TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü

İLKHABER-Gazetesi - Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Eskişehir’de ahşap ambalaj malzemelerine yönelik denetimler yapıldı Haber

Eskişehir’de ahşap ambalaj malzemelerine yönelik denetimler yapıldı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 07.10.2024 ve 17.10.2024 tarihleri arasında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa dayanılarak çıkartılan “Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş 17 adet ısıl işlem fırını bulunan işletmelere rutin kontroller çerçevesinde denetimler gerçekleştirildi.  Yapılan denetimler Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Muhterem Kısa, Ziraat Mühendisi Osman Erbilgiç ve Orman Bölge Müdürlüğü’nde görevli Orman Endüstri Mühendisi Cavit Karabulut tarafından gerçekleştirildi. İşletmelere konu hakkında bilgilendirme yapıldı Yapılan denetimlerde ahşaptan imal edilmiş ambalaj malzemeleri ile taşınan zararlı organizmaların yayılmasını önlemeye yönelik olarak; ihracatta kullanılacak palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo makarası ve bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemelerine ısıl işlem uygulaması ve ISPM 15 işaretlemesi ile izlenebilirlik işareti yapılmasına ilişkin esasları, Isıl işlem operatörlerinin yapması gereken iş ve işlemler, fırınların taşıması gereken özellikler, kapasitelerine göre işlem yapıp yapmadıkları fırınları aktif olarak kullanıp kullanmadıkları ve izin belgeli işletmelerde ahşap ambalaj malzemelerinin denetimi yapıldı.  Aynı zamanda 26.07.2024 tarih ve 32613 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik ile ilgili olarak işletmelere ve ısıl işlem operatörlerine gerekli uyarı ve bilgilendirmeler yapıldı.

Eskişehir'de Sağlıklı Tarım Uygulamaları için bilgilendirme toplantısı yapıldı Haber

Eskişehir'de Sağlıklı Tarım Uygulamaları için bilgilendirme toplantısı yapıldı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce Eskişehir'de yürütülen “Yaprağı Yenen Sebzelerde Kalıntıyla Mücadele Eylem Planı" kapsamında eğitim çalışmaları devam ediyor.  Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisleri Esra Emir ve Osman Erbilgiç tarafından Sarıcakaya İlçesinde,  üreticilere yönelik “Yaprağı Yenen Sebzelerde Kalıntı ile Mücadele Eylem Planı" çalışmaları kapsamında Hasat Öncesi Pestisit Denetim Uygulamaları, Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele konuları ile ilgili üretimde kalıntı sorununun çözülmesi, üreticilerin bilgi ve tecrübesinin artırılması ile sağlıklı, güvenilir ve kontrollü ürün yetiştirilmesi için farkındalık oluşturulmasına yönelik olarak bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda üreticilere Yaprağı Yenen Sebze yetiştiriciliğinde yabancı ot mücadelesinde uygulanacak olan kültürel önlemler ve solarizasyon naylonu uygulaması ile birlikte, zararlılarla mücadelede uygulanacak olan Biyoteknik Mücadele uygulamaları ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nca izin verilen Geçici Tavsiyeli Bitki Koruma Ürünleri hakkında bilgi verildi. Bitki koruma ürünleri için çiftçilere mektup verildi Üreticilere “Yaprağı Yenen Sebzelerde Kalıntıyla Mücadele Eylem Planı" kapsamında yaprağı yenen sebzelerde biyoteknik çalışmaların yapılacağı demonstrasyon alanları için sarı- mavi renkli rulo yapışkan tuzak dağıtımı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan yaprağı yenen sebzelerde zararlı organizmalarla mücadele kitapçığı ve kullanım izni verilen geçici tavsiyeli bitki koruma ürünlerine ait çiftçi mektubu dağıtımı yapıldı.

Eskişehir Tarım Müdürlüğü’nden hastalıktan ari işletmelere destek Haber

Eskişehir Tarım Müdürlüğü’nden hastalıktan ari işletmelere destek

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılık sektörünün sağlıklı bir şekilde gelişmesi amacıyla hastalıktan ari işletme sayısını artırma çalışmalarına hız verdi.  Bu kapsamda sağlıklı ve kaliteli süt üretimi ile halk sağlığının korunması ve hayvancılığın geleceğine katkıda bulunmak amacıyla yıl sonuna kadar mevcut 15 hastalıktan ari işletme sayısını 200’e çıkarmak hedefleniyor. Üreticilerin sağlıklı üretim yapmaları sağlandı Tüberküloz ve brucella gibi zoonoz hastalıklardan ari olan işletmeler, hem hayvancılık sektörüne sağlıklı ürünler sunarak ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor hem de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeni destekleme modelinden faydalanıyor. Bu model, üreticilerin sağlıklı üretim yapmalarını sağlarken, ekonomik kazançlarını artırmalarına da olanak tanıyor. Eğitimlerde sağlıklı gıda arzı hedefleniyor Eskişehir genelinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, bu kapsamda bilgilendirme ziyaretleri gerçekleştirmekte ve hijyenik üretim koşullarının sağlanmasına yönelik eğitimler vermektedir. Yapılan çalışmalar, hastalıktan ari işletmelerin sayısını artırmayı ve sağlıklı gıda arzını sağlamayı hedefliyor. Bakanlık, hastalıktan ari işletmelere buzağı desteğinde 4 kat, süt destekleme priminde ise 3 kat ilave destek vererek üreticileri teşvik ediyor. Bu işletmeler, karantina ünitesi bulunduran ve tüm hayvanların tüberküloz ve bruselloz gibi hastalıklardan arındırılmış olduğu tesislerdir. "Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası" ile belgelendirilmektedirler. Bugün itibarıyla il genelinde 15 "Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası" verildi. 156 yetiştiriciden başvuru dilekçeleri alınarak işletmeler ziyaret edildi. Odunpazarı, Tepebaşı, Seyitgazi ve Alpu gibi ilçelerdeki çalışmalara hız kesmeden devam ediliyor. Yetiştiricilerimiz konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden ulaşabilirler.

29 Eylül Farkındalık Gününde Eskişehirli minikler gıda israfına karşı bilinçlendirildi Haber

29 Eylül Farkındalık Gününde Eskişehirli minikler gıda israfına karşı bilinçlendirildi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafına Karşı Farkındalık Günü” etkinlikleri kapsamında geleceğin bilinçli bireylerini yetiştirmek amacıyla ilkokul öğrencilerine yönelik anlamlı bir eğitim düzenledi. Tepebaşı ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi'nde yer alan Sekiören Köy İlkokulu'nda gerçekleştirilen bu program, çocukların gıda güvenliği ve israf konularında bilinçlenmelerini hedefledi. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli gıda mühendisleri Ece Dergi, Zuhal Ünal Canbaz, Ayşe Özden, Müge Çimen ve Sena Gökdağ Kaymak, öğrencilere “Gıda Güvenilirliği” ve “Gıda ve Su İsrafı” üzerine kapsamlı bir eğitim verdi. Eğitimin amacı, çocuklara sadece teorik bilgi aktarmak değil, aynı zamanda bu önemli konularla ilgili farkındalık kazanmalarını sağlamaktı. Öğrencilere gıda israfı yapmamanın ve suyu tasarruflu kullanmakla ilgili eğitici video izletildi Eğitime katılan öğrenciler, gıda israfı maskotu "Cano" karakteri ile eğlenceli ve eğitici bir video izledi. Bu video, onlara gıda israfı yapmamanın ve suyu tasarruflu kullanmanın ne kadar önemli olduğunu anlamalarına yardımcı oldu. Öğrenciler gıda israfı yapmamanın ve suyu tasarruflu kullanmaya destek verdi Eskişehir'de küçük yaşlardan itibaren çevre bilinci ve sorumluluk sahibi bireyler yetiştirme hedefiyle düzenlenen programın sonunda öğrenciler, gıda israfını önleyeceklerine ve su gönüllüsü olacaklarına dair söz vererek bu farkındalık hareketine desteklerini gösterdi.

Safkan Arap ve İngiliz taylarının tescil işlemleri Eskişehir'de devam ediyor Haber

Safkan Arap ve İngiliz taylarının tescil işlemleri Eskişehir'de devam ediyor

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Safkan Arap ve İngiliz taylarının tescil işlemleri için çalışmalarını sürdürüyor. Mahmudiye ilçesi başta olmak üzere, özel yetiştiriciler tarafından yetiştirilen tayların DNA analizleri ve mikroçip uygulamalarıyla pedigrileri Tarım ve Orman Bakanlığı'na onay için gönderiliyor. 2023'te 427 tayın tescil işlemi tamamlanırken, 2024 yılında 209 tayın işlemleri sonuçlandı. Ayrıca, 2025 yılı damızlık vize işlemleri için Kasım ayı itibariyle müracaatlar alınacak. Osmanlı Devletinden günümüze kadar Safkan Arap ve Safkan İngiliz atların yetiştiriciliğinin yapıldığı önemli merkezlerden biri olan Eskişehir’de, yetiştiriciliğin yoğun olarak yapıldığı Mahmudiye ilçesi başta olmak üzere özel yetiştiriciler tarafından yetiştirilen Safkan Arap ve İngiliz Taylarının tescil işlemleri için Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda 2023 yılında toplamda 332 adet Safkan Arap ve 95 adet İngiliz tayın tescil işlemleri gerçekleştirildi. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri 2024 yılında Safkan Tay Pedigri işlemleri için yapılan 416 adet müracaatın 344’ünün işlemlerine başlamış olup, 209 adet safkan tayın işlemleri tamamlanarak pedigrileri onay için Tarım ve Orman Bakanlığına gönderilmiştir. Tayların tescil işlemlerinde; eşkâl muayenesinin yanı sıra DNA analizi ile anne baba doğrulaması için kan örnekleri alındıktan sonra Bakanlık tarafından gönderilen özel mikroçipler uygulanmakta ve analiz işlemleri tamamlandıktan sonra pedigri müracaatları onaylanmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığına gönderilmektedir. Safkan Arap ve Safkan İngiliz aygır ve kısrakların 2025 yılı damızlık vize işlemlerinin ardından Eskişehir’de Safkan Arap ve Safkan İngiliz aygır ve kısrakların 2025 yılı damızlık vize işlemlerine Kasım ayı itibariyle başlanacak olup vize müracaatı yapmak isteyen yetiştiricilerimizin Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.

Eskişehir’de İklim Değişikliğine Dayanıklı Tarım Projesi hayata geçirildi Haber

Eskişehir’de İklim Değişikliğine Dayanıklı Tarım Projesi hayata geçirildi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanarak Avrupa Birliği tarafından Birleşmiş Milletler fonları ile finanse edilen İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programına (Climate Change Adaptation Grant Programme) sunulan ve hibe almaya hak kazanan “Eskişehir İlinde İklim Değişikliğine Dayanıklı Tarımsal Üretim Modelinin Uygulanması ve Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında temin edilen Anıza Ekim Makinesi ve Eskişehir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğince temin edilen Koyun Yıkama ve İlaçlama Makinesi düzenlenen törenle Vali Sayın Hüseyin Aksoy tarafından 0 hibe olarak üreticilere teslim edildi. Sivrihisar ilçesinde gerçekleştirilen teslim törenine Vali Sayın Hüseyin Aksoy, Kaymakam Hüseyin Sayın, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Ak Parti İlçe Başkanı Hüseyin Altan, Sivrihisar Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Özyılmaz, kurum amirleri, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı. Koyun Yıkama ve İlaçlama Makinesini vatandaşlara teslim edildi Vali Hüseyin Aksoy Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Eskişehir İlinde İklim Değişikliğine Dayanıklı Tarımsal Üretim Modelinin Uygulanması ve Yayımı Projesi” kapsamında temin edilen Koyun Yıkama ve İlaçlama Makinesini Sivrihisar Karacaören Mahallesi Muhtarı Serkan Köseoğlu’na, Anıza Ekim Makinesini Sivrihisar Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Özyılmaz’a teslim ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu. EBA Pratik uygulamaları kitabı, proje sonuç raporu ve proje filmi haline getirecek Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan Eskişehir İlinde İklim Değişikliğine Dayanıklı Tarımsal Üretim Modelinin Uygulanması ve Yayımı Projesi Eskişehir genelinde yaklaşık 455 ha alanda uygulanacak olup EBA (Ekoloji Tabanlı Tarım) uygulamaları örneklenecek, mera ıslahı, yağmur suyu toplama havuzları, ağaçlandırma çalışmaları yapılacak, birer adet açılış ve kapanış toplantısı, 1 adet Teknik eğitim, 2 adet workshop, 2 adet teknik gezi gerçekleştirilecektir. Proje süresince toplanan verilerden bir adet EBA Pratik uygulamaları kitabı, proje sonuç raporu ve proje filmi haline getirilerek yayımı yapılacaktır. Proje kapsamındaki EBA faaliyetlerinden birisi de anıza ekim makinası alınarak Sivrihisar Ziraat Odası’na hibe edilmesidir. Bu sayede her yıl yaklaşık 10.000 dekar tarım arazisinin toprak işlemesiz bir şekilde ekimi mümkün olacak, toprağın organik madde ve nemini kaybetmeden ekime müsaade eden bu makine sayesinde yaklaşık 20.000 litre dizel yakıttan tasarruf edilecektir. Toprakta aşırı nem(çamur) veya kuraklık gibi toprak işlemeye engel olacak zamanlarda toprak işleme yapmadan ekim yapılması da sağlanacaktır

Eskişehir’de çiftçilere Yeni Destekleme Modeli ve Üretim Planlaması anlatıldı Haber

Eskişehir’de çiftçilere Yeni Destekleme Modeli ve Üretim Planlaması anlatıldı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 17 Eylül 2024 tarihinde Beylikova ve Alpu İlçelerinde Bitkisel Üretim Planlaması, Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt, Beylikova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mahmut Dinçer ve Alpu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cemal Sönmez Baş katıldı. Çiftçilere sağlıklı ürün yetmişinciliği hakkında bilgi verildi Toplantıda ÇKS İl Sistem Sorumlusu Ziraat Mühendisi Cemil Ağca ve Veteriner Hekim Oğuz Umur, çiftçilere yönelik olarak Yeni Destekleme Modeli ve Bitkisel Üretim Planlaması konularında sunum gerçekleştirdiler. Yapılan sunumda; 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan Bitkisel Üretim Planlaması ile stratejik öneme sahip 13 ürün (arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya) ve bir ürün grubunun (yem bitkileri) planlama kapsamına alındığı, bu ürünlerden hangilerinin ilimiz havzalarında üretimine izin verildiği, havzasında üretimine izin verilmeyen ürün ekildiğinde yapılacak iş ve işlemler hakkında bilgi verildi. Açıklanan Yeni Destekleme Modeli ile birlikte, çiftçilerin üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacakları hakkında bilgi verilerek, planlamaya ve münavebeye uygun olmayan ürün ekilişlerinin destekleme alamayacağı aktarıldı. Çiftçilere, Üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacaklarını önceden bilme imkânı sağlandığı için daha sağlıklı bir şekilde üretimlerini planlamaları ve tarımsal üretimde daha verimli bir sürecin önünün açıldığı belirtildi. Ayrıca ÇKS Yönetmeliğinde yapılan ve çiftçilerin kayıt işlemlerini kolaylaştıran değişiklikler hakkında bilgi verildi. Yapılan sunum ve bilgilendirmenin devamında, çiftçiler Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı'ya sağlanan destekler için teşekkürlerini ilettiler. Toplantı karşılaşılabilecek sorun ve problemler ile çözüm önerileri hakkında karşılıklı soru cevap şeklinde sona erdi. Bu tür toplantılarla çiftçilere yönelik bilgilendirme faaliyetleri devam edecektir.

Bitkisel Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı Haber

Bitkisel Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Bitkisel Üretim Planlaması, Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile ilgili olarak; Şube ve İlçe Müdürleri ile teknik personele çevrimiçi bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan Bitkisel Üretim Planlaması ile stratejik öneme sahip 13 ürün hakkında sunum yapıldı Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, İl Müdür Yardımcısı Murat Eren ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner’in hazır bulunduğu söz konusu bilgilendirme toplantısında, ÇKS İl Sistem Sorumlusu Cemil Ağca tarafından konuyla ilgili sunum yapıldı. Yapılan sunumda; 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan Bitkisel Üretim Planlaması ile stratejik öneme sahip 13 ürün (arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya) ve bir ürün grubunun (yem bitkileri) planlama kapsamına alındığı, bu ürünlerden hangilerinin ilimiz havzalarında üretimine izin verildiği, havzasında üretimine izin verilmeyen ürün ekildiğinde yapılacak iş ve işlemler hakkında bilgi verildi. Açıklanan Yeni Destekleme Modeli ile birlikte, çiftçilerin üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacakları hakkında bilgi verilerek, planlamaya ve münavebeye uygun olmayan ürün ekilişlerinin destekleme alamayacağı aktarıldı. Çiftçilere, üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacaklarını önceden bilme imkânı sağlandığı için daha sağlıklı bir şekilde üretimlerini planlamaları ve tarımsal üretimde daha verimli bir sürecin önünün açıldığı belirtildi. Ayrıca ÇKS Yönetmeliğinde yapılan ve çiftçilerin kayıt işlemlerini kolaylaştıran değişiklikler hakkında bilgi verildi. Toplantı yapılan sunum ve bilgilendirmenin devamında karşılaşılabilecek sorun ve problemler ile çözüm önerileri hakkında karşılıklı soru cevap şeklinde sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.