Nennioğlu: Türkiye’de doğum sonrası izin süresi yetersiz
Adana’da Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, doğum sonrası kadın kamu görevlilerine tanınan ücretsiz izin hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Nennioğlu, Türkiye'deki doğum izninin yetersiz olduğunu belirterek, bu konuda acil düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi. Nennioğlu, doğum öncesi ve sonrası izin sürelerinin toplamda 13 hafta olmasına rağmen, bu sürenin yetersiz olduğunu ifade etti. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF’in önerileri doğrultusunda, doğum sonrası izin süresinin en az 2 yıl olması gerektiğini vurgulayarak, annelere yönelik daha esnek çalışma saatleri ve psikolojik destek hizmetlerinin sunulmasını talep etti.
"Doğum sonrası izin, çocuk gelişimi için yetersiz"
Adana’da Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, Türkiye'deki doğum sonrası izin süresinin yalnızca 8 hafta ile sınırlı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF’in bebeklerin ilk 2 yıl boyunca anne sütüyle beslenmesi gerektiğini önerdiğine dikkat çek “Türkiye’de doğum sonrası izin 8 hafta ile sınırlı. WHO ve UNICEF, bebeklerin ilk 2 yıl anne sütüyle beslenmesini öneriyor. OECD ülkelerinde izin süresi daha uzun; İsveç, 480 gün ebeveyn izni, Almanya’da 14 ay ücretli ebeveyn izni, Fransa’da 16 hafta + ek ebeveyn izni Kısa izin süresi lohusa depresyonu ve psikoz riskini artırıyor. Anneler, doktor raporu almak zorunda kalıyor, ancak bazı kurumlar bunu kabul etmiyor. Erken iş dönüşü, çocukların gelişimini ve bağlanmasını olumsuz etkiliyor.”
"Doğum sonrası izin süresi en az 2 yıl olmalı"
Nennioğlu, doğum sonrası izin süresinin en az 2 yıl olması gerektiğini belirterek ebeveyn izninin de getirilmesini, babaların da bu haktan yararlanmasını talep etti. Bekir Nennioğlu, “Doğum sonrası izin en az 2 yıl olmalı. Ebeveyn izni getirilmeli, babalar da yararlanmalı. Anneler için esnek çalışma saatleri ve evden çalışma imkânı sağlanmalı. Lohusalık döneminde psikolojik destek programları sunulmalı. İstirahat raporlarına baskı yapılmamalı, işverenlerin engellemeleri cezalandırılmalı” diye ifade etti.