TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Emmanuel Macron

İLKHABER-Gazetesi - Emmanuel Macron haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Emmanuel Macron haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Katar’dan Macron’un İsrail'e silah tedarikini durdurma çağrısına destek Haber

Katar’dan Macron’un İsrail'e silah tedarikini durdurma çağrısına destek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, İsrail’e silah tedarikinin durdurulmasına yönelik çağrısının yankıları uluslararası arenada devam ediyor. Katar’dan gelen açıklama, bu çağrıya güçlü bir destek niteliğinde. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Macron’un bu adımı, savaşı durdurmaya yönelik önemli ve takdire şayan bir adımdır ve BM ile Uluslararası Adalet Divanı kararlarıyla uyumludur” denildi. Katar ayrıca, uluslararası topluma İsrail’in Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırılarını durdurması için daha kesin ve etkili adımlar atılması çağrısını yineledi. ABD VE KATAR GÖRÜŞMELERİ ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile de bir görüşme gerçekleştirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, görüşmenin içeriği hakkında sosyal medya platformu X (eski Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, tarafların Lübnan ve İsrail’deki sivillerin evlerine dönmesine olanak sağlayacak 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının önemine ve Gazze’de ateşkes sağlanması için sürdürülen çabalara değindiğini belirtti. SUUDİ ARABİSTAN İLE BÖLGESEL GERGİNLİKLER KONUŞULDU Blinken, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Âl Suudi ile de bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi. Görüşmede, Lübnan’daki insani ihtiyaçların karşılanması, Gazze’de ateşkesin sağlanması ve bölgedeki gerginliklerin azaltılmasına yönelik adımlar masaya yatırıldı. FRANSA İLE DİPLOMATİK ÇABALAR ELE ALINDI ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Fransız mevkidaşı Jean Noel Barrot ile gerçekleştirdiği görüşmede de diplomasiye verilen önem vurgulandı. Görüşmede, İsrail, Gazze ve Lübnan’daki çatışmaların durdurulmasına yönelik diplomatik çabalar üzerinde duruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere ve Fransa liderleriyle görüştü Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere ve Fransa liderleriyle görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıklama İletişim Başkanlığı'ndan geldi. Başkanlıktan aktarılan bilgiye göre, görüşmede Türkiye ve İngiltere ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde Türkiye ile İngiltere ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi için yeni adımlar atılabileceğini ve ilişkilerdeki olumlu seyrin artarak devam etmesini arzu ettiklerini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer'ı yeni görevi için bir kez daha kutladı. MACRON İLE GÖRÜŞME: TÜRKİYE-FRANSA İLİŞKİLERİ VE KÜRESEL KONULAR Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye ile Fransa ikili ilişkileri, Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları gibi bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Fransa ilişkilerinin her alanda artırılmasının önemine değinirken, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılmasının gerekli olduğunu vurguladı ve bu konuda destek beklentisini belirtti. israil-filistin meselesi: barış için batılı ülkelerden teşvik Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede ayrıca, İsrail'in ateşkes konusunda Batılı ülkeler tarafından teşvik edilmesinin bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacağını, Fransa'nın da bu noktada somut adım atmasının yararlı olacağını söyledi.

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron, Başbakan Attal'ın görevde kalmasını istedi Haber

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron, Başbakan Attal'ın görevde kalmasını istedi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, seçimlerin ardından hükümet krizinin yaşandığı ülkede, Başbakan Gabriel Attal'ın istifasını reddederek görevde kalmasını istedi. Attal, seçimlerdeki başarısızlık sonrası istifasını sunacağını açıklamış, ancak Macron "ülkenin şu anki istikrarı için" Attal'ın görevde kalmasını talep etti. SEÇİM SONUÇLARI VE İTTİFAKLAR Macron'un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı, seçimlerde en fazla milletvekili çıkaran ikinci parti oldu, ancak geçen seçime göre sandalye kaybetti. Yeni Halk Cephesi ise sol partilerin birleştiği ittifak olarak en çok milletvekili çıkaran grup oldu, ancak hükümet kurma sürecinde zorluklar yaşıyor. BAŞBAKANLIK KRİZİ Yeni Halk Cephesi, Meclis'te en fazla sandalyeye sahip olmalarına rağmen, başbakan adayı üzerinde henüz uzlaşabilmiş değil. Macron'un Attal'dan ne kadar süre daha görevde kalmasını istediği belirsizliğini korurken, ülkenin ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğu bir dönemde hükümet krizinin çözümü için zaman verildiği belirtiliyor. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, ülkenin ekonomik durumuyla ilgili endişelerini dile getirirken, Macron'un yaklaşan NATO Zirvesi için ABD'ye gideceği bildirildi. Ayrıca, 26 Temmuz'da başlayacak Paris Olimpiyat Oyunları öncesinde ülkenin hızlı bir yaz geçireceği vurgulandı. ERKEN SEÇİM KARARI Macron, Ulusal Birlik'in Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki başarısı üzerine Ulusal Meclis'i feshederek erken seçim kararı almıştı, bu da ülkedeki siyasi dinamikleri etkileyen önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Fransa'da erken genel seçimlerin ilk turunda Macron'un uyarısı: Aşırı sağa tek bir oy bile verilmemeli Haber

Fransa'da erken genel seçimlerin ilk turunda Macron'un uyarısı: Aşırı sağa tek bir oy bile verilmemeli

Fransa'da erken genel seçimlerin ilk turunun resmi sonuçlarının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Aşırı sağa tek bir oy bile verilmemeli" dedi. Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 9 Haziran'da Ulusal Meclisi feshetmesinin ardından dün düzenlenen erken genel seçimlerin ilk turuna ait resmi sonuçlar İçişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. Bakanlık, 28 yaşındaki Jordan Bardella'nın liderliğini yaptığı aşırı sağcı parti Ulusal Birlik Partisi'nin (RN) oyların yüzde 33.15'ini, Jean Luc Melenchon'un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Parti (PS) ve Komünist Parti'den (PCF) oluşan sol koalisyon Yeni Halk Cephesi'nin (Nouveau Front Populaire) oyların yüzde 27.99'unu ve Emmanuel Macron'un Rönesans Partisi'nin yer aldığı Birlik (Ensemble) ittifakının ise oyların yüzde 20.04’ünü aldığını açıkladı. "YANILMAMALIYIZ" İlk tur sonuçların ardından Macron yaptığı açıklamada, "Yanılmamalıyız. En yüksek makamlara gelmek üzere olan aşırı sağdan başkası değil. Aşırı sağa tek bir oy bile verilmemeli. 2017 ve 2022'de, sol kanatta herkes bu mesajı iletti. Bu olmasaydı, hizmetkarınız (ben) ve siz burada olmazdık" dedi. Yüzde 67,5 katılım oranıyla 1981'den bu yana en yüksek katılıma sahne olan seçimlerin, ikinci turu 7 Temmuz’da yapılacak. İkinci turun ardından Ulusal Meclis'teki milletvekili dağılımı belli olacak.

G7 Liderler Zirvesi'nde Meloni ve Macron arasında gerginlik Haber

G7 Liderler Zirvesi'nde Meloni ve Macron arasında gerginlik

İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesi'nde, kürtaj konusundaki anlaşmazlıklar damgasını vurdu. İtalyan basınında yer alan haberlere göre, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında zirvenin sonuç taslağında "kürtaj" kelimesinin yer almaması konusundaki tartışma, iki lider arasındaki tansiyonun yükselmesine yol açtı. Macron, ilk gün oturumlarının ardından Fransız basınına yaptığı açıklamada, sonuç bildirisi taslağında İtalya'nın isteğiyle kürtaj ifadesinin yer almamasını eleştirerek üzüntü duyduğunu belirtti. Meloni ise Macron'u açıklamalarından dolayı seçim çalışması yapmakla suçlayarak, üzerinde uzlaşılan konularda tartışma yaratmanın anlamsız olduğunu ifade etti. Meloni, "Böyle zor zamanlarda G7 gibi değerli bir platformu seçim kampanyası yapmak için kullanmak son derece yanlış." değerlendirmesinde bulundu. İtalyan basını, resmi kaynaklara dayandırdığı haberlerinde, İtalya'nın kürtaj konusunda geçen yıl Japonya'nın Hiroşima kentindeki zirvede kabul edilen bildiride yapılan atfın arkasında durduğunu yazdı. İki liderin, dün akşam İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın G7 liderleri onuruna verdiği yemek sırasında gerilimi düşürdükleri basına yansıdı. G7 Liderler Zirvesi'nin ilk gününde G7 ülkeleri arasında Ukrayna veya İsrail'in saldırısı altındaki Gazze’ye yönelik konularda bildiride yer alacak ifadelerden ziyade kürtaj mevzusuyla ilgili anlaşmazlıklar ön plana çıktı. Fransa ve Kanada, kürtaja erişim hakkının garanti altına alınmasıyla ilgili atıf konusunda ısrarcı olurken, İtalya bu konuyu görüşmekten yana bir tavır sergiledi. Dönem başkanı İtalya'dan kaynaklar, bu konudaki müzakerelerin sürdüğüne dikkati çekti.

Joe Biden: Tüm esirler evlerine dönene ve ateşkes sağlanana kadar çalışmayı bırakmayacağız Haber

Joe Biden: Tüm esirler evlerine dönene ve ateşkes sağlanana kadar çalışmayı bırakmayacağız

ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile düzenlediği basın toplantısında, "Tüm esirler evlerine dönene ve ateşkes sağlanana kadar çalışmayı bırakmayacağız. Bunun gerçekleşmesi şart” dedi. ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile başkent Paris'teki Elysee Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Normandiya Çıkarması'nın 80. yıl dönümü törenlerinin ardından Ukrayna ve Gazze ile ilgili düzenlenen toplantıda Gazze Şeridi'nde 4 esirin serbest bırakılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek bölgedeki çatışmaların durması çağrısını yineledi. ABD'nin ateşkes önerisini desteklediklerini ifade eden Macron, bölgede yeni bir çatışmanın meydana gelmesini önlemek için çabalarını iki katına çıkaracaklarını vurguladı. Gazze Şeridi'nde 9 aydır devam eden çatışmanın ardından güneydeki Refah'ta durumun ve sivil kaybının kabul edilemez olduğunu belirten Macron, İsrail'in insani yardımlar için tüm geçiş noktalarını açmamasının ise tahammül edilemez olduğunu vurguladı. Macron, ABD ve Fransa'nın Lübnan'daki gerginliklerin tırmanmasını önlemek için ortak çabalarını 2 katına çıkaracağını bildirdi. “Tüm esirler evlerine dönene kadar çalışmayı bırakmayacağız” Konuşmasında Fransa ve ABD arasındaki dostluğu vurgulayan ABD Başkanı Joe Biden ise, Gazze Şeridi'nde 4 esirin serbest bırakılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Washington'un Filistin topraklarında tutulan kişilerin serbest bırakılması için çalışmaya devam edeceğini ifade eden Biden, “Tüm esirler evlerine dönene ve ateşkes sağlanana kadar çalışmayı bırakmayacağız. Bunun gerçekleşmesi şart” dedi. ABD Başkanı ayrıca Putin'in Ukrayna'da durmayacağını ve Rusya'ya karşı kararlılıkla duracaklarını belirtti. Biden, "Biz, dünya genelinde özgürlük ve demokrasiyi desteklemek için Fransa'nın yanındayız” diyerek konuşmasını noktaladı.

Macron’dan İsrail’e ateşkes çağrısı: “Gazze’yi bombalamayı durdur” Haber

Macron’dan İsrail’e ateşkes çağrısı: “Gazze’yi bombalamayı durdur”

PARİS (İHA) - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında ateşkes çağrısında bulunarak, “Bebekler, kadınlar, yaşlılar bombalanıyor ve öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve hiçbir meşruiyeti yok. Bu yüzden İsrail’i durmaya çağırıyoruz" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’nda İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye özel röportaj verdi. İsrail’in Gazze’ye ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü saldırılara ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Macron, ilan edilecek bir ateşkesin İsrail’e fayda sağlayacağını dile getirdi. Fransa’nın Hamas’ın eylemlerini de "açıkça kınadığını" hatırlatan Macron, ateşkes çağrılarına ABD ve İngiltere dahil diğer ülkelerin de katılmasını isteyip istemediğine yönelik sorulan soruya ise "Umarım katılırlar" şeklinde yanıt verdi. Ateşkesin tüm sivillerin korunmasına imkan tanıyacağını vurgulayan Macron, “Fiilen, bugün siviller bombalanıyor. Bebekler, kadınlar, yaşlı insanlar bombalanıyor ve öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve hiçbir meşruiyeti yok. Bu yüzden İsrail’i durmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. İsrail’in saldırılarında uluslararası hukuku ihlal edip etmediği sorulan Macron, “Ben bir hakim değilim. Ben bir devlet başkanıyım” şeklinde yanıt verdi. Macron, İsrail’in kendisini korumanın en iyi yolunun “Gazze’yi bombalamak olduğu" fikrine katılmadığını ve bunun çatışmayı uzatacağını ifade etti. “RUSYA’NIN UKRAYNA’DA YAPTIĞI EMPERYALİZM VE SÖMÜRGECİLİKTİR" Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline de değinen Macron, “Rusya’nın savaşı kazanmasına izin verilirse Avrupa’da Gürcistan ve Kazakistan gibi diğer eski Sovyet devletlerini ve tüm kıtayı tehdit edebilecek yeni bir emperyal güç ortaya çıkacak. Çünkü Rusya’nın Ukrayna’da yaptığı kesinlikle emperyalizm ve sömürgeciliktir" dedi. Ukrayna’yı desteklemenin Fransa’nın ve tüm ülkelerin "görevi" olduğunu söyleyen Macron, Ukrayna’nın kaybedilen toprakları geri alma mücadelesinde önümüzdeki ayların kritik olacağını söyledi. Macron Ukrayna’nın masaya oturma zamanının "henüz" gelmediğini, müzakere kararının da yalnızca Kiev’e ait olduğunu vurguladı. Macron, adil müzakerelerin yapılacağı, masada Rusya ile çözüm bulunacak bir zamanın geleceğini de sözlerine ekledi. “TEKNOLOJİ DEVLERİ SÖZLERİNİ TUTMUYOR” Sanal ortamda artan aşırıcılığı ilişkin konuşan Macron, Facebook’un ana şirketi Meta ve Google gibi şirketlerin platformlarında nefret söylemini hafifletmek için verdikleri sözleri "tamamen yerine getirmediklerini" ifade etti. Söz konusu şirketlerde Fransızca içerikleri kontrol edecek yeterince personel olmadığını, bunun da "utanç verici" olduğunu dile getirdi. Macron, bu konuda şirketlerini zorlayacağını belirtti. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DEĞİNDİ İklim değişikliğinin dünya genelinde terörizme neden olduğunu vurgulayan Macron, Batı Afrika’da bulunan Çad Gölü’nde kürsel ısınmanın sonucu su seviyesindeki düşüşü buna örnek olarak gösterdi. Macron, “İklim değişikliğinin bir sonucu olarak, balıkçılıkla geçinen birçok aile sıkıntı çekiyor. Birçok tür yok oldu ve bu, birçok insanı terörizme iten politikalara yol açtı” ifadelerini kullandı.

Fransa'da hükümetin gösterilere yaklaşımı toplumdaki taleplerin göz ardı edildiğini gösteriyor Haber

Fransa'da hükümetin gösterilere yaklaşımı toplumdaki taleplerin göz ardı edildiğini gösteriyor

İSTANBUL (AA) - ENES TAHA ERSEN - Fransa Özgür Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Enstitüsü (ILERI) Araştırmacısı Aurelien Denizeau, Fransa'da genç sürücünün polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan gösterilere ilişkin, "Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, birçok tutarsız çelişkili açıklama yapıyor. Şu ana kadar duruma çözüm bulamadı. Sadece konuşuyor ve insanları suçlayıp sosyal medyayı ve aileleri hedef gösteriyor." dedi. Siyaset Bilimci Denizeau, AA muhabirine, Fransız polisinin 27 Haziran'da içinde 3 kişi bulunan araca ateş açarak 17 yaşındaki sürücüyü öldürmesinin ardından başlayan protesto gösterilerini ve hükümetin politikalarını değerlendirdi. Fransa'daki olayların, polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle 17 yaşındaki Nael M'yi öldürmesiyle başladığına dikkati çeken Denizeau, "Polisin, 17 yaşındaki gençten tehdit aldığı ve buna karşılık ateş açtığı öne sürülmüştü ancak ortaya çıkan görüntüler bunu yalanlar nitelikte." dedi. Denizeau, Paris merkezli gösterilerin kısa sürede büyüdüğünü belirterek, hükümetin gerekli adımları atıp polis memurunu cezalandırılmamasının toplumda büyük tepkiye yol açtığını söyledi. Sokak olaylarının ardında pek çok sebep bulunduğunu kaydeden Denizeau, şu değerlendirmede bulundu: "Göstericiler, öldürülen genç Cezayir kökenli olduğu için polis memurunun ırkçı tavır sergilediğini düşünüyor. Cezayir, Fransa'daki vatandaşlarının güvenliğinden endişe duyduğu açıklaması yaptı. Toplumda Afrika kökenliler, ikinci sınıf vatandaş olarak görülme hissini yaşıyor, devlete karşı öfkesinin esas nedeni de bu. Olayların sadece tek bir sebebi var demek zor." Denizeau, Fransa'daki gösterilere destek amacıyla çeşitli ülkelerde de protesto gösterilerinin düzenlendiğine işaret ederek, ülke sınırlarını aşan gösterilerin ezilen ve yok sayılan halklar arasında dayanışma duygusu oluşturduğunu ifade etti. - "Macron birçok tutarsız, çelişkili açıklama yapıyor" Fransa'da hükümetin, protesto gösterilerine toplumdaki esas talepleri göz ardı ederek yaklaştığının altını çizen Denizeau, siyasetçilerin tepkilerin ardındaki gerçek nedenlere odaklanmak istemediğini dile getirdi. Denizeau, gösterilerin yatıştırılması için dijital platformlardaki paylaşımlara düzenleme getirilmesi yönündeki Senato kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, birçok tutarsız, çelişkili açıklama yapıyor. Şu ana kadar duruma çözüm bulamadı. Sadece konuşuyor ve insanları suçlayıp sosyal medyayı ve aileleri hedef gösteriyor. Esas sorunun ne olduğunu görmezden geliniyor. Bu da ülkenin gerçeklerini tam olarak anlaşılmadığını gösteriyor. Hükümet ülkedeki gerçek sorunları anlamıyor." - "Polis şiddeti sadece göçmen kökenliler için değil tüm Fransız toplumu için ciddi sorun" Polisin orantısız güç kullanımının tüm ülke için tehdit oluşturduğuna vurgu yapan Denizeau, "Gösteriler polis şiddetine karşı tepkiydi. Sonra olaylar kontrolden çıkarak büyük öfke patlamasına dönüştü. Fransa'da polis şiddeti sadece göçmen kökenliler için değil tüm Fransız toplumu için ciddi bir sorun." diye konuştu. Denizeau, polis teşkilatı içindeki sorunlara da değinerek, "Ülkede polis memurlarının sayısı yeterli değil. Bu yüzden iş yükleri ağır ve stresli. Polisler profesyonel gibi değil, haydut gibi davranıyor. Polis şiddetine karşı sokağa çıkanların gösterilerini bastırmak için yine polis kullanılıyor." şeklinde konuştu. - Ne olmuştu? Fransız polisi 27 Haziran'da Nanterre'de, içinde 3 kişi bulunan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki sürücü Nael M'yi öldürmüştü. Nael'in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı. Genci öldüren polis açığa alınmış ve tutuklu yargılanmasına karar verilmişti. Paris, Marsilya, Lyon dahil birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kadar kentte saat 21.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Macron, 4 Temmuz'da Elysee Sarayı'nda, protestoların yapıldığı şehirlerin belediye başkanlarıyla bir araya gelmiş ve "İşler çığırından çıktığında (sosyal medya ağlarına) erişimi düzenleyebilecek veya kesebilecek konumda olmalıyız." ifadesini kullanmıştı. Fransız Senatosu, 5 Temmuz'da dijital platform paylaşımlarına düzenleme getiren tasarıyı kabul etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.