TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Dsi̇

İLKHABER-Gazetesi - Dsi̇ haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dsi̇ haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Seyhan Nehri temizliği için 3 iş makinesi ile çalışmalar başladı Haber

Seyhan Nehri temizliği için 3 iş makinesi ile çalışmalar başladı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Nehri’nin su kesintisi ve kötü görüntüsü hakkında açıklama yapmıştı. Karalar, hızlı tren köprü inşaatı nedeniyle nehir yatağının suyla doldurulamadığını belirterek bu durumun görsel kirlilik ve bataklık oluşumuna yol açtığını ifade etti. Köprü inşaatını yapan firmayı çalışmalarını hızlandırmaya ve DSİ'nin suyu yeniden vermesini sağlamaya çağırdı. Ayrıca, DSİ’den nehir yatağının temizliği ve kötü görüntünün giderilmesi için harekete geçmelerini rica etti. Karalar, Seyhan Nehri’ndeki kontrolün tamamen DSİ’de olduğunu vurguladı. Bunun üzerine Seyhan Nehri’nde yaşanan kirlilik sorunları üzerine Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğü, nehir yatağında kapsamlı bir temizlik çalışmasına başladı. Yapılan resmi açıklamaya göre, ulusal medya organlarında çıkan “Seyhan Nehir Yatağının Adana Şehir Merkezi Kesimlerindeki Aşırı Kirlilik” iddialarının ardından, DSİ 6. Bölge Müdürlüğü hızla harekete geçti. Bölgedeki kirliliğin temizlenmesi amacıyla 3 adet iş makinesi ile makineli temizlik çalışmalarına başlandığı bildirildi. Kirliliğin Sebebi: Yüksek Hızlı Tren Köprü Çalışmaları ve Can Suyu Yetersizliği DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, kirliliğin nedenleri detaylı bir şekilde açıklandı. Özellikle, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın denetiminde devam eden “Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı” projesi kapsamında nehir yatağında yapılan köprü çalışmalarına dikkat çekildi. Bu çalışmalar nedeniyle yaklaşık dört aydır Seyhan Nehri’ne yalnızca “can suyu” adı verilen minimum su bırakılmakta, bu durum da nehir yatağında ciddi bir kirliliğe yol açmaktadır. Açıklamada, “Nehir yatağının geniş olması nedeniyle bırakılan can suyu, yatağın tamamını temizleyememektedir. Hızlı tren köprü çalışmaları sebebiyle, nehir yatağının haberlere konu kısımları tamamen suyla doldurulamamış ve bu süreçte can suyu ile beslenen bitkiler fazlaca gelişerek görüntü kirliliği oluşturmuştur.” ifadelerine yer verildi. Tarım Arazilerine Verilecek Su Miktarı Dikkate Alınıyor Ayrıca, açıklamada Seyhan Nehri’ne bırakılacak fazla suyun tarım arazilerine verilmesi gereken miktarın israfına yol açacağına vurgu yapıldı. Seyhan Regülatörü ile Seyhan II HES Regülatörü arasındaki nehir yatağının tamamen suyla doldurulması durumunda, yaklaşık 176.000 hektar alana verilmesi gereken bir günlük suyun denize bırakılacağı belirtildi. Bu durum, hem tarım alanlarının sulanması hem de devam eden tren yolu köprü çalışmalarını aksatacağı için tercih edilmemiştir.

Denizli'de çiftçilerin DSİ’ye yürüyüşü öncesi kaymakam müdahale etti, eylem önlenerek sorun çözüldü Haber

Denizli'de çiftçilerin DSİ’ye yürüyüşü öncesi kaymakam müdahale etti, eylem önlenerek sorun çözüldü

Denizli'de uzun süredir su alamadıkları ve tarım arazilerini sulayamadıkları gerekçesiyle çok sayıda çiftçi, DSİ'ye yürüme kararı aldı. Üreticilerin yürüyüşe başlamadan devreye giren kaymakam, üreticilere 1 haftalık su verilmesini sağlayınca eylem sağduyuyla noktalandı. Denizli'nin Sarayköy ilçesi Beylerbeyi ve Duacılı mahallesinde üretim yapan çiftçiler, haftalardır tarım arazilerini sulayamadıkları gerekçesiyle Devlet Su İşleri (DSİ) 212. Şube Müdürlüğüne yürüme kararı aldı. Denizli - Aydın karayolu Beylerbeyi kavşağına yakın bir noktada bir araya gelen çiftçilerin, 40'a yakın traktörle Denizli kent merkezindeki DSİ 212. Şube Müdürlüğüne hareket edeceği bilgisi üzerine kolluk kuvvetleri harekete geçti. DSİ Şube Müdürlüğü önünde çevik kuvvet ve polis ekipleri geniş güvenlik önlemi alırken, çiftçilerin ikna edilmesi için ise görüşme gerçekleştirildi. Beylerbeyi Mahallesi'nde toplanan üreticilerin harekete geçeceği sırada ise Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk, İlçe Jandarma Komutanı ve Denizli Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü üreticilerin yanına geldi. Burada üreticilerin sorunlarını dinleyen Kaymakam Cantürk ve yetkililer, DSİ Aydın Bölge Müdürlüğü ve 212. Denizli Şube Müdürlüğü ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılan görüşmelerin sonucunda üreticilerin tarım arazilerini sulayabilmeleri için 1 hafta sulama suyunun verilmesine karar verilimce, eylem sağduyuyla sorunsuz bir şekilde tamamlandı.

Adana Ceyhan Ovası'nda tarımsal verimlilik artıyor Haber

Adana Ceyhan Ovası'nda tarımsal verimlilik artıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için suyun her damlasına sahip çıkarken, toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmalarıyla da tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamayı hedefliyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; Adana Ceyhan Ovası 1. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi kapsamında devam eden etüt çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Çalışmaların tamamlanmasıyla projenin uygulandığı 318 bin 460 dekar alanda %25’den yüzde 100’e kadar verim artışı hedeflediklerini ifade eden Genel Müdür Mehmet Akif Balta, “Verimli bir tarımsal üretim için toprakta hava-su dengesinin sağlıklı bir şekilde kurulması gerekmektedir. Adana’da çalışmalarına devam ettiğimiz Tarla İçi Geliştirme Projemiz sayesinde; bitkilerin kök bölgelerine zarar vererek verim kaybına neden olan yüksek taban suyu kök bölgesinden uzaklaştırılarak, tarım arazilerimiz ıslah edilmiş olacaktır. Böylece; bitki-toprak-su dengesi sağlanacak, üreticinin tarlasına zamanında girmesi sağlanacak, mekanizasyon faaliyetleri kolaylaşacak ve hem zamandan hem de akaryakıttan tasarruf sağlanabilecektir” dedi. Etüt çalışmaları başarılı bir şekilde devam ediyor Projenin ayrıntıları hakkında bilgi veren Balta, “Adana Ceyhan Ovası 1. Kısım Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve TİGH Projesi kapsamında 33 mahallede toplam 318 bin 460 dekar alana fayda sağlanacaktır. Bugüne kadar; proje alanında yer alan drenaj kanallarında rusubat temizliği ve derinleştirme işlemi yapılmıştır. Kapalı dren hatlarının döşenmesi için toprak etütleri ve taban suyu etütleri başarılı bir şekilde devam etmektedir. İlerleyen safhalarda ise tarla içi kapalı drenaj çalışmaları, açık drenaj kanalları ve diğer su yollarının temizlenmesi ve derinleştirilmesi, kavşut, menfez yapılarının yapılması, arazide kaba tesviye yapılması, lateral ve kollektor borularda yıkama (temizlik) ve onarım işleri vatandaşlarımızdan hiçbir ücret alınmaksızın gerçekleştirilecektir” dedi. Balta, Adanalı çiftçilerin toprağa ne kadar kıymet verdiklerine, Adana’da görev yaptığım süreçte yakından şahit olduğunu kaydederek, “Çukurova’nın bereketli verimli topraklarını daha da kıymetli hale getirmek, çiftçilerimizin refah seviyelerini artırmak ve tarımsal ekonomimize güç vermek için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm mesai arkadaşlarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Su krizi yaşanan Adana’daki Çatalan Barajı’nda inceleme Haber

Su krizi yaşanan Adana’daki Çatalan Barajı’nda inceleme

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ekinci, İşletme ve Bakım Dairesi Başkanı Mehmet Uğur Yıldırım ile birlikte DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve Sulama Birlikleri başkanlarının katılımıyla, su krizi yaşanan Türkiye'nin tarımsal üretiminin önemli bölümünün karşılandığı verimli topraklara sahip Adana’daki Çatalan Barajı'nda incelemelerde bulundu. Türkiye'nin tarımsal üretiminin önemli bölümünün karşılandığı en verimli ovalardan olan Çukurova'da su krizi büyürken, sulama birliğinden çiftçilere duyurulmak üzere mahalle muhtarlarına gönderilen resmi yazıda, güzlük ekim yapılmaması istenmişti. Uyarıda, suyun ancak meyve bahçelerine yeteceği, güzlük soğan, patates, sarımsak ve her türlü sebze ekiminin yapılmaması, ekim yapılırsa da su verilemeyeceği ifade edilmişti. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da, Adana’da su kıtlığı başladığını ifade etmiş, acilen Çukurova'nın tümünde eski vahşi sulama alışkanlıkların terk edilerek yerini cazibeli kapalı basınçlı sulama sistemine bırakması uyarısında bulunmuştu. Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) de 1 Haziran tarihinde Çatalan Baraj gölünün doluluk oranı yüzde 84,64 iken Ağustos ayında bu oranın yüzde 65,11’e düştüğü, kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan gölde yaklaşık 70 günde yüzde 19, 53’lük bir su kaybı olduğu duyurulmuştu. Bu gelişmelerin ardından DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ekinci, İşletme ve Bakım Dairesi Başkanı Mehmet Uğur Yıldırım, Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve Sulama Birlikleri başkanları, Adana'nın en önemli içmesuyu kaynağı olan Çatalan Barajı'nda incelemelerde bulundu. Genel Müdür Yardımcsı Ekinci başkanlığındaki heyet, sulama altyapısını oluşturan kanallarda ve pompa tesislerinde de incelemelerde bulunarak, Sulama Birliği başkanlarından brifing aldı.

Adana’da Ocak ayından buyana 12 kişi sulama kanallarında boğuldu Haber

Adana’da Ocak ayından buyana 12 kişi sulama kanallarında boğuldu

Adana’da DSİ verilerine göre son 5 yılda 79 kişi sulama kanalarında boğularak hayatını kaybetti. 2024 yılının Ocak ayından itibaren ise 12 kişi sulama kanallarında boğularak can verdi. Adana’nın 12 yıllık boğulma sayısı ise 330’u buldu. İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; Yaz sıcaklarının kendini göstermesiyle birlikte, kenti çevreleyen sulama kanalları başta olmak üzere Seyhan Gölü ve Seyhan nehrinde serinlemek isteyen çocuk ve yetişkinler yüzmeye devam ediyor. Son 5 yılda Adana’da sulama kanallarında 79 kişi hayatını kaybetti. Bu yılın ocak ayından itibaren ise toplam 12 kişi sulama kanallarında boğuldu. 12 yılda ise toplam kentte yaşanan boğulma vakası 330’a ulaştı. Boğulma vakalarının yaşandığı kentte sıcak havaları bahane eden çocuklar ve gençler can alan serin sulara girmeye devam ediyor. Ailelerin çocuklarını sürekli kontrol etmesi gerektiğini belirten Celal Taş, “Annelerin ve babaların çocukların arkasından gitmemesinden kaynaklı bu durumlar yaşanıyor. Mahallelerdeki çocuklar yaz aylarında birlikte sulama kanalların gidiyor. Biri girdiğinde diğerleri de arkasından giriyor. Dolayısıyla başımıza bu üzücü olaylar geliyor. Ailelerin çocuklarımız nerede diye düşünmeleri gerekiyor. Yüzme havuzları var. Pahalı bir şey de değil. Çocuklar serinlemek ve ya vakit geçirmek için havuzlarda suya girebilirler. Ama ailelerin çocuklarının arkasında durmalılar” dedi. Çocukları uyardıklarını ama dinlemediklerini aktaran Emine Taycı ise, “Yaz aylarında sulama kanallarının suyu gündüz saatlerinde kesilmeli. Akşam 18:00’dan sonra sular verilmeli. Çocukların hiçbir şeyden korkuları yok. Kanala sıcak olduğu için atlıyorlar. Bizler uyarıyoruz. Yüzmemelerini istiyoruz ancak fayda etmiyor. Abla sıcak ne yapalım diyorlar. Ücretsiz yüzme havuzları var ama kanal daha makul geliyor galiba” diye konuştu. Ali Yağlı’da  çocukların aileleri dinlemediğini ve sulama kanalına girdiğini söyledi. Boğulma vakaları olunca DSİ’nin tazminat ödememek için sulama kanallarının etrafını bariyerlerle kapattığını anlatan Yağlı, “ Demirler yapılmadan önce tazminat ödeniyordu. Ama şimdi ödemiyor. Çocuklarımıza söz geçiremiyoruz. Yinede geliyorlar” şeklinde konuştu. Kendisinin 3 çocuğu boğulmaktan kurtardığını belirten Rıfat Şeker, “Korkuluklar yapıldı ama yinede çocuklar ve gençler sulama kanallarına girerek yüzüyorlar. Havuzlar var ama aileler çocuklarını havuza götürmüyorlar.  Kanala giriyor bu nedenle çocuklar. Gençlerin macerası burası. Birde şakalaşıyorlar. Bir birlerini batırıyorlar. Ben burada 3 tane çocuğu kurtardım. Ama ne yapsak fayda etmiyor” ifadelerini kullandı.    Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı İrfan Irmak bu yıl cep havuzları ile boğulma vakalarının önüne geçebilmek, hem de çocuklara yüzme öğretmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. 1 Temmuz itibari ile ilkokul ve ortaokul düzeyinde öğrencilere yüzme kursları vermeye başlayacaklarını dile getiren Irmak, “Yüzme havuzlarının yanında sulama kanalları var. Sulama kanalında yüzen çocukları polisler gördüğünde havuzlarımıza getiriyorlar. Bizler onlara yüzmeyi öğretiyoruz. Ancak havuzdan çıktıkları vakit tekrar kanala giriyorlar. O yaş grubu risk seviyor. Macera için yapıyorlar sanıyorum. Bizler havuzlarımıza kayıt olanlara yüzme öğretiyoruz. Tüm kıyafet ve ekipmanlarını kendimiz veriyoruz. Yüzme kurslarımız ücretsizdir. Aslında kurslarımız sayesinde boğulma vakalarında azalma olduğunu da söyleyebilirim” dedi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nden sulama kanallarına giren çocuklara çağrı yaparak, “Ücretsiz yaz kursları var. Biz her yıl 25-30 bin öğrencimizi spor okullarımızda ücretsiz gere yüzme gerek başka spor dallarında eğitiyoruz.  Eskiden havuzları dolduruyorlardı, 1 ay 2 ay sular değişmiyordu. Su tasarrufu yapmak için şimdi hepsine bir arıtma koyuyoruz. Dolayısıyla böyle güvenlikli boğulma vakalarının olmayacağı mekanlarda spor yaptırmak annelerinde hoşuna gidiyor. Sevgili gençler kanallarda yüzmeyin, bizim havuzlarımıza gelin. Annelerinizin ciğerlerini yakmayın” diye konuştu. DSİ tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi; “Yerüstü ve yeraltı sularının zararlarını önlemek ve bunlardan çeşitli yönlerden faydalanmak maksadıyla inşa edilen tesislerin yerleşim yeri içerisinde bulunan kısımlarında can güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak korkuluk, tel çit ve ikaz levhaları gibi koruyucu yapılar projelendirilerek inşa edilmekte, işletme aşamasında ise bakım ve onarımları gerçekleştirilmektedir. Tesislerin inşa edildiği yıllarda yerleşimin olmadığı ancak, zaman içerisinde yoğunlaştığı bölgelerde kanal ve depolama tesislerinde akan ya da durağan su kütleleri ile tesislere ulaşım yolu olarak kullanılan servis yollarının maksatları haricinde kullanılması bölge halkının can güvenliği açısından risk oluşturabilmektedir. DSİ tarafından inşa edilen tesislerimizde, alınan tüm önlemlere rağmen,  sadece son 5 yılda Adana’da, 79 vatandaşımız hayatını kaybetmiş olup Türkiye’deki boğulma vakalarının %22,7 ‘si ilimizde meydana gelmiştir. İlimizde, boğulma olaylarının hiç olmaması en büyük temennimiz ve hedefimizdir. Adana’da toplam 2 Milyon 207 Bin dekar tarım arazisinin sulama suyu ihtiyacı DSİ tesislerimiz sayesinde karşılanmaktadır. Tarımsal üretimin en kıymetli ihtiyacı olan “su” bu sulama kanalları vasıtasıyla iletilmektedir. Tesislerimizin yoğunluğu, yaz aylarında sıcaklığın diğer bölgelere göre fazla olması, sosyal ve kültürel etkenler de boğulma vakalarını artırmaktadır.  Son yıllarda sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlar aracılığıyla, gençlerin sulama kanallarında yüzmesinin bir “Adana Kültürü” olarak lanse edilmesi de maalesef meselenin acı bir boyutudur. DSİ tarafından boğulmaların engellenmesi maksadıyla; - Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce inşa edilen baraj, gölet regülatör ve sulama kanalı gibi tesislerde uyarıcı ve ikaz levhalarının yanı sıra fiziki engel mahiyetinde yapılar da inşa edilmektedir. -Toplumsal bilinci arttırmak maksadıyla Kamu Spotu hazırlanarak, Genel Müdürlüğümüz tarafından, Ulusal kanallarda zorunlu yayın olarak yayımlanması için gerekli yazışmalar yapılmıştır. Kurumumuza ait LED ekranlarda ve kurumsal sosyal medya hesaplarımızda da bu kamu spotu ve uyarıcı afişler sürekli yayımlanmaktadır. -Genel Müdürlüğümüz tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı ile gerekli görüşmeler yapılarak Cuma vaazlarında Vaizlerden bu konuda cemaate telkinde bulunmaları istenmiştir.” -DSİ olarak boğulmaların engellenmesi için 31.661.191 TL bütçe harcanmış ve bu bütçe ile emniyet tedbirleri kapsamında 139.217 metre korkuluk işleri yapılmıştır. Tüm bu uyarı, bilgilendirme ve tedbirlere rağmen sulama ve depolama tesisleri olarak belirttiğimiz sulama kanalları ve Seyhan baraj gölüne yüzmek ve serinlemek amacıyla suya girildiği görüldüğünden, buralarda suya girmenin tehlikeli ve yasak olduğu konusunu, acıların yaşanmaması için vatandaşlarımıza, çocuklarımıza, anne ve babalara bir daha duyurulmasında fayda görülmektedir. Bu nedenle; baraj, gölet ve sulama kanallarına, girilmemesi, suya girmenin tehlikeli ve yasak olduğu bilinmelidir. Ailelerimizin ve tüm vatandaşlarımızın, çocuklarımızı ve gençlerimizi özellikle uyarmaları ve serinleme ihtiyaçlarını daha güvenli olan havuzlarda gidermeleri konusunda bilinçlendirmelerini özellikle istirham ediyoruz.”

Barut: Bereketli Çukurova'da kapalı sulama sistemi çöktü, çiftçi perişan oldu Haber

Barut: Bereketli Çukurova'da kapalı sulama sistemi çöktü, çiftçi perişan oldu

Bereketli Çukurova topraklarında yeni yapılan DSİ'nin sorumluluğundaki kapalı sulama sistemleri aktif ve düzgün çalışmayınca on binlerce dönüm alandaki ekili ve dikili tarım ürünleri kurudu, çiftçiler büyük zarar gördü. Kapalı sulama boruları patlayıp filtreleri de tıkanınca bahçe ve tarlaları sulanmadığı için mağdur olan çiftçilerle birlikte CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, yaşanan soruna sert tepki gösterirdi. Çiftçilerle birlikte Ayhan Barut, zarar gören alanların afet bölgesi ilan edilmesini, üreticilerin zararlarının tespit edilip karşılanmasını ve hala süren sulama sorununa kesin çözüm bulunmasını istedi. BARUT: "SİSTEM ÇÖKTÜ, ÇİFTÇİ PERİŞAN OLDU" Özel bir şirket tarafından projesi tamamlanan ve yeni devreye giren DSİ'nin sorumluluğundaki kapalı sulama sistemleri, herhangi bir arıtma ve filtreleme olmadan sisteme verilen suyun çamurlu, taşlı ve kirli olmasından kaynaklı ekili ve dikili tarım arazilerine ulaşmadı. Borular tıkanıp patlarken sulama parasını peşin ödeyen çiftçilerin filtreleri de tıkanıp işlevsiz kalınca tarım alanlarına su ulaşmadı, on binlerce dönüm alandaki mısırdan narenciyeye tüm tarım alanları neredeyse tamamen kurudu. Büyük zararın oluştuğu ve çiftçilerin mağdur edildiği Adana'nın Kozan İlçesi'ndeki Tufanlı Köyü'nde mağdur çiftçilerle buluşan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, toplam 26 bin dönüm alanda üreticilerin mağdur edildiğine dikkat çekti. BARUT: "SU YOKSA YAŞAM YOK" Suyun yaşam olduğuna vurgu yapan Ayhan Barut, "Adam eksen adam bitecek, kan eksen can bitecek bu topraklarda sorun çok büyük. Bu çağda Kozanlı üreticilerimiz suya kavuşamıyor. Ürünler sulanamıyor. Üreticiler çok sıkıntılı, sorunlarını dile getirmelerine rağmen çözüm bulamıyor. Üreticiler tarla ve bahçelerine sulayabilseydi buralar kurumayacaktı. Su bitkinin verimini yüzde 100 arttırır, bu kuruyan mısır tarlasında da zarar büyük. Burada çiftçinin kaybı büyük, ülke ekonomisi de çok zarar görüyor. Kozanlı mısır üreticisinin, çiftçilerin sesini duyun" dedi. Zarar yaşanan bölgeye özel ilgi gösterilmesini isteyen Barut, "Afet bölgesi ilan edin, çiftçilerin zararını tespit edip karşılayın. Önümüzdeki günlerde sorunu daha da büyüyecek çiftçinin sulama sorunlarını çözün. Su yoksa yaşam yok, bu nedenle üretim yapmayacağını söyleyen çiftçilerin sorunlarına çare bulun" diye konuştu. BARUT: "ZARARIN BOYUTU ÇOK BÜYÜK" Tarım alanlarını sulayamadığı için feryat eden çiftçilerden Tolga Ceyhanlı, "Hem mısır hem narenciye üretimi yapıyoruz. Bu sezon ürünlerimizi sulayamıyoruz. Kapalı sulama sistemleri projesinin aksaklık ve eksiklikleri nedeniyle sorun yaşıyoruz. Çok büyük mağduriyet yaşıyoruz. Yüksek maliyetlerle üretim yapıyoruz ama ürünlerimiz sulanmadığı için çok büyük zararla karşı karşıyayız. Üreticiler ya arazilerini boş bırakacak ya da buraları elden çıkaracak. Bu sorun ve sıkıntıların hızla çözülmesi gerekiyor. Zararımız tespit edilip karşılansın" şeklinde konuştu. Ziraat Mühendisi Barış Burtaran da, "Yeni yapılan kapalı sulama sistemi çalışmıyor, sulama yapılamadığı için tarla ve bahçeler kuruyor. Burada projeden kaynaklı sorun yaşanıyor. Kurulan kapalı sistemde sorun var. Bunun acilen çözülüp zararın karşılanması gerekiyor" açıklamasında bulundu. Toplam 110 dönüm alanda ektiği mısır ürünü sulanmadığı için kuruyan çiftçi Mehmet Yılmaz ise, bir gram su veremediği için ürünlerinin kuruduğunu, zararın büyük olduğunu bildirdi.

Özkan: Sulama ücretine yapılan bu artış miktarını yetkililerin vicdanına bırakıyoruz Haber

Özkan: Sulama ücretine yapılan bu artış miktarını yetkililerin vicdanına bırakıyoruz

Adana Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özkan Hava sıcaklıklarının artmasının ardından suya ihtiyacı olan tarım arazilerinde bazı bölgelerde sulama alanlarında rotasyon uygulanması hakkında açıklamada bulundu.  “Çok fazla suya ihtiyacı olan Mısır ürününde üreticileri adeta batırmak demektir” Adana Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özkan, “Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinin başında gelen Adana’da mevcut sorunlarımıza ilaveten hiç hesapta olmayan sorunlar eklenmektedir. Hava sıcaklıklarının daha önce görülmediği derecelere ulaştığı bu günlerde bazı bölgelerimizde sulama rotasyonları uygulanacağı açıklanmıştır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Başta çok fazla suya ihtiyacı olan Mısır ürününde üreticileri adeta batırmak demektir. Mevcut su miktarımız yeterli olmasına rağmen suyumuz hangi amaçla nerelerde kullandırılmaktadır. DSİ’den talebimiz bu durumu yeniden değerlendirerek rotasyon uygulamasını önümüzdeki aydan itibaren uygulamasıdır. Aksi taktirde doğacak sorunların altında sadece üretici değil siyaset kurumları dahil tüm kurumlar kalır” diyerek ifade etti. “Sulama ücretine yapılan bu artış miktarını yetkililerin vicdanına bırakıyoruz” Yaşar Özkan yeni açıklanan sulama ücretlerine değinerek şunları söyledi: “Bu sorunun yanı sıra, Sulama Birlikleri tarafından açıklanan yeni sulama ücretlerinde daha önce yapılan %50 indirimli tarifeler, bu yıl uygulanmamıştır. Bu duruma göre bir önceki yıl mısır da dekara ödenen 77,50TL’lik rakam bu yıl 280,00TL olarak açıklanmıştır. Buradaki artış oranı %300’ün üzerindedir. Geçen yıl Mısır ürünü alış fiyatına sadece %5 artış yapıldığını göz önüne alırsak sulama ücretine yapılan bu artış miktarını yetkililerin vicdanına bırakıyoruz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.