Mavi sularla buluşmaya başladılar
ALİ GÜRELİ
ADANA (İLKHABER) - WWF Türkiye-Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın, Çukurova Deltası’nda yer alan ve ülkemizin en büyük lagün gölü Akyatan’da yavru yeşil deniz kaplumbağalarının denize ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla başlattığı çalışmalar sürüyor. Bu sezon ergin dişi deniz kaplumbağalarının bıraktığı yumurtalardan yavrular çıkmaya başladı.
WWF-Türkiye, dünya denizlerinde yaşayan ve tarih boyunca birçok kültürde uzun yaşam, üretkenlik, dayanıklılık ve kötülüklerden korunmanın sembolü olan Dermochelys coriacea, Eretmochelys imbricata, Lepidochelys kempii, Lepidochelys olivacea, Chelonia mydas, Caretta caretta, Natator depressus deniz kaplumbağası türlerinin tamamının, insan faaliyetleri sebebiyle tehlike altında olduğuna dikkati çekiyor. Yaşamlarının büyük bir bölümünü kıtalararası denizlerde geçiren bu türlerden yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) ve iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ise Akdeniz Havzası’nda yuvalıyor.
-Binde ikisi erişkinliğe ulaşabiliyor
Ergin dişi deniz kaplumbağaları, yuvalamak için kumsala çıktıkları her seferde, ortalama 100-150 yumurta bırakıyor. Dişilerin bıraktıkları yumurtalar veya yumurtadan 45-60 gün sonra çıkan yavrular, kumsalda yengeç, çakal, deniz kuşları, deniz ortamında balıklar gibi sayısız avcının besin kaynakları arasında yer alıyor.
Bu nedenle her bin yumurtadan çıkan yavrulardan bir veya ikisi erişkin olabiliyor. Yaşamları boyunca birçok tehditle karşı karşıya kalan deniz kaplumbağalarının popülasyonları üzerinde insan aktiviteleri de olumsuz etkilere sahip. Türün sağlıklı olarak yaşamını sürdürebilmesi için yuvalama kumsalları ile beslenme ve kışlama alanları başta olmak üzere yaşam alanlarındaki insan kaynaklı tehlikelerin en aza indirgenmesi gerekiyor.
-Binlerce yavru yeşil deniz kaplumbağasının denize ulaşması sağlandı
WWF-Türkiye, Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü ile 2006 yılından bu yana, imzalanan “İşbirliği Protokolü” kapsamında, 17 yılı aşkın süredir Akdeniz Havzası’nda yer alan Adana Akyatan Kumsalı’nda deniz kaplumbağası araştırma, izleme ve koruma çalışmaları yürütüyor. Her yıl 1 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında kesintisiz olarak devam eden alan çalışmalar kapsamında Akyatan Kumsalı’nda deniz kaplumbağası yuvalarının sezona bağlı dağılımı, yavru başarısı, çıkış dönemleri ve ekolojisi üzerine veri toplanıyor.
Bugüne kadar 400’ün üzerinde gönüllünün de desteği ile yürütülen proje sayesinde 2006 yılından bu yana yaklaşık 250 bin yavru yeşil deniz kaplumbağası mavi sularla buluştu. Yeşil deniz kaplumbağalarının göç yolları ve kışlama alanlarının belirlenmesi için 19 ergin dişi yeşil deniz kaplumbağasına uydu vericisi takıldı. Bu 19 kaplumbağanın kışlamak ve beslenmek üzere Kuzey Afrika kıyılarına ulaştığı tespit edildi.
Yapılan koruma çalışmaları kapsamında bu yıl da izlenen yuvalardan sezonun ilk yavruları çıkmaya başladı. Yuvalardan çıkan yavruların kumsalda yengeç, çakal ve deniz kuşları ve diğer bazı gibi tehlikelere maruz kalmadan mavi sularla buluşmaları için gönüllüler büyük çaba gösteriyor.