Ölüm yıldönümünde anılan Cahit Zarifoğlu kimdir? Cahit Zarifoğlu şiirleri ve sözleri
Türk edebiyatının önemli isimlerinden ve Yedi Güzel Adam'dan biri olan Cahit Zarifoğlu, 37. ölüm yıldönümünde anılıyor. Zarifoğlu, özgün tarzı ve derin düşünceleriyle tanınan bir şair ve yazardır.Cahit Zarifoğlu'nun şiirleri ve düşünceleri, Türk edebiyatının önemli birer mirası olarak kabul edilir. İşte Cahit Zarifoğlunun hayatı...
Cahit Zarifoğlu kimdir?
7 Haziran 1987'de pankreas kanseri nedeniyle İstanbul'da hayatını kaybeden Cahit Zarifoğlu, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Abdurrahman Cahit Zarifoğlu olarak tanınan şair, şiir, hikaye, roman, tiyatro, deneme ve masal gibi farklı türlerde eserler vermiştir.
Zarifoğlu'nun hayatına dair detaylar incelendiğinde, okuma yazmayı henüz okula gitmeden öğrendiği bilinmektedir. İlkokulu Siverek’te tamamladıktan sonra Ankara'da eğitimine devam etmiş ve ortaokul ile liseyi Maraş'ta tamamlamıştır. Üniversite eğitimi için İstanbul'a giden Zarifoğlu, burada Alman Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. Üniversite yıllarında Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç gibi önemli isimlerle tanışmış ve edebi yöneliminde etkilenmiştir.
Hayatı boyunca çeşitli işlerde çalışan Zarifoğlu, dil kursu için Almanya'ya gitmiş ve otostopla Avrupa'nın çeşitli şehirlerini dolaşmıştır. Ayrıca Türk Hava Kurumu'nun uçuş kurslarına katılarak uçmaya ilgi duymuş ve Millî Model Uçak B Sertifikası almıştır.
Cahit Zarifoğlu İslamcı mı?
İslami edebiyatın önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Cahit Zarifoğlu, eserlerinde İslami geleneğe ait imgeleri sıkça kullanmıştır. İkinci Yeni'nin temsilcilerinden biri olmasının yanı sıra, İslami düşünceyi şiirlerinde işlemesiyle de bilinir.
Cahit Zarifoğlu nasıl öldü?
7 Haziran 1987 tarihinde pankreas kanseri hastalığından İstanbul'da öldü. Kabri Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Küplüce Mezarlığı'nda ve kayınpederi olan Kasım Arvasi ile yan yanadır. Her sene 7 Haziran'da sevenleri tarafından mezarı başında anılır.
Cahit Zarifoğlu hangi akımın temsilcisi?
İkinci Yeni şiiri, ne herhangi bir derginin etrafında toplanarak ne de bir bildiri yayımlayarak ortaya çıkar. Bu sebeple İkinci Yeni'nin öncü temsilcileri olduğu gibi sonraki dönemlerde de İkinci Yeni anlayışı çerçevesinde şiir yazan genç takipçileri olmuştur. Bunlardan birisi de Cahit Zarifoğlu'dur.
Cahit Zarifoğlu'nun en sevilen şiirleri ve sözleri
Anılar Defterinde Gül Yaprağı:
"Anılar defterinde gül yaprağı / Gibi unutuldum kurudum..."
Yedi Güzel Adam:
"Bu insanlar dev midir / Yatak görmemiş gövde midir..."
Soru İşaretlerinden Biri:
"Zulümdür dinlenen başlarsa eğilmiş / Gömleğin üzerine kadar çıkmış kalpteki kara leke..."
Aylak Göz
Erkenden aşındırır aşkını
Odaların köşelerine zamansız oturur
Duyarsa bir çocuğun
Oyundan çağrıldığını
Başının her seferinde döndüğü kumarı
Gönlünü bir tarzla kurularken kazanır
Anlarsa yenilen bir kadının
Darda kaldığını
Kendi kendine ardaşak kaçağı
Arada bir bakınır ne yaptığına
Süresiz kapılır tablolara yan gelir
Ve oturdu mu bir masaya
Yedi Güzel Adam
Bu insanlar dev midir
Yatak görmemiş gövde midir
Bir yara açar boyunlarında
Kol kola durup bağırdıklarında
-Ya kurbanın olam
Dağlar önüme durmuş
Ki dağlanam
Çekip pırıl pırıl mavzerler çıkardılar oyluk etlerinden
Durdular ite çakala karşı yârin kapısında
Yedi adam biri bir gün
Bir kan gördü
Gereğini belledi
Yâri alsa koynuna
Ayırmaz kanı yanından