TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#eleman

İLKHABER-Gazetesi - eleman haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, eleman haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Torbalı Ticaret Odası Başkanı, inşaat sektöründe eleman sıkıntısı büyüyor, aylık ücretler 50 bin TL'yi aştı Haber

Torbalı Ticaret Odası Başkanı, inşaat sektöründe eleman sıkıntısı büyüyor, aylık ücretler 50 bin TL'yi aştı

Olgun, "Sıvacı, boyacı, kalıp ustasının günlük yevmiyesi 2 bin TL'yi buldu. Sektörde bırakın kalifiye elemanı, vasıfsız eleman bile karaborsaya düştü. Sıvacılar, demirciler, kalıpçıların maaşları, beyaz yakalı çalışanların maaşlarından daha yüksek seviyede” dedi. 6 Şubat 2023'te yaşanan deprem felaketi, bölgede hızla başlayan konut inşaatları nedeniyle personel bulma sorununu artırdı. İzmir Torbalı'da, inşaat sektöründe çalışan kalifiye işçilerin günlük yevmiyelerinin 2 bin TL'ye ulaştığı öğrenildi. Bu yüksek talep karşısında özellikle; sıva, demir, kalıp, boya ve inşaat ustaları gibi uzmanlık gerektiren alanlarda usta ve yardımcı eleman eksikliği yaşanıyor. İnşaat sektöründeki personel sıkıntısı, projelerin zamanında tamamlanmasını ve maliyetlerin kontrol altında tutulmasını zorlaştırarak, sektördeki işverenleri olumsuz etkiliyor. Gençlerin inşaat sektörüne ilgi göstermemesi sorunu daha da derinleştirirken, bu durum gelecekte nitelikli iş gücü arzında ciddi bir azalmaya yol açabilir. "18 ile 25 yaştaki nesil bu sektörü tercih etmiyor" İnşaat sektöründe, maliyet artışlarının yanı sıra iş gücü alanında da zorluklar yaşandığını vurgulayan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “İzmir’in en çok konut üreten ilçelerinden Torbalı’da da inşaat sektöründe çalışacak eleman problemi baş göstermeye başladı. Kalıp, sıva, demir gibi beceri gerektiren mesleklerde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Halihazırda bulunan işçilerin çoğu da deprem bölgesindeki inşaatlara kaydı. Sektörde bırakın kalifiye elemanı, vasıfsız eleman bile karaborsaya düştü. Yerlerine yeni bir iş gücü gelmedi, açık pozisyonlar ise büyüdü. Gençlerimize inşaat denildiğinde, korku dolu gözlerle bakıyorlar. 18 ile 25 yaştaki nesil bu sektörü tercih etmiyor” diye konuştu. "İşçilerin aylık maaşları ortalama 50 bin lirayı aşıyor" Olgun, “TÜİK verilerine göre, inşaat sektörü malzeme endeksi yıllık bazda yüzde 52, işçilik endeksi yüzde 113,47 artış gösterdi. Malzeme giderleri gibi işçi maaşları da yükselmeye devam ediyor. İşçilerin aylık maaşları ortalama 50 bin lirayı aşıyor. Günlük olarak bin 500 ile 2 bin lira arasında değişen ücretler, mesailerle birlikte aylık 60-70 bin lirayı buluyor. Sıvacılar, demirciler, kalıpçıların maaşları, beyaz yakalı çalışanların maaşlarından daha yüksek seviyede” şeklinde aktardı. Kalifiye eleman eksikliğinin, projelerin zamanında tamamlanmasını ve kalite standartları karşılamayı zorlaştırdığını vurgulayan Olgun, “Torbalı’da konut satışlarında 2020 yılından beri bir düşüş yaşanıyor. 2020 yılında 6 bin 890, 2023 yılında ise 5 bin 390 konut satışı gerçekleşti. Yüzde 21,77 oranında bir azalma var. Müteahhitler inşaatlarda çalışacak eleman bulamıyor. 20 kişinin yaptığı işi 10 kişi yapmaya çalışıyor. İnşaatlar zamanında yetişemiyor. Bu durum hem müteahhitlerimize hem de vatandaşlarımıza büyük sıkıntılar doğuruyor” dedi.

Karslıoğlu: “İnşaat sektöründe eleman sıkıntısı had safhada” Haber

Karslıoğlu: “İnşaat sektöründe eleman sıkıntısı had safhada”

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, DAİMFED Genel Başkan Yardımcısı Sayım Azmaz ve DAİMFED Genel Sekreteri Enes Yılmaz, Adana İŞKUR Müdürü Ahmet Karaveli’nin bir araya geldiği görüşmede inşaat sektörünün son yıllarda had safhada yaşadığı eleman sıkıntısının çözümü noktasında istişarede bulundular. DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, inşaat sektörünün son birkaç yıl içerisinde eleman bulamama sorunu yaşadığını söyleyerek, “Son olarak yaşadığımız asrın felaketi depremlerden sonra eleman sıkıntımız had safhaya gelmiştir. Çözüm noktasında birikimine, tecrübesine güvendiğimiz İŞKUR Müdürümüz Ahmet Karaveli ile birlikte önce teşhis koyarak karşılıklı neler yapabileceğimizi mütalaa ettik. Çözüm noktasında birtakım kararlar alarak sonuca ulaşacağımızı umuyorum. İŞKUR yapacağımız çalışmalara ilave olarak, mahkumlara sağlayacağımız iş makinesi eğitimlerimizin neticesinde önemli yol katedeceğimize inanıyorum” diye konuştu. “Vasıflı, vasıfsız eleman sıkıntılarını biliyoruz” Adana İŞKUR Müdürü Ahmet Karaveli de DAİMFED’in çalışmalarını yakından takip ettiklerini ifade ederek, “Sektör olarak yaşadığı iş gücü, vasıflı, vasıfsız eleman sıkıntılarını elbette biliyoruz. İŞKUR olarak bu konuda iş başı eğitimleri, iş ve meslek danışmanlığı, teşvikler olarak süre gelen çalışmalarımız devam etmektedir. Ancak pandemi ve akabinde deprem felaketiyle oluşan süreçte ülke olarak sıkıntılar yaşamaktayız. Bunların çözümü noktasında bakanlık düzeyinde bir takım teşvik çalışmaları sürmektedir. DAİMFED’in gayretlerini de biliyor ve takdirle karşılıyoruz. DAİMFED ile istişarelerimizin bir sonuca ulaşacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Çalıştıracak eleman bulamadı, akademi kuruyor Haber

Çalıştıracak eleman bulamadı, akademi kuruyor

(İLKHABER)- Adana’da pandemi döneminde birçok eleman sektör değiştirdiği için kebap ve dönerciler, uzun süredir asgari ücretin 2-3 katı fiyatına çalıştıracak usta, asgari ücretin en az 1 buçuk katı fiyatına ise çalıştıracak garson, komi ve kurye bulamıyor. Kentte 2, Fas’ta ve Irak’ta 1’er şubeyle faaliyet gösteren ‘Piton Döner’in sahibi Mehmet İkram Taş ise gelen talepleri değerlendirmek için daha fazla şube açmak istedi. Ancak eleman bulamayan Taş, şube açamadı. Daha sonra eleman sorunu için çözüm arayan Taş, merkez Seyhan ilçesinde bulunan Sanayi Sitesi içerisinde ‘Piton Döner Akademi’ adı altında 5. şubesini açmaya karar verdi. Burada hem döner ustası yetiştirilecek hem de şube, bölgeye hizmet verecek. Yetişen ustalar ise ‘Piton Döner’in yeni açılacak yurt içi ve yurt dışı şubelerinde asgari ücretin 2-3 katı ücretle işe başlayacak. “Döner ustaları burada yetişecek” İhlas Haber Ajansı’na konuşan Mehmet İkram Taş, ilk kez bir dönercinin akademi açtığını söyleyerek, “Sürekli yurt içi ve yurt dışında şube talebi geliyordu. Ancak eleman bulamadığımız için şube açmayı hep erteliyorduk. Sonunda aklımıza bir şube açalım, orada da eleman yetiştirelim fikri geldi. Sanayi Sitesi’nde bir yer tuttuk ve tadilatına başladık. İnşallah 1 ay içerisinde burası faaliyete girecek. Hem şubemiz olacak hem de döner ustaları burada yetişecek” dedi. “Dünyada ilk oldu” Şimdiden çok fazla kayıt aldıklarını söyleyen Taş, “İlk duyuruyu yaptığımız günden bu yana çok fazla kayıt aldık. Sonuçta bu akademiyi bitirenlerin işi hazır olacak. Yurt içi ve yurt dışında çalışma şansları olacak. Yurt dışında çalışanlara dolar üzerinden maaş ödenecek. Dönerciliğin akademisi dünyada ilk oldu” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.