TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Birleşik Arap Emirlikleri

İLKHABER-Gazetesi - Birleşik Arap Emirlikleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Birleşik Arap Emirlikleri haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

ADASO'da BAE İş Dünyası Buluşmaları gerçekleşti Haber

ADASO'da BAE İş Dünyası Buluşmaları gerçekleşti

Adana Sanayi Odası ve Sistem Global Danışmanlık iş birliğiyle ‘Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ankara Büyükelçiliği İş Dünyası Buluşmaları’ etkinliği gerçekleştirildi. Adana Sanayi Odası Sakıp Sabancı Toplantı Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Birleşik Arap Emirlikleri Ankara Büyükelçi Vekili Dr. Moza Al Hosani, Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Yağmur, BAE Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmed Salama, Sistem Global Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Doç. Dr. Hasan Karslıoğlu, Adana Sanayi Genel Sekreteri Veli Oğuz ve çok sayıda iş insanı katıldı. “Adana’nın Çukurova bölgesinin BAE’nin ihtiyaç duyduğu birçok sektör için önemli bir tedarikçi olduğunu göstermektedir” Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, BAE ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin önemine değindi. Uçurum, “2022 yılında 420 milyar dolar ithalat ve 516 milyar dolar ihracat yapan Birleşik Arap Emirlikleri, ithalatında Türkiye’yi 5. sırada, ihracatında ise 10. sırada yer almıştır. 2022 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 9 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmiş, 2023 yılında bu oran yüzde 111 artarak 19.5 milyar dolara ulaşmıştır. Adana’nın 2023 yılında BAE ile gerçekleştirdiği dış ticaret verileri ise 25 milyon dolar ihracat ve 29 milyon dolar ithalat ile toplamda 53 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. Adana’nın Çukurova bölgesinin BAE’nin ihtiyaç duyduğu birçok sektör için önemli bir tedarikçi olduğunu göstermektedir” dedi. “Aramızdaki ticaret hacmini 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” BAE Ankara Büyükelçi Vekili Dr. Moza Al Hosani ise, Adana Sanayi Odası’na bu etkinliği düzenlediği için teşekkür ederek şunları söyledi: “BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonları sayesinde, aramızdaki ticaret hacmini 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İlişkilerimiz çok pozitif ve güçlü. Bu ziyaretin olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum.” Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanlığı Yetkilisi İbrahim Alhosani’nin çevrimiçi olarak katıldığı etkinlikte Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmed Salama tarafından BAE ile ticaret ve yatırım koşulları ile ilgili sunum gerçekleştirildi.

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında kalkınma yolu projesi ve işbirlikleri ele alındı Haber

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında kalkınma yolu projesi ve işbirlikleri ele alındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Birleşik Arap Emirlikleri Yatırım Bakanı Mohammed Bin Hassan Al Suwaidi ile İstanbul'da bir araya gelerek Kalkınma Yolu Projesi ve iki ülke arasındaki iş birliğini ele aldı. Bakan Uraloğlu, görüşmede yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Irak'ta imzalanan dörtlü mutabakatın ardından BAE ile Kalkınma Yolu konusunda çalışmalarını değerlendirdiklerini söyledi. URALOĞLU: "EN ÜST SEVİYEDE YARARLANMAK İÇİN ÇALIŞMALAR ELE ALINDI" Türkiye ve BAE'nin stratejik konumları gereği bu projeden en üst seviyede verim elde etmesi için yapılacak çalışmaları ele aldıklarını belirten Uraloğlu, "Birleşik Arap Emirlikleri de Kalkınma Yolu Projesi'ni çok önemsiyor. Bu proje Avrupa ve Asya pazarları ile bağlantıyı sağlayacak en ekonomik, en güvenli ve en verimli yol" dedi. URALOĞLU: "4'LÜ BAKANLAR ZİRVESİ YAPILACAK" Kalkınma Yolu projesine yönelik Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve İran ile birlikte 4'lü mutabakat imzaladıklarını anımsatan Uraloğlu, önümüzdeki süreçte BAE, Irak ve Katarlı mevkidaşlarıyla birlikte 4'lü bakanlar zirvesi yapacaklarını ve Kalkınma Yolu projesinde güç birliğinin süreceğini ifade etti. URALOĞLU: "GÖRÜŞMEDE İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İŞBİRLİKLERİ DE ELE ALINDI" Görüşmede ayrıca Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ulaştırma alanındaki işbirliklerini ve yeni iş imkanlarını da ele aldıklarını belirten Uraloğlu, "Mevkidaşım ile küresel ölçekte atacağımız adımlarla kazan kazan anlayışı çerçevesinde iş olanaklarını konuştuk. İki ülke arasında ekonomik ve ticari anlamda atılacak adımları, karşılıklı ticaretin çeşitlendirilmesi ve potansiyel iş birliklerini etraflıca ele aldık" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, BAE Yatırım Bakanı Al Suwaidi ile bir araya geldi Haber

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, BAE Yatırım Bakanı Al Suwaidi ile bir araya geldi

(İLKHABER) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Yatırım Bakanı Mohamed Bin Hassan Al Suwaidi ile İstanbul'da bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye, BAE, Irak ve Katarlı yetkililerden oluşan teknik heyetin, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yapılacak çalışmaları hızlı bir şekilde neticelendirmesi ve en kısa zamanda mutabakat zaptının Bakanlıklar düzeyine taşınması görüşüldü. BAE Yatırım Bakanı Al Suwaidi, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında dörtlü mutabakata sıcak baktıklarını belirterek, "Biz Kalkınma Yolu Projesi'ni çok önemsiyoruz. Çünkü bu yolun Avrupa ve Asya pazarları ile bağlantıyı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu hattın da çok hızlı tamamlanacağını düşünüyoruz. Bu konuda her anlamda çalışacağız ve projeye her türlü desteği vermeye hazırız" dedi. Bakan Uraloğlu görüşmede ayrıca, BAE'li Bakan Al Suwaidi'ye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Türkiye'de yürüttüğü projelerle alakalı bilgi verdi ve iki ülke arasında ulaştırma alanında gerçekleştirilebilecek olası iş birlikleri ele alındı. Kalkınma Yolu Projesi nedir? Türkiye, BAE, Irak ve Katar arasında imzalanan Kalkınma Yolu Projesi, dört ülkeyi birbirine bağlayan bir karayolu ve demiryolu hattı inşa edilmesini öngörüyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Avrupa ve Asya pazarları arasında daha hızlı ve daha kolay bir ulaşım bağlantısı sağlanacak. Projede, Türkiye'den Irak'a uzanacak karayolu ve demiryolu hattı inşa edilecek. Karayolu hattı, Türkiye'nin Gaziantep ilinden Irak'ın Bağdat kentine kadar uzanacak. Demiryolu hattı ise Türkiye'nin Gaziantep ilinden Irak'ın Basra kentine kadar uzanacak. Projenin toplam maliyeti 100 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Projenin 2027 yılında tamamlanması planlanıyor.

Türkiye ve BAE, ulaştırma işbirliği için görüştü Haber

Türkiye ve BAE, ulaştırma işbirliği için görüştü

SERHAT AKARSU ADANA (İLKHABER) - Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ile ulaştırma alanında iş birliği için bir adım daha attı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Birleşik Arap Emirlikleri Yatırım Bakanı Mohamed Hassan Alsuwaidi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye'de ulaştırma alanındaki yatırımlar ve bu yatırımların uluslararası taşımacılık üzerine etkileri hususunda görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmede ayrıca, ulaştırma yatırımlarındaki potansiyel iş birliklerinin de ele alındığı belirtildi. İki bakan, en kısa sürede bir araya gelerek, iş birliği ve yatırımları etraflıca ele alacaklar. Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye'nin küresel ulaştırma koridorlarına erişimini ve bağlantısını güçlendirmek için önemli bir ortak. İki ülke, Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridoru (Orta Koridor) gibi projelerin geliştirilmesi için birlikte çalışıyor. Türkiye, kıtalar ve bölgeler arası konumu çerçevesinde bölgesel ulaştırma koridorlarının geliştirilmesine yönelik birçok girişime destek veriyor. Bu bağlamda, Türkiye'nin merkezinde olduğu bölgeler arasında ve ötesinde, ticari, ekonomik ve yatırım ilişkilerinin yanısıra siyasi ve kültürel ilişkilerin de geliştirilmesi amaçlanıyor. Yapılan görüşme, Türkiye'nin çok taraflı ulaştırma politikalarını uygulamaya yönelik çabalarının bir göstergesi. Türkiye, bölgesel ve küresel ölçekte daha güçlü bir ulaştırma ağıyla, ticareti ve yatırımları teşvik ederek ekonomik büyümeyi desteklemeyi hedefliyor.

İletişim Başkanlığı duyurdu: Birleşik Arap Emirlikleri ile 50.7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı Haber

İletişim Başkanlığı duyurdu: Birleşik Arap Emirlikleri ile 50.7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

İletişim Başkanlığı, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 50.7 milyar dolarlık anlaşma imzalandığını açıkladı. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün gerçekleştirdikleri Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretleri vesilesiyle Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında muhtelif alanlarda 13 belge imzalanmış ve kabul edilmiştir. Bu çerçevede iki taraf, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı’nın başkanlık edecekleri bir ‘Düzeyli Stratejik Konsey’ kurma konusunda mutabakata varmışlardır. Söz konusu Ortak Mutabakat’la Birleşik Arap Emirlikleri’yle ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesine çıkartılmıştır. Enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut iş birliğinin derinleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Söz konusu alanlarda imzalanan anlaşmaların toplam tutarı 50.7 milyar dolardır” ifadeleri kullanıldı. İletişim Başkanlığının yaptığı paylaşıma göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan ortak mutabakat metnine ilişkin, “İmzalayacağımız ortak mutabakat metniyle ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine çıkartmış olacağız. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizmasıyla ilişkilerimizin en üst düzeyde düzenli şekilde ele alınmasını sağlayacağız. Anlaşmanın iş dünyamıza tanıtılması için sonbaharda İstanbul’da Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlenmesinde fayda görüyoruz. Yatırımların teşviki, güvenlik, yenilenebilir enerji ve taşımacılık gibi alanlarda hukuki altyapıyı sağlamlaştıralım istiyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.