TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Deprem Tatbikatı

İLKHABER-Gazetesi - Deprem Tatbikatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Deprem Tatbikatı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mersin'de büyük deprem tatbikatı: Arama-kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi Haber

Mersin'de büyük deprem tatbikatı: Arama-kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi

Mersin’de, Türkiye Afetle Mücadele Planı (TAMP) kapsamında Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryoya göre, Ecemiş Fay Hattı'nda merkez üssü Tarsus olan 7 büyüklüğündeki bir deprem, Mersin, Niğde, Adana ve Konya illerini etkiledi. Tatbikatın en önemli aşamalarından biri, yıkılan bir okulun enkazında yapılan arama-kurtarma çalışmaları oldu. Mersin’de 10 Eylül’de gerçekleştirilen TAMP Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı, büyük bir hazırlık ve koordinasyon içinde yapıldı. Senaryo gereği, Ecemiş Fay Hattı'nda meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin etkileriyle, Mersin, Niğde, Adana ve Konya illerinde büyük hasar oluştu. Tatbikat sırasında, Toroslar ilçesi Korukent Mahallesi'ndeki bir okulun enkazında arama-kurtarma çalışmaları yapıldı. Vali Ali Hamza Pehlivan, tatbikatın başarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu tatbikat ile 7 büyüklüğündeki bir depreme karşı hazırlığımızı test ediyoruz. Senaryoya göre, Tarsus merkezli deprem, 22 ilçeyi etkileyerek büyük bir kriz durumuna yol açtı. Yaklaşık 1,500 personel ve 300 araçla yapılan tatbikatta, arama-kurtarma, hasar tespiti ve diğer afetle mücadele görevleri eksiksiz bir şekilde gerçekleştirildi" dedi. Pehlivan, tatbikatın önemine vurgu yaparak, "Hazırlık, felaketlerin panzehiridir. Ne kadar hazırlıklı olursak, afetin etkilerini o kadar minimize edebiliriz. Bu tatbikatlar, afete müdahale kabiliyetimizi test etmek ve geliştirmek adına büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı. Tatbikata Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Tuna Baysal ile Mersin İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy da katıldı.

Mersin'de senaryo gereği 7 büyüklüğünde ve 4 ili etkileyen depremin tatbikatı Haber

Mersin'de senaryo gereği 7 büyüklüğünde ve 4 ili etkileyen depremin tatbikatı

Mersin'de senaryo gereği 4 ilin etkilendiği 7 büyüklüğündeki depremin bölgesel tatbikatı başladı. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında, senaryo gereği merkez üssü Tarsus ilçesi olan 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle Mersin, Niğde, Adana ve Konya'da çok sayıda bina yıkıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca Mersin'de başlatılan arama kurtarma çalışmaları için Antalya, Kayseri, Çorum, Sakarya, Ankara ve Eskişehir'den takviye ekipler yönlendirildi. 1500 arama kurtarma personeli katıldı Kentte çeşitli enkazlarda yapılan tahliye çalışmalarına 23 afet grubundan 1500 personel ve 300 araç katıldı. Toroslar ilçesi Korukent Mahallesi'nde depremde yıkılan bir okulun enkazındaki yaralılar, ekipler tarafından kurtarıldı. Yıkılan binalardan tahliyesi sağlanan yaralı afetzedeler, ambulanslara alındı. Vali Ali Hamza Pehlivan ve diğer ilgililer, kent genelinde süren tatbikattaki arama kurtarma çalışmalarını takip ediyor. "Adeta bir deprem olmuşçasına görev yapılıyor" Vali Pehlivan, gazetecilere, Mersin'de daha önce 2 il merkezli düzenlenen bölgesel tatbikattan birinin yapıldığını söyledi. Tatbikatın senaryo ve simülasyona istinaden gerçekleştiğini dile getiren Pehlivan, 7 büyüklüğünde meydana gelen bir depremde neler yaşanabileceği üzerinde çalışma yaptıklarını anlattı. Pehlivan, tatbikatın yarın sabah saatlerine kadar süreceğini belirterek, "Gerçekçi ve adeta bir deprem olmuşçasına tüm personelimiz ilk andan itibaren görevini titizlikle yerine getiriyor. Birçok afet riskiyle karşı karşıya olan bir coğrafyadayız. Deprem bunların içinde en çok yaşadığımız afetlerden biri. 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremleri yaşadık. 11 ilimizi, 14 milyon insanımızı etkiledi. O dönem çok büyük bir deprem felaketi yaşadık." diye konuştu. Tatbikatların önemine dikkati çeken Pehlivan, şunları kaydetti: "Tatbikatlar, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde görev tevdi edilmiş olan tüm kurum ve kuruluşların reflekslerini ölçmemize vesile oluyor. Bu tatbikatları yapmamızdaki temel amaç, Allah korusun bir deprem afeti yaşandığında hangi kurumun en kısa sürede neyi ve nasıl yapacağını ölçmek. Bu tatbikatları ne kadar etkin ve gerçekçi biçimde yaparsak, yarın bir deprem meydana geldiğinde afetin yaralarını sarma konusunda o kadar başarılı oluruz."  

Adana ve çevresinde 12 Eylül'de büyük deprem tatbikatı gerçekleştirilecek Haber

Adana ve çevresinde 12 Eylül'de büyük deprem tatbikatı gerçekleştirilecek

Mersin'de, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında 12 Eylül 2024 tarihinde büyük ölçekli bir deprem tatbikatı gerçekleştirilecek. Tatbikat, Adana, Mersin, Niğde ve Konya illerinde eş zamanlı olarak yapılacak. Tatbikatın Hazırlıkları Tatbikatın hazırlıkları, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan başkanlığında yapılan bir toplantıyla başlatıldı. Toplantıya Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, vali yardımcıları, kaymakamlar, kurum müdürleri ve TAMP kapsamındaki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Vali Pehlivan, afetlere hazırlıklı olmanın kritik önem taşıdığını vurguladı ve tatbikatların, ilgili kurumların etkin çalışmasını sağladığını belirtti. Ecemiş fay hattında merkez üssü Tarsus ilçesi olan 7 büyüklüğünde bir deprem senaryosu uygulanacak AFAD tarafından hazırlanan tatbikat senaryosuna göre, Ecemiş fay hattında merkez üssü Tarsus ilçesi olan 7 büyüklüğünde bir deprem senaryosu uygulanacak. Deprem, Mersin, Niğde, Adana ve Konya illerinde etkili olacak. Ayrıca, Antalya, Kayseri, Çorum, Sakarya, Ankara ve Eskişehir illerinden destek ekiplerinin bölgeye sevk edilmesi planlanıyor. Tatbikatın Amacı ve Beklentiler Bu tatbikat, afet müdahale ve kriz yönetimi süreçlerini test etmek, ilgili kurumların işbirliği ve koordinasyon becerilerini geliştirmek amacıyla gerçekleştirilecek. Ayrıca, tatbikat sayesinde, olası bir afet durumunda bölgedeki hazırlık seviyesinin artırılması ve afetlere karşı daha etkin bir yanıt verilmesi hedefleniyor. Tatbikatın Yapılacağı Tarih ve Saat TAMP Mersin Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı, 12 Eylül 2024 tarihinde Adana, Mersin, Niğde ve Konya illerinde eş zamanlı olarak yapılacak.

Mersin deprem tatbikatına hazırlanıyor Haber

Mersin deprem tatbikatına hazırlanıyor

Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında, afetlere ve acil durumlara hazırlık amacıyla yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası müdahale tatbikatlarının planlama ve icrasında uygulanacak usul ve esaslara ilişkin yönetmelik doğrultusunda 12 Eylül'de Mersin'de gerçekleştirilecek TAMP Mersin Bölge Düzeyi Tatbikat Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Vali Pehlivan, afetlere hazırlıklı olmanın hayati önem taşıdığını söyledi. Tatbikatların, ilgili kurumların her daim hazırlıklı olmaları ve gerekli çalışmaları etkin bir şekilde yerine getirmesi açısından önemli bir imkan olduğunu vurgulayan Pehlivan, "Bu hazırlık sürecinin yakın iş birliği ve koordinasyon içinde en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. TAMP kapsamındaki bütün kurum ve kuruluşların konunun önemine binaen azami hassasiyetle üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getireceğine inanıyorum" dedi. "Tatbikat 24 saat gerçek zamanlı olarak icra edilecek" Mersin'de 12 Eylül'de yapılacak TAMP Mersin Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı kapsamında AFAD Başkanlığı tarafından hazırlanan senaryoya göre; Ecemiş Fay Hattı'nda merkez üssü Tarsus ilçesi olan 7 büyüklüğünde, Mersin, Niğde, Adana ve Konya'nın etkilendiği bir deprem tatbikatı yapılacağını ifade eden Pehlivan, şöyle devam etti: "Bu kapsamda ilimize Antalya, Kayseri, Çorum, Sakarya, Ankara ve Eskişehir'den destek ekiplerinin gelmesi planlanmaktadır. Mersin, Niğde, Adana ve Konya'da eş zamanlı olarak gerçekleşecek olan deprem tatbikatı ilimizde seviye 3 olarak belirlenmiştir. TAMP Mersin planındaki Afet Gruplarında görevli İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyelerinin, ilgili kaymakamlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve AFAD gönüllülerinin katılımıyla Tarsus, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Çamlıyayla ilçelerinde 12 Eylül 2024'de saha tatbikatı yapılması planlanmaktadır. Tatbikat 24 saat gerçek zamanlı olarak icra edilecek. Tatbikatta; enkazda arama kurtarma, sanayi yangını, tahliye, trafik kazası, beslenme, hasar tespiti, zarar tespiti, altyapı çalışmaları, enerji ve haberleşme çalışmaları, ayni bağış depo çalışmaları, psikososyal destek çalışmaları icra edilmesi planlanmaktadır. Ayrıca masa başı çalışmaları da Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) üzerinden icra edilecek." İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından TAMP ve AYDES hakkında bilgilendirme sunumlarının yapıldığı toplantıda, acil durum müdahale planlama esasları, acil durum müdahale süreci, acil durum müdahale planın takibi, geliştirilmesi, güncelleştirilmesi, acil durum müdahale sürecinin eğitim, talim ve tatbikatlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu ve değerlendirmeler yapıldı. Toplantıya, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, vali yardımcıları, kaymakamlar, kurum müdürleri ve TAMP kapsamındaki STK temsilcileri katıldı.

7.2 büyüklüğündeki depremi canlandırdılar Haber

7.2 büyüklüğündeki depremi canlandırdılar

Bursa’nın İnegöl ilçesinde belediye ile İnegöl Doğal Afetler Arama Kurtarma Ekibi (İNDAK) iş birliğinde gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Hazırlanan senaryoya göre merkez üssü İnegöl olan 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve hemen akabinde İNDAK 140 kişilik ekiple kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde yıkımına başlanan bölgede enkazda arama kurtarma çalışması gerçekleştirdi. Enkaza yıkım öncesi yerleştirilen cansız mankenler, ekipler tarafından kurtarıldı. İnegöl Belediyesi ile İnegöl Doğal Afetler Arama Kurtarma Ekibi (İNDAK), 17 Ağustos depreminin yıl dönümü öncesi deprem gerçeğine dikkat çekmek ve bu konuda bir farkındalık oluşturmak adına gerçeğini aratmayan bir deprem tatbikatı gerçekleştirdi. İNDAK’ın arama kurtarma görevlilerinin afetlere tam manasıyla hazır olması maksadıyla yapılan tatbikat, hazırlanan senaryo üzerinden birebir uygulanarak gerçekleştirildi. Arama kurtarma çalışması ise hafta içi yıkım çalışması başlayan Yazıcılar Sitesi kentsel dönüşüm alanında yapıldı. Burada yıkım öncesi binalara yerleştirilen cansız mankenler ekipler tarafından enkaz altından kurtarıldı. Deprem senaryosu Hazırlanan senaryoya göre; 12 Ağustos Cumartesi günü sabah 05.35’te merkez üssü Bursa’nın İnegöl ilçesi olan 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yıkıcı hasarın yaşandığı deprem sonrası AFAD tarafından acil destek istenmesi üzerine, 140 kişilik İNDAK ekibi 06.00’da dernek merkezinde toplanıp müdahale için bölgeye hareket etti. Arama kurtarma çalışması yapılan bölgede İNDAK’ın yanı sıra sağlık ekipleri ile belediye ekipleri ve 11 araç hazır bulundu. Enkaza girerek çalışmaları başlatan ekipler, tatbikat süresince 5 canlı kurtardı. 7 kişinin ise cansız bedeni enkazdan çıkarıldı. Enkazdan kurtarma çalışmalarını İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da İNDAK Başkanı Ömer Gürkan ile birlikte alanda takip etti. Bu sırada tatbikata ilişkin açıklama yapan Başkan Alper Taban, “İNDAK ekibimizle birlikte Yazıcılar Sitesinde canlı deprem tatbikatı gerçekleştiriyoruz. Biliyorsunuz yakın tarihlerde yaşadığımız bir Kahramanmaraş depremi var. Burada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. Deprem döneminde daha fazla profesyonele ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Başkan Taban, şöyle devam etti: “Tatbikatı gerçekleştirdiğimiz bu alan geçtiğimiz günlerde kentsel dönüşümle ilgili yıkım çalışmalarının başladığı alan. Biz burada İNDAK ile bir canlı tatbikat gerçekleştirmiş oluyoruz. Yıkım çalışmaları başlamadan önce bina içerisine cansız mankenler, birtakım eşyalar yerleştirildi. Bunların burada profesyonel ekipler tarafından kurtarılmasıyla ilgili çalışmaları bizzat canlı olarak yaşamış ve yaşatmış oluyoruz. Biz deprem döneminde gördük ki daha fazlaca profesyonele ihtiyacımız var. İNDAK’ta şehrimizde gönüllü olarak kurulmuş bir sivil hareket. İnegöl Belediyesi olarak bizler de onlara destek olmaya çalışıyoruz, bu süreç içerisinde ilerlemelerine katkı sunmaya çalışıyoruz. Muhtemel bir depremde profesyonel ekipler eliyle bu müdahaleleri gerek kendi bölgemizde gerekse de başka bölgelerde yaşanacak problemleri inşallah İNDAK ile çözmeye çalışacağız.” “Arama kurtarma ekiplerimizde yer alan gönüllü sayımız da her geçen gün artıyor. İNDAK bu manada Kahramanmaraş depreminde bölgede gösterdiği üstün gayret ile devletimiz tarafından da Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası ile onure edildi. Orada 12 vatandaşımızı enkaz altından kurtardılar, 100 dolayında da vatandaşımızın cenazelerinin çıkarılmasına katkı sağladılar. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Şu anda da burada 140 dolayında gönüllümüz burada. Ekipler bir tatbikattan ziyade deprem olmuş ve enkazda insanlar varmışçasına burada bir müdahale gerçekleştiriyorlar. Ben bu şehrin yöneticisi olarak kendilerine çok teşekkür ediyorum. Tabi hem AFAD hem diğer sivil toplum ve diğer gönüllü oluşumlar tarafından da pek çok çalışmalar yapılıyor. Her birine yürekten teşekkür ediyorum. Son olarak şehrimizde yaşadığımız yangında da devletimiz tüm imkanlarıyla buradaydı. İNDAK ekiplerimiz de geldi yangın söndürme çalışmalarına destek verdiler. Diğer sivil toplum kuruluşlarımız da buradaydılar. İNDAK için yeni bir yer çalışmamız da var. Onları Afet Yönetim Merkezine taşıyıp oradan bu süreci takip etmelerini biz istiyoruz. Bu vatandaşlarımızda da bir farkındalık olacaktır.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.