Dilberler Sekisinde kaçak yapı uyarısı
Mimarlar Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu tarafından Seyhan Nehri kenarında kaçak yapı uyarısında bulunuldu. Bir süredir kentin en işlek güzergahlarından birisi olan Dilberler Sekisinde derme çatma bir yapının dikkati çektiğini belirten Mimarlar Odası Adana Şubesi yöneticileri, bu durumun, vatandaşların tepkisine neden olduğunu ifade etti.
Söz konusu yapının, imarı olmayan bir alanda ruhsatsız ve kaçak olarak yapılmak istendiği öne sürülerek, şunlar kaydedildi:
“Kamusal alanda olduğu açıkça belli olan, sessiz sedasız başlayan, çelik konstrüksiyon ile ayağa kaldırılan daha sonra etrafı çevrilen, kimi zaman duran, kimi zaman ilerleyen söz konusu derme çatma yapı hakkındaki şikayetler üzerine, gerekli başvurular yapılmış ve durum anlaşılmaya çalışılmıştır. Şubemiz tarafından yapılan araştırmada, söz konusu alanda mevcut 77796 metrekare yüz ölçüme sahip alanın, 268 metrekarelik bölümünün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından, ’Eğlence merkezi ve spor tesisi kafe restaurant olarak kullanılmak üzere bir firmaya kiraya verildiği, ancak Çukurova Belediyesi’nin aldığı çok sayıda şikâyet üzerine konuya müdahil olduğu, yapılan tespitlerde de taşınmazın bulunduğu alana ruhsat verilemeyeceği gerekçesiyle ilgili müdürlükten yapılan kira sözleşmesinin iptalinin istendiği anlaşılmıştır.
1/1000 ölçekli imar planında, rekreasyon alanı, yüksek okul, park, imar yolu önlemli alan, otoyol olarak görülen ve kısmen 1/1000 ölçekli imar planı bulunmayan alana imar durumu verilmesi mümkün değildir.
İlgili yasa ve yönetmeliklerde yapılar, ‘kuruluş ve kişilerce kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa ve parsellerde veya tahsisi veya irtifak hakkı tesis belgeleriyle, imar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabilir’, ‘yapılabilmesi için belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir’ hükümleri yer almaktadır.
İstisnai hali de bulunmayan söz konusu alanda yapılacak herhangi bir yapıya ait etüd ve projelerinin ruhsat vermeye yetkili idarece incelenmesi, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunludur. Dolayısıyla ilgili idarenin denetimi dışında yapı yapılmasının söz konusu olmadığı, kira sözleşmesine konu parselin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı sınırları içerisinde bulunması sebebiyle plansız alan olarak da değerlendirilemeyeceği, dolayısıyla yapılmak istenilen tesisin ancak imar planı yapılmak ve yapı ruhsatı alınmak suretiyle yapılabileceği de ilgili mevzuatlarımızda açıkça yer almaktadır.
Bu itibarla kentimizdeki ilgili idareleri, imar planı ve ruhsatı bulunmayan rekreasyon alanında yer alan kaçak yapı hakkında gerekli işlemleri yapmaya davet ediyoruz.”