TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#bulgaristan

İLKHABER-Gazetesi - bulgaristan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, bulgaristan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İki arkadaşın Friends deneyinde Turkcell'in 10 GB'ına karşı Viva'nın 10 GB'ı karşılaştırıldı Haber

İki arkadaşın Friends deneyinde Turkcell'in 10 GB'ına karşı Viva'nın 10 GB'ı karşılaştırıldı

Turkcell'in internet hızı ve çekim alanları ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Son olarak yapılan bir deneyde, Turkcell'in 10 GB internet paketinin Bulgaristan operatörü Viva'nın 10 GB internet paketinden daha az veri sunduğu ortaya çıktı. İki arkadaş tarafından yapılan deneyde, her iki operatörün de 10 GB internet paketi kullanılarak Friends dizisinin 360p kalitesinde izlenebildiği ve arka plan verilerinin kapalı olduğu belirtildi. Deney sonucunda, Turkcell'in 10 GB internet paketi ile sadece 22 bölüm Friends dizisi izlenebildi. Viva'nın 10 GB internet paketi ile ise 38 bölüm Friends dizisi izlenebildi. X adlı sosyal medya kullanıcısı deneyi X platformunda paylaşarak durumu şu şekilde anlattı: "Size Turkcell ve Bulgaristan telefon operatörü Viva üzerinde yaptığım deneyden bahsetmek istiyorum. Geçen ay paketimde bulunan 50 gb internet hiçbir şey yapmadan bitti. (Spotify ve Instagram kullanıyorum telefondan) Ben de daha öncesinde Bulgaristan seyahatimde kullanmak adına aldığım Bulgaristan operatöründen 10 gblık bir paket aldım, arkadaşım da kendisi Turkcell’den 10 GB bir ek paket aldı. Ve bu iki internet ile Friends izleyelim dedik. (hiçbir arka plan uygulaması açık değil ve kalite 360p ile) Deneyin sonunda Turkcell’in paketi 10 GB ile 1. sezon 22. bölümde biterken, Viva’da 10 GB paket 2. sezon 14. bölümde bitti. Turkcell bize pakette geçenden daha az mı internet sağlıyor yoksa Viva mı daha çok internet sağlıyor?" Bu sonuçları sosyal medya hesabı üzerinde  duyuran kullanıcı şikayetlerini dile getirdi.Turkcell'in internet hızı ve kullanıcı deneyimi konusundaki performansı ise tekrar gündeme geldi. Türkiye'de internet hızı ve veri kullanımı konusunda sık sık karşılaşılan sorunlar, kullanıcıların tepkisine neden olmaya devam ediyor. Özellikle sosyal medya platformlarında ve teknoloji forumlarında, Turkcell'in sunduğu hizmetler sıkça eleştiriliyor. Turkcell ise müşteri memnuniyetini artırmak ve internet hızını iyileştirmek için çeşitli çalışmalar yaptığını belirtiyor ancak kullanıcı deneyimindeki bu tür karşılaştırmalar, şirketin daha fazla gelişim göstermesi gerektiği şeklinde yorumlanıyor.

Bulgaristan ve Romanya, 13 yılın ardından Schengen'e dahil edildi Haber

Bulgaristan ve Romanya, 13 yılın ardından Schengen'e dahil edildi

Avrupa Birliği’ne 2007 yılında üye olan Bulgaristan ve Romanya, Avrupa Birliği’nin (AB) seyahat bölgesi Schengen'e dahil edildi. Böylece, Bulgaristan ve Romanya’da hava ve deniz sınırı kontrolleri kaldırıldı. Ancak, Avusturya’nın mülteci akını endişesi nedeniyle kararı veto etmesi sonucu kara sınırlarındaki kontroller kaldırılmayacak. AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen sosyal medya üzerinden yapığı açıklamada, Bulgaristan ve Romanya Schengen bögesine katıldığını duyurdu. Leyen, “Hava ve deniz sınır kontrollerinin kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyorum. Her iki ülke halkı için de büyük bir başarı, aynı zamanda Avrupa genelindek milyonlarca AB vatandaşının da yararına olacak. Schengen bölgesi daha da güçlü olacak” ifadelerini kullandı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ise, “Romanya, Bulgaristan, Schengen Bölgesine hoş geldiniz. Bugün Romanya ve Bulgaristan halkları ve tüm Avrupalılar için tarihi bir gün” ifadelerine yer verdi. Romanya polis sayısını arttıracak Romanya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Schengen kurallarının Bükreş'in en büyük havalimanı Otopeni’nin de aralarında bulduğu 4 liman ve 17 havalimanında geçerli olacağını duyurdu. Yolculara yardımcı olmak için sınır polisi sayısının arttırılacağı ve sahte belgeleri tespit edebilmek için rastgele kontrollerin yapılacağı kaydedildi. Üye sayısı 29’a yükseldi Schengen Bölgesi; Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun 5 üyesi Almanya, Belçika, Fransa, Lüksemburg ve Hollanda’nın Schengen Anlaşması’nın imzalanmasının ardından 1995 yılında oluşturuldu. Bulgaristan ve Romanya’nın katılımıyla, 25 AB üyesi ülkenin yanı sıra İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn’dan oluan Schengen bölgesindeki üye sayısı 29’a yükseldi. Hırvatistan, 2013 yılında AB üyesi olsa da 2007 yılında AB üyesi olan Bulgaristan ve Romanya’dan önce Schengen bölgesine katılarak, 2023 yılının Ocak ayında Schengen'in 27. üyesi olmuştu.

Gümrük Operasyonunda Yakalanan Gümüş Külçeler: Romanya'dan Kaçak Yollarla Türkiye'ye Giriş Haber

Gümrük Operasyonunda Yakalanan Gümüş Külçeler: Romanya'dan Kaçak Yollarla Türkiye'ye Giriş

Edirne Kapıkule sınır kapısında gerçekleştirilen gümrük kontrolünde, Bulgaristan'dan Türkiye'ye giriş yapmak isteyen bir otobüste yapılan aramada şaşırtıcı bir keşif yapıldı. Bir Romanya vatandaşının taşıdığı ve cep telefonu şeklinde şekillendirilmiş gümüş külçeler, kaçakçılık girişimi olarak tespit edildi. Bu olay, uluslararası gümrük birimlerinin sıkı denetimlerinin kaçakçılık faaliyetlerine karşı ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Cep Telefonu Şeklinde Gizlenmiş 14 Kiloluk Hazine Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye seyahat eden bir otobüs, Edirne Kapıkule sınır kapısının karşı tarafındaki Kaptan Andreevo gümrük kapısında yetkililer tarafından kontrol edildi. Kontrol sırasında, otobüsteki bir yolcunun üzerinde, toplam ağırlığı 14 kilo 252 gram olan dört adet gümüş külçe bulundu. Bu külçelerin cep telefonu şeklinde yapıldığı ve kaçak yollardan getirildiği tespit edildi. Yolcunun Romanya vatandaşı olduğu belirtildi. Gümüş külçelere el konulurken, Romanya vatandaşı yolcuya Gümrük Kanunu uyarınca işlem yapıldı. Kaçak yollarla kıymetli maden getirme girişimleriyle mücadele kapsamında yapılan bu operasyon, gümrük yetkilileri tarafından titizlikle yürütüldü. Bu olayın, ülke sınırlarında yasa dışı ticaret ve kaçakçılığa karşı yapılan denetimlerin önemini bir kez daha vurguladığı belirtildi.

Bulgaristan'da Yeni Başbakanlık Ataması: Mariya Gabriel Göreve Getirildi Haber

Bulgaristan'da Yeni Başbakanlık Ataması: Mariya Gabriel Göreve Getirildi

Bulgaristan'da siyasi çalkantılar devam ederken, yeni bir döneme giriliyor. Cumhurbaşkanı Rumen Radev, GERB Partisi'nin başbakan adayı Mariya Gabriel'i hükümeti kurmakla görevlendirdi. Bu adım, Bulgaristan siyasetinde yeni bir koalisyon hükümetinin yolda olduğunu işaret ediyor. İşte bu önemli gelişmenin ayrıntıları... Bulgaristan'da Koalisyon Hükümeti Yolunda İlk Adım Bulgaristan'ın Cumhurbaşkanı Rumen Radev, ülkenin en büyük parti grubu olan Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisi'nin başbakan adayı Mariya Gabriel'i hükümeti kurmakla görevlendirdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen törende Gabriel, kabinesini kurmak için 7 günlük bir süreye sahip olduğunu belirtti. Gabriel, Bulgaristan'ın istikrarlı bir hükümete ihtiyacı olduğunu vurgulayarak bu görevi sorumlulukla üstlendiğini ifade etti. Gabriel, Cumhurbaşkanlığından çıkışında GERB Partisi'nin koalisyon ortağı olan Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan (PP-DB) İttifakı ile iktidar mutabakatı imzalamak üzere biraz daha zamana ihtiyaç duyduklarını açıkladı. GERB Partisi'nin PP-DB'ye sunduğu kabine taslağında 6 bakanın GERB'den, 11 bakanın da PP-DB'den olacağı belirtildi. Gabriel'in hem Başbakan hem de Dışişleri Bakanı olması planlanıyor. Ayrıca, Avrupa Konularından Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak Nikolay Denkov'un atanması da öngörülüyor. Gabriel, daha önce Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı yapmıştı ve bu yeni atama ile görevine devam edecektir. GERB Partisi ile PP-DB arasında 6 Haziran 2023'te kurulan koalisyon hükümeti, 9 aylık süresini tamamlayarak istifa etmişti. Gabriel'in liderliğindeki yeni hükümetin oluşturulmasıyla ilgili istişarelerin gergin geçtiği bildiriliyor. Eğer bu istişareler başarısız olursa, Bulgaristan'da erken seçimler düzenlenebilir.

KAZANLIK - Bulgaristan'da "18. Yurt Dışındaki Bulgar Medyası Dünya Toplantısı" başladı Haber

KAZANLIK - Bulgaristan'da "18. Yurt Dışındaki Bulgar Medyası Dünya Toplantısı" başladı

KAZANLIK (AA) – Bulgar Ulusal Haber Ajansının (BTA) organizasyonunda Kazanlık şehrinin ev sahipliğinde düzenlenen 18. Yurt Dışındaki Bulgar Medyası Dünya Toplantısı başladı. Kuruluşunun 125. yıl dönümünü kutlayan BTA’nın, ülkenin “Gül Başkenti” olarak da bilinen Kazanlık’taki 120. Gül Festivali’ne denk gelen toplantısının ana konusu “Basın ve Özgürlük” oldu. Toplantının şeref konuğu Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova, açılışta yaptığı konuşmada, “İfade özgürlüğü insan özgürlüğünün temelini oluşturur. Bu koşul olmadan demokrasi de imkansız olur.” dedi. Yotova, bugün demokrasi kavramının içeriğinin gittikçe boşaldığına ve gazetecilerin ifade özgürlüğünün sıklıkla sorgulandığına işaret ederek “Ancak kalbimiz, ruhumuz ve düşüncelerimiz özgürse, ne kadar özgür olduğumuzu sorgulayabilecek kadar güçlü olursak gerçekten özgür insan oluruz.” diye konuştu. Bulgaristan Dışişleri Bakanı İvan Kondov ise BM İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'ni imzalamış, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve AGİT gibi örgütlerinin üyesi olan Bulgaristan’ın, insan haklarının korunmasında en yüksek standartları uygulamak zorunda olduğunu aktardı. BTA Genel Müdürü Kiril Vılçev ise toplantıya bu yıl 16 ülkede faaliyet gösteren 40 Bulgar medya organı ile 33 ülkeden konuk gazetecilerin katıldığını bildirdi. Vılçev, günde 1000'den fazla haber yayınlayan BTA’nın tüm bültenlerinin ücretsiz ve serbest erişimde olduğunu belirterek “Ben bu kurumun genel müdürü olduğum sürece hiçbir bilgi kaynağını sınırlandırmayacağım.” ifadelerini kullandı. Toplantının, “Gazetecilerin Özgür Seçimi” konulu ilk paneline katılan Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR) Genel Müdürü Milen Mitev, gazetecilerin işini özgürce yapabilmesi gerektiğini vurguladı. Toplantı bugün "İzleyici, Okuyucu ve Dinleyici Seçimi" ve “Medyadaki Bayramlar” başlıklı iki panelle devam edecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.