Cumhuriyet Kadınları Derneği, kadına yönelik şiddetle mücadelede medyanın rolünü değerlendirdi
Cumhuriyet Kadınları Derneği, kadına yönelik şiddetle mücadelede medyanın sorumluluğunu ele almak üzere 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyanın Sorumluluğu' çalışması başlattı. Seyhan ve Çukurova şubelerinin İnönü Parkı'nda düzenlediği basın açıklamasında, Cumhuriyet Kadınları Derneği Çukurova Şube Başkanı Banu Karahan, medyada kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın sıradanlaştırılmasına tepki gösterdi. Karahan, televizyon dizileri ve programlarda kadınların olumsuz rollerde sunulmasına karşı çıkarken, medyanın daha sorumlu ve topluma fayda sağlayan yayınlar yapması gerektiğini vurguladı.
Cumhuriyet Kadınları Derneği Çukurova Şube Başkanı Banu Karahan, “Medya, kadına yönelik şiddet içeren ve ayrımcılığa dayalı yayınlarla doludur. Televizyon dizilerinde ve öğleden sonra kuşağı programlarında “kadın” daha çok hangi karakterlerde karşımıza çıkmaktadır? Dedikoducu, şiddet gören, dolap çeviren, mutsuz, söz hakkı olmayan, cinselliğini kullanan, aldatan, aldatılan, ezik, saygı görmeyen, yalancı, savurgan, sadakatsiz,eğitimsiz, iş görmeyen, üretmeyen, çalışmayan” diye ifade etti.
“Kadın ve ailenin toplumsal yaşamımızın da sahte biçimlerde sunulduğu bir medya kuşatmasıyla karşı karşıyayız”
Banu Karahan, “Aile yapıları da çoğunlukla bu “kadın” tiplerinin yaşadığı ortamlara uygun örneklenmektedir: Sevginin ve iletişimin olmadığı; şiddetin yaşandığı; gizli işlerin çevrildiği; kaynağı belirsiz gelirlere, sınırsız giderlere sahip; mafyaya, yasadışı işlere bulaşmış aileler… Kadının da, ailenin de, toplumsal yaşamımızın da sahte biçimlerde sunulduğu bir medya kuşatmasıyla karşı karşıyayız. Reytingi artırmanın yolunu bu yöntemde bulan medya kuruluşları, bu türde dizi ve programların halk tarafından beğenildiğini ve talep edildiğini savunmaktadır” şeklinde konuştu.
“Kültürel kodlarımızı aşındıran, ahlaki yozlaşmaya zemin hazırlayan yayınlar istemiyoruz”
Karahan, “Toplumu etkileme ve dönüştürme gücü malum olan medyamızda; kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı sıradanlaştıran, kültürel kodlarımızı aşındıran, ahlaki yozlaşmaya zemin hazırlayan yayınlar istemiyoruz” dedi.
“Medyadan; Onurlu, çalışkan, fedakâr kadınlarımızın ayrımcılığa karşı başı dik yayınlar istiyoruz”
Banu Karahan basın açıklamasından medyadan beklentilerini şu şekilde ifade etti: “Medyadan; Onurlu, çalışkan, fedakâr kadınlarımızın ayrımcılığa karşı başı dik mücadelesini destekleyen, kadınlarımızın üreterek, çalışarak toplumda var olma arzusunu işleyen, millî kültürümüzün beslenerek genç kuşaklara doğru yaygınlaştırılmasını gözeten yayınlar istiyoruz.”