TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çukurova Deltası,

İLKHABER-Gazetesi - Çukurova Deltası, haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çukurova Deltası, haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kuşların cenneti Çukurova Deltası, tehdit altında Haber

Kuşların cenneti Çukurova Deltası, tehdit altında

Türkiye'nin en büyük ve biyolojik çeşitliliği en yüksek deltalarından biri olan Çukurova Deltası'nın, çevre kirliliği, sulak ve yaşam ortamlarının yok edilmesi, kimyasal ilaçlamalar ve aşırı avlanma gibi olumsuzluklardan dolayı büyük ölçüde etkilendiği bildirildi. Kuş türleri açısından önemli bir ülke konumunda olan Türkiye’nin Anadolu’daki en büyük deltası Çukurova Deltası, yılın her döneminde binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor. Farklı coğrafi özelliklere sahip olması bakımından Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasındaki 4 önemli kuş yolundan ikisinin geçtiği Türkiye’nin ılıman iklimine sahip güneydeki Çukurova Deltası,  yerli, kış göçmeni, yaz göçmeni ve geçit yapan tüm kuş türleri için güvenli bir liman olmaktan her geçen gün uzaklaşıyor. Deltanın uluslararası öneme sahip sulak alanları olan Yumurtalık, Ağyatan, Akyatan ve Tuzla lagünleri, bir zamanlar binlerce kuş türüne ev sahipliği yaparken, günümüzde bu sayı hızla azalıyor. Turna, pelikan, yaban kazı gibi birçok kuş türünün neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiliyor. Çevreciler ve bilim insanları, deltadaki bu olumsuz gelişmelerin devam etmesi halinde, birçok kuş türünün yok olacağı ve bölgenin biyolojik çeşitliliğinin ciddi şekilde zarar göreceği konusunda uyarıyorlar. Özellikle tarım ilaçlarının aşırı kullanımı, sulak alanların kurutulması ve kaçak avlanmanın, deltadaki canlı yaşamı için en büyük tehditler arasında yer aldığı ifade ediliyor. "Yılın 12 ayı flamingo görülebilen bu doğa harikası alanı korumak zorundayız," diyen çevreciler, yetkililerden acil önlem alınmasını talep ediyor. Çukurova Deltası Çukurova Deltası, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin Toros Dağları’ndan taşıdığı toprağın Akdeniz’i doldurmasıyla oluştu. Türkiye’nin en büyük deltaları arasında yer alan Çukurova Deltası, yaklaşık 110 kilometrelik kıyı şeridine sahip olmasıyla dikkati çekiyor. Çukurova Deltası, irili ufaklı birçok lagün (denizle bağlantısı olan göl) ile bunları çevreleyen tuzlu ve tatlı su bataklıkları, kumullar, kumul ormanları, nehir ağızları ve tarım alanları gibi farklı yaşama ortamlarının oluşturduğu sulak alanlar kompleksi olarak öne çıkıyor. Deltada yer alan Akyatan ve Yumurtalık lagünleri, Ramsar Sözleşmesi uyarınca koruma altında bulunuyor.

Yavru deniz kaplumbağaları, Akyatan’da Akdeniz'in mavi sularıyla buluşuyor Haber

Yavru deniz kaplumbağaları, Akyatan’da Akdeniz'in mavi sularıyla buluşuyor

Çukurova Deltası’nda yer alan ve Türkiye'nin en büyük lagün gölü olan Akyatan’daki yuvalarda yumurtadan çıkan yavru Yeşil deniz kaplumbağaları, Akdeniz'in mavi sularıyla buluşuyor. Denizlerdeki yolculuğunu 110 milyon yıldan buyana sürdüren deniz kaplumbağalarının bu sezonda da Akdeniz kıyılarında bıraktıkları yumurtalar, yuvalarda çatlamaya başladı. İnsan faaliyetleri nedeniyle tehdit altına olan deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsallarında yumurtadan çıkan yavrular, sürüler halinde Akdeniz'in mavi sularıyla buluşmaya başladı. Bu kumsallardan birini oluşturan Çukurova Deltası’nda yer alan ve Türkiye'nin en büyük lagün gölü olan Akyatan'daki yuvalardan çıkan yavru deniz kaplumbağalarının Akdeniz'e doğru kısa ama zor olan yolculuğunun, devam ettiği belirtildi. Akyatan'da 2006 yılından bu yana Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle, deniz kaplumbağaları izleme ve koruma çalışmaları yürüten WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), yaklaşık 250 bin yavru yeşil deniz kaplumbağasının denize ulaşmasına destek oldu. WWF-Türkiye tarafından yapılan açıklamada, "Akyatan Kumsalı’nda bu yılın ilk yavruları denizle buluştu. Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü ile Akyatan’da sürdürdüğümüz koruma çalışmalarımız, Yeşil deniz kaplumbağaları için umut olmaya devam ediyor. Yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) yuvalama için geldiği Akyatan kumsalında, anne kaplumbağalar mayıs sonunda yumurtalarını bırakmaya başladılar. Temmuz ortasında ise ilk yuvalardan yavrular çıkmaya başladı. Doğa koruma çalışmaları sayesinde, Yeşil deniz kaplumbağalarının yuva sayısında ve popülasyonunda artış var. IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) açıklamasına göre, Yeşil deniz kaplumbağası Akdeniz alt popülasyonu, Kritik tehlikede (CR) statüsünden, Tehdide yakın (NT) statüsüne alındı. Yeşil deniz kaplumbağalarından gelen güzel haberlerin devam etmesi için doğa koruma çalışmalarımıza destek olabilirsiniz." ifadeleri yer aldı.

Deniz kaplumbağaları, Akyatan'daki yuvalama kumsallarına çıkmaya başladı Haber

Deniz kaplumbağaları, Akyatan'daki yuvalama kumsallarına çıkmaya başladı

Yeşil deniz kaplumbağaları, Çukurova Deltası’nda yer alan ve Türkiye'nin en büyük lagün gölü olan Akyatan’daki yuvalama kumsallarına çıkmaya başladı. WWF Türkiye-Doğal Hayatı Koruma Vakfı, deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsallarında rahatsız edecek davranışlarda bulunulmaması çağrısı yaptı. Denizlerdeki yolculuğu 110 milyon yıldan buyana devam eden deniz kaplumbağaları, bu sezon da yumurtalarını bırakmak üzere Akdeniz kıyılarındaki yuvalama kumsallarına çıkmaya başladı. İnsan faaliyetleri nedeniyle tehdit altına olan deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsallarında dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulunan WWF Türkiye-Doğal Hayatı Koruma Vakfı, bu kumsallardan birinin de Çukurova Deltası’nda yer alan ve Türkiye'nin en büyük lagün gölü olan Akyatan olduğuna dikkati çekti. Yuvalama kumsalı yakınında olan vatandaşların, deniz kaplumbağalarını rahatsız eden davranışlarda bulunan kişileri uyarmalarını isteyen WWF-Türkiye'nin konuyla ilgili paylaşımında, şunlar kaydedildi: "2006 yılından bu yana Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle, deniz kaplumbağaları izleme ve koruma çalışmaları yürüttüğümüz Akyatan Kumsalı'nda 18 yıllık çalışmalarımız sonucunda yaklaşık 250 bin yavru yeşil deniz kaplumbağasının denize ulaşmasına destek olduk. Akdeniz’de bu öncelikli türün yaşam alanlarının hızlı kaybı göz önüne alınarak koruma çalışmaları hız kesmeden devam etmeli. Deniz kaplumbağalarını korumak desteklerinizle birlikte mümkün." Yaşam, üretkenlik, dayanıklılık ve kötülüklerden korunmanın sembolü Dünya denizlerinde yaşayan ve tarih boyunca birçok kültürde uzun yaşam, üretkenlik, dayanıklılık ve kötülüklerden korunmanın sembolü olan Dermochelys coriacea, Eretmochelys imbricata, Lepidochelys kempii, Lepidochelys olivacea, Chelonia mydas, Caretta caretta, Natator depressus deniz kaplumbağası türlerinin tamamının, insan faaliyetleri sebebiyle tehlike altında olduğuna dikkat çekiliyor. Yaşamlarının büyük bir bölümünü kıtalararası denizlerde geçiren bu türlerden yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) ve iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ise Akdeniz Havzası’nda yuvalıyor. Her bin yavrudan bir veya ikisi erişkinliğe ulaşabiliyor Ergin dişi deniz kaplumbağaları, yuvalamak için kumsala çıktıkları her seferde, ortalama 100-150 yumurta bırakıyor. Dişilerin bıraktıkları yumurtalar veya yumurtadan 45-60 gün sonra çıkan yavrular, kumsalda yengeç, çakal, deniz kuşları, deniz ortamında balıklar gibi sayısız avcının besin kaynakları arasında yer alıyor.  Bu nedenle her bin yumurtadan çıkan yavrulardan bir veya ikisi erişkinliğe ulaşabiliyor. Yaşamları boyunca birçok tehditle karşı karşıya kalan deniz kaplumbağalarının popülasyonları üzerinde insan aktivitelerinin de olumsuz etkilere sahip olduğu belirtiliyor. Türün sağlıklı olarak yaşamını sürdürebilmesi için ise yuvalama kumsalları ile beslenme ve kışlama alanları başta olmak üzere yaşam alanlarındaki insan kaynaklı tehlikelerin en aza indirgenmesi gerekiyor.

Kaplumbağaların yumurta bıraktığı Adana'daki kumsalda 353 yuvadan yavru çıkışları sürüyor Haber

Kaplumbağaların yumurta bıraktığı Adana'daki kumsalda 353 yuvadan yavru çıkışları sürüyor

ADANA (AA) - EREN BOZKURT - Adana'nın Karataş ilçesinde bulunan Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda, 17 yılda yaklaşık 250 bin yeşil deniz kaplumbağası ve carretta caretta Akdeniz'in sularıyla buluştu. Türkiye'nin uluslararası öneme sahip sulak alanlarından Çukurova Deltası'nın en geniş lagünü olan Akyatan ile Akdeniz arasında yer alan Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda bu sezon yaklaşık 350 kaplumbağa yuvası bulunuyor. Kumun altındaki yuvalarında kuluçka dönemini tamamlayan yavrular, yumurtalarından çıkarak mavi sulara ulaşıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü ekipleri ile alanda çalışma yürüten sivil toplum kuruluşu görevlileri de yumurtasından çıkamayan veya kumsaldaki engellere takılan yavrulara yardım ediyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Faruk Atmaca, AA muhabirine, dünyada bilinen yedi deniz kaplumbağası türünden iribaşlı deniz kaplumbağası (caretta caretta) ve yeşil deniz kaplumbağası türlerinin Akdeniz sahillerinde yuvalama yaptığını söyledi. Adana ve Hatay 2'şer, Mersin'de de 4 olmak üzere bölge müdürlüklerinde 8 yuvalama alanı bulunduğunu belirten Atmaca, bu alanlarda yoğun yuvalama ve yavru çıkışı gözlemlendiğine dikkati çekti. Türkiye'de bulunan 21 deniz kaplumbağası yuvalama sahilinden 2'sinin Adana'da yer aldığını anlatan Atmaca, bu alanların 2006'da yaban hayatı geliştirme sahası statüsüyle koruma altına alındığını hatırlattı. Atmaca, Yumurtalık ve Akyatan lagün sahillerinin deniz kaplumbağaları için çok önemli yuvalama alanları olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Akyatan'da 2006'dan itibaren deniz kaplumbağalarının yuvalama, koruma, takip ve envanter çalışmaları sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği halinde devam etmektedir. 2006'dan bu yana yaklaşık 250 bin deniz kaplumbağasının yuvadan çıkıp denize ulaşmasını sağladık. Bu veriler elimizde mevcuttur ve çalışmalarımız bu yıl da devam etmektedir. Bu yıl Akyatan'da kıyı alanlarımızda 353 yuva tespit edildi ve 3 bin 600 üzerinde yavru çıkışı gözlemlendi." Atmaca, yavru çıkışlarının devam ettiği kumsalda ekiplerin de çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.