Gürer: 4 Trilyon 231 milyar liralık borç yükü altında eziliyoruz
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de uygulanan ekonomik politikaların vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, artan icra dosyaları ve bireysel borçlardaki yükselişin kriz ortamını daha da derinleştirdiğini vurguladı. Gürer, düşük maaşlar, zamlar ve vergi artışlarının toplumun her kesimini olumsuz etkilediğini belirterek, “Her kesimle görüşüyoruz, memnun olanların sayısı giderek azalıyor. Ekonomik veriler, yaşanan sıkıntıların devam ettiğini açıkça gösteriyor” dedi. Özellikle bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında yaşanan artışın endişe verici boyutlara ulaştığını belirten Gürer, icra takibine alınan borçlardaki yükselişin ekonomik dar boğazın en somut göstergelerinden biri olduğunu ifade etti.
“İcra dairelerindeki dosya artışı ekonomik krizin göstergesi”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1 Ocak-22 Şubat arasında açılan yeni icra dosyası sayısının geçen yılın aynı dönemine göre %13,87 artarak 1 milyon 551 bin 979’a ulaştığına dikkat çekti. UYAP verilerine göre, toplamda 22 milyon 560 bin icra dosyası bulunurken, sadece son altı haftada bireysel kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle takipteki borç tutarı 20 milyar lira artış gösterdi. Bu artış %13,87’ye tekabül ediyor. Ekonomik krizin vatandaş üzerindeki yıkıcı etkisi, icra dairelerindeki dosya artışında açıkça görülüyor. Daha da vahimi, bu dosyaların önemli bir kısmının borç yükü altında ezilen bireysel kredi ve kredi kartı borçları olmasıdır” diye ifade etti.
“Takipteki borçlar altı haftada 20 milyar lira arttı”
Gürer, “Vatandaşların zamanında ödeyemedikleri için bankalar tarafından takibe alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçları her geçen hafta artmaya devam ediyor. 14 Şubat haftasında takipteki borç miktarı 136 milyar 190 milyon liraya ulaştı. Bu rakam, bir önceki hafta olan 7 Şubat’ta 132 milyar 146 milyon lira seviyesindeydi. Yılın ilk haftasında ise takipteki borç tutarı 116 milyar 457 milyon liraydı. Sadece altı hafta içinde yaşanan yaklaşık 20 milyar liralık artış, ekonomik sıkıntıların vatandaş üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor” dedi.
“Bireysel kredi ve kredi kartı borçları 4 trilyon 231 milyar liraya ulaştı”
Vatandaşların bankalara, finans kuruluşlarına, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam borç miktarının 4 trilyon 231 milyar lirayı bulduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, borçların detaylarını şu şekilde paylaştı: “Bireysel kredilerin toplam bakiyesi: 2 trilyon 154 milyar lira (bir haftada 5,3 milyar lira artış). Kredi kartı borç bakiyesi:1 trilyon 945 milyar lira İcra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçları: 133,3 milyar lira (son bir haftada 2,9 milyar lira artış). Vatandaş borca sarıldı. Ne zam ne yeni vergiler arkası kesilmiyor. Vatandaşın gelir gider dengesi saptı. Bankaların, tahsil edemedikleri borçları düşük bedellerle varlık yönetim şirketlerine devretmesi, borcun gerçek miktarını daha da artırıyor. Varlık yönetim şirketlerinin vatandaşlardan olan alacakları geçen yıl 21 milyar lira artmıştı. Bu yıl da benzer bir artış bekleniyor. Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’na göre, şu anda varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde 62 milyar liralık batık kredi bulunuyor. Bu tabloya, faizler ve icra masrafları hariç 195 milyar liralık icralık kredi borcunu eklediğimizde, vatandaşlarımızın nasıl bir çıkmazda olduğu daha iyi anlaşılıyor.”
TOKİ’ye 70 milyar borç var
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) olan borçlara da değinen Gürer, vatandaşların TOKİ’ye 70 milyar liralık taksitli konut kredisi borcu olduğunu ifade etti.
Borç krizinin yalnızca bireysel vatandaşları değil, aynı zamanda şirketleri de etkilediğini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ocak 2025 dönemin de Kurulan şirket sayısı: Bir önceki aya göre %12,8, Kurulan kooperatif sayısı: %11,2, Kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı: %12,5 azalması dikkat çekici olduğunu belirtti. Gürer, kapanan şirket sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre %16,2, Kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı: %6,7 Kapanan kooperatif sayısı: %6,5 artması da irdelenmesi gereken durumdur. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Sermayesi yeterli olmayan işletmeler ayakta kalamıyor. Ocak ayında kurulan şirketlerin toplam sermayesi, bir önceki aya göre %24,7 oranında azalmış durumda. Bu veriler, krizden ticari hayatın da etkilendiğini ortaya koyuyor” dedi.
“Vatandaşların borç yükleri katlanarak büyüyor”
Gürer, “Vatandaşlarımızın gelirleri artmıyor ancak borç yükleri katlanarak büyüyor. Faiz oranları ve yüksek enflasyon, borçların ödenmesini zorlaştırıyor. Bu durum vatandaşları yeni bir borçlu sürece sürüklüyor” diye ifade etti.