TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Engelli Vatandaşlar

İLKHABER-Gazetesi - Engelli Vatandaşlar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Engelli Vatandaşlar haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Göktaş: Hali hazırda 555 bin vatandaşımız Evde Bakım Yardım'ından yararlanıyor Haber

Göktaş: Hali hazırda 555 bin vatandaşımız Evde Bakım Yardım'ından yararlanıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, evlerinde bakılan tam bağımlı vatandaşlara ve ailelerine ekonomik destek sağlamak amacıyla bu ay toplam 4,1 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdıklarını açıkladı Bakan Göktaş, bakanlık tarafından sunulan en önemli aile odaklı bakım hizmet modellerinden biri olan Evde Bakım Yardımı’nın 2006 yılında engelli bireylerin öncelikle aile yanında desteklenmeleri düşüncesiyle başlatıldığını hatırlattı. Göktaş, “Engelli vatandaşlarımızın aile bütünlüklerini muhafaza edecek şekilde bakımlarının evde yapılmasını önceliyoruz. Evde Bakım Yardımı ile engellilerin yaşadığı ortamdan ayrılmadan, ailesi veya yakınlarıyla birlikte yaşayarak aile birliğinin korunmasına ve güçlenmesine destek oluyoruz.” ifadelerini kullandı. “Geliştirdiğimiz bütüncül ve adil sosyal hizmet modelleri ile toplumun her bir ferdine ulaşmaya çalışıyoruz” Göktaş, “Bakanlık olarak engelli bireylerin eğitim, sağlık, güvenlik, istihdam gibi temel haklarına tam olarak ulaşmaları için hak temelli bir bakış açısıyla politikalar geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz bütüncül ve adil sosyal hizmet modelleri ile toplumun her bir ferdine ulaşmaya çalışıyoruz” diyerek ifade etti. “Evlerinde bakılan tam bağımlı vatandaşlar ve aileleri için bu ay toplam 4,1 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık” Evde Bakım Yardımı kapsamında hak sahibi başına 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde aylık 7.608 TL ödeme yapılırken, Temmuz ayı memur maaş katsayısındaki yeni düzenlemeyle yardımın 9.077 TL’ye çıkarıldığını belirten Göktaş, ödemelerin Ağustos ayında hak sahiplerinin hesaplarına artışlı şekilde yatırılacağını bildirdi. Bakan Göktaş, şunları kaydetti: “Evlerinde bakılan tam bağımlı vatandaşlar ve aileleri için bu ay toplam 4,1 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık. Hali hazırda 555 bin vatandaşımız Evde Bakım Yardımı’ndan yararlanıyor. Türkiye Yüzyılı Vizyonumuz çerçevesinde bakanlık olarak engellilik alanındaki hak temelli sosyal yardımların şeffaf bir anlayışla sürdürülebilir olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ödemelerin tüm engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum.”

Gürer: Engellilerin sorunları ve beklentileri karşılanmalı Haber

Gürer: Engellilerin sorunları ve beklentileri karşılanmalı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engellilerin sorunlarının ve beklentilerinin karşılanmasını istedi. Gürer, "Engelli yurttaşlarımızın kamuda işe alım kotasının yüzde 3'ten yüzde 6'ya çıkarılması, engellilerin çalışma yaşamında yer alıp sosyalleşmelerine de yol açacaktır" dedi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Engellilerin, özellikle hastanelerde olmak üzere, sağlıkla ilgili sorunlarının öncelikle çözülmesi sağlanmalıdır. Protez, tekerlekli sandalye, baston, biyonik kulak pili gibi enflasyonla ciddi artış gösteren ihtiyaçlar için gerekli destekler sağlanmalıdır. Zihinsel engelliler için evde bakımda, aile fertlerinin gelir düzeyine göre sosyal güvence sağlanmalıdır” dedi. CHP’li milletvekili Ömer Fethi Gürer, "ÖTV muafiyetli araç alımlarında üst sınırın 5 yıl olarak devam etmesi ve ağır engellilerin araçlarını yakınlarının kullanabilmesi, ayrıca ÖTV muafiyetli araçların belirli kişilerce kullanılmasına ve engelli park kartı uygulamasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır” diyerek ifade etti. “Engelli bireylerin ÖTV muafiyetli araç alımının beş yıllık bir süre ile düzenlenmesi bu bağlamda düşünülmelidir” CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engelli bireylerin ÖTV muafiyetli araç alım sınırının 5 yıl olarak devam etmesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Engelli bireylerin bizzat kendilerinin kullandığı otomobillerde, araçların beşinci yılından itibaren arıza yapmaya başlaması sıkça rastlanan bir durumdur. Bu arızalar, engelli bireyler için büyük zorluklar yaratmakta ve günlük yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Araç arızası ile uğraşmanın engelli bireyler için zahmetli olduğu unutulmamalıdır, Bu nedenle, engelli bireylerin ÖTV muafiyetli araç alımının beş yıllık bir süre ile düzenlenmesi bu bağlamda düşünülmelidir” dedi. “Engellilere tanınan ayrıcalıkları kullanarak alınan araçları kullanacak kişiler taleplere uygun planlanmalı” CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Engellilere tanınan ayrıcalıkları kullanarak alınan araçları kullanacak kişiler taleplere uygun planlanmalı ve uygulanmalıdır. Engelli bireyin ve bu kişilerin bilgileri, Emniyet tarafından verilen engelli araç park kartı’na kaydedilmeli ve bu kart aracın görünür bir yerinde bulundurulmalıdır. Engelli park alanlarında araç park etmek için bu kartlar kullanılmalıdır” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.