TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#ekonomist

İLKHABER-Gazetesi - ekonomist haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, ekonomist haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İslam Memiş: ''Avrupa'da işler hayal ettiğiniz gibi değil, Türkiye onlar için cennet, Geliyorlar!'' Haber

İslam Memiş: ''Avrupa'da işler hayal ettiğiniz gibi değil, Türkiye onlar için cennet, Geliyorlar!''

Ekonomi uzmanı İslam Memiş, Avrupa'da iş bulma ve çalışma şartlarının beklentilerin altında olduğunu belirterek, Türkiye'nin sunduğu fırsatlarla yabancı işçiler için adeta bir cennet haline geldiğini ifade etti. Memiş, özellikle 50 yaş ve üzeri iş gücünün Türkiye’ye doğru büyük bir göç yaşadığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, nitelikli yabancı işçilerin Türkiye'de çalışabilmesi için önemli bir düzenleme yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik ile çalışma izni muafiyeti süresi uzatıldı. Bu değişiklik, ekonomik ve sosyal alanlarda Türkiye’ye önemli katkılar sağlayabilecek yabancıları kapsıyor. 16 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından "Uluslararası İşgücü Kanun Uygulama Yönetmeliği"nde yapılan değişiklik, nitelikli yabancı işçilerin Türkiye'de çalışma izni muafiyeti süresini altı aydan üç yıla çıkarıyor. Bu düzenleme, Türkiye’ye ekonomik, sosyo-kültürel ve teknolojik alanlarda katkı sağlayabilecek yabancıların çalışma izinlerini kolaylaştırıyor. Yönetmeliğe göre, ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından bildirilen yabancılar için çalışma izni muafiyeti süresi altı aya kadar uzatılabiliyor. 48. maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri kapsamındaki yabancılar için ise, muafiyetin düzenlendiği tarihten itibaren altı aylık süre geçmedikçe aynı muafiyet kapsamında yeni başvuru yapılamayacak. Ancak, (ı) bendi kapsamında muafiyet verilenler için takvim yılı esas alınacak. Ayrıca, 48. maddenin (ş) bendi kapsamında değerlendirilenler, 49, 50 ve 51. maddelerden istisna tutulacak ve çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilecek. Bu kapsamda, yalnızca çalışma izni muafiyeti bilgi formu düzenlenecek. İslam Memiş: ''Nitelikli yabancı işçiler Türkiye'de sıkça görülecek'' Altın ve para uzmanı İslam Memiş, bu değişiklikle ilgili yaptığı açıklamada, Avrupa'dan büyük bir istihdam göçü yaşanacağına ve 50 yaş ve üzeri iş gücünün Türkiye’ye geleceğine dikkat çekti. Memiş,''Değişime inanmayanlar, artık yeni göreceğiniz tablo şu:.Artık istihdam 50 yaş ve üzeri olacak. Özellikle Avrupa'dan büyük bir istihdam göçü yaşanacak. Avrupa'da işler hayal ettiğiniz gibi değil. Türkiye onlar için cennet. Artık 0 yaş üzeri Avrupalı işçileri sık göreceksiniz. Artık "çalışacak eleman bulamıyoruz" diyenleri göremezsiniz. Artık kapı kapı gezip "işçi lazım mı?" diyenleri göreceksiniz. Artık tek dünya var; Türkiye onlar için cennet. Geliyorlar.'' ifadelerini kullandı.

Ünlü ekonomist Steve Hanke: Türkiye toparlanma yolunda Haber

Ünlü ekonomist Steve Hanke: Türkiye toparlanma yolunda

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in uyguladığı sıkı para politikaları, Türkiye'nin ekonomik göstergelerinde olumlu sonuçlar doğururken, ABD'li ekonomist Prof. Dr. Steve Hanke'den Türkiye enflasyonuna ilişkin yeni bir değerlendirme geldi. Johns Hopkins Üniversitesi'nde Uygulamalı Ekonomi Profesörü olarak görev yapan ve "Doktor Para" lakabıyla bilinen Hanke, Türkiye'nin yıllık enflasyon oranını %26,9 olarak ölçtüğünü açıkladı. Steve Hanke: ''Türkiye toparlanma yolunda'' Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Hanke, Türkiye'nin toparlanma yolunda olduğunu belirterek, "Bugün Türkiye'nin enflasyon oranını yıllık %26,9 olarak ölçüyorum. TÜRKİYE TOPARLANMA YOLUNDA" ifadelerini kullandı. Hanke'nin bu açıklaması, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan %71,6'lık yıllık enflasyon oranıyla ciddi bir fark gösteriyor. Ünlü ekonomist daha önce de TÜİK'in verilerine şüpheyle yaklaşmış ve kendi hesaplamalarını paylaşmıştı. Hanke'nin açıklamaları, uluslararası piyasalarda ve ekonomi çevrelerinde dikkatle takip ediliyor. Türkiye Ekonomisi ve Sıkı Para Politikaları Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yönetiminde uygulanan sıkı para politikaları, Türkiye ekonomisinde bir dizi olumlu gelişmeyi beraberinde getirdi. Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) düşüş gösterirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervlerinde de toparlanma yaşandı. Bu gelişmeler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi için uygun bir zemin oluşturdu. Steve Hanke Kimdir? Prof. Dr. Steve Hanke, Johns Hopkins Üniversitesi'nde uygulamalı ekonomi profesörü olarak görev yapıyor. Çin'den ABD'ye kadar geniş bir coğrafyada birçok kuruluşun danışmanlığını yapmış olan Hanke, Reagan döneminde ABD Ekonomi Danışma Konseyi’nde de görev aldı. Litvanya, Karadağ, Bulgaristan, Venezuela, Endonezya gibi birçok ülkeye danışmanlık hizmeti veren Hanke, dünyanın en etkili ekonomistlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Emeklilerin maaş alamaması söz konusu: Ekonomist Evren Devrim Zelyut açıklama yaptı Haber

Emeklilerin maaş alamaması söz konusu: Ekonomist Evren Devrim Zelyut açıklama yaptı

Ekonomist Evren Devrim Zelyut bu konu hakkında, emekli maaşlarının az olunduğu düşünülürken esas tehlikenin bu zihniyetin devam etmesi halinde emekliler maaş alamayacaklar, şeklinde açıklama da bulundu.  Emekli bayram ikramiyeleri Gündem içerisinde emeklilerin bayram ikramiyelerine yapılmakta olan yüzde 50 zamların konuşulması devam ederken, ekonomist Evren Devrim Zelyut, bir başka konuya da işaret etti. Halk Tv kanalında yayınlanan Gündem Özel programına katılan Zelyut emeklilik maaş ödenmeme durumuna dikkat oluşturdu.  Asgari ücrete zam gelmesinin ardından peş peşe diğer maaşlara da zam geldi. Lakin maaşlara zam gelirken diğer fiyatlar durduğu yerde durmuyor. Bu sebeple emekli vatandaşlara maaşları yetmiyor. Yetmediğinden dolayı herkes emekli maaşlara az zam geldiğinden yakınıyor. Ancak daha fazla zam yapılma durumu ülke ekonomisini zor şartlara sokabilir. Bu durum da emeklilerin hiç maaş alamama gibi bir riskle karşı karşıya bırakabilir. Bu durum Küresel Emeklilik Raporunu açıklayan Evren Devrim Zelyut gözler önüne sermiş durumdadır. Küresel Emeklilik Raporu Evren Devrim Zelyut yapmış olduğu açıklama da Küresel Emeklilik Raporundan bahsetti. Rapor içerisinde dünya genelinde emekli sistemleri incelenip A, B, C ve D olarak kategorize yapılıyor. D kategorisi içerisinde ülkeler de arasında Hindistan, Arjantin, Tayland ve Türkiye yer alıyor. Bu kategori içerisinde bulunan ülkeler açısından emeklilik sistem sürdürülebilirlik açısından ciddi endişeleri bulunuyor. Yapılan bu değerlendirmelerde bu ülkelerin emeklilik sisteminde önemli düzenleme olmazsa, emekli maaş ödemelerinde sorun yaşanması bekleniyor. Evren Devrim Zelyut Türkiye malı durumlarına göre rezerv durumuna işaret edip, ülke ekonomik durumu ile karşı karşıya bulunduğunu bu durumun emekli maaş ödemeleri riske atılacağı vurgulandı.

Türkiye'nin en genç 35. CEO'su, yerli motor üretimiyle öne çıktı Haber

Türkiye'nin en genç 35. CEO'su, yerli motor üretimiyle öne çıktı

İBRAHİM BAYSAL (İLKHABER)- Türkiye'nin yerli motor üreticisi Erin Motor'un Genel Müdürü Ersin Şahin, Ekonomist dergisi tarafından "40 Yaş Altı 40 Genç CEO" araştırmasında Türkiye'nin en genç 35. CEO'su oldu. Şahin, Erin Motor'un 2022 yılında cirosunu 2 kat artırarak 672 milyon TL'ye çıkarmasını sağladı ve şirketin 431 kişiyi istihdam etmesine katkı sağladı. Erin Motor, Türkiye'nin yüzde 100 özgün Türk tasarımı ve üretimi yapan markası olarak ön plana çıkıyor. 10 bin saat ömür testi kanıtlanmış dayanıklı tasarımı, 2 yıl 1.000 saat kullanım garantisi, yüksek basınçlı yakıt pompası ile düşük yakıt tüketimi gibi özellikleriyle tarım, denizcilik ve jeneratör alanlarının ihtiyaçlarını karşılayan Erin Motor, en son İHA ve DİHA'lar için geliştirdiği motorla da adından söz ettirmişti. Şahin, Erin Motor'un yatırımlarıyla ilgili olarak "4 ortaklı bir aile şirketinin, 3 ortağın ikinci nesli tarafında şirketimizi yönetiyoruz ve hepimizin gençleri birbirine çok yakın. Bu bir takım oyunu ve başarılı bir takım oyunu oynadığımızı düşünüyorum. Genel olarak grup şirketlerinin tamamında ortaklarımızla beraber büyüme hedefimiz var. Önümüzdeki dönem, önceliğimiz Sivas'taki yatırımımızı tamamlamak. Çünkü hem İstanbul'un sosyo-ekonomik gelişimini hem de deprem riskini göz önüne aldığımızda bunun en büyük önceliğimiz olarak belirledik. Umarım 2024 yılı içerisinde ikinci lokasyonumuzu açmış ve riski dağıtmış olacağız. İkinci lokasyonla beraber büyüme hedeflerimize geçeceğiz" dedi. Şahin, iş hayatıyla sosyal hayatını nasıl dengelediği konusunda ise şu açıklamalarda bulundu: "Sosyal hayatım ailem, çocuklarım ve dostlarımdan oluşuyor. Bunun haricinde amatör olarak fotoğrafla ilgileniyorum ve beni iş hayatının stresinden uzaklaştırıp kafamı dinlendiriyor. Böylelikle işe ayırdığım zamanlarda verimliliğimi arttırdığına inanıyorum. Sürekli aynı konuların etrafında dönmemek adına bir kaçış noktanızın olması çok önemli. Fotoğraf da benim hayatımda bunu sağlıyor."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.