TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#çöp

İLKHABER-Gazetesi - çöp haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, çöp haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

'Çöp kültürü oluşmadan temiz bir çevreye ulaşmamız mümkün değil' Haber

'Çöp kültürü oluşmadan temiz bir çevreye ulaşmamız mümkün değil'

DOKUFORM Başkanı Utku Sağılır, ilkhaber-gazetesi.com'a yaptığı açıklamada, ülkemizde yaşanan çevre kirliliği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Sağılır, “Çöpü çöpe atma kültürü, atıkların ayrıştırılması bilinci ülkemizde küçük yaştan itibaren edinilmeli. Bunun için hükümet ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, ülkenin bütün dinamikleri seferberlik derecesinde harekete geçmeli” dedi. Sağılır, ülkemizde nehirlerin, göllerin, denizlerin ve diğer doğal alanların çöplerle dolduğunu vurgulayarak, “Çekirdek kabuğundan sigara izmaritine, pet şişeden çeşitli ambalajlara kadar çok geniş bir yelpazede çöpler gelişigüzel atılıyor. Çöpün çöpe atılması gibi basit bir kuralı uygulamadığımız için ülkemizin dört bir yanı atıklarla dolup taşıyor. Bunun sonucunda doğa büyük zarar görüyor” şeklinde konuştu. DOKUFORM’un, doğanın ve çevrenin korunması amacıyla toplumsal farkındalık oluşturmak, mesaj vermek ve bilinç geliştirmek için kararlı bir şekilde çalıştığını belirten Sağılır, şöyle devam etti: “Seine Nehri’ndeki kirlilik örneğinde olduğu gibi, çevre kirliliği sadece ülkemizi değil tüm dünyayı etkiliyor. Seyhan Nehri, Eski Baraj Gölü, Yeni Baraj Gölü ve sulama kanalları gibi; bırakın şehirlerin, birçok ülkenin bile sahip olamadığı doğal zenginlikler bulunan Adana’da da insanlarımızın bir kısmının, günlük çöpünü, ambalajını, izmaritini, yediğinin içtiğinin poşetini, bu güzelliklerin kalbinden uzak tutması gerek. Adana’da nehirler, göller, sulama kanalları berrak berrak, mavi mavi akıyor, parlıyor. Bu hazineleri korumak ve çocuklarımıza temiz şekilde aktarmak için herkes elini taşın altına koymalı. Çöp toplama çabaları yeterli değil. Asıl önemli olan, insanların bu konuda bilinçlenmesidir.” 16 Eylül Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü'nün önemine de değinen Sağılır, şunları kaydetti: Ozon tabakasının delinmesi, ozon moleküllerinin büyük ölçüde ve hızla azalmasıyla meydana gelmektedir. Ozon tabakasının delinmesine bazı kimyasal maddeler neden olmaktadır. Bunlardan başlıcaları özellikle hidrojen, azot, klor ve brom içeren kloroflorokarbonlar (CFC), hidrokloroflorokarbonlar (HCFC), halonlar, metiklorform, metilbromürasit olarak sayılabilir. Bu maddeler, atmosferde ozon moleküllerini parçalayarak ozon tabakasının incelmesine neden olur. Ayrıca, azot oksitler, büyük volkanik patlamalar ve iklim değişikliği de ozon tabakasını etkileyebilir. Bu nedenle, ozon tabakasının korunması için bu zararlı kimyasalların kullanımının azaltılması ve çevresel düzenlemelere uyulması da kritik öneme sahiptir. Çevreye ve doğaya zarar veren, ülkemizin suyunu, atmosferini ve toprağını kirleten her türlü yaklaşımlardan uzak durmalı, yaşadığımız dünyayı cansiperane korumalıyız. Çocuklarımıza temiz bir ülke bırakma sorumluluğumuzun olduğunu unutmamalıyız. Vatanını, yurdunu seven çöpünü çöpe atar, atığını arıtır ve doğayı korur."

Almanya'dan Antalya'ya tatile gelen gurbetçinin çöp isyanı: ''Siz vatan hainisiniz' Haber

Almanya'dan Antalya'ya tatile gelen gurbetçinin çöp isyanı: ''Siz vatan hainisiniz'

Almanya'dan Antalya'nın Alanya ilçesindeki İncekum Plajı'na tatil için gelen gurbetçi Çetin Bey, plajda gördüğü çöpler karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Çevre kirliliğine tepkisini dile getiren Çetin Bey, çöpleri toplayarak, “Burası bizim, vatan bizim, belediyenin değil. Bir tane Türkiye var, başka Türkiye yok” diyerek çevre bilincine dikkat çekti.  "Siz vatan hainisiniz" Çetin Bey, 2014 yılından bu yana her yıl plajı ziyaret ettiğini belirtti. Ancak, plajda gördüğü çöplerin kendisini derinden üzdüğünü ifade ederek, "Bunu yapan bir vatan hainidir. Yurt dışında böyle bir şeyi yapmazlar, ceza öderler. Burada ise biz gelip temizliyoruz. Senede bir kere gelir temizleriz. Burası bizim, vatan bizim, belediyenin değil. Bir tane Türkiye var, başka Türkiye yok. Şu halimize bak" dedi. ''Burası devletimiz, temiz tutmak zorundayız'' Yurt dışında bu tür görüntülerle karşılaşmadığını belirten Çetin Bey, Türkiye'deki çevre kirliliğine dikkat çekerek, "“Bugün burayı topladık, ilerleyen zamanlarda bakacağız nasıl olsa biz topluyoruz. Yurt dışında böyle bir manzarayla çok şükür karşılaşmıyoruz. Çünkü biz dış ülkede bunu yapmıyoruz, çöplerimizi yere atmıyoruz çünkü çevremizi temiz tutmamız lazım, geleceğe bir şeyler bırakmamız lazım. Burada biz yüzmeyeceğiz ki buraya atılan çöplerin erimesi 100 sene sürüyor. Belki benim çocuğum belki torunum bundan dolayı kanser olacak. Çevrede hayvanlara zarar, neden yaparız böyle bir şeyi? Burası devletimizin yeri, burayı temiz tutmak zorundayız. Her şeyi belediyeden beklememek lazım. Buraya bir sürü çöp bidonları koymuşlar niçin kullanılmıyor bunlar? Boş duruyorlar. Çöp bidonları boş duruyor ve ben buradan bir sürü çöp topladım. Ayıptır. Biz Müslümanız” ifadelerini kullandı." şeklinde konuştu. İşletmeler harekete geçti Çetin Bey’in tepkisi üzerine, plaj işletme sahipleri ve çalışanları hızla harekete geçti. Çöpler toplandı, çöp kutuları kullanıldı ve plaj eski temizliğine kavuşturuldu. Çetin, temizliği sağladıktan sonra ilerleyen zamanlarda durumun takip edileceğini belirtti ve çevre kirliliği konusunda duyarlılık çağrısında bulundu.

Çöp evi temizleyen işçi fenalaşarak hastanelik oldu Haber

Çöp evi temizleyen işçi fenalaşarak hastanelik oldu

Adana'da kötü kokuların gelmesi üzerine mahallelinin ihbarıyla polis nezaretinde eve giren belediye ekipleri çöp ev ile karşılaştı. 4 kamyon çöpün çıktığı ev yaklaşık 10 saatte temizlenirken bir temizlik işçisi de kokudan fenalaşarak hastanelik oldu. Olay, Seyhan ilçesine bağlı Yeşilyurt Mahallesi'nde bir müstakil evde meydana geldi. Abdullah Aslan'a (53) ait evden uzun zamandır çöp kokusu gelmesi üzerine durum 112 Çağrı Merkezine bildirildi. Bölgeye polis ve Seyhan Beleyesine ait temizlik işlerinde çalışan işçiler sevk edildi. Polis nezaretinde eve giren işçiler kapı açıldığında adeta çöplük ile karşılaştı. Evde yaklaşık 10 saat boyunca temizlik çalışması yapıldı. Yapılan temizlik çalışması sırasında bir işçi kokudan fenalaştı. İşçinin fenalaşması üzerine bölgeye sağlık ekipleri de sevk edildi. Sağlık ekiplerince ambulansa bindirilen işçi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Evde yapılan temizlik çalışmalarında işe yaklaşık 4 kamyon çöp çıkartıldı. “20 yıla yakındır burası böyle” Mahalleli Osman Köksal, "Burası 20 yıla yakındır bu şekilde. Bu sokak daha önce kapalıydı ama yol açtılar. Bunları görmüyoruz, evden çıkmıyorlar. Bir kişi var o topluyor genelde. Sanırım bu kişi hasta ve ruh sağlığına da götürüyorlar. Sağda solda ne varsa toplayıp getiriyor. Bu kokuyu ve görüntüyü kim ihbar etmez. Burada biriktirmenin ne faydası var, para da etmez bunlar. Milletin çocuğu var, sinekten geçilmiyor çok rahatsızız. Burayı temizliyorlar ama iki hafta sonra yine böyle olacak" dedi.

İnegöl Belediyesi'nden çevre kirliliğine karşı sert müdahale: 160 Kişiye cezai işlem uygulandı Haber

İnegöl Belediyesi'nden çevre kirliliğine karşı sert müdahale: 160 Kişiye cezai işlem uygulandı

İnegöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, seyir halindeyken çöp atılan 68 araca, sanayi ve üretim tesisi atıklarını gelişi güzel şekilde çevreye atan 64 kişiye ve evsel çöplerini uygunsuz şekilde atan 28 kişiye cezai işlem uyguladı. Çevre kirliliği konusunda hassas davranan İnegöl Belediyesi bir yandan temizlik konusunda yoğun mesai harcarken bir yandan da kirliliği önleyici adımlar atıyor. Bu çerçevede hem yapılan denetimler ve ihbarlar hem de oluşturulan teknolojik altyapı sayesinde çevre kirliliğine sebebiyet verenler tek tek tespit edilerek cezai işlem uygulanıyor. Araçtan sigara izmariti veya çöp atmadan, evsel çöpleri çöp günü dışında çıkarmak ve sanayi ile üretim atıklarını gelişigüzel şekilde çevreye atmaya kadar farklı konularda bugüne kadar 160 kişiye cezai işlem uygulandı. İnegöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Zabıta Müdürlüğünce sağlıklı ve temiz bir çevre için gerekli denetim ve işlemler 7/24 esası ile sürdürülüyor. Gerek sivil gerek resmi gerekse de yeni oluşturulan ve şehrin tüm ana arterlerinin 7/24 canlı olarak takip edildiği İzleme Değerlendirme Merkezi üzerinden yapılan denetimlerle çevre kirliliği ile mücadele ediliyor. Bu sayede; araçlardan atılan izmarit, peçete, içecek kabı vb. çöpler tespit ediliyor. Yine evsel çöp ve geri dönüşüm malzemelerinin gelişi güzel atılması, sanayi ve üretim tesisi civarındaki kirliklerle ilgili tespit ve işlemler de hem denetimler hem kurulan dijital altyapı sayesinde yapılmaktadır. Yapılan tespit ve denetimlerde 68 araçlardan seyir esnasında çöp atıldığı, 64 sanayi ve üretim tesislerinden atılan atıklar ve 28 diğer evsel ve işyerlerinden kaynaklı çöpler ile ilgili tespit gerçekleştirilerek cezai işlemler uygulanmıştır.”

Bodrum'da bayram tatili sonrasında geriye sadece çöpler  kaldı Haber

Bodrum'da bayram tatili sonrasında geriye sadece çöpler kaldı

Muğla'nın gözde turizm ilçelerinden olan Bodrum'a bayram tatili için gelen yerli turist, geride 7 bin 800 ton çöp bıraktı. 9 günlük bayram tatilini Bodrum'da geçiren yerli turist geride 7 bin 800 ton çöp bıraktı. Arefe günü Bodrum'a 250 bin araç girişi olurken, ilçenin nüfusu 1 milyonu aştı. 9 gün boyunca bayram tatilini doya doya yaşayan yerli turist Bodrum'dan ayrıldı. Bayram tatilinin son gününde sahiller çöplerle doldu. Çöpleri sahillere atan vatandaşlar ise 'pes' dedirtti. Özellikle Gümbet Plajı'nda, sahil şeridinin belli bir bölümünde plastik şişeler ve içki şişeleri başta olmak üzere torbalar dolusu çöpler dikkatlerden kaçmadı. Çöpleri toplamak için Bodrum Belediyesi seferber oldu. Ekipler bayram tatili süresince ilçede 340 personel ve 169 araçla temizlik çalışmaları yaptı. Bayram öncesinde günde ortalama 150 ton bahçe atığı toplayan ekipler, bayram tatili süresince yüzde 33 artışla günde 200 ton bahçe atığı topladı. Kurban Bayramı'nın birinci ve dördüncü günleri arasında toplam 800 ton bahçe atığı toplandı. Ekipler bayram öncesi günde ortalama 690 ton evsel atık toplarken, bayram tatili süresince yüzde 40 artışla 975 ton evsel atık topladı. Bayramın birinci ve dördüncü günleri arasında toplam 3 bin 900 ton evsel atık toplandı. 9 günlük bayram tatili süresince ise yaklaşık 7 bin 800 ton çöp toplandığı öğrenildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.