TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#domates

İLKHABER-Gazetesi - domates haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, domates haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kozan’da muhtar 4 dönüm alanda domates yetiştirip gelirini mahalleye bağışladı Haber

Kozan’da muhtar 4 dönüm alanda domates yetiştirip gelirini mahalleye bağışladı

Adana'nın Kozan ilçesine bağlı dağlık bir mahallede muhtar kimsenin inanmadığını yaparak 4 dönüm alanda domates yetiştirip gelirini de mahalleye bağışladı. İlçeye bağlı Salmanlı Mahallesi Kuruboğaz mevkiinde muhtar İlyas Köse, mahalle çok dağlık ve kurak bir alanda olduğu için yapılamayan tarımı yaparak herkese örnek oldu. Köse, gençlerin mahalleden göç etmesinin önüne geçmek ve kuraklığı yenmek için 4 dönüm alanda domates bahçesi kurdu. En başta muhtara kimse inanmasa da o bahçeyi kurup domatesi hasat edip mahalle için bir gelir kapısı oluşturdu. “Delilik” denilen proje gerçekleşti Domates fidelerini toprakla buluşturduğunda herkesin “ siz delisiniz” dediğini aktaran Muhtar İlyas Köse, “Şu anda köyde girişimci 3 deli var. Gelecek yıl herkes delirir ve olmaz denilen tarlalarda daha çok üretim yapabiliriz” diyerek gençleri köylerde üretime teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydetti. Köse, verimli topraklarda son yıllarda yaşanan kuraklık ve gençlerin kent merkezlerine gittiği için köylerde üretimi arttırmak adına hem üretim yapmak hem de kooperatifleşme yolunda ilerlediklerini ifade etti. Köse, en yakınlarının bile toprağı ilk kazdıklarında üretime inanmadıklarına dikkat çekerek şöyle devam etti: "Şuan bulunduğumuz rakım bin 100. Bu bölge kuraklık dolayısıyla ismi zaten Kuruboğaz olan bir yer. Biz domates yetiştirdik. Yaklaşık 4 dönüm de 4 bin kök domates fidesi ekmiştik. Daha doğrusu 6 bin ekmiştik ama 4 bin kök domatesimiz yetişti. Önemli olan doğru zamanda doğru şeyleri yapmak aslında. Özetle onu söyleyebilirim. Doğru zamanda doğru ürün, gübrelemesini doğru yaptık. Dikim sıralamasını doğru yaptık. Doğru fideyi seçtik. Tabii ki emek de verdik. Amacımız buradaki bizim Farsak köyleri olarak, insanlara bir şeylerin olabileceğini göstermek istiyorduk. Onu başardığımıza inanıyorum. Şehirdeki yaşamı köye bir nebze olsun çekip üretime katkı sağlamasını planlıyoruz. Bütün projemiz bu. Hatta bununla ilgili de Farsak Köyleri Kalkınma Kooperatifi diye bir kooperatif kurma aşamasındayız. Bu domates bize onların verisini verecek. Doğru bilgiler verecek. Çok çalıştık, emeğimizin karşılığını da şu an görüyoruz.” “Bu bölge kurak, ama biz başardık” Üreticilerden Yasin Köse ise, "Arazimiz verimli fakat su sorunumuz vardı. Buraya gelen tüm dostlarımız, arkadaşlarımız, komşu köylerden gelen misafirlerimiz tamamı 'Allah yardımcınız olsun' dediler. Hiçbiri burada domates yetişebileceğine ihtimal vermiyordu. Şu an bunun içine babam da dahil. Babam da kesinlikle olmaz diyenlerden. Hatta bize 'bunlar delirmiş' demişlerdi. Biz de bu domates tarlasını eken 3 kişiyiz. Şu anda köyde 3 deli var. Gelecek yıl herkes delirir ve üretimi çoğaltırız diyerek espri yapmıştık. Ama şu an herhalde o deli diyenler artık olduğunu görünce bir şeyleri başarabiliyormuşuz” diye konuştu.

Bilecik'te domates üreticisi pazardaki fiyat artışına tepkili Haber

Bilecik'te domates üreticisi pazardaki fiyat artışına tepkili

Bilecik'in Söğüt ilçesinde "Marmara'nın küçük Antalya'sı" olarak adlandırılan Sakarya Nehri havzasındaki köylerde son hasadı yapılan pembe domateste üretici, tarlada 10 lira olan domatesin pazarda 30 TL'den satılmasına tepki gösterdi. Söğüt ilçesinde 3 bin 60 dekar alanda yaz ve kış mevsiminde ağırlıklı olarak domates, salatalık, marul ve yeşil soğan yetiştiriliyor. Örtü altı tarımla başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere sebze sevkiyatının yapıldığı bölgede domates hasadının sonuna gelindi. Haziran ayında başlayan hasadın sonuna gelinirken, üretici tarlada 10 lira olan ürünün pazarda 30 TL'den satılmasına tepki gösterdi. "Bu yıl hastalıkta vurdu, kalanlar bu şekilde oldu" Söğüt ilçesine bağlı Çaltı, Yakacık, Akçasu, Hamitabat, Geçitli ve Tuzaklı köylerinde 3 bin 60 dekar alanda yıl içerisinde üç ürün alındığını söyleyen Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım, "Marmara'nın küçük Antalya'sı dediğimiz bölgemizde seralarda domates hasadımız başladı. Bu yıl hastalıkta vurdu, kalanlar bu şekilde oldu. Bir de hastalıktan sonra piyasalar vurdu. Şu tarlada 7-8-9-10 lira. Sadece bizim kendi köyümüzde 400 dönüm üzerinde var. Akçasu, Çaltı bunlar aşağı yukarı 5 bin dönüme tekabül ediyor. Yani tonaj yüksek" dedi. "Bizim burada 8-9 lira domates, pazarda 30 lira" Yıldırım, parayı komisyoncu ve halcilerin kazandığı söyleyerek, "Buradan Ankara, İstanbul, İzmir, yani Konya'ya bile mal gönderiyoruz. Domates 'Çaltı domatesi' diye geçiyor. Pazarda o şekilde geçiyor. Bizim burada 8-9 lira domates, pazarda 30 lira. Arada parayı aracılar kazanıyor" dedi. "Burada ucuz, pazarda pahalı" Akçasu Köyü Muhtarı Orhan Kocabıçak ise, "Tarlalarda domates yetişiyoruz. Domateslerimiz şu an 8-10 lira civarında. Burada ucuz, pazarda pahalı. Biz kendimiz akıl fikir erdiremedik. Çiftçinin durumu şu an perişan. İlaç parası var, fide parası var, işçi parası var, gübre parası var. Yani bunun maliyetleri ağır" dedi.

Kanser savaşçısı domates, aynı zamanda kalp dostu Haber

Kanser savaşçısı domates, aynı zamanda kalp dostu

Domatesi taze, mevsiminde ve organik tüketmek gerekiyor. Domatesin pişirilmesi veya işlenmesi, içinde bulunan değerli bir antioksidan olan likopenin de faydalarını artırıyor. Uz. Dyt. Sinem Türkmen, domatesin sağlığa faydaları ve bu mevsimde konserve domates yapılırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.  Domatesin, patlıcan, biber ve patatesle birlikte patlıcangiller familyasına ait bir meyve olduğuna dikkati çeken Uz. Dyt. Türkmen, "Çoğunlukla sudan oluşur, karbonhidrat içeriği ise oldukça düşüktür. Domates, C, A, K vitamini, potasyum ve folat açısından zengindir. Ayrıca diyet lifi ve antioksidanlar içerir. Domatese güzel kırmızı rengini likopen adı verilen bir antioksidan vermektedir. Kırmızı rengin dışında mor, sarı, turuncu ve yeşil renkte olan domates türleri de bulunmaktadır. Zengin antioksidan içeriği ile kanserden korunmaya yardımcı olur" dedi.  DOMATES CİLDİ GÜZELLEŞTİRİYOR, KALBİ KORUYOR  Türkmen, domateslerin çiğ ve pişmiş olmak üzere çeşitli formlarda düzenli olarak tüketilmesi olası faydalarından tam olarak yararlanılmasını sağlayacağını kaydetti. Bu arada Domatesin Türk mutfağında hemen her yemekte kullanılması domatesin konserve formunda da çok tüketilmesini beraberinde getirdiğine dikkati çeken Türkmen, "Özellikle yaz aylarında pek çok insan domates konserveleri için hazırlıklara başlamaktadır. Ancak domates konservesi yaparken bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir. Konserve yapılmadan önce en önemli noktaların başında kavanozların steril hale getirilmesi gelmektedir" dedi. DOMATES KONSERVESİ YAPARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN •Büyük bir tencerenin içerisinde konserve yapmak için kullanılacak kavanozlar ve kapaklar ortalama yarım saat kadar kaynatılmalıdır. Kavanozların cam ve daha önce kullanılmamış olması gerekmektedir. Cam kavanozların kaynatılma işlemi hem steril hem basınçlı hale gelmesi için yapılmaktadır. Bu sayede konservenin daha uzun süre taze kalması sağlanmaktadır.  •Ardından, kavanozlar temiz bir bezin üzerine dizilerek soğutulmalı ve iyice kurulanmalıdır.  •Hazırlanan karışım sıcakken kavanozlara konmalıdır. Bu sayede kavanoz vakumlanır, havayla teması kesilir ve ürününüz daha uzun süre saklanır. •Konservenin dayanma süresini artırmak amacıyla kavanozun 1/5′ini boş bırakılmalıdır. Konservenin bozulmaması için kavanozun sıkıca kapatılması önemlidir. Kavanoz kapağının içeri doğru çökmesi gerekmektedir. Eğer kapak atarsa veya sızıntı yaparsa ürün güvenle saklanamaz, bu nedenle kapak mutlaka değiştirilmelidir.  •Kapaklarını kapadıktan sonra kavanozlar ters çevrilir. Üzerlerine bir havlu ile örtülerek 1 gün oda sıcaklığında bekletilir.  •Daha sonra kavanozları düz çevrilerek serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edilir.

Torbalı'da domates sezonu başladı Haber

Torbalı'da domates sezonu başladı

İzmir’in Torbalı ilçesinde yetişen tonlarca domates, kurutulmak üzere kavurucu güneşin altında serilmeye başlandı. 60 ülkeye ihraç edilen kuru domateslerden yılın ilk 6 ayında 63 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirilirken, bu rakamın bu yıl 100 milyon doları bulması bekleniyor. Domateslere Amerikalıların özel bir ilgisinin olduğunu ifade eden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “ABD'nin bir özel ilgisi var. İtalyanları geçti Amerikalılar. Amerika'daki hamburgerlerin içindeki kuru domatesler ve soslar, Torbalı’dan gidiyor” dedi. Torbalı ovasının bereketli topraklarında yetişen binlerce ton domates, her yıl olduğu gibi bu yılda kurutulmak üzere güneşe serildi. Serim işlemi havaların sıcak geçmesinden dolayı bu yıl biraz daha erken başlarken, sabahın erken saatlerinden itibaren tarlaya gelen işçiler, domatesleri keserek özenle beyaz örtüye diziyor. Bölgenin en büyük serim alanına ise domatesler kamyonlar vasıtasıyla taşınıyor. Torbalı’daki 50 bin dönümlük arazide bin işçinin çalıştığı ve domatesleri kavurucu sıcağın altına serdiği öğrenilirken, kuruyan domatesler işlenmek üzere ilçedeki fabrikalara yönlendiriliyor. “İlk 6 ay 63 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi, hedef 100 milyon dolar” Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, domateslerin 60 ülkeye ihraç edildiğini söyledi. Bu yılın ilk 6 ayında 63 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydeden Başkan Olgun, bu yılki ihracatın 100 milyon doları bulacağını anlattı. Başkan Abdulvahap Olgun, “Torbalı, kuru domateste öncü bir ilçe. Biz de ticaret odası olarak kuru domatesimize coğrafi işaret aldık. Bizim ovamızda yetişen domatesler, güneşin altında kuruyarak daha sonra Torbalı’daki işletmelerde işlenip dünyanın 60 ülkesine ihraç oluyor. İhracatımız gittikçe artıyor. Domateslerin tamamının ihraç olduğunu söyleyebilirim. 2023 yılında 50 milyon dolarlık bir ihracat yaptık. Bu yıl, 2024 yılının ilk 6 ayında 63 milyon dolarlık bir ihracatımız gerçekleşti; yani geçtiğimiz yıl yaptığımız ihracatı bu yıl 6 ay içerisinde yaptık. Bu yılki ihracatımız 100 milyon doları bulacak” dedi. ABD İtalya’yı geçti: “Amerikaların özel bir ilgisi var” Domateslere ABD’nin ve İtalya’nın özel bir ilgisinin olduğunu dile getiren Abdulvahap Olgun, İtalya’nın pizza ve makarnalarda, ABD’nin hamburgerlerde domatesleri kullandığını söyledi. Kuru domateslerin diğer illere de örnek olduğunu dile getiren Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, ekilen domateslerin yüzde 80'inin salçalık, yüzde 20’sinin sofralık ve kurutmalık olarak ihraç edildiğini kaydetti. Olgun, “İtalyanlar çok seviyor. İtalyanlar özellikle pizzada ve makarnalarında kullanıyorlar ve oradaki tüketim alışkanlığı çok yüksek. 50 bin, 30 bin dönümlük bir arazide şuanda yaklaşık bin çiftçimiz domates ekmiş durumda. ABD'nin bir özel ilgisi var. İtalyanları geçti Amerikalılar. Amerikalılar daha çok istemeye başladılar. Daha çok talep etmeye başladılar. Bir ara Brezilyalılar çok yoğun bilgi gösteriyordu. Onlar sandviçte kullanıyorlardı. Amerikalılarda hamburgerde kullanmaya başladılar. Bunu da keşfettiler. Amerika'daki hamburgerlerin içindeki kuru domatesler ve soslar, Torbalı’dan gidiyor” ifadelerine yer verdi. “Üretimin en yüksek olduğu bir yıldayız” Firma sahibi Kamil Kemal Saygıner de, bu yıl son yılların en erken hasadının yapıldığını söyledi. Saygıner, “Biz son yılların en erken hasadıyla karşılaştık bu yıl. 1 Temmuz'da kurutmaya başladık. Çok güzel bir hasat görünüyor. Üretimin en yüksek seviyeli olduğu bir yıldayız domates için. Sergimize 2 bin dönümlük arazide hasat edilen yaklaşık 10 bin ton yaş domates kesiliyor, kurutuluyor. Bunlardan yaklaşık 800 ton kuru domates elde ediliyor. Sergimize 200 kişi hasat zamanında, 200 kişi de kesim zamanında istihdam ediyoruz” dedi.

Adana'da turfanda domates rekoltesi artıyor Haber

Adana'da turfanda domates rekoltesi artıyor

Adana'da turfanda domateste bu yıl 100 bin ton rekolte bekleniyor. Fiyatı tarlada 5-6 liradan alıcı bulan domates, metropol şehirlerin market ve pazarlarda 3-4 katı fiyatına satılıyor. Kentte yaklaşık 25 bin dönüm alanda ekimi yapılan tarla domatesinde hasat devam ediyor. Turfanda domatesin tarlada kilogramı ortalama 5-6 liradan alıcı bulurken, hasadı yapılan ürünler Türkiye'nin dört bir yanına ve yurt dışına gönderiliyor. Domatesler yandı Bu sene Haziran ayının ilk günlerinde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle domatesin yarısı tarlada yanarken bu yıl 100 bin ton rekolte bekleniyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol şehirlerin market ve pazarlarında ise domates fiyatı 25 liraya kadar dayanıyor. “Umduğumuz bulunmadı” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sıcak hava nedeniyle domatesten bu sene çiftçilerin umduğunu bulamadığını belirterek, “Bu yıl havaların çok sıcak olmasından dolayı domates hasadı erken başladı. 2 ve 7 Haziran arasındaki 45 derecelik sıcak, domatesin en az yüzde 60 yakını yandı. Diğer illerdeki domateslerde aynı anda çıkınca şuan tarlada fiyatı 6 liranın altında satılıyor. Çiftçilerimiz domatesten para kazanamıyor” ifadelerini kullandı. “Domatesin yarısı zarar” Adana'nın afet bölgesi kapsamına alınmasını gerektiğini belirten Başkan Doğan, “Biz, bu sene domates ve diğer ürünlerde de yanık olduğu için Adana bölgesinin afet kapsamına alınmasını istedik. Bu yıl Adana'da 25 bin dönüm alanda domates ekimi var. Domates hasadı her yıl Mayıs ayında hasadı başlardı ve Temmuz'un ilk haftasına kadar devam ederdi. Domateslerin çoğu yandığı için fiyatların yükselmesini bekliyorduk ama şuan fiyatlar 5-6 liradan gidiyor. 1 dönüm için 25 bine kadar masraf var. Çiftçimiz bu masrafın ancak yarısını kazanabildi. Diğer yarısı tamamen zarar. Domates yandığı için bu sene hasat erken bitecek” dedi.

Adana'da hava sıcaklığı tarlada ürünleri yaktı Haber

Adana'da hava sıcaklığı tarlada ürünleri yaktı

Adana'da son günlerde etkili olan aşırı sıcak hava dalgası, Yüreğir Ovası'ndaki tarım arazilerini de olumsuz etkiledi. Sıcaklıkların 40 dereceyi aşması nedeniyle karpuz, kavun ve domates gibi ürünler yanmaya başladı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2023 yılını zor geçiren çiftçilerin 2024’te de sıcaklık felaketiyle umudunu kaybettiğini belirterek, “Tarımın geleceği ve gıda güvenliği tehlikede, acil eylem planı oluşturulmalı ve gerekli adımlar atılmalıdır" dedi. Çiftçiler, bu yılki sıcaklığın son 10 yılın en sıcağı olduğunu ve ürünlerin kavrulduğunu dile getiriyor. Özellikle karpuz ve kavunlarda büyük zararlar olduğunu belirten üreticiler, ürünlerin hasat etmeden çöpe gideceğini ifade ediyor. Domateslerde de güneş yanığı ve çürüme gibi problemler yaşanıyor. Çiftçiler, bu durumun ürün kaybına ve fiyat artışlarına neden olacağından endişe ediyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, aşırı sıcak havanın tarımsal üretime büyük zarar verdiğini söyledi. Doğan, "Bu yılki sıcaklıklar rekor seviyede. Özellikle Yüreğir Ovası'ndaki tarım arazileri aşırı sıcaklıktan olumsuz etkileniyor. Karpuz, kavun ve domates gibi ürünlerde büyük zararlar var. Bu durum ürün kaybına ve fiyat artışlarına neden olacak" dedi. Çiftçilere sulama sistemlerini daha etkin kullanmalarını tavsiye eden Doğan, şunları kaydetti: "Çukurova’da sıcaklık üst seviyede. Sebze ve meyveler yandı. Çiftçiler büyük zararda. Türkiye’nin en verimli tarım bölgelerinden biri olan Çukurova’mız, iklim değişikliğinin yıkıcı etkileriyle karşı karşıya. Bölgemizde 2 Haziran’da başlayan aşırı sıcaklar 5 - 6 Haziran’da en yüksek seviyeye ulaştı, sebze ve meyvelerin tamamına yakını büyük zarar gördü. Narenciyenin bir bölümü ve karpuz, kavun, domates, biber gibi ürünlerin neredeyse tamamının üst bölümleri yandı. Bazı çiftçilerimiz hiç tarlaya giremezken bazı çiftçilerimiz tarlaya girip kurtarabildiği kadar ürünlerini toplamaya çalıştı. Sıcaklıklar bu yıl olağanüstü seviyelere ulaşması sonucu çiftçiler ürünlerini korumak için elinden geleni yaptı, ancak sıcak hava dalgası karşısında çaresiz kaldı. Tarım arazilerinde ciddi hasar var. Çiftçiler, ürünlerinin yanması sonucu ciddi ekonomik kayıplar yaşarken, bölge ekonomisi de bu durumdan olumsuz etkilendi. Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden biri olarak bilinen, geniş tarım alanlarıyla hem yerel hem de ulusal düzeyde gıda güvenliğine büyük katkıda bulunan bu bölge son yıllarda artan iklim değişikliği etkileri ile tehdit altında. Çukurova’daki çiftçiler, bu zorlu süreçte destek bekliyor. Çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesini değil Adana’nın afet bölgesi olarak ilan edilmesini bekliyor. 2023 yılını zor geçiren çiftçilerimiz 2024’te de gelen bu sıcaklık felaketiyle umudunu kaybetti. Tarımın geleceği ve gıda güvenliği tehlikede, acil eylem planı oluşturulmalı ve gerekli adımlar atılmalıdır."

Antalya'da domates, sebze ve meyve fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor Haber

Antalya'da domates, sebze ve meyve fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor

Antalya hallerinde domates miktar endeksi yıllık yüzde 10.38, fiyat endeksi yüzde 43.75 arttı. Sebze miktar endeksi yıllık yüzde 11.85, fiyat endeksi yüzde 52.09 arttı. Meyve miktar endeksi yıllık yüzde 8.99, fiyat endeksi ise yüzde 59.14 arttı. Domates aylık miktarda arttı, fiyat düştü Mayıs ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 6 yılın miktarda ortalama üstünde artış ve fiyatta ise rekora yakın azalış olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi, Mayıs ayında yüzde 16.67 artarken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 36.21 azaldı. Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, Mayıs ayında yüzde 44.36 artış göstermesine karşılık işlem fiyat endeksi aylık yüzde 38.22 azaldı. Son 6 yılın Mayıs ayları dikkate alındığında sebze miktar endeksinde rekora yakın artış, fiyat endeksinde ise rekora yakın azalış gerçekleşti. Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Mayıs ayında yüzde 111.65 artarken, işlem fiyat endeksi yüzde 26.20 azaldı. Son 6 yılın Mayıs ayları dikkate alındığında aylık değişimler, meyve miktar endeksinde ortalama üstü artış, fiyat endeksinde ise rekora yakın azalış olarak gerçekleşti. Antalya Ticaret Borsası Mayıs Ayı hal endeksini açıkladı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerleri, 2024 Mayıs ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi. Mayıs ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 16.67, sebzede yüzde 44.36 ve meyvede ise yüzde 111.65 arttı. Miktar endeksleri, geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde 10.38, sebzede yüzde 11.85 ve meyvede ise yüzde 8.99 artış kaydetti. Mayıs ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates ve sebze için 9 yıllık ortalama üstü ve meyvede ise ortalama değerlerde gerçekleşti. Yıllık fiyat endekslerindeki değişimler domates ve sebze için ortalama, meyvede ise ortalama üstünde gerçekleşti. Mayıs ayında domates fiyat endeksindeki yıllık değişim, yüzde 43.75 artış olarak tabloya yansıdı. Miktardaki yüzde 10.38’lik artış, bu yükselişi engelleyemedi. Sebze fiyat endeksinde yıllık değişim yüzde 52.09 artarken, sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde 11.85’lik artışına rağmen fiyat endeksi de artışını devam ettirdi. Meyve fiyat endeksi yıllık yüzde 59.14 arttı. Meyvenin yıllık işlem miktarındaki yüzde 8.99’luk artışa rağmen fiyatlar ortalamanın üstünde arttı.

Antalya'da domates, sebze ve meyve endekslerinde yıllık artışlar Haber

Antalya'da domates, sebze ve meyve endekslerinde yıllık artışlar

Antalya Ticaret Borsası, Nisan ayı hal endeksini açıkladı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerleri, 2024 Nisan ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi. Yıllıkta miktar da fiyat da arttı Nisan ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde 36,56 ve sebzede yüzde 14,52 ve meyvede ise yüzde 17,06 arttı. Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde 4,32, sebzede yüzde 14,27 ve meyvede ise yüzde 20,44 arttı. Nisan ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates ve sebze için 9 yıllık ortalama üstü ve meyvede ise ortalama değerlerde olurken, yıllık fiyat endekslerindeki değişimler domates, sebze ve meyvede ortalama üstünde gerçekleşti. Nisan ayında domates fiyat endeksi yüzde 87,95 artarken, miktardaki yüzde 4,32’lik artış, bu yükselişi engelleyemedi. Sebze fiyat endeksi yıllık yüzde 55,85 arttı. Sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde 14,27 artmasına rağmen fiyat endeksinde de artış devam etti. Meyve fiyat endeksi yıllık yüzde 78,24 arttı. Meyvenin yıllık işlem miktarındaki yüzde 20,44’lük artışa rağmen fiyatlar ortalamanın üstünde arttı. Nisan ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 6 yılın miktarda ortalama üstünde artış ve fiyatta ise rekor azalış olarak gerçekleşti. Aylıkta miktar arttı fiyat azaldı Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi, Nisan ayında yüzde 36,56 artarken, işlem fiyat endeksi ise aylık yüzde 15,29 azaldı. Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, Nisan ayında yüzde 14,52 artmasına rağmen, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 29,37 azaldı. Son 6 yılın Nisan ayları dikkate alındığında sebze miktar endeksinde ortalama altı artış, fiyat endeksinde ise rekor düzeyde düşüş gerçekleşti. Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Nisan ayında yüzde 17,06 artarken, işlem fiyat endeksi de yüzde 17,86 arttı. Son 6 yılın Nisan ayları dikkate alındığında aylık değişimler, meyve miktar endeksinde ortalama üstü artış ve fiyat endeksinde ise ortalama altında artış olarak gerçekleşti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.