TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Erken Teşhis

İLKHABER-Gazetesi - Erken Teşhis haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Erken Teşhis haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Prof. Dr. Abut Kebudi: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir Haber

Prof. Dr. Abut Kebudi: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir

Kadınların sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan biri olan meme kanserinin tanı ve tedavisinde önemli gelişmeler yaşanıyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi bölümünden Prof. Dr. Abut Kebudi, meme kanserinin kadınlarda çok sık görüldüğünü belirterek, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Batı ülkelerinde her 8 kadından 1’inde gelişebilmektedir. Bu yüksek risk oranı, erken teşhis ve düzenli taramaların önemini vurgular. Erken tanı, hastanın geleceğini en çok etkileyen bir faktördür” dedi. “Erken tanı hastanın geleceğini en çok etkileyen bir faktördür” Prof. Dr. Abut Kebudi, meme kanserinin kadınlarda çok fazla göründüğünden bahsederek şunları söyledi: “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir, Batı ülkelerinde her 8 kadından 1’inde gelişebilmektedir. Bu yüksek risk oranı, erken teşhis ve düzenli taramaların önemini vurgular. Erken tanı hastanın geleceğini en çok etkileyen bir faktördür.” “Düzenli tarama ve kontroller büyük önem taşımaktadır” Prof. Dr. Abut Kebudi, “Erken evrelerde teşhis edilen kanserin, daha etkin ve çeşitli tedavi seçenekleri sunarak, hastanın hayatta kalma oranını ve yaşam kalitesini önemli ölçüde artıracağını vurguladı. Bu nedenle, düzenli tarama ve kontroller büyük önem taşımaktadır” dedi. “Kanseri tedavi etmenin yanısıra estetik görünümü de önemsemektedir” Prof. Dr. Abut Kebudi, “Çok uzun süre meme kanseri cerrahi tedavisinde memenin en geniş şekilde alınması ve bu kanserin genellikle ilk yayıldığı yer olan koltukaltı bölgesinin de geniş alınması uygulandı. Bu ameliyat tipleri kanseri tedavi ederken ciddi komplikasyonlara da yol açmaktaydı. Kolda uyuşma, ağrı, şişme vs. Sonraki yıllarda gerek meme için ve gerekse de koltukaltı bölgesi için özellikle Radyoterapinin de eklenmesiyle gayet iyi sonuçlar alındığı gösterildi. Bugünün meme kanseri cerrahisi artık daha az cerrahi ile en iyi sonuçların alınmasını ve kanseri tedavi etmenin yanısıra estetik görünümü de önemsemektedir” diye ifade etti.

Prostat kanseri riski ileri yaşlarda artıyor Haber

Prostat kanseri riski ileri yaşlarda artıyor

Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanseri riski ileri yaşlarda artıyor. İstatistiklere göre her 8 erkekten birinin prostat kanserine yakalanabileceği öngörülüyor. Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden birini oluşturuyor. Her 8 erkekten 1'i hayatının bir döneminde prostat kanseriyle karşılaşabiliyor. Bu kanser türü her yaşta görülse de, risk, ileri yaşlarda önemli ölçüde artıyor. Prostat kanseri riski, 50 yaşından sonra hızla artıyor. 65 yaş ve üzeri erkeklerde risk daha da yükseliyor. Ailesinde prostat kanseri olan erkeklerde, bu hastalığa yakalanma riski daha yüksek oluyor. Özellikle baba veya kardeşte prostat kanseri varsa risk oranı daha da artıyor.  Obezite, yüksek yağlı diyet, sigara kullanımı ve bazı genetik mutasyonlar da prostat kanseri riskini artıran faktörler arasında yer alıyor. Prostat kanserinde erken teşhisin önemi Prostat kanseri erken teşhis edildiğinde başarıyla tedavi edilebiliyor. Uzmanlar, bu nedenle, 50 yaş ve üzeri erkeklerin düzenli olarak prostat muayenesi yaptırması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.  Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, idrar akışında zayıflama veya gecikme, idrarda kan görülmesi, kemik ağrısı veya uyuşma gibi belirtileri olan prostat kanseri konusunda Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Akan, şunları kaydetti: "Prostat kanserinin erken aşamalarda herhangi bir belirti göstermiyor. Prostat kanseri ilerleyip çevre ve uzak organlara yayıldığında ise kanlı idrar, kemik metastazlarına bağlı ortaya çıkan bel ve kalça bölgelerinde ağrı, kansızlık nedeniyle halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi yakınmalar görülebiliyor. Bu şikâyetlerle doktora başvurulduğunda ulaşılan tanı, erken tanı olmayabiliyor. Erken tanı, ancak tarama yapılarak elde edilebiliyor. Erkeklerin, 50 yaşından itibaren prostat kanseri açısından taşıdığı riski değerlendirmek üzere bir üroloji uzmanı ile görüşmesi gerekiyor. Birinci derece yakınlarında prostat kanseri olan erkeklerin ise 40-45 yaşlarında düzenli üroloji kontrollerine başlamaları gerekiyor. Bu değerlendirmelere, PSA düzeyine ve kişinin yaşına göre yılda bir ya da iki yılda bir olarak devam ediliyor."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.