TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Büyük Saat

İLKHABER-Gazetesi - Büyük Saat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Büyük Saat haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ali Akıncı: Vatandaşların tercihine göre tesbih tasarlıyoruz Haber

Ali Akıncı: Vatandaşların tercihine göre tesbih tasarlıyoruz

Adana’da Büyük Saat çevresinde kişiye özel tesbih üretimi yapan Ali Akıncı, el işçiliği ve tasarımın öne çıktığı tesbih yapım sürecini anlattı. Akıncı, vatandaşların farklı ihtiyaçlarına göre değişen tesbih tercihleri olduğunu belirterek, “Koleksiyon, normal ve hediyelik tesbihlerin yanı sıra kişiye özel tasarım tesbihler de yapıyoruz. Müşterilerimiz isteklerini belirtiyor ve biz de bu doğrultuda özel tasarımlar gerçekleştiriyoruz” dedi. Ali Akıncı, “Vatandaşların tercih ettiği tesbihler değişiyor, koleksiyonlar, normal ve hediyelik tesbihlerde var. Genellikle tasarım tesbihleri satıyorum. Kişi geliyor, istediği tasarımı anlatıyor bizde ona göre tasarlıyoruz. Gümüş tesbihleri parti, sevdiği şeylere, sevgilisinin baş harfine  göre de tasarım yapıyoruz. Tesbih fiyatları 100 TL’den başlar, 15- 20 bin TL’ye kadar devam eder” dedi. Akıncı, “Kehribar ürünlerimiz var, milyonlarca yıl yerin altında kalıyor. Sondajlar ile çıkarıp yurt dışından geliyor. Ustaların elinde tesbih haline dönüşüyor. Bunlar gram ile satılıyor. Oltu taşlarımız var. Bu doğal taşta Erzurum’da üretiliyor. Çıkması zor olan bir maden. Oltu taşını işlerken gümüş kullanıyoruz” diyerek ifade etti. Ali Akıncı konuşmasında geçen sene yapılan fuardan bekledikleri ilgiyi görmediklerini belirterek şunları söyledi: “Tesbih fuarına geçen sene katıldık. Fuar beklediğimiz gibi olmadı. Yurt dışından bir beklentimiz vardı. Çünkü ürünlerimizde üst düzey şeyler vardı. Fuarda genellikle bizi bilen, alışveriş yapan müşterilerimiz geldi.”

Zamanın içinde geçen 60 yıl Haber

Zamanın içinde geçen 60 yıl

CANSU ERSOY ADANA (İLKHABER)- Dükkanı Büyük Saat civarında bulunan ve 60 yıldır saat tamir eden Saatçi İsmail Isınır, emekli olmasına rağmen hala çalışıyor ve zamandan para kazanıyor. 60 yıldır saat tamiri yapan İsmail Isınır, severek yaptığı işini emekli olmasına rağmen bırakamıyor. 1952'de Nevşehir'de doğan ama daha yeni doğmuş bir bebekken Adana'ya gelen ve burada büyüyüp, evlenip, çalışan Isınır, bu mesleğe 11 yaşında başladığını kaydetti. Isınır, "Ortaokula gidiyordum ve ortaokuldan ayrılıp bu mesleğe başladım. Rahmetli ustam 'Ya bu mesleği öğreneceksin ya da okuyacaksın' dedi. Bende de saatlere yönelik büyük bir heves vardı. Okulu bırakıp kendimi bu işin inceliklerini öğrenmeye adadım. Hiç de pişman olmadım. Yeniden dünyaya gelsem yine aynı işi aynı şekilde yapardım." dedi. "ASKER OCAĞINDA BİLE MESLEĞİMİ İCRA ETTİM" 1972 yılında askerliğini Ankara'da yapan Isınır, askerde bile mesleğini yapmaya ve saat tamirleriyle uğraşmaya devam ettiğini bildirdi. Isınır, "Asker ocağında bile mesleğimi icra ettim. Orada mesleğimi sordular ve 'Ben saat tamircisiyim' dedim. Bana askerlerin, subayların saatlerini tamir ettirmeye başladılar. Sonrasında dağıtım oldu ve beni Ağrı'ya gönderdiler. Ağrı'da da depo çavuşu olarak göreve başladım. Orada da saatçi olduğumu söyledim ve depoda bana bir oda verdiler. O odada da saat tamir işine başladım ve yine askeriyedeki komutanların, askerlerin saatlerini tamir ettim" diye konuştu. ASKERKEN ALDIĞI 10 GÜNLÜK İZNİNDE BİLE USTASININ YANINDA ÇALIŞMAYA DEVAM ETMİŞ "Babam komisyoncuydu. Komşumuz saatçiydi. Babam yaz tatillerinde çalışmam, boş durmamam için beni komşumuzun yanına çalışmam için verdi. O yaşta başladım ve hep devam ettim. Askerden 10 gün izin almıştım" diyen Isınır, izne gediğinde bile ustasının yanına uğradığını ve izninde de çalıştığını söyledi. "ARKAMIZDAN GELEN YOK" "Bu meslek, bu dükkan sayesinde evlendim, çocuklarımı büyüttüm. Bu dükkan benim her şeyim. 1975 yılında aldım bu dükkanı. 48 yıldır buradayım" diyen Isınır, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Çırak-kalfa olayı çoğu meslekte olduğu gibi bu meslekte de bitti. Oğlum bile 'Ben okuyacağım' dedi ve yanımda çalışmak istemedi. Arkamızdan gelen yok. Bize bir şey olsa burası biter. Emekli olalı 25 sene oldu ama hala buradayız. Sanat altın bir bilezik. Bileziği taktığın zaman ölene kadar rahat edersin."

Doksan yıllık Şalgamcı Haber

Doksan yıllık Şalgamcı "Şalgam Adana dışında içilmez''

CANSU ERSOY ADANA(İLKHABER)- Şalgamın şehri Adana'da şalgamı hakkıyla yapan ve uzun yıllardır bu işin içinde olan Arzu Şalgam işletmecisi Ali Akbalı, şalgamla ilgili az bilinen ilginç bilgiler verdi. Ortalama doksan yıldır bu işi yaptıklarını ve dededen gelme bir meslek oluğunu söyleyen Akbalı, "Bu iş de bana babadan kalma, ona da babasından kalmış. Doksan yıldır şalgamı kendimiz yapıp kendimiz satıyoruz" diye konuştu.  "Ayaz yiyen şalgam daha da güzeleşir" Şalgamın bulgur unu mayasıyla yapıldığını belirten Akbalı, devamında şunları söyledi: "Yaptığın ortamın hijyen olması çok önemli. Havuçalar iyice yıkanmalı. Temizlendikten sonra zaten fıçılara basılıyor ve diğer aşamalardan geçiyor. Şalgamın hazır olma süresi yazın 4-5 günü bulurken kışın ortalama 20-25 günü buluyor. Soğuklardan dolayı havucun kendini bırakması ve mayalanması daha uzun sürüyor. Ama mesela kışın daha çok durduğu için  şalgam daha güzel olur. Ne kadar uzun kalırsa o kadar güzel oluyor. Mevsimi de zaten kıştır. Sıcak görmediği sürece şalgama hiçbir şey olmaz. Şalgam kaldıkça güzelleşir. Ayrıca şalgam soğuk havayı da sever ve ayaz yiyen şalgam daha da güzeleşir. Ben soğluk illere şalgam gönderdiğimde 'balkona koyun dolaba koymaktansa çok daha güzel bir tadı olur' derim." "ŞALGAM ADANA DIŞINDA İÇİLMEZ" Şalgamın sadece Adana'da içileceğini iddia eden Akbalı, "Adana dışında hiçbir yerde bulamazsınız. Bulsanız bile çok güzel olur mu bilemiyorum. Şehir dışında en fazla hazır şalgam bulabilirsiniz. Onlar da fabrika yapımı oluyor aynı tadı vermiyor. Onlar hep kimyasal ve orijinalinden çok farklı. Mesela hazır olanlarda sarı havuç kullanılır, sarımsak, kimon tuzu, koruyucu maddeler olur. Biz bunların hiçbirini kullanmayız bizde organiktir. Sadece bulgur unu mayası ve havuç" dedi.   "Bir ay sonra sizleri çelem yemeye davet ediyorum" Akbalı, çok nadir kullanılan, kullananların da sadece kış aylarında kullanabildiği şalgam turpundan da bahsetti. "Bu çelem dediğimiz şey aslında şalgam turpudur. Kışın olur ve bende de kışın bulunur. Şalgama kış aylarında bu çelemden de katılabilir isteğe bağlı olarak. Güzel bir aroma verir ve şalgamın tadını bozmaz. Biz kışın fıçıyla havuçları bu şalgam turplarıyla beraber basarız. Şalgamın dışında ayrı olarak da verebiliyoruz. Çok da güzel kıtır kıtır bir tadı olur. Eğer bir kere yeseniz zaten tadına doyamazsınız, şalgam daha da güzelleşiyor. Bunu kullanan da pek fazla yer yok iraz daha maliyeti yüksek olduğu için. Ama biz kışın bunu her şubemizde kullanıyoruz. Şu an tam olmadı ama bir ay sonra hazır olucak. Bir ay sonra sizleri çelem yemeye davet ediyorum."

Adana Lezzet Festivali Büyük Saat'e Pek Uğramadı Haber

Adana Lezzet Festivali Büyük Saat'e Pek Uğramadı

Cansu Ersoy ADANA(İLKHABER)- Bu sene 7.'si düzenlenen Uluslararası Adana Lezzet Festivali üç gün boyunca birçok ziyaretçiyi ağırladı. Merkez Park'da kurulan standların ve Adana lezzetlerinin yoğun ilgi gördüğü festivalden Adana'nın esnafı mutlu ayrılmadı. Esnaf, kısıtlı ve belirli bir alanda gerçekleşen Lezzet Festivali'nin kendilerine pek bir katkı sağlamadığını belirtti. "BU SENE FESTİVALDE ÇOK FAZLA SATIŞ YAPAMADIK" Büyük Saat esnaflarından biri olan ve 4 yıldır burada bulunan Gamze Nartürk, "4 yıldır buradayız. Ürünlerimiz ve dükkanımız büyük bir ilgiyle karşılandı. Büyük Saat turistik bir yer olduğu için turistler de buraya çok gelip gidiyor. Festival zamanlarında da satışlarımız bu ölçüde biraz da olsa artış gösteriyor. Fakat bu sene istediğimiz artışı pek yakalayamadık. İnsanlar geldi, burası yine kalabalık oldu. Fakat alışveriş yapan çok fazla kimse olmadı. Geçen sene hem daha kalabalıktı hem de satışlarımız bu seneye kıyasla daha yüksekti." dedi. "EĞER FESTVALİ BU TARAFA YÖNLENDİRSELERDİ BİZİM İÇİN ÇOK DAHA İYİ OLURDU" Büyük Saat esnaflarından bir diğeri olan ve 3 aydır burada çalıştığını ifade eden Benan Topak'da, "Lezzet Festivali'nde burası kalabalıktı ama alışveriş yapan yoktu." diye vurguladı. Cumartesi gününü çok kalabalık geçtiğini fakat satışların pek olmadığını, insanların genellikle bakıp gittiklerini söyleyen Topak, "En iyi satış yaptığımız gün cumartesi günüydü. Fakat o bile çok iyi değildi. Genel olarak esnaf arkadaşların çoğu satışların düşük olmasından yakındı ve hepsi de bu şekilde düşünüyor. Eğer festivali bu tarafa yönlendirselerdi bizim için çok daha iyi olurdu. Hem Adana esnafı hem de Adana yemekleri kazanmış olacaktı. Ama festival yerini belirli yerlerde kısıtladıkları için buraya pek talep olmadı. Ben geçen sene burada çalışmıyordum ama insanlar geçen senelerde daha kalabalık ve cıvıl cıvıl olduğunu söyüyorlar. Herkes çok ümitliydi ama hayal kırıklığı oldu. Lezzet Festivali burada bir tek ciğerci ve lokumcuya yaradı." diyerek konuşmasını sonlandırdı.  FESTİVAL BÜYÜK SAAT'E PEK UĞRAMADI Nerdeyse 17 yıldır esnaf olan Uğur Öztürk de bu seneki Lezzet Festivali'yle ilgili şunları söyledi: "Festivalde burada sadece boş kalabalık oldu. Satışlar çok fazla olmadı. Deprem ve pandemiden sonra olduğu için bu aslında biraz da beklediğimiz bir şeydi. Yine de festivalden biraz da olsun umudumuz vardı ama festival buraya pek etkisi olmadı. İnsanlar festival için eğlenmeye, gezmeye değil de sadece yemeye-içmeye gelmiş gibilerdi. Bu yüzden de festivalin sadece yeme-içme sektörüne faydası oldu. Ayrıca fiyatlar orada aşırı yüksekti. Bir dürümü bile normal fiyatından çok daha yüksek bir fiyata sattılar. Portakal Çiçeği Festivali Adana'daki tüm esnafların işine yarıyor. Ama maalesef Lezzet Festivali'nin bizim için pek bir faydası olmadı."

Adana'da Antik Luvi Kültür Merkezi, 20 Haziran’da açılıyor Haber

Adana'da Antik Luvi Kültür Merkezi, 20 Haziran’da açılıyor

EMRE EKİCİ ADANA (İLKHABER)- Adana'da 20 Haziran 2023 Salı günü saat 18.00’da “Antik Luvi Kültür Merkezi açılıyor. Seyhan Belediyesi ve Luvilavant işbirliğiyle Adana Büyüksaat Civarı’nda hayata geçirilen “Antik Luvi Kültür Merkezi” yeni turizm bölgesi olan Büyük Saat'e kültür ve turizm merkezi haline gelmesini sağlayacak. Antik çağın dünyadaki en önemli temsilcilerinden olan Hitit İmparatorluğu’nun yıkılma sürecinde dahi Anadolu’da yaklaşık 500 sene Luvice konuşulduğu artık bilim dünyası tarafından kabul edilirken Luviler’in yaşamı, kültürü gelecek kuşaklara aktarılıyor. Anadolu’nun eşsiz kültür mozaiğini farklı kültürlere geçirgenliğini sağlayarak medeniyetlerin gelişmesine katkı ve hizmet eden Luvilerin yaşamını sergileyen kültür merkezi, Adana’ya ve Türkiye’ye bu alanda yeni bir çehre kazandıracak. Yaklaşık olarak Milattan Önce (MÖ) 2200’lü yıllarda Anadolu’da yaşamış en eski ve önemli halk olan Luviler’in çalışkan ve üretkenliğini başta Adana olmak üzere tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak istediklerini vurgulayan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, “Yüzyıllarca bu topraklarda kültür hizmeti veren Luvi Medeniyeti’ni günümüze taşıyacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Seyhan Belediyesi olarak Luvilavant ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ‘Antik Luvi Kültür Merkezi’, Adana ve Türkiye’nin kültür ve turizm hayatına kazandırılmış çok önemli bir eser olacak” diye konuştu. Açılış öncesi heyecanını gizlemeyen ve tüm Adanalıları bu önemli buluşmaya davet eden Luvilavant Kurucusu Berman Mantı ise Luvi varlığının Orta ve Güney Anadolu’nun yanı sıra MÖ 1400 yıllarında Çukurova’da kurulduğu bilinen Kizzuwatna Krallığı’nda en güçlü şekilde temsil edildiğinin araştırmacılar tarafından kanıtlandığını dile getirdi. Adana Büyüksaat’te uzun çalışmalar sonucunda kurulan ve 20 Haziran 2023 Salı günü saat 18.00’da açılışı yapılacak ‘Antik Luvi Kültür Merkezi’nin o dönemin ruhunu yansıtacağını kaydeden Berman Mantı, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’a verdiği desteklerden ötürü teşekkür ettiğini söyledi. Gerçekleştirilen bu işbirliğiyle hayata geçirilen  kültür merkezinin yapımında bölgede başarılı çalışmalar yapmış Seyhan Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) yetkilerinin önemli rol üstlendiğini söyledi. Ayrıca bu bölgede yaşayan dünyaca ünlü Hititolog Prof. Dr. Ahmet Ünal'ın bu projeye danışmanlığınının yaptığını söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.