TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çi̇ftçi̇

İLKHABER-Gazetesi - Çi̇ftçi̇ haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çi̇ftçi̇ haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

CHP'li Barut, buğday alım fiyatlarının yükseltilmesini istedi: Bayram sevinci için 15 lira olsun Haber

CHP'li Barut, buğday alım fiyatlarının yükseltilmesini istedi: Bayram sevinci için 15 lira olsun

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, buğday üreticilerinin acıyla ve gözyaşlarıyla Kurban Bayramı'na girdiğini anlatan Barut, 9 lira 25 kuruş olarak açıklanan buğday alım fiyatlarının 15 lira olarak revize edilmesini istedi. Bayramların mutluluk, dayanışma ve paylaşma anlamlarına işaret eden Barut, "Gelin bayram öncesi buğday üreticilerinin yüzünü güldürelim, bayram sevincini katlayalım" dedi. BARUT: "FİLELER BOŞ, OCAKTA TENCERE KAYNAMIYOR" Tarımsal üretimde mazottan gübreye, tohumdan zirai ilaca maliyetlerin sürekli katlanarak artarken ürünlerin para etmediğini bildiren Ayhan Barut, "Yaklaşan Kurban Bayramı'nı halkımız derin sorunlarla karşılıyor. AKP iktidarı halkı açlığa, yoksulluğa, sefalete ve işsizliğe mahkum etti, çiftçiyi ve üretimi bitirdi. Vatandaşlarımızın pazar fileleri boş, tencereleri kaynamıyor, çiftçinin ocağı söndü. Bir kilo buğday 9 lirayken, bir ekmek 10 lira oldu. Bu düzen böyle devam edemez" diye konuştu. BARUT: "BAYRAM OLSUN" Türkiye'de 2021 yılında 7 lira olan mazot fiyatının son olarak 43 liraya ulaştığını ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Bu acı tabloya rağmen geçen yıl buğday fiyatı 8 lira 25 kuruş, arpa fiyatı da 7 lira olarak açıklanmıştı. İğneden ipliğe tüm maliyetlerin katlanarak arttığı bu ortamda bu sene de buğdaya 1 liralık artışla 9 lira 25 kuruş, arpaya 25 kuruşluk artışla 7 lira 25 kuruş fiyat açıkladılar. Bu karar çiftçinin ölüm fermanı diye ortalığı inlettik, ama bir türlü bu feryadı duymuyorlar. Cuma günü saat 15.00'da Tekirdağ Hayrabolu'da Trakya Buğday Mitingi düzenleyeceğiz, çiftçimiz için çözüm isteyeceğiz. Önümüz bayram, bayramlar mutlulukların çoğaldığı ve paylaşıldığı günlerdir. Gözyaşı ve acıyla bayramı karşılamaya çalışan buğday üreticisinin sesi duyulsun. Bu ses duyulsun ki, tam olarak bayram olsun. Bayram sevincimizin katlanması ve üreticinin yüzününün gülmesi için hemen buğday fiyatı 15 lira olarak revize edilsin. "

Mersin Silifke'de çilek üretiminin başlamasıyla fiyatlar düştü Haber

Mersin Silifke'de çilek üretiminin başlamasıyla fiyatlar düştü

Çilek üretiminin önemli merkezlerinden Mersin Silifke'de açıkta hasat başlamasıyla birlikte 120 TL'ye ulaşan ürünün fiyatı 50 TL'ye kadar düştü. Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin'de örtü altında turfanda birçok ürünün kış mevsiminde hasat edilmesinin ardından açıkta hasatlara başlandı. Özellikle 20 bin dönüm arazide yılda yaklaşık 80 bin ton çilek üretiminin gerçekleştirildiği Silifke ilçesinde ise açıkta hasada geçildi. Açıkta hasadın başlamasıyla fiyatlar da düştü. Yaklaşık 1 ay öncesinde kadar market ve pazarlarda 120 TL'ye kadar satılan çileğin fiyatı 50 TL'ye kadar geriledi. Yüzlerce kadına ekmek kapısı olan çilek hasadı, aynı zamanda üretici için iyi bir gelir kapısı oluyor. Üretilen çilekler Türkiye'nin her tarafına gönderilirken, bazı ülkelere de ihraç ediliyor. "DİKTİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN UĞRAŞIYORUZ" Geçen yıl Eylül ayında ekimin yapıldığını belirten işçi çavuşlarından Mevlüt Coşkun, "Bu ay itibarıyla da hasadını yapmaktayız. Zaten Silifke'miz çileği ile meşhur herkes bilir. Haziran'ın 15'ine kadar sürekli hasadımız devam edecek. Dönüm başına sezonda 4-5 ton hasat yapılıyor" dedi. İlçelerinde kışın topraksız tarım ve seralarda da çilek üretiminin yapıldığına dikkat çeken Coşkun, ilkbahar ve yazın ise açıkta üretimlerin sürdüğünü kaydetti. Açıkta çilek hasadına başladıklarını belirten üretici Rukiye Kuz, "Bahçemizi Ağustos ayında hazırladık, Eylül ayında diktik. Diktiğimiz günden itibaren de uğraşıyoruz. Şu anda 50-60 TL'den satıyoruz. Bizim yetiştirdiğimiz çilek hem yurt içine hem de yurt dışına gidiyor" ifadelerini kullandı.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, çiftçilerle bir araya geldi Haber

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, çiftçilerle bir araya geldi

Pehlivan, Mersin Valiliği himayesinde yürütülen "Çiftçimiz Nerede Biz de Orada" projesi kapsamında Akdeniz ilçesine bağlı Kazanlı Mahallesi'nde düzenlenen Çiftçi Eğitim, Bilgilendirme ve İstişare Toplantısına katıldı. Çiftçilere yönelik eğitim, bilgilendirme ve istişare toplantılarının devam ettiğini belirten Pehlivan, şöyle konuştu: "Bu kapsamda siz kıymetli çiftçilerimizle bir araya gelmenin memnuniyetini yaşıyoruz. Çiftçilerimiz neredeyse biz tüm tarım birimlerimiz ve personelimizle oradayız. Çiftçilerimizin yanındayız. Amacımız öncelikle sizleri dinlemek, sorun, ihtiyaç, öneri ve taleplerinizi kayda almak, sorularınızı cevaplamak. Bununla birlikte tarım sektöründe, Tarım ve Orman Bakanlığımız başta olmak üzere devletimizin ilgili birimleri tarafından sağlanan destekler, hibeler, teşvikler ve geleceğe yönelik projeler hakkında bilgiler paylaşmak. Devam eden veya yeni başlatılan uygulamalar ile üretim kalitesini ve verimini artırmaya yönelik bilimsel nitelik taşıyan konular hakkında bilgilendirici, eğitici sunumlar yapmaktır. Çiftçilerimiz neredeyse, tarım birimlerimiz ve personelimiz orada olmaya devam edecek." Toplantıda, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik personelleri biber üretiminde entegre mücadele, Akdeniz İlçe Müdürlüğü teknik personelleri de pestisit kalıntıları ve çözüm yolları ile ilgili sunum gerçekleştirdi, çiftçilerin sorularını yanıtlayarak bilgi verdi. Toplantıya, Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, İl Müdürlüğü personeli ile çiftçiler katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.