TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#darbe girişimi

İLKHABER-Gazetesi - darbe girişimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, darbe girişimi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

15 temmuz resmi tatil mi? Haber

15 temmuz resmi tatil mi?

Türkiye, 15 Temmuz 2016'da FETÖ terör örgütüne bağlı bir grup askerin gerçekleştirdiği hain darbe girişimiyle sarsıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri içinden çıkan bu grup, İstanbul'da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü, Ankara'da ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni hedef almıştı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yapılan bombalı saldırı girişimi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast planı, ülkeyi büyük bir krize sürüklemişti. Ancak halkın cesurca sokaklara çıkarak direnişi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla meydanlara inmesiyle darbe girişimi bastırıldı. Yaşanan çatışmalar sonucunda 300'den fazla vatandaşımız hayatını kaybederken, binlerce kişi yaralandı ve çok sayıda kişi gözaltına alındı. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ortak operasyonları sonucunda darbeci askerler silahlarıyla birlikte teslim oldu. 15 Temmuz Resmi Tatil mi? 15 Temmuz'un Türkiye için anlamı büyük; demokrasiye ve millî birliğe olan bağlılığın simgesi haline geldi. Bu nedenle Türkiye, 15 Temmuz'u Demokrasi ve Millî Birlik Günü olarak resmi tatil ilan ederek her yıl bu önemli günü anma ve birlik ruhunu pekiştirme günü olarak kutluyor. 15 Temmuz 2024 Pazartesi gününe denk geldiği için tüm resmi kurum ve kuruluşlar kapalı olacak, vatandaşlar da bu günü demokrasiye ve millî birliğe olan vefa ve şükranlarını göstermek için anacaklar.

Kırgızistan'da darbe girişimi engellendi Haber

Kırgızistan'da darbe girişimi engellendi

Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi, iktidarı şiddet yoluyla ele geçirme girişiminin engellendiğini duyurdu. Kırgızistan'da darbe girişiminin engellendiği açıklandı. Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Vatandaşların güvenliğinin sağlanması ve anayasa düzeninin temellerinin korunmasına yönelik alınan tedbirler çerçevesinde vatandaşların ölümüne yol açan kitlesel olaylar düzenleyerek iktidarı şiddet yoluyla ele geçirmeyi ve ülkede toplumsal ve siyasi durumu istikrarsızlaştırmayı planlayan bir yıkıcı grubun faaliyetinin engellendiği” kaydedildi. Soruşturma ve operasyonel çalışmaların sonucu “K.B.A”, “M.E. C”, “B.B.K.”, “M.A.C.” ve “S.A.B” isimli Kırgızistan vatandaşlarının gözaltına alındığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu grubun suç ideolojisini destekleyen ve fanatik bir şekilde dini ideolojiyi savunan kişilerden oluştuğu tespit edilmiştir. Gözaltına alınanların evlerinde ve kullandıkları araçlara yapılan arama çalışmaları sırasında el yapımı patlayıcılar, silahlar, mühimmatlar, telsizler, kurşun geçirmez yelekler, kolluk kuvvetleri üniformları, insansız hava araçları, aşırılık yanlışı literatürler ve diğer yasaklanmış maddeler bulunmuş, ele geçirilmiştir” Açıklamada, soruşturmanın devam ettiği bilgisi aktarıldı. Öte yandan, ocak ayında da Kırgızistan'da kitlesel ayaklanma yoluyla iktidarı devirmeye yönelik hazırlık yaptığı şüphesiyle bir gruba yönelik operasyon düzenlenişti. Miting düzenleyerek darbe girişimi organize etmekle suçlanan 41 yaşındaki iş adamı İmamidin Taşov, saklandığı köyde 22 Nisan'da yakalanmıştı.

Bolivya'da darbe teşebbüsü lideri ordu komutanı gözaltına alındı Haber

Bolivya'da darbe teşebbüsü lideri ordu komutanı gözaltına alındı

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da darbe teşebbüsüne liderlik eden ordu komutanı Juan Jose Zuniga gözaltına alındı. Bolivya'da ordunun darbe girişimi engellendi. Darbe girişimine kalkışan ordu komutanı Juan Jose Zuniga, başsavcılığın talebi üzerine gözaltına alındı. Hükümet Bakanı Eduardo del Castillo, Zuniga'nın yanı sıra eski Koramiral Juan Arnez Salvador'un da gözaltına alındığını duyurdu. Bakan Castillo, "Bu grubun amacı, demokratik olarak seçilmiş otoriteyi devirmekti. Artık her şey kontrol altında" diye konuştu. Adalet Bakanı İvan Lima ise “demokrasiye ve Anayasaya saldırdığı için” savcıların Zuniga için 15-20 yıl hapis cezası isteyeceklerini söyledi. Lima ayrıca, eylemlerini haklı çıkarmaya çalıştığını söyleyerek Zuniga’nın Devlet Başkanı Erce'ye yönelik iddialarını reddetti. Zuniga’nın iddiası Zuniga gözaltına alınmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Devlet Başkanı bana, 'Durum çok berbat, çok kritik. Popülerliğimi artıracak bir şeyler hazırlamak gerekiyor’ dedi” ifadelerini kullanarak Arce’yi suçlamıştı. Ne olmuştu? Ordu komutanı Juan Jose Zuniga'nın emriyle zırhlı araçlar, dün idari başkent La Paz’daki Bolivya Hükümet Sarayı'nın kapılarına dayanmıştı. Bolivya Devlet Başkanı Luis Acre, darbe girişimine karşı demokrasiyi korumak üzere halkı sokağa davet etmişti. Başkan Arce, Zuniga’yı görevden alarak yerine Jose Wilson Sanchez’i atamıştı. Yeni ordu komutanı Sanchez, darbeye katılan tüm birliklere derhal geri çekilme emri vermişti. Arce’nin çağrısının ardından Bolivya halkı ise ellerinde bayraklarla Hükümet Sarayı'nın bulunduğu Plaza Murillo Meydanı’nda toplanarak milli marşı okumuştu. Arce, zırhlı araçlar ile askeri birliklerin meydandan çekilmesiyle başarısız olduğu görülen darbe girişiminin ardından Hükümet Sarayı önünde toplanan kalabalığa seslenerek, “Bolivya halkına çok teşekkürler. Yaşasın demokrasi” ifadelerini kullanmıştı. Darbe girişimi 3 saat sonra sona ermişti. Darbenin dikkat çeken anı Darbe girişimi sırasında Bolivya Devlet Başkanı Arce’nin darbe teşebbüsüne liderlik eden Juan Jose Zuniga ile karşı karşıya geldiği anlar dikkat çekmişti. Bolivya televizyonu tarafından yayınlanan görüntülerde Arce’nin sarayın koridorunda tartıştığı Zuniga’ya, “Ben senin başkomutanınım. Sana askerlerini geri çekmeni emrediyorum. Bu itaatsizliğe izin vermeyeceğim” dediği duyulmuştu.

Darbe girişimiyle yargılanan 145 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı Haber

Darbe girişimiyle yargılanan 145 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı

(İLKHABER)- Sakarya’da Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davada verilen mahkumiyet ve beraatlere ilişkin bozma kararlarının ardından 70’i tutuklu 145 sanık tekrar hakim karşısına çıkmaya başladı. Ferizli ilçesindeki yeni cezaevi kampüsünde bulunan Sakarya Ağır Ceza Mahkemeleri Duruşma Salonu’nda yoklama ve kimlik tespiti sonrasında duruşma başladı. Ne olmuştu?  Yapılan inceleme çerçevesinde mahkeme ‘Anayasayı ihlal’ suçunda eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun ve Albay Ahmet Üzer’e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını, sanıklardan Fatih Gümüş, Hakan Güler ve Emrah Boyalı’ya verilen ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme’ suçundan 12 yıl 6’şar ay hapis cezasını onarken, sanık İsmail Şenyüz’ün ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezasını hukuka uygun buldu. Ayrıca 3. Ceza Dairesi ‘Anayasayı ihlal’ suçundan 71 sanık hakkında verilen beraat kararını da onadı. Mahkeme, 94 sanık hakkındaki ‘Anayasa’yı ihlal’ suçundan beraat kararları ile 52 sanığa ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım’ suçundan verilen mahkumiyetleri bozdu. 3. Ceza Dairesi ise darbe girişimine ilişkin ‘Anayasayı ihlal’ suçundan beraat eden 26 sanık ile ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme’ suçundan tutuklanan 52 sanık hakkındaki hükmü, kanunsuz emirler doğrultusunda valiliği ele geçirmek, ateş emri vermek gibi eylemlerle suçu ‘müşterek fail’ olarak gerçekleştirmeleri sebebiyle ‘Anayasa’yı ihlal’ suçundan mahkumiyete karar verilmesi gerektiği dikkate alınmadığı için hukuka uygun bulmadı. Ayrıca 3. Ceza Dairesi, Uğur Coşkun’a ‘silahlı terör örgütü yöneticiliği’, Ahmet Üzer, Bahri Gürhan, Ümit Ahlat, Emre Metin ve Adem Kapucu’ya ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan verilen cezaları, ‘Anayasa’yı ihlal’ suçunun tüm unsurlarıyla gerçekleştiği somut olayda sanıkların ayrıca bu suçlardan cezalandırılma imkanı bulunmadığı için ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği için bozdu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.