TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü

İLKHABER-Gazetesi - Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Eskişehir’de çiftçilere Yeni Destekleme Modeli ve Üretim Planlaması anlatıldı Haber

Eskişehir’de çiftçilere Yeni Destekleme Modeli ve Üretim Planlaması anlatıldı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 17 Eylül 2024 tarihinde Beylikova ve Alpu İlçelerinde Bitkisel Üretim Planlaması, Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt, Beylikova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mahmut Dinçer ve Alpu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cemal Sönmez Baş katıldı. Çiftçilere sağlıklı ürün yetmişinciliği hakkında bilgi verildi Toplantıda ÇKS İl Sistem Sorumlusu Ziraat Mühendisi Cemil Ağca ve Veteriner Hekim Oğuz Umur, çiftçilere yönelik olarak Yeni Destekleme Modeli ve Bitkisel Üretim Planlaması konularında sunum gerçekleştirdiler. Yapılan sunumda; 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan Bitkisel Üretim Planlaması ile stratejik öneme sahip 13 ürün (arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya) ve bir ürün grubunun (yem bitkileri) planlama kapsamına alındığı, bu ürünlerden hangilerinin ilimiz havzalarında üretimine izin verildiği, havzasında üretimine izin verilmeyen ürün ekildiğinde yapılacak iş ve işlemler hakkında bilgi verildi. Açıklanan Yeni Destekleme Modeli ile birlikte, çiftçilerin üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacakları hakkında bilgi verilerek, planlamaya ve münavebeye uygun olmayan ürün ekilişlerinin destekleme alamayacağı aktarıldı. Çiftçilere, Üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacaklarını önceden bilme imkânı sağlandığı için daha sağlıklı bir şekilde üretimlerini planlamaları ve tarımsal üretimde daha verimli bir sürecin önünün açıldığı belirtildi. Ayrıca ÇKS Yönetmeliğinde yapılan ve çiftçilerin kayıt işlemlerini kolaylaştıran değişiklikler hakkında bilgi verildi. Yapılan sunum ve bilgilendirmenin devamında, çiftçiler Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı'ya sağlanan destekler için teşekkürlerini ilettiler. Toplantı karşılaşılabilecek sorun ve problemler ile çözüm önerileri hakkında karşılıklı soru cevap şeklinde sona erdi. Bu tür toplantılarla çiftçilere yönelik bilgilendirme faaliyetleri devam edecektir.

Bitkisel Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı Haber

Bitkisel Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Bitkisel Üretim Planlaması, Yeni Destekleme Modeli ve Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile ilgili olarak; Şube ve İlçe Müdürleri ile teknik personele çevrimiçi bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan Bitkisel Üretim Planlaması ile stratejik öneme sahip 13 ürün hakkında sunum yapıldı Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, İl Müdür Yardımcısı Murat Eren ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner’in hazır bulunduğu söz konusu bilgilendirme toplantısında, ÇKS İl Sistem Sorumlusu Cemil Ağca tarafından konuyla ilgili sunum yapıldı. Yapılan sunumda; 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan Bitkisel Üretim Planlaması ile stratejik öneme sahip 13 ürün (arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya) ve bir ürün grubunun (yem bitkileri) planlama kapsamına alındığı, bu ürünlerden hangilerinin ilimiz havzalarında üretimine izin verildiği, havzasında üretimine izin verilmeyen ürün ekildiğinde yapılacak iş ve işlemler hakkında bilgi verildi. Açıklanan Yeni Destekleme Modeli ile birlikte, çiftçilerin üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacakları hakkında bilgi verilerek, planlamaya ve münavebeye uygun olmayan ürün ekilişlerinin destekleme alamayacağı aktarıldı. Çiftçilere, üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacaklarını önceden bilme imkânı sağlandığı için daha sağlıklı bir şekilde üretimlerini planlamaları ve tarımsal üretimde daha verimli bir sürecin önünün açıldığı belirtildi. Ayrıca ÇKS Yönetmeliğinde yapılan ve çiftçilerin kayıt işlemlerini kolaylaştıran değişiklikler hakkında bilgi verildi. Toplantı yapılan sunum ve bilgilendirmenin devamında karşılaşılabilecek sorun ve problemler ile çözüm önerileri hakkında karşılıklı soru cevap şeklinde sona erdi.

Eskişehir'de Halk Sağlığı Haftası'nda tarım ve gıda güvenliğine dikkat çekildi Haber

Eskişehir'de Halk Sağlığı Haftası'nda tarım ve gıda güvenliğine dikkat çekildi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 3-9 Eylül “Halk Sağlığı Haftası” etkinlikleri kapsamında Adalar mevkiinde düzenlenen stantlarda yerini aldı. Bu etkinlikte, Sivrihisar İstiklalbağı Karabuğday Üreticileri, Kaymaz-Kaymazyayla Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Eskişehir Çölyakla Yaşam Derneği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü standında halkla buluştu. Vatandaşlara sağlıklı ve doğal ürünlere erişim yollarını bilgilendirici broşürler dağıtıldı Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 4-5 Eylül tarihlerinde düzenlenen etkinliklerde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Zuhal Akkaya ile Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü’nden Gıda Mühendisleri Zuhal Ünal Canbaz ve Ece Dergi, vatandaşlara tarımsal süreçler hakkında kapsamlı bilgiler sundu. Sürdürülebilir tarım uygulamalarının önemi üzerinde duran konu uzmanı personeller, tarım ve gıda güvenliğine dikkat çekerek, bilinçlendirme çalışmaları yürüttüler. Aynı zamanda, sağlıklı ve doğal ürünlere erişim yollarını anlatarak bilgilendirici broşürler dağıttılar. Üreticiler çölyak hastalığına farkındalık kazandırıldı Standda yer alan Çölyakla Yaşam Derneği ve Sivrihisar İstiklalbağı Karabuğday Üreticileri, çölyak hastalığına dikkat çekerek ziyaretçilere farkındalık kazandırdı. Etkinlik, tarımın gıda güvenliği ve toplum sağlığı üzerindeki kritik rolünü vurgularken, halkın bu konularda bilinçlenmesine önemli katkılar sağladı.

Eskişehirli çiftçiler  Bakan Yumaklı ile buluşturuldu Haber

Eskişehirli çiftçiler  Bakan Yumaklı ile buluşturuldu

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş beraberinde Ak Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak ve Genç Rençberler Platformu üyeleri ile 22 Ağustos Perşembe günü İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen Tarım Çalıştayı Raporunu Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya sundu.  Tarım ve Orman Bakanlığında gerçekleştirilen buluşmada Bakan Yumaklı Eskişehirli Genç Rençberlerle yakından ilgilenerek çiftçilerin sorun, çözüm önerileri ve taleplerini dinledi. “Masalarda tartışılan sorunlar ve çözüm önerileri kürsüden yine çiftçilerimiz tarafından açıklandı” Gerçekleştirilen ziyaretle ilgili açıklama yapan İl Müdürü Gümüş şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz günlerde Eskişehir tarım ve hayvancılığının, kırsalının ve çiftçilerimizin sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı, çiftçilerimiz ile birlikte, muhtarlarımız, ilgili tüm kurum, kuruluşlarla; yerel yönetimler, üniversite, oda, borsa, kooperatif ve birliklerin yer aldığı, sektörün tüm paydaşlarının bulunduğu bir çalıştay düzenledik. Çalıştayda ilçeler bazında masalar oluşturduk. Hem ilçe bazlı, hem konu bazlı çalışma yapıldı. Masalarda tartışılan sorunlar ve çözüm önerileri kürsüden yine çiftçilerimiz tarafından açıklandı. Ayrıca isteyen her çiftçimize, kendi sıkıntılarını, taleplerini ve çözüm önerilerini kürsüden anlatma imkanı verildi. Bazı çiftçilerimiz de sorunlarını yazılı olarak verdiler. Tüm çalıştay video ve ses kaydı ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz personelince kayıt altına alınarak raporlandı." Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı çalıştaya telefon bağlantısıyla katılarak çiftçilere hitap etti. Sorunların çözümü için diyaloğun en güzel, en doğru yöntem olduğunu belirterek Eskişehirli çiftçilerin  ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğünü tebrik etti. Bakanımız çalıştay raporunu beklediklerini ve çalıştayda dile getirilen her bir konuyla tek tek ilgileneceğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım ve Orman İl Müdürü, Eskişehir Genç Rençberler Grubu temsilcileri ve Ak Parti İl Başkanımız Sayın Gürhan Albayrak ile birlikte Eskişehir çiftçilerinin sorunlarını dinledi, çözüm önerileri istişare edildi ve hazırlanan çalıştay raporu bizzat çiftçilerimiz tarafından Sayın Bakanımıza takdim edildi. Tarım ve Orman Bakanı Eskişehirli çiftçilerin 1 saat 45 dakika süren görüşmesi ile sona erdi.

Eskişehir Tarım Çalıştayı Raporuna son şekil verildi: Haber

Eskişehir Tarım Çalıştayı Raporuna son şekil verildi:

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş ekibiyle, 22 Ağustos Perşembe günü İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen Tarım Çalıştayı Raporuna son şeklini vermek üzere Genç Rençberler Oluşumu temsilcileriyle İl Müdürlüğünde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Tarım Çalıştayı sonrasında İl Müdürlüğünce hazırlanan rapor değerlendirilerek sonuçlandırıldı. Gümüş, "Genç çiftçilerimizin katkısıyla tarımsal üretimin sürdürülebilirliği gelecek için umut verici" Toplantı sonrası bir açıklama yapan İl Müdürü Muhammed Gümüş şunları söyledi: “İçeriği ve amacı itibariyle Türkiye'de bir ilk olan Tarım Çalıştayımızda söz almak isteyen çiftçi ve sektör temsilcilerimize tek tek söz vererek tarımsal üretim sürecinde karşılaştıkları problemleri, bunların çözülmesi konusundaki önerilerini ve taleplerini ayrıntılı olarak kendilerinden dinledik. Bugün de Tarım Çalıştayımıza önemli katkı sağlayan Genç Rençberler temsilcileriyle Tarım Çalıştayı Raporumuza son şeklini vermek üzere çiftçilerimiz adına kendilerini davet ettik. Davetimize icabet ettikleri için kendilerine teşekkür ederiz. Ayrıca Eskişehir’de tarımın hala böyle genç çiftçilerimiz eliyle de yapılması tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından bizleri gelecek adına hem mutlu etti hem de umutlu kıldı. Toplantımızda, çalıştayda süre kısıtı olmaksızın kendilerini ifade etme fırsatı sunduğumuz genç çiftçilerimizle yaklaşık 4  saat süren ve çok verimli geçen Tarım Çalıştayımızın kazanımlarını içeren raporumuza son şeklini verdik. İnşallah çalıştaya katılan çiftçilerimizin talebi üzerine çalıştayda dile getirilen sorunlar ve taleplerin yazılı olduğu bu raporumuzu  Tarım ve Orman Bakanlığımızda randevu alarak çiftçilerimizle beraber Sayın Bakanımıza sunmayı planlıyoruz. Çalıştayda Eskişehir içerisinde çözüme kavuşturulabilecek sorun ve talepleri de ilgili kurum, kuruluş, oda, birlik ve belediyelerimizle beraber çözmek adına gerekli girişimlerde bulunacağız." Özsak, “Genç Rençberler olarak tek amacımız tarımsal üretim sürecinde yaşadığımız sorunlara çözüm bulmak” Eskişehir Genç Rençberler Oluşumu adına açıklama yapan Birol Özsak, “22.08.2024 tarihinde Eskişehir Genç Rençberler Oluşumu girişimleriyle Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirdiğimiz Eskişehir Tarım Çalıştayının raporuna son şeklini vermek amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürümüz Ender  Muhammed Gümüş'ün daveti üzerine bir araya geldik. İl Müdürümüz ve ekibi ile çok verimli bir çalışma neticesinde tarımsal sorun ve taleplerimizi içeren raporumuza son şeklini verdik. İnşallah Sayın İl Müdürümüzle beraber Sayın  Bakanımızı ziyarette raporumuzu kendi elimizle kendisine teslim etmek istiyoruz. Daha önce de açıkladığımız gibi Genç Rençberler olarak tek amacımız tarımsal üretim sürecinde yaşadığımız sorunlara çözüm bulmak için sesimizi yetkili mercilere ulaştırmaktır. Biz Eskişehir'in genç çiftçileri olarak sadece sürdürülebilir bir tarımsal  üretim yapmak istiyoruz" diye ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.