TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#diyaliz

İLKHABER-Gazetesi - diyaliz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, diyaliz haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Burdur'da diyaliz sonrası 3 hastanın ölümünde 2 kişi tutuklandı Haber

Burdur'da diyaliz sonrası 3 hastanın ölümünde 2 kişi tutuklandı

Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs Cumartesi günü 08.00-12.00 ile 12.00-16.00 seansında diyalize giren hastalardan bazıları baş dönmesi, mide bulantısı, şuur bulanıklığı ve nakil aracından inememe tarzı şikayetlerle hastaneye geri dönmüştü. Bunun üzerine hastane yönetimi gün içinde diyalize giren tüm hastaları hastaneye çağırıp yapılan tetkiklerin ardından, gün içinde diyaliz merkezinde tedavi olan 33 hastayı Afyonkarahisar, Isparta, Antalya, Bucak'ta bulunan devlet hastaneleri ve özel diyaliz merkezlerine sevk etti. Sevk edilen hastalardan 23'ü Antalya'da, 6'sı Afyonkarahisar'da, 3'ü Isparta'da, 1'i ise Denizli'de tedavi altına alınmıştı. Antalya'da entübe halde olan hastalardan Mustafa Demir(70), Saniye Aksöz(88) ve Somali uyruklu Amina Abas Jama (67) hayatını kaybetti. Hastaneye gelerek incelemelerde bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı bilirkişilerin raporu sonrasında ihmali olduğu değerlendirilen Burdur Devlet Hastanesi'nde görevli elektrik teknisyeni İ.S., tekniker M.C. ve hastane yapımında ve proje aşamasında görevli taşıyıcı şirket makine mühendisleri G.A.S. ve Y.A., 'Taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'Taksirle yaralama' suçlarından gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 4 şüpheli adliyeye sevk edildi. Adliyeye çıkarılan şüphelilerden hastane personelleri İ.S. ve M.C. savcılıkta ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken mahkemeye çıkarılan hastane yapımında ve proje aşamasında görevli olan yüklenici firma makine mühendisleri G.A.S. ve Y.A. “Taksirle Ölüme sebebiyet verme” ve “Taksirle yaralama” suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Burdur'daki diyaliz tedavisi sonrası vefat eden bir hasta daha toprağa verildi Haber

Burdur'daki diyaliz tedavisi sonrası vefat eden bir hasta daha toprağa verildi

Burdur Devlet Hastanesi’nde 25 Mayıs Cumartesi günü 08.00-12.00 ile 12.00-16.00 seansında diyalize giren hastalardan bazıları baş dönmesi, mide bulantısı, şuur bulanıklığı ve nakil aracından inememe tarzı şikayetlerle hastaneye geri dönmüştü. Bunun üzerine hastane yönetimi gün içinde diyalize giren tüm hastaları hastaneye çağırıp yapılan tetkiklerin ardından, gün içinde diyaliz merkezinde tedavi olan 33 hastayı Afyonkarahisar, Isparta, Antalya, Bucak’ta bulunan devlet hastaneleri ve özel diyaliz merkezlerine sevk etti. Olay sonrası entübe edilerek ambulans ile Antalya Şehir Hastanesi’ne sevk edilerek burada tedavi altına alınan ve entübe halde tedavisi devam eden 5 hastadan biri olan 67 yaşındaki Somali uyruklu Amine Abas Jama, olaydan 4 gün sonra hayatını kaybetti. Antalya'da Şehir Hastanesi'ndeki müdahaleye rağmen kurtarılamayan Jama’nın cenazesi otopsi işleminin ardından ailesine teslim edildi. 3 yıl önce sığınmacı olarak geldikleri Türkiye'de ailesi ile birlikte Burdur'a yerleşen Amine Abas Jama'nın cenazesi ailesinin yaşadığı Burdur’a getirilerek Burdur Belediyesi Sultandere Camisi avlusunda kılınan cenaze namazının ardından Sultandere Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenaze törenine; Burdur Valisi Türker Öksüz, Vali Yardımcısı Yasin Özcan, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Güder, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik ve yakınları katıldı. Cenaze sonrası tercüman eşliğinde konuşan Amine Abas Jama’nın oğlu Ahmed Adan Jama (47), "Türkiye’ye 2021 yılında geldik. Annem diyaliz hastasıydı. Sürekli tedavi için Burdur Devlet Hastanesi’ne gidip geliyordu. En son gidişine kadar hiçbir zaman durumunda kötüleşme olmamıştı. Ama en son girdiği tedavinin ardından kötüleşti hastaneye geri götürdük. Oradan Antalya’ya gönderdiler ama 4 gün sonra vefat etti" dedi. Olay sonrası Antalya'da tedavi altına alınan 33 hastadan 12'si taburu edilmişti; 2'si entübe 18 hastanın ise tedavisine devam ediliyor. Hayatını kaybeden hastalardan Mustafa Demir (70) Burdur'un Karamanlı ilçesinde, Saniye Aksöz (88) ise Burdur merkeze bağlı Kozluca köyünde çarşamba günü toprağa verilmişti.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı bilirkişiler Burdur Devlet Hastanesi’nde incelemelerde bulundu Video Galeri

Sağlık Bakanlığı’na bağlı bilirkişiler Burdur Devlet Hastanesi’nde incelemelerde bulundu

Burdur Devlet Hastanesi’ndeki 25 Mayıs tarihinde tedavi olan 33 kişinin rahatsızlandığı ve farklı hastanelere sevk edildikten sonra 3 kişinin öldüğü olay sonrası Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen bilirkişiler savcı eşliğinde diyaliz bölümünde incelemelerde bulundu. Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs Cumartesi günü 08.00-12.00 ile 12.00-16.00 seansında diyalize giren hastalardan bazıları baş dönmesi, mide bulantısı, şuur bulanıklığı ve nakil aracından inememe tarzı şikayetlerle hastaneye geri dönmüştü. Bunun üzerine hastane yönetimi gün içinde diyalize giren tüm hastaları hastaneye çağırıp yapılan tetkiklerin ardından, gün içinde diyaliz merkezinde tedavi olan 33 hastayı Afyonkarahisar, Isparta, Antalya, Bucak’ta bulunan devlet hastaneleri ve özel diyaliz merkezlerine sevk etti. Sevk edilen hastalardan 23’ü Antalya’da, 6’sı Afyon’da, 3’ü Isparta’da, 1’i ise Afyonda tedavi altına alınmıştı. Antalya’da entübe halde olan hastalardan Mustafa Demir(70), Saniye Aksöz(88) ve Somali uyruklu Amina Abas Jama (67) hayatını kaybetti. 12 hasta taburcu edilirken 2’si entübe halde 18 hastanın ise tedavisi sürüyor. Bilirkişiler Burdur Devlet Hastanesi’nde Sağlık Bakanlığı tarafından konu ile ilgili görevlendirilen bilirkişiler Cumhuriyet Savcıları ile birlikte saat 13.30 sıralarında hastaneye gelerek diyaliz bölümünde ve su arıtma cihazlarının olduğu bölümlerde incelemelerde bulundu. Olay gününden itibaren kapalı olan diyaliz bölümünde polis ekiplerinin nöbeti hala sürüyor. Ölümle sonuçlanan olay hakkında henüz kesin bir sonuç çıkmazken konuyla ilgili hazırlanacak rapor sonrasında olayın sebebi açıklanacak.

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz skandalı: Ölenlerin sayısı 2'ye çıkarken, 31 hastanın tedavisi sürüyor Haber

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz skandalı: Ölenlerin sayısı 2'ye çıkarken, 31 hastanın tedavisi sürüyor

Burdur Devlet Hastanesi'nde yaşanan diyaliz skandalı, 25 Mayıs tarihinde gerçekleşen olayla gündeme geldi. Diyaliz tedavisi gören hastalardan bazıları, tedavi sonrasında baş dönmesi, mide bulantısı, şuur bulanıklığı gibi şikayetlerle tekrar hastaneye dönmüşlerdi. Bu durumun ardından hastane yönetimi, gün içinde diyalize giren tüm hastaları çağırıp yapılan tetkiklerin ardından, 33 hastayı Afyonkarahisar, Isparta, Antalya, Bucak gibi çevre illerde bulunan devlet hastaneleri ve özel diyaliz merkezlerine sevk etti. Olay sonrası ambulans ile Antalya Şehir Hastanesine sevk edilerek burada tedavi altına alınıp entübe edilen hastalardan Saniye Aksöz (88) de bugün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Dün ise Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde entübe edilip tedavisi süren Mustafa Demir hayatını kaybetmişti. Mustafa Demir'in cenazesi otopsi işleminin ardından ailesine teslim edildi. Memleketi Burdur'un Karamanlı ilçesindeki evinin önüne getirilen Mustafa Demir’in cenazesi burada helallik alınmasının ardından Cami Mahallesi'ndeki İpekçioğlu Camii avlusuna götürüldü. Tefenni Müftüsü Selman Ünal Çolak tarafından kılınan cenaze namazının ardından Demir'in cenazesi ilçe mezarlığına getirilerek burada toprağa verildi. Karamanlı ilçesindeki cenaze törenine; Burdur Valisi Türker Öksüz, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Güder ve yakınları katıldı. Evinin önünde helallik alındığı esnada Mustafa Demir’in yakınlarının feryatları ise yürekleri dağladı. Hayatını kaybedenlerden Saniye Aksöz’ün cenazesinin ise Burdur merkez Kozluca köyünde defnedileceği öğrenildi. Burdur İl Sağlık Müdürlüğü, olay sonrası hastaların sağlık durumuyla ilgili açıklama yaparak, entübe olan hasta sayısının azaldığını ancak rahatsızlanma sebeplerinin henüz netlik kazanmadığını bildirdi. Bu durum, olayın detaylarının ve soru işaretlerinin devam ettiğini gösteriyor. Bu skandal, sağlık sektöründe yaşanan ciddi sorunların bir yansıması olarak değerlendiriliyor ve soruşturma süreci devam ediyor. Hayatını kaybedenlerden Mustafa Demir Hayatını kaybedenlerden Saniye Aksöz

Adana Şehir Hastanesi’nden ‘evde diyaliz’ hizmeti Haber

Adana Şehir Hastanesi’nden ‘evde diyaliz’ hizmeti

ADANA (İLKHABER) – Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi, diyaliz hastalarına evde hizmet vermeye başladı. Eğitim verilen hastalar, evlerine kurulan cihaz sayesinde, hastaneye gelmeden diyalize girebildiği belirtildi. Adana Şehir Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi’nde diyalize giren hastaların tedavi konforunu artırmak için ‘evde hemodiyaliz’ uygulaması başladı. Yeni uygulama çerçevesinde, uygun olan hastalara önce hemodiyaliz cihazını kullanma eğitimi veriliyor. Ardından, hastalar evlerine yerleştirilen cihazları kendileri kullanarak diyalize kendileri giriyor. Böylece hastalar hem haftada 3 gün hastaneye gitmekten kurtuluyor, hem de günde 4 saat yerine 6-8 saat diyalize girebilmiş oluyor. Evde tedavi yaşam süresini uzatıyor Adana Şehir Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi İdari Sorumlusu Nefroloji Uzmanı Dr. Fatma Ülkü Adam, uygulamanın yeni başladığını belirterek “Mersin-Diyarbakır arasındaki bölgede evde diyaliz hizmeti veren tek kamu hastanesiyiz” dedi. Uzun süredir bu hizmetin altyapı hazırlığını yaptıklarını belirten Uzm. Dr. Adam, “Dünyada, evde diyaliz uygulamasının, kişinin yaşam süresini uzattığını gösteren araştırmalar var. Biz de bu nedenle bu hizmet için çalışma yapıyorduk. Altyapının tamamlanmasıyla uygulamaya başladık. Sadece Adana’da yaşayanlar değil, bölgedeki diğer illerden de hastalar bu hizmetten yararlanabiliyor”diye bilgi verdi. Sorun çıkarsa cihaz uyarı veriyor Önce, evde diyalize uygun hastaları belirlediklerini kaydeden Nefroloji Uzmanı Dr. Adam,“Hastanın sağlığı uygunsa ve eğitimi alabilecek durumdaysa bu hizmetten yararlanabiliyor. Uygun olan hastalara hemşire arkadaşlarımız cihazı kullanabilmeleri için eğitim veriyor. Daha sonra cihaz hastanın evine kuruluyor. Sarf malzemelerini de devlet karşılıyor. En küçük aksaklıkta sorun gideriliyor. Hasta yanlış işlem yaparsa ya da bir sorun çıkarsa cihaz uyarı veriyor. Bütün ekibimizin telefon numaraları hastalarda oluyor. Sıkıntı yaşarlarsa günün 24 saati arayıp yardım isteyebiliyorlar. Hastalar ayrıca ayda 1 kez hastanemize gelip tahlil yaptırıyor. Böylece tedavilerinin nasıl ilerlediğini görebiliyoruz”diye konuştu. 49 kişilik deneyimli ekip Uzm. Dr. Fatma Ülkü Adam, Adana Şehir Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi’nde görev yapan ekip hakkında da bilgi verdi. Uzm. Dr. Adam, “Ünitemizde 1 nefroloji profesörü, 1 nefroloji doçenti, 2 nefroloji uzmanı doktor, 1 dahiliye uzmanı doktor, 4 pratisyen doktor ile tam 40 kişilik hemşire, diyaliz teknikeri ve periton diyaliz hemşiresi ekibimiz görev yapıyor. Şu anda hemodiyaliz tedavisi verdiğimiz 250 hastamız var. Ancak evde diyaliz uygulaması sayesinde servisimizin yoğunluğu azalacağı için daha fazla yeni hastaya hizmet verebilmeye başlayacağız”ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.