Akdeniz'i koruyan Blue Panda Yelkenlisi, misyonuna İtalya'da devam edecek
WWF-Türkiye deniz ekibi ve WWF-Fransa dalış ekibi, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde denizlerin ormanları ya da mavi ormanlar olarak bilinen endemik deniz çayırlarını (Posidonia oceanica) ve kayalık deniz alanlarında biyolojik çeşitliliği gözlemledi.
Akdeniz'deki ekosistemde hayati önem taşıyan ve karadaki ormanlara eşdeğer kabul edilen endemik deniz çayırları için özel çalışma yapılan Blue Panda yelkenlisinde yer alan ekip, sık dalış yaparak çekimler gerçekleştirdi ve farklı etkinlikler gerçekleştirdi.
Yelkenlinin Ekim ayına kadar önce İtalya, ardından Hırvatistan ve Arnavutluk'u ziyaret ederek misyonuna bu ülkelerde devam edeceğini ifade eden WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere, Akdeniz’in endemik deniz çayırlarının tüm deniz ekosistemi içinde hayati önem taşıdığını söyledi.
“Deniz çayırları, biyoçeşitlilik açısından da önemli bir rezerv görevi görüyor”
Yaklaşık 40 metreye kadar olan derinlikte kumlu deniz tabanı üzerinde geniş çayırlar oluşturan deniz çayırlarının, denizdeki oksijen seviyesini yükselttiğini ve Akdeniz’deki denizel türlerin yaklaşık yüzde 20’sine habitat sağladığına dikkati çeken Karadere, ilkhaber-gazetesi.com'a yaptığı açıklamada, "Biyoçeşitlilik açısından da önemli bir rezerv görevi gören deniz çayırları, ticari değere sahip birçok türün ürediği ve büyüdüğü yavrulama alanları açısından önem taşıyor." dedi.
Karadere, deniz çayırlarının Akdeniz ülkelerinin neden olduğu CO2 emisyonlarının yüzde 11 ila yüzde 42’sini tuttuğunun tahmin edildiğini dile getirerek, "Atmosfere salınan sera gazlarını azaltmak için küresel bir mücadelenin verildiği günümüzde bu rezervin korunması gerekir. Deniz çayırları, iklim değişikliğinin fiziksel etkilerini azaltmanın yanı sıra, gövdesi, yaprakları ve deniz tabanından 4 metre derine kadar uzanan kökleriyle oluşturduğu kalın katmanla başlı başına bir karbon yutağı görevi görüyor" ifadelerini kullandı.
Karadere, WWF Akdeniz Girişimi’nin (MMI) Blue Panda yelkenlisinin de Akdeniz’in mavi ormanları olarak bilinen deniz çayırlarını (Posidonia oceanica) korumak için Türkiye’ye geldiğini anımsatarak, yapılan çalışmaların önemine değindi.