66 Yaşında Hayata Veda Eden Mario levi Limdir? Mario Levi Kitapları
Mario Levi'nin vefatını, Buart Sanat Atölyesi sosyal medya hesabından duyurdu. Atölye, açıklamasında, "Canım hocamız, edebiyatımızın duygulu ve güçlü kalemi, eşsiz insan, bir tanemiz Mario Levi'yi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Edebiyata, bizlere kattıkları için minnettarız. Tüm sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyoruz" ifadelerini kullandı.
Mario Levi Kimdir?
Levi, 1957 yılında İstanbul'da doğdu. İlk öyküsünü 1975 yılında kaleme aldı. 1984 yılından sonra Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat, Argos ve Oksijen gibi birçok yayın organında yazılar yazdı.
Mario Levi Kitapları:
Levi, "İstanbul Bir Masaldı", "En Güzel Aşk Hikayemiz", "Bir Şehre Gidememek", "Lunapark Kapandı" ve "Size Pandispanya Yaptım" gibi çok sayıda kitap kaleme aldı. Eserleri, birçok dile çevrildi ve ödüller kazandı.
Mario Levi ve İstanbul
Levi, İstanbul'a olan tutkusuyla tanınıyordu. 2016 yılında verdiği bir röportajda, "İstanbul benim için bir ilham kaynağı oldu. Kötüsüyle de ilham kaynağı oldu. İstanbul aslında neresinden bakarsanız bakın yaşanması kolay olmayan, hatta yaşanması zor bir şehir. Tarihin bıraktığı izler yüzünden de öyle, bugün açısından da öyle" demişti.
Levi, PEN Yazarlar Derneği'nin de aktif bir üyesiydi. Dernek, Levi'nin vefatı üzerine yaptığı açıklamada, "Edebiyat dünyası bir değerini daha yitirdi. Yazın dünyasında 'İstanbul Aşığı' yazar olarak tanınan, inceliklerle dolu, edebiyatımızın güçlü kalemi değerli Mario Levi'yi kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz" ifadelerini kullandı.
Mario Levi'nin ailesi, sevenleri ve okurları, onun eserleriyle yaşamaya devam edecek.
Mario Levi Sözleri
"İnsan en çok kaybettikleriyle kazanıyordu galiba. Gerçek öğrenmeler, gerçek bedelleri gerektiriyordu."
"İnsan en çok kaybettikleriyle kazanıyordu galiba. Gerçek öğrenmeler, gerçek bedelleri gerektiriyordu."
Cinsel sorunlardan,rezil sarhoşluklardan,yalnızlıklardan ve tüm düzensizliklerden kurtulabilmek için bir kadınla yaşamayı olası bir çözüm olarak görebilen şahane uyumsuzların büyük bir kendi kendini kandırma çabası gösterdiği dünyamızda,kimi ayrıntıların değil anlatılmaya,yaşanmaya bile değer bulunmayacağını çok iyi biliyorum.
''Kitaplar'' diyebiliyorum, ''kitapların çok özel dünyasından hep bir şeyler beklemiştiniz ne de olsa;kandırmacalardan ve kaçışlardan bir küçük sığınak yaratmıştınız kendinize. Günün birinde,sözcüklerden vebolasılıklardan aldığınız güçle birçok yanılgıyı bir küçük yalanla geçiştirebilir,dahası açıklayabilirdiniz.''
'' Kimi sözler, insanın içinde yavaş yavaş, günün birinde asıl anlamlarını bulmak için yürüyor...''
"Her Yahudi gibi ben de 'ülkesini' doğurmaya, yaşamaya ve bulmaya çalışan bir gezgindim sonuçta. Her Yahudi gibi ben de 'vatansız'dım birilerinin gözünde... Her Yahudi gibi ben de 'sıradan'dım, 'güvenmez ve güvenilmez'dim, 'dilsiz ve yabancı'ydım.."
İstanbul Bir Masaldı ·Yaşamayı hayal ettiklerinizi yaşayamamak sizde müthiş bir ölüm duygusu uyandırır.
Yola çıkışların hüznünü yaşamak...Bu dizeyi neden hatırladım şimdi? Hayat verdiği şarkıya yeniden dönme ihtiyacını duyduğumdan mı? Kim bilir...