TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#coğrafi işaret

İLKHABER-Gazetesi - coğrafi işaret haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, coğrafi işaret haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ege'den Şanlıurfa'ya Türkiye'nin coğrafi işaretli pamuk zenginliği Haber

Ege'den Şanlıurfa'ya Türkiye'nin coğrafi işaretli pamuk zenginliği

Türkiye, zengin tarım potansiyeli ve farklı iklim koşullarıyla, dünya pamuk üretiminde önemli yere sahip ülkeler arasında yer alıyor. Tekstil sektörünün en temel ham maddelerinden biri olmasının yanı sıra birçok yerel ekonominin de can damarı olan pamuk, yağ ve yem sanayilerinde önemli rol oynuyor. 2022-2023 sezonunda 573 bin hektar alanda 2.75 milyon ton kütlü pamuk elde edilen Türkiye, bu stratejik ürünün üretiminde üst sıralarda bulunurken, özellikle Ege ve Akdeniz bölgeleri, uygun iklim ve toprak yapısıyla pamuk tarımı için ideal koşullar taşıyor. Ülkemizdeki coğrafi işaretli pamuklar ise hem kaliteleri hem de yerel kültürleri temsil etmeleri açısından büyük bir önem taşıyor. Coğrafi işaretli pamukların öneminin, sadece ekonomik değil aynı zamanda kültürel mirasın korunması açısından önemli olduğu belirtiliyor. Ege Pamuğu, Söke Pamuğu, Çukurova Pamuğu ve Şanlıurfa Pamuğu coğrafi işaretli pamuklar arasında yer alıyor. Coğrafi işaretli ürünlerin önemine ilişkin ilkhaber-gazetesi.com'a değerlendirmelerde bulunan Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, coğrafi işaretle tescillenen pamuğun, bölgesel kimliği ve üretim geleneklerini yansıtarak yerel çiftçilerin emeğini ve tarihini geleceğe taşıdığını söyledi. Son yıllarda, sürdürülebilir tarım uygulamaları ve organik üretim yöntemlerine olan ilginin artmasının, coğrafi işaretli pamukların değerini daha da yükselttiğini vurgulayan İncefikir, "Tarım politikaları ve destekler, bu tür ürünlerin yaygınlaşmasına ve çiftçilerin daha fazla gelir elde etmesine yardımcı oluyor. Sonuç olarak, Türkiye’de coğrafi işaretli pamuklar, hem ekonomik hem de kültürel açıdan büyük bir önem taşıyor. Yerel üretimin desteklenmesi ve bu değerli ürünlerin tanıtılması, hem çiftçilerin hem de tüketicilere yarar sağlıyor. Gelecek nesillere aktarılacak bu miras, Türkiye’nin tarım tarihinin vazgeçilmez bir parçası olarak kalacaktır." diye konuştu. Bu yıl Adana'da yaklaşık 147 bin dönüm alanda pamuk ekildiğini ve 70 bin tona yakın rekolte beklendiğini açıklayan İncefikir, “Ancak pamuk alım fiyatları üç dört sene öncenin rakamlarında. Fiyatlar, pamuk üretiminin sürdürülebilirliği açısından üretim maliyetinin üzerinde olmalı, yeterli düzeyde destek ve prim sağlanmalı. Aksi halde ekim alanları daha fazla azalacak ve bu da ithal pamuğun önünü açar” ifadelerini kullandı.

Bursa Siyah İnciri AB Tescili Aldı! Türkiye'nin Coğrafi İşaretli ürün sayısı 26'ya yükseldi Haber

Bursa Siyah İnciri AB Tescili Aldı! Türkiye'nin Coğrafi İşaretli ürün sayısı 26'ya yükseldi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bursa siyah incirinin Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret olarak tescillendiğini açıkladı. Böylelikle Türkiye'nin AB tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı 26'ya yükseldi. Türkiye'nin Coğrafi İşaretli Ürün Listesi Genişliyor Bursa siyah incirinin AB tescili almasıyla birlikte Türkiye'nin coğrafi işaretli ürün sayısı 26'ya ulaştı. Tescilli ürünler listesinde şu lezzetler yer alıyor: "Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi, Maraş tarhanası, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Osmaniye yer fıstığı, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği ve Bursa siyah inciri." 61 Ürünün Tescil Süreci Devam Ediyor Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, coğrafi işaretli ürünlerin uluslararası tescil süreçlerine dikkat çekti. Kacır, "Bursa siyah inciri/Bursa siyahı, AB nezdinde tescillenen 26'ncı coğrafi işaretimiz oldu. 4'ü ilan aşamasında olmak üzere 61 başvurumuzun tescil süreçleri devam ediyor. Coğrafi işaretli ürünlerimizle ülkemizin zengin kültür ve lezzet mirasını dünya sahnesine taşımaya devam ediyoruz. Bursa'mıza ve ülkemize hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Gastronomi şehri Hatay’ın damaklarda tat bırakan 6 lezzeti tescillendi Video Galeri

Gastronomi şehri Hatay’ın damaklarda tat bırakan 6 lezzeti tescillendi

Depremin yaralarının sarıldığı gastronomi şehri Hatay’da yapılan çalışmalarla birlikte yöreye özgü lezzetler olan 6 ürün, Türk Patent Ensitüsü tarafından Coğrafi İşaret verilerek tescillendi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da yaralar sarılmaya devame diyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve gelmesiyle birlikte başlayan ihya sürecinde kentin kültürü de unutulmadı ve önemli çalışmaların adımları atıldı. Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, öncülüğünde gastronomi şehrinin lezzetlerinin tescillenmesi için çalışma başlatılmıştı. Bölgeye özgü olan; Hatay Tepsi Oruğu, Hatay Cevizli Biber, Hatay Şeyh Mualla Yemeği, Hatay Humusu, Antakya Zılk Sarması ve Hatay Şişbörek Çorbası Türk Patent Ensitüsi tarafından tescillenerek Coğrafi İşaret verildi. Tescillenen coğrafi işaretler, Antakya ilçesi EXPO alanında bulunan Gastronomi evinde düzenlenen programla tanıtıldı. Hatay yöresine özgü coğrafi işaret belgeli ürün sayısının 31’e çıkarıldığına değinen Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 85 adet başvuru içinde sonuç beklendiğini belirterek “Güzel ülkemiz ve kadim şehrimizin zenginliklerinin farkındayız. Bu zenginliklerimizi her platformda tescillenmesini sağlayarak ülkemizi ve ilimizi daha ileriye taşımaya da kararlıyız. Bu vesileyle Türk Mutfağı Haftası’nı kutlarken 6 Coğrafi İşaretimizin Hatay’ımıza hayırlı olmasını diliyor, bunda emeği geçen tüm kurumlarımıza ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Hatay’ın kültürürel yapısını da ayağa kaldırmak için çalışmalarını yürüttüklerini belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, “Bir şehrin ruhu sadece inşaatlardan oluşmuyor. Şehrin tüm kültürüyle medeniyetiyle ve her şeyiyle ayağa kalkması lazım. Bizler bunun bilinci ve gayretiyle mücadele edeceğiz. İnşallah tek derdimiz bu şehri tüm kültürüyle, yapısıyla, birliğiyle ve beraberliğiyle ayağa kaldırmak olacak. Bu gün yöremize has 6 tane ürünümüzün Coğrafi Tescil alması güzel bir şey. Gerçekten bu bizi mutlu etti. Hatay’a bu 6 ürün yetmez. Nice ürünleri hep beraber alırız. Milletimizin deprem yarasına da bir nebze de olsun su serper diyorum” ifadelerini kullandı.

KTO Başkanı: Avrupa'dan Kayseri pastırmasına coğrafi işaret tescili onayı geldi Haber

KTO Başkanı: Avrupa'dan Kayseri pastırmasına coğrafi işaret tescili onayı geldi

Avrupa Birliği ülkelerinde tescili için başvurusunu yaptığımız Kayseri Pastırması’nın değerlendirme aşaması tamamlanarak ilana çıkmış olup, 3 aylık resmi bekleme sürecimiz başlamıştır. Pastırma denilince artık tüm dünyada akla gelecek şehir Kayseri’dir. "Hayırlı Olsun" dedi. Kayseri Ticaret Odası (KTO) tarafından Avrupa Birliği Komisyonuna tescil başvurusu yapılan Kayseri Pastırması, ülkemizde olduğu gibi Avrupa Birliği ülkelerinde de koruma altına alınacak. Kararın Resmî Gazete’de yayımlanarak ilan süreci için askıya çıkartıldığını belirten Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, “Kayseri denince ilk akla gelen yöresel ürünlerimizden olan Pastırmamız, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescilini alarak koruma altına alınacak. Şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun. Coğrafi işaretler, ürünlerin ait olduğu bölge ve yörenin tanıtımı için güçlü bir reklam kaynağıdır. Coğrafi işaretli ürün algısının toplumda ve tüketiciler nazarında bu denli önem kazandığı günümüzde, Kayseri Pastırması’nın Avrupa Birliği tarafından da tescillenmiş olması, ulusal da ve uluslararası mecralarda da bilinirliğini ve tercih edilirliğini artıracaktır. Bu nedenle prestij ve ekonomik anlamda da üreticiye büyük bir fayda sağlayacaktır. Zira, coğrafi işaret tescili tüketicinin satın alma kararında oldukça etkilidir. Alınan bu tescil ile Kayseri Pastırması’nın Avrupa Birliği ülkelerinde haksız kullanımının önüne geçilecek olup, bu ülkelerde herhangi biri tarafından üretilen pastırma, ‘’Kayseri Pastırması’’ adı altında satışa çıkartılamayacaktır. Kayseri Pastırması’nın Avrupa Birliği tescil etiketi, işlenmiş et ürünlerinin mevzuatsal anlamda ihracına müsaade edilen ülkeler tarafından da yine bir güven potansiyeli olarak algılanacaktır. “ İfadelerini kullandı. Kadim şehrimizin yöresel ürünlerini korumak ve kayıt altına almak için Kayseri Ticaret Odası olarak başarılı çalışmalar yapmaya devam ettiklerini ifade eden Başkan Gülsoy, sözlerine şöyle sürdürdü: “Coğrafi işaret tescili Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılıyor. 2024 yılı itibariyle ülkemizde coğrafi tescil sayısı 1525’e ulaştı, 661 üründe başvuru aşamasında bulunuyor. TOBB’un desteğiyle AB’de tescilli ürün sayısı 21’e çıktı. Kayseri Pastırması’nın da Avrupa Birliği tescili almasıyla birlikte bu sayı 22’ye yükselecek. Bu şehrimiz açısından da çok büyük prestij olacak. Bizler, şehrimizin kadim geçmişini ve medeniyetler harmanını en iyi anlatan ve yaşatan yöresel ürünlerini bir araya getirmeye gayret ediyoruz. Bu ürünlerin tescille hakkının ve hukukunun korunmasını, ticarileşmesini, üretiminin artırılarak yayılmasını, meslek gerektirenlerin yeni nesiller için cazibe alanı oluşturmasını ve nihayet kültürel değerler olarak tanınmasını sağlayacak sürekli etkinlikler bütünü olarak görmekteyiz. Yerel değerlerimizi ulusal bazda korumaya ve kayıt altına almaya devam ederken AB nezdinde yapılan coğrafi işaret tescil başvuruları ile Türkiye'nin zengin kültürel mirasını ve lezzetlerini uluslararası arenada tanıtmaya devam edeceğiz.”

Depremlerin vurduğu Hatay, 2023'te coğrafi işaret başvurusunda ilk sırada yer aldı Haber

Depremlerin vurduğu Hatay, 2023'te coğrafi işaret başvurusunda ilk sırada yer aldı

UNESCO'nun gastronomi alanındaki "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda yer alan Hatay'ın başta zengin mutfağıyla "marka şehir" olması için çalışmalar devam ediyor. Köklü mutfak kültürüne sahip kentin 24 tescilli ürününün sayısının artırılması için Vali Mustafa Masatlı öncülüğünde girişimlerde bulunuldu. Humus, bakla, Hatay döneri, katıklı ve ıspanaklı ekmek, Antakya simidi, külçe ve tepsi kebabı gibi 52 ürünün daha coğrafi işaret tesciline kavuşması için Türk Patent ve Marka Kurumuna 2023'te başvuru yapıldı. Hatay, 2023'te Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret için en çok başvuru yapan il oldu. Ürünlerle ilgili Türk Patent ve Marka Kurumunun incelemesi sürüyor. - Tescil çalışmaları depremin yaralarının sarılmasına katkı sunacak Hatay Valisi Mustafa Masatlı, AA muhabirine, Hatay'ın tarihsel yapısı itibarıyla ülkenin kadim şehirlerinin başında geldiğini söyledi. Tarihten kültüre, inançtan gastronomiye kadar tüm zenginlikleri bünyesinde toplayan Hatay'ı "marka şehir" yapma hedefinde önemli adımlar attıklarını ve bunlardan birisinin de kentin önemli ürünlerine coğrafi işaret alınması olduğunu belirten Masatlı, şöyle devam etti: "Hatay Valiliği olarak deprem sonrası göreve geldiğimizden bu yana ilimizin marka değerini yükseltmek adına Valiliğimiz adına toplamda 52 ürünümüzün coğrafi işaretleme başvurusunu gerçekleştirdik. Depremde büyük yaralar alan ilimizin yeniden ihya ve inşa çalışmaları yürütürken attığımız adımlardan birisi de budur. Hatay'ın hep depremle ilgili konularla bahsi geçti. Tabii bu çalışmalar biraz daha farklı bir alanda ve bize farklı bir motivasyon ve moral sağlıyor. Bu çalışma, 6 Şubat depremlerinden sonraki iyileşme sürecimizde şehrimize gerçekten çok katkı sunacaktır." Başvurusunu yaptıkları 52 ürünle Türk Patent ve Marka Kurumunun 2023 coğrafi işaret başvurusunda birinci olduklarının altını çizen Masatlı, bu ürünlerin tümüne coğrafi işaret verileceğine inandıklarını ve ilerleyen zamanda tescilli ürün sayısını 100'e çıkarmayı hedeflediklerini anlattı. Masatlı, kentin kalkınması, yerel üretimin desteklenmesi, turizme katkı sağlanması ile geleneksel bilgi ve kültürel değerleri korumak amacıyla coğrafi işaretlemeyi önemsediklerini aktardı. - Esnaf da coğrafi işaret bekliyor Antakya'da 3 kuşaktır humus ve bakla üreten Muharrem Çayırcı, dedesi ve babasından sonra işleri kendisinin devraldığını, bu ürünlerin tescillenmesi için yapılan başvurunun kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi. Bu girişimin kendilerini heyecanlandırdığını ifade eden Çayırcı, "Ürünlerimizin tescillenmesi daha önceden de gerekiyordu, geç kalınmış bir durum ama şu anda bunun olması güzel bir gelişme çünkü humusa Halep sahip çıkıyordu. Bu uzun yıllardır bizde olan bir kültür, Antakya'ya özgü. Bu yüzden tescillenmesi bizim açımızdan iyi olacak." dedi. Uzun Çarşı esnafından Yunus Bucak, 55 yıldır fırıncılık yaptığını ve işletmesinde yıllardır külçe, katıklı ve ıspanaklı ekmek yaptığını anlattı. Tescil başvurusunun kendilerini heyecanlandırdığını belirten Bucak, "Özellikle Antakya simidimiz neredeyse 2 asırdır var. Çok geç kalınmış bir girişim, bu yüzden Sayın Valimize müteşekkiriz." dedi. Uzun Çarşı'da tepsi kebabı ustası Yusuf Çayır da meşhur tepsi kebabının tescillenmesinin kendilerini mutlu edeceğini ve depremi yaşayan esnafa katkı sunacağını söyledi. Antakya simidi yapan Abdulgani Dikmen de Hatay'ın lezzetlerinin eşsiz olduğunu ve tescillenmesinin tüm Hataylıları mutlu edeceğini aktardı.

Hasadına başlanan Finike portakalının yüzde 20'si Almanya'ya ihraç ediliyor Haber

Hasadına başlanan Finike portakalının yüzde 20'si Almanya'ya ihraç ediliyor

Antalya'da bu yıl hava koşulları nedeniyle erken hasat edilmeye başlanan Finike portakalı bir yandan yurt içi pazarına sevk edilirken bir yandan da Almanya'ya ihraç ediliyor. Tat ve aromasıyla damakta ayrı bir lezzet bırakan coğrafi işaretli "Finike portakalı"nın hasadına bu yıl Akdeniz Bölgesi'nde havaların sıcak gitmesi nedeniyle erken başlandı. Çoğunlukla Washington Navel cinsi portakal üretiminin olduğu Finike ilçesindeki portakal bahçelerinde hasat hareketliliği yaşanıyor. Havanın durumuna göre günde 300 ila 500 ton arası toplanan portakalın hasadı mayısa kadar sürüyor. Bahçeden kasalarla traktörlere yüklenen portakallar, ilçedeki tesislerde yıkanıp paketlendikten sonra naklediliyor. Üretimin yaklaşık yüzde 80'i İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere iç pazara sunuluyor, yüzde 20'lik bölümü de Almanya'ya ihraç ediliyor. Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, AA muhabirine, ilçede 30 bin dekar alanda portakal üretildiğini söyledi. Ekim ayı sonunda erkenci portakalların toplanmaya başlandığını belirten Sarıçobanoğlu, "Finike portakalı, 3 tarafı dağ, önü de deniz olan bir bölgede yetişiyor. Buranın havası ve toprağının alüvyon olması diğer portakallara göre fark oluşturuyor. Finike portakalının, aroması ve şeker oranı yüksek, çok sulu ve yendiği zaman ağızda asla posası kalmıyor." dedi. Pazarlardaki bütün portakalların "Finike portakalı" diye satılmasına tepki gösteren Sarıçobanoğlu, "Antalya'nın diğer ilçeleri ve Muğla bölgesindeki portakallara da 'Finike portakalı' damgası vurulup satıldığını görüyoruz. Bu da gerçek Finike portakalının değerini düşürüyor." diye konuştu. Kentte son haftalarda yaşanan fırtına ve soğuk rüzgarların geç hasat edilecek bazı portakallara zarar verdiğini aktaran Sarıçobanoğlu, "Bahçelerde yüzde 25 oranında zarar var. İklim değişikliği nedeniyle her yıl ya hortum ya sel ya da fırtınadan portakallar zarar görüyor. Bu yıl 250 bin ton rekolte bekliyoruz. Bahçeden 6 ila 7,5 lira arasında satılıyor. İstanbul'da ise pazarlarda 40 liraya kadar satıldığını görüyoruz. Finike portakalını Almanya'ya ihraç ediyoruz. Özellikle o pazarda portakalımız rağbet görüyor, seviliyor." ifadelerini kullandı. İki yıl önce olumsuz hava koşulları nedeniyle 200 bin ton rekolte elde ettiklerini kaydeden Sarıçobanoğlu, geçen yıl ise 250 bin ton üretim gerçekleştirdiklerini bildirdi. Portakal ihracatı yapan bir firmanın sahibi Ali Delen ise bahçelerden toplanan portakalları yıkayıp paketledikten sonra hem yurt dışına hem de büyükşehirlerdeki bazı manav ve büyük marketlere gönderdiklerini kaydetti. Finike Portakalı, 2008 yılında coğrafi işaretle tescillenmişti.

Altınözü'nün Haber

Altınözü'nün "altın suyu" zeytinyağı, artık coğrafi işaretli

Hatay'ın Altınözü zeytinyağının, coğrafi işaretli ürün olarak tescillendiği duyuruldu. 6 Şubat'ta meydana gelen depremde büyük zarar gören Hatay'ın ilçelerinden Altınözü'nde üretimi gerçekleştirilen zeytinyağına patent almak üzere Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunuldu. Başvuru süreci sonunda, Altınözü zeytinyağı, ilçenin adını taşıyan coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Konuyla ilgili açıklama yapan Altınözü Kaymakamı Mehmet Sert, Altınözü'ne kendi adı ile zeytinyağını tescil ettirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Kaymakam Mehmet Sert, "Zeytinin ve zeytinyağının anavatanı Altınözü’müzün altın suyu, ilçemizin en önemli geçim kaynağı olan zeytinyağımızın uluslararası arenada coğrafi işaretini ilçemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Coğrafi işaret tescil belgemiz ilçemiz Altınözü’müze hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı. Zeytinyağının yararları Zeytinyağı, zengin aroması, lezzeti, sağlık yararları bakımından bilinen ve binlerce yıldır sofralarda yer bulan bitkisel bir yağdır. Zeytinyağı, Akdeniz diyetinin önemli bir bileşenidir ve sağlığa birçok faydası olan besin değeri yüksek bir yağdır. Zeytinyağının yemek kültüründeki önemli yeri dışında, kalp hastalığı riskini azaltması, antioksidan özellikler sağlaması, iltihaplanmalara iyi gelmesi, beyin ve damar sağlığına katkı sağlaması, kansere karşı koruyucu etki göstermesi gibi sağlık yararları da sayılabilir. Zeytinyağı ayrıca, saç ve cilt bakımında da besleyici, nemlendirici olarak kullanılır. Zeytinyağında yöre seçimi için coğrafi işaret  Zeytinyağını seçerken dikkat edilecekler arasında yer almasa da kendi zevkinize uygun bir tür bulmanıza yardımcı olacak bir ipucu vardır: Coğrafi işaret. Zeytinyağında coğrafi işaretleme kalite kriteri değildir. Hangi yöreden elde edildiğinin tescilidir. Türk Patent ve Marka Kurumu coğrafi işareti şöyle tanımlar; ¨Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir.¨ Eğer özellikle belli bir yörenin zeytinyağını yemek isterseniz coğrafi işarete dikkat edebilirsiniz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.