TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#dondurma

İLKHABER-Gazetesi - dondurma haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, dondurma haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Meyveli dondurmayı gören maymunlar birbirleriyle yarıştı Haber

Meyveli dondurmayı gören maymunlar birbirleriyle yarıştı

Her yıl Temmuz ayının üçüncü pazar gününde kutlanan Dünya Dondurma Günü'nde, Bursa Hayvanat Bahçesi'ndeki Habeş Maymunları meyveli dondurmayla serinledi. 35 derece sıcaklıkta buz gibi dondurma keyfi yapmak isteyen maymunlar adeta birbirleriyle yarıştı. Dünya Dondurma Günü 1984 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan tarafından resmi bildiri ile ilan edildi. 15 Temmuz 1984'de bir defaya mahsus kutlanılması planlanan Dünya Dondurma Günü, dondurma şirketlerinin kampanyaları ile gelenek haline geldi ve tüm dünyaya yayıldı. Yaz sıcaklarının vazgeçilmezi dondurmanın varlığı, her yıl tüm dünyada temmuz ayının üçüncü haftasında pazar günü Dünya Dondurma Günü olarak kutlanıyor. Bursa Hayvanat Bahçesi'ndeki veteriner ekipleri, Dünya Dondurma Günü dolayısıyla Habeş Maymunlarına meyveli dondurma hazırladı. Maymunların hastalık riski nedeniyle endüstriyel üretim dondurmaların sakıncalı olduğunu ifade eden veterinerler, beslenme programlarına uygun doğal meyvelerden oluşan dondurmaları özenle hazırladıklarını belirtti. Hava sıcaklıkları 35 derecelere ulaşırken, maymunlar sıcak havada buz gibi meyveli dondurmanın keyfini çıkartmak için adeta birbirleri ile yarıştı. Hayvanat bahçesini ziyaret eden çocuklar ise ilk kez dondurma yiyen maymunları görmenin şaşkınlığını yaşadı. Avrupa standartlarında beslenme Bursa Hayvanat Bahçesi Koordinatörü Erdem Saker, "Bursa Hayvanat Bahçesi, Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği'nin asli üyesi ve buradaki hayvanlar onların standartlarına göre yaşıyor. Bugün Avrupa'da bir hayvanat bahçesine gittiğinizde oradaki maymunlar nasıl bir ortamda yaşıyorsa bizimkilerde aynı şartlarda yaşıyor. Bu bakımdan hayvanat bahçemizin değeri çok önemli. Beslenme düzenleri de Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği düzeni içerisinde. Dondurmalar da aynı düzende bizim personellerimiz tarafından hazırlandı ve onlara sunuldu. Ziyaretçilerimiz de bu tarz etkinliklerden memnunlar. Özellikle çocuklara çok ilginç geliyor, bu tür etkinliklerle onları da mutlu etmeyi seviyoruz" şeklinde konuştu.

Adana'da yaz sıcaklarına öneri: Künefe arası dondurma Haber

Adana'da yaz sıcaklarına öneri: Künefe arası dondurma

Türkiye’nin en sıcak illerinden Adana’da hava sıcaklığı her gün 35 derecenin üzerinde seyrederken, nemin de etkisiyle hissedilen sıcaklık 50 dereceyi buluyor. Adanalılar yemek yerken dahi serinleten lezzetler arıyor. Tatlıcı Zeynep Geyik ise vatandaşları tatlı yerken serinletmek için menüsüne birçok dondurmalı tatlı çeşidi ekledi. Tatlıcı Gedik, yaz aylarında dondurmalı ve meyveli tatlılara ilginin arttığını belirtti. Şerbetli tatlı, yerini dondurmalıya bıraktı Zeynep Geyik, yaz aylarında şerbetli tatlıların yerini dondurmalı tatlılara bıraktığını belirterek, “Malum Adana sıcakları kendini göstermeye başladı. İnsanlar dondurmalı ürünleri tercih ediyorlar. Daha serinletici olduğu için dondurma ağırlıklı ürünler yapıyoruz. Dondurmalı ürünleri çeşitlendirdik. Künefelerin arasına dondurma katıp çeşitlerini yapıyoruz. Birkaç çeşidimiz var. Katmerin arasına dondurma katıp o şekilde servis yapıyoruz. Onun da birkaç çeşidi var. Hani dondurmayı bile şekillendirip tekrardan dondurma olarak sunuma kattık. Dondurma çeşitlerimiz çok. Zaten gelenler menüye baktıkları zaman işte karar vermemekte de biraz sıkıntı yaşıyorlar. Ya hangisini yiyeceğiz? O kadar iştah açıcı görünüyor. Yaz sıcağında dondurmalı ürünler veriyoruz. Tabii ki yaz sıcaklarında şerbetli ürünler daha ağır olacağı için biraz daha alternatif aradık ve dondurmalı ürünleri yapmaya başladık. Malum Adana sıcakları alternatifli ürünler çıkartmak durumundayız. Biz de daha serinletici olacağı için dondurmayı düşündük ve dondurmalı ürünler yapmaya başladık” diye konuştu. “Yaz sıcağında bunalanlara öneriyorum” Dondurmalı tatlı yemeye gelen Ayşin Ülkü isimli vatandaş, “İlk defa geliyorum buraya. Tadı çok güzel. Bu Adana'nın sıcağında iyi gitti. Bu dondurmalı tatlı Meyve burger adı. Tabii ki de kesinlikle herkese öneririm. Çok güzel. Yaz sıcağında bunalanları, bu meyveli burger tatlıyı öneriyorum gelip yesinler” dedi.

Tarlada çalışan çocuklara dondurma molası: Mutlulukları gözlerinden okundu Haber

Tarlada çalışan çocuklara dondurma molası: Mutlulukları gözlerinden okundu

Adana’da 40 dereceyi aşan sıcakta patates hasadında çalışan çocuklara dondurma ikram edildi. Çocukların mutluluğu gözlerinden okunurken en büyük hayallerinin okumak olduğu öğrenildi. Türkiye’nin en sıcak illerinden Adana’da patates hasadı sürüyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara giren işçiler binbir emekle patatesleri toplayıp kamyonlara yüklüyor ve Türkiye’nin birçok iline gönderiyor. Çocuklarda tarlada çalışıyor Tarım işçilerinin çocukları okumak yerine anne ve babaları gibi tarlada çalışmak zorunda kalıyor. Çocuklar, sıcak altında tarlada zorlu mesailerini sürdürüyor. Tarlalarda kurdukları çadırlarda barınan ve tarım sektörüne ciddi şekilde katkı sağlayan Şanlıurfalı tarım işçilerinin çocukları da okula gitmek yerine tarlada çalışıyor. Çocuklar çalıştıkları her gün için 600 lira para alıyor. Sıcaklara dondurma molası Adana’da faaliyet gösteren Ogün Sever Okur’un kurduğu Ogün Abi Derneği ise tarlada sıcakta çalışan onlarca çocuğa dondurma dağıttı. Çocukların mutlulukları ise adeta gözlerinden okundu. “Çocuklara bir nebze de olsa dokunduk” İhlas Haber Ajansı’na konuşan Ogün Sever Okur, “Bugün, patates tarlasındaki çocuklara dondurma dağıttık. Aslında niyetimiz etkinlik yapmaktı. Ailelerinden izin almaya çalıştık fakat olmadı. O nedenle bizlerde geri dönüp çocuklara dondurma aldık. Maksat çocuklara bir nebze olsun dokunmak için dondurma dağıttık” dedi. “Okul konusunda çok titizim” Çocukların okula gitmesi için gerekli yerlere bilgiler vereceğini anlatan Okur, “En fazla üzüldüğümüz nokta bu, okul çağındaki çocukların hemen hemen hepsi burada. Belirli bir ücrete çalışıyorlar. Bu yüzden gerekli yerlere bilgi vereceğiz ve bu çocukların okula tekrar alınması için elimizden geleni yapacağız. Ben bu okul konusunda çok titizim her zaman her gittiğim yerde de elimden geldiğince bu duruma önem veriyorum” ifadelerini kullandı. “Tarlanın ortasında dondurma ütopik bir durum” Yaz sıcaklarında çalışan çocuklara yardımcı olmaya devam edeceklerini kaydeden Ogün Sever Okur, “Dondurma dağıttıktan sonra çocukların tepkisi çok güzel oldu. Beklemedikleri bir şeydi. Tarlanın ortasında dondurmanın onlar için ütopik bir durum olunca çok mutlu oldular. Onlar mutlu olunca tabi ki biz de mutlu oluyoruz. Bu tarz etkinlikler her zaman devam edecek” diye konuştu. Musa Kayabaşı (13) dondurma için çok sevindiğini söyleyerek, “2 sene sınıfta kalınca okulu bıraktım. Dondurma için çok sevindik. Allah razı olsun” dedi. 15 kardeşi olduğunu belirten Emir El Musa (13) ise günlük 600 lira kazandığını, babası ve 5 kardeşiyle birlikte tarlada çalıştığını söyledi.

Bu dondurma Adana sıcağında yok satıyor Haber

Bu dondurma Adana sıcağında yok satıyor

ADANA (İLKHABER)-Adanalı tatlıcının fıstık ezmesi içerisine sardığı ve çikolata ile kapladığı dondurma 40 dereceyi aşan sıcaklıkta yok satıyor. Türkiye’nin en sıcak illerinden Adana’da Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre gölgede sıcaklık 37 derece ölçüldü. Kentteki park ve bahçelerde bulunan termometreler ise 46 dereceye ulaştı. Adanalı tatlıcı Zeynep Geyik ise sıcak havalarda gelen talepler üzerine fıstık ezmesinin içerisine dondurma sardı ardından da dondurmayı çikolata ile kapladı. 40 dereceyi aşan Adana sıcağında hem ferahlatan hem de tatlı ihtiyacını karşılayan dondurma adeta yok satıyor. Zeynep Geyik, “Dondurmamızı önce fıstık ezmesine sarıyoruz ardından da çikolata ile kaplayıp donduruyoruz. Bu şekilde satışını yapıyoruz. Havalar sıcak olduğundan dolayı talep çok fazla. İnsanlar hem serinlemek hem de tatlı ihtiyacını karşılamak için tercih ediyor. Talep de güzel. İnsanlar buraya gelmese de paket olarak gönderiyoruz. Sadece bunu yemeye gelenler var” dedi. Kasım ayına kadar Adana’da dondurma satışının olacağını belirten Geyik, “Temmuz ve Ağustos ayları gibi sıcak hava var. Sıcaklıklar bitene kadar dondurma satışımız olacaktır. Bu dondurmayı yedikten sonra diğer dondurmaları yemeyenler var artık” ifadelerini kullandı. Dondurma yemeye gelen Enes Çakan isimli vatandaş, “Sosyal medyada görüp geldim. Çok beğendim. Hem dondurmayı hem de çikolatayı sevdiğim için tam benlik” diye konuştu.

Dondurmada Renklendirici Tehlikesine Dikkat! Haber

Dondurmada Renklendirici Tehlikesine Dikkat!

İbrahim Baysal (HABER MERKEZİ)- Dondurma, yaz aylarının vazgeçilmezi ve birçok kişi için serinlemenin en lezzetli yolu olarak kabul edilir. Ancak bazı dondurma markalarının içerdikleri renklendiriciler nedeniyle sağlık riski taşıdığını gösteriyor. Renkli ve çekici görünen dondurmaların tadını çıkarmadan önce, içerik etiketini kontrol etmenin önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Renklendiriciler, gıdalara istenen renk ve doku özelliklerini kazandırmak için yaygın olarak kullanılır. Ancak bazı renklendiriciler, insan sağlığına zararlı olabilen kimyasal bileşenler içerebilir. Renklendirici yerine kendi rengini taşıyan meyvelerle yapılan dondurmalar tercih edilmelidir. Potansiyel Tehlikeler Bazı dondurma markaları, ürünlerini renklendirmek için zararlı kimyasal maddeler içerebilirler. Bu kimyasal maddelerin bazıları, çocuklar ve yetişkinler dahil herkes için sağlık sorunlarına yol açabilecek potansiyel tehlikeler içerebilir. Renklendirici olarak kullanılan bazı maddeler şunları içerebilir: Tartrazin (E102): Bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve hiperaktivite riskini artırabilir. Sunset Sarı (E110): Astım semptomlarını kötüleştirebilir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Azorubin (E122): İshal ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Allura Kırmızısı (E129): Çocuklarda hiperaktivite riskini artırabilir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Nasıl Korunabilirsiniz? Dondurma alırken, ürünün etiketini dikkatle okuyun ve içeriğinde hangi renklendiricilerin bulunduğunu kontrol edin. Renklendirici içeren dondurmalar yerine, doğal renklendiriciler veya renklendirici içermeyen seçenekleri tercih edin. Ayrıca, bu tür gıdaları aşırı tüketmekten kaçının ve dengeli bir beslenme alışkanlığına dikkat edin.

Hissedilen sıcaklık 50 derece olunca kırmızı ışıkta dondurma dağıtıldı Haber

Hissedilen sıcaklık 50 derece olunca kırmızı ışıkta dondurma dağıtıldı

EMRE EKİCİ ADANA (İLKHABER) – Adana'da yaz ayının gelmesiyle birlikte sıcaklıklarda artışlar yaşanmaya başladı. Hissedilen sıcaklığın 40-45 derecelere çıktığı Adana’da, vatandaşların biraz da olsa serinlemesi için ücretsiz dondurma dağıtıldı. Türkiye’yi etkisi altına alan çöl sıcaklıklarının etkili olmasıyla birlikte sıcak hava Adana’da daha fazla etkili olmay başladı. Hava sıcaklığının 40-45 derecelere kadar çıktığı Adana’da nem ile birlikte hissedilen sıcaklık 50 dereceyi buldu. Yoğun nem ve sıcaklığın insanları etkilemisiyle birlikte, vatandaşları serinletmek isteyen Adana Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Ahmet Biralmış ve derneğin gençlik kolları üyeleri kırmızı ışıkta bekleyenlere ve dolmuşlarda dondurma dağıttı. Dolmuşa dondurma ile giren şahısları gören vatandaşlar önce şaşırsa da daha sonra dondurmayı alıp biraz olsun serinledi. Bir vatandaş ise serinlemek için ücretsiz dağıtılan dondurma karşılığı para vermek isteyince ortaya komik bir görüntü çıktı. Dernek Başkanı Biralmış, Adanalıları nefes alınamayacak duruma getiren sıcaklarda biraz olsun serinletmek istediklerini bunun için de dondurma dağıttıklarını söyledi. Vatandaşlar ise havanın aşırı sıcak olduğunu, dondurmanın her zaman sıcak havalarda iyi geldiğini azda olsa serinlediklerini kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.