı ve kullanım izni verilen geçici tavsiyeli bitki koruma ürünlerine ait çiftçi mektubu dağıtımı yapıldı.

Eskişehir Tarım Müdürlüğü’nden hastalıktan ari işletmelere destek Haber

Eskişehir Tarım Müdürlüğü’nden hastalıktan ari işletmelere destek

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılık sektörünün sağlıklı bir şekilde gelişmesi amacıyla hastalıktan ari işletme sayısını artırma çalışmalarına hız verdi.  Bu kapsamda sağlıklı ve kaliteli süt üretimi ile halk sağlığının korunması ve hayvancılığın geleceğine katkıda bulunmak amacıyla yıl sonuna kadar mevcut 15 hastalıktan ari işletme sayısını 200’e çıkarmak hedefleniyor. Üreticilerin sağlıklı üretim yapmaları sağlandı Tüberküloz ve brucella gibi zoonoz hastalıklardan ari olan işletmeler, hem hayvancılık sektörüne sağlıklı ürünler sunarak ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor hem de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeni destekleme modelinden faydalanıyor. Bu model, üreticilerin sağlıklı üretim yapmalarını sağlarken, ekonomik kazançlarını artırmalarına da olanak tanıyor. Eğitimlerde sağlıklı gıda arzı hedefleniyor Eskişehir genelinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, bu kapsamda bilgilendirme ziyaretleri gerçekleştirmekte ve hijyenik üretim koşullarının sağlanmasına yönelik eğitimler vermektedir. Yapılan çalışmalar, hastalıktan ari işletmelerin sayısını artırmayı ve sağlıklı gıda arzını sağlamayı hedefliyor. Bakanlık, hastalıktan ari işletmelere buzağı desteğinde 4 kat, süt destekleme priminde ise 3 kat ilave destek vererek üreticileri teşvik ediyor. Bu işletmeler, karantina ünitesi bulunduran ve tüm hayvanların tüberküloz ve bruselloz gibi hastalıklardan arındırılmış olduğu tesislerdir. "Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası" ile belgelendirilmektedirler. Bugün itibarıyla il genelinde 15 "Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası" verildi. 156 yetiştiriciden başvuru dilekçeleri alınarak işletmeler ziyaret edildi. Odunpazarı, Tepebaşı, Seyitgazi ve Alpu gibi ilçelerdeki çalışmalara hız kesmeden devam ediliyor. Yetiştiricilerimiz konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden ulaşabilirler.

29 Eylül Farkındalık Gününde Eskişehirli minikler gıda israfına karşı bilinçlendirildi Haber

29 Eylül Farkındalık Gününde Eskişehirli minikler gıda israfına karşı bilinçlendirildi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafına Karşı Farkındalık Günü” etkinlikleri kapsamında geleceğin bilinçli bireylerini yetiştirmek amacıyla ilkokul öğrencilerine yönelik anlamlı bir eğitim düzenledi. Tepebaşı ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi'nde yer alan Sekiören Köy İlkokulu'nda gerçekleştirilen bu program, çocukların gıda güvenliği ve israf konularında bilinçlenmelerini hedefledi. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli gıda mühendisleri Ece Dergi, Zuhal Ünal Canbaz, Ayşe Özden, Müge Çimen ve Sena Gökdağ Kaymak, öğrencilere “Gıda Güvenilirliği” ve “Gıda ve Su İsrafı” üzerine kapsamlı bir eğitim verdi. Eğitimin amacı, çocuklara sadece teorik bilgi aktarmak değil, aynı zamanda bu önemli konularla ilgili farkındalık kazanmalarını sağlamaktı. Öğrencilere gıda israfı yapmamanın ve suyu tasarruflu kullanmakla ilgili eğitici video izletildi Eğitime katılan öğrenciler, gıda israfı maskotu "Cano" karakteri ile eğlenceli ve eğitici bir video izledi. Bu video, onlara gıda israfı yapmamanın ve suyu tasarruflu kullanmanın ne kadar önemli olduğunu anlamalarına yardımcı oldu. Öğrenciler gıda israfı yapmamanın ve suyu tasarruflu kullanmaya destek verdi Eskişehir'de küçük yaşlardan itibaren çevre bilinci ve sorumluluk sahibi bireyler yetiştirme hedefiyle düzenlenen programın sonunda öğrenciler, gıda israfını önleyeceklerine ve su gönüllüsü olacaklarına dair söz vererek bu farkındalık hareketine desteklerini gösterdi.

Safkan Arap ve İngiliz taylarının tescil işlemleri Eskişehir'de devam ediyor Haber

Safkan Arap ve İngiliz taylarının tescil işlemleri Eskişehir'de devam ediyor

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Safkan Arap ve İngiliz taylarının tescil işlemleri için çalışmalarını sürdürüyor. Mahmudiye ilçesi başta olmak üzere, özel yetiştiriciler tarafından yetiştirilen tayların DNA analizleri ve mikroçip uygulamalarıyla pedigrileri Tarım ve Orman Bakanlığı'na onay için gönderiliyor. 2023'te 427 tayın tescil işlemi tamamlanırken, 2024 yılında 209 tayın işlemleri sonuçlandı. Ayrıca, 2025 yılı damızlık vize işlemleri için Kasım ayı itibariyle müracaatlar alınacak. Osmanlı Devletinden günümüze kadar Safkan Arap ve Safkan İngiliz atların yetiştiriciliğinin yapıldığı önemli merkezlerden biri olan Eskişehir’de, yetiştiriciliğin yoğun olarak yapıldığı Mahmudiye ilçesi başta olmak üzere özel yetiştiriciler tarafından yetiştirilen Safkan Arap ve İngiliz Taylarının tescil işlemleri için Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda 2023 yılında toplamda 332 adet Safkan Arap ve 95 adet İngiliz tayın tescil işlemleri gerçekleştirildi. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri 2024 yılında Safkan Tay Pedigri işlemleri için yapılan 416 adet müracaatın 344’ünün işlemlerine başlamış olup, 209 adet safkan tayın işlemleri tamamlanarak pedigrileri onay için Tarım ve Orman Bakanlığına gönderilmiştir. Tayların tescil işlemlerinde; eşkâl muayenesinin yanı sıra DNA analizi ile anne baba doğrulaması için kan örnekleri alındıktan sonra Bakanlık tarafından gönderilen özel mikroçipler uygulanmakta ve analiz işlemleri tamamlandıktan sonra pedigri müracaatları onaylanmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığına gönderilmektedir. Safkan Arap ve Safkan İngiliz aygır ve kısrakların 2025 yılı damızlık vize işlemlerinin ardından Eskişehir’de Safkan Arap ve Safkan İngiliz aygır ve kısrakların 2025 yılı damızlık vize işlemlerine Kasım ayı itibariyle başlanacak olup vize müracaatı yapmak isteyen yetiştiricilerimizin Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.